Krmiva, jejich sběr a pěstování
-
- Dal poděkování: 617 poděkování
- Dostal poděkování: 918 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Krmiva, jejich sběr a pěstování
A zapomněl jsem na bazény, proti tomu by měli eko šílenci protestovat
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
-
- Dal poděkování: 5031 poděkování
- Dostal poděkování: 4018 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2946 poděkování
- Dostal poděkování: 6073 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zrovna mi kamarád - dělník, kutil - sděloval, že začíná stavět bazén. Když to propočítal, tak ho to vyjde sakumprásk asi na 400 tisíc. Bydlí asi 700 m od pláže u Berounky… za mě fakt úplně zbytečná investice.
Je pravda, že se do budoucna chystáme na koupací jezírko. Ale tam bude hospodaření s vodou jaksi o dost jiné…
Je pravda, že se do budoucna chystáme na koupací jezírko. Ale tam bude hospodaření s vodou jaksi o dost jiné…
Bubáci forever!
- Augenblick
- Dal poděkování: 2278 poděkování
- Dostal poděkování: 2303 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Stále mě to leží v makovici... Na YT se konečně někdo podělil o zkušenosti. Má celý kanál, těch videí má povícero, jak začínal, na jaké problémy narážel..
https://www.youtube.com/watch?v=BMj3kIE ... sepracovat
https://www.youtube.com/watch?v=BMj3kIE ... sepracovat
Tykat, díkes ....
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Já si myslím, že je to náročné na energii, na teplotu a na prostor.
Kdyby to člověk zvládl namontovat na solár, aby alespoň půlku dne točil to čerpadlo solárem… otázka bude životnost cčerpadla při celodenním provozu (neposlouchala jsem všechno, tak jsem se nedozvěděla, jak to je potřeba zalévat.. ale předpokládám prostě neustálé proplachování..).
Každopádně v Americe třeba s tím krmí na pastvinách krávy i koně
Určitě je to hodně hodnotné krmivo. Ale předpokládám, že realizace pro malochov bude ekonomický nesmysl…
Kdyby to člověk zvládl namontovat na solár, aby alespoň půlku dne točil to čerpadlo solárem… otázka bude životnost cčerpadla při celodenním provozu (neposlouchala jsem všechno, tak jsem se nedozvěděla, jak to je potřeba zalévat.. ale předpokládám prostě neustálé proplachování..).
Každopádně v Americe třeba s tím krmí na pastvinách krávy i koně
Určitě je to hodně hodnotné krmivo. Ale předpokládám, že realizace pro malochov bude ekonomický nesmysl…
Bubáci forever!
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
No, ono to právě na tu energii, tak náročné není. Toho jsem se také bál. To čerpadlo není nijak výkonné a neběží v kuse, jediný problém je dostat se na minimální teplotu klíčení, která je tuším 17 stupňů. Ideálně mít to doma, tvrdí že s vlhkostí v bytě není problém, ale stejně bych to v domě neměl kam dát. Těch minimálních 17 st. je venku určitě alespoň 6 měsíců v roce, možná i déle a to by za to stálo. Když budou vedra, sucho a neporoste tráva (když budu klimatologickej skeptik), tak tohle sice pastvu nenahradí, ale k senu dobrý .. V jednom z těch posledních videí je i jaké množství uživí kozu, ovci slepici..
Tykat, díkes ....
-
- Dal poděkování: 523 poděkování
- Dostal poděkování: 278 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jeho videa sleduji pravidelně, protože má dost zajímavé poznatky o chovu králíků. Dělal tam i porovnání granule vs. toto krmivo a vyšlo to jasně pro hydroponii ať už jde o ekonomiku chovu nebo váhové přírustky. Jen by mě zajímalo proč od toho ustoupil, protože teď když zveřejní video z výkrmu, tak tam jen granule
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Uwe, podle mě protože je s tím prostě děsného prdění..
Augenblick: 17 stupňů? Tak to je tak mít to někde v garáži při domě, kde člověk tak jako tak lehce temperuje..
Ale jinak je to určitě super možnost. Jak jsem říkala - eviduji, že v některých lokalitách na zemi tím krmí dobytek. Jistě je to dobrá alternativa krmiva. Jen to zprocesovat…
Augenblick: 17 stupňů? Tak to je tak mít to někde v garáži při domě, kde člověk tak jako tak lehce temperuje..
Ale jinak je to určitě super možnost. Jak jsem říkala - eviduji, že v některých lokalitách na zemi tím krmí dobytek. Jistě je to dobrá alternativa krmiva. Jen to zprocesovat…
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
Mně to leží v hlavě už delší dobu taky. Díky za odkaz.
Slepicím namáčím pšenici a nechávám ji vyklíčit, takže má několik mm dlouhý kořínek. Suchou pšenici žerou je z nouze, ale ten kořínek se jim moc líbí a zobou to s chutí. Když je už vyrostlé zelené a můžou si vybrat, dají přednost trávě před zelenou pšenicí. Dlouhé kořeny naopka nežerou. Ale v době, kdy tráva ještě nebo už není nebo je sucho apod. to mají rády. Víc mě to láká pro kozy jako doplněk k senu. Předpokládám, že by sežraly opravdu i tyhle kořeny, protože by toho neměly nikdy přebytek, aby si mohly vybírat. Je zapotřebí mít systém a zdá se, že tenhle člověk mluví otevřeně o všem s tím souvisejícím a mohla by to být inspirace.
Slepicím namáčím pšenici a nechávám ji vyklíčit, takže má několik mm dlouhý kořínek. Suchou pšenici žerou je z nouze, ale ten kořínek se jim moc líbí a zobou to s chutí. Když je už vyrostlé zelené a můžou si vybrat, dají přednost trávě před zelenou pšenicí. Dlouhé kořeny naopka nežerou. Ale v době, kdy tráva ještě nebo už není nebo je sucho apod. to mají rády. Víc mě to láká pro kozy jako doplněk k senu. Předpokládám, že by sežraly opravdu i tyhle kořeny, protože by toho neměly nikdy přebytek, aby si mohly vybírat. Je zapotřebí mít systém a zdá se, že tenhle člověk mluví otevřeně o všem s tím souvisejícím a mohla by to být inspirace.
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Furt mě to nedá spát... Z 1kg jádra se udělá min. 5kg krmení, zvířata sežerou nať i kořínky. Pokud by 5kg vypěstovaného krmiva nahradilo 5 kg zkrmeného jádra, tak by to bylo úžasný , skoro jak Perpetum mobile , navíc by to o proti jádru tolik nezatěžovalo játra dusíkem... Je to takhle vůbec možné? Když by to tak bylo, tak proč to není u nás rozšířené?
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
Ne, takhle to nemůžete brát. 5 kg jádro není to samé jako 5 kg vypěstovaného krmiva. Energeticky ne, složením ne. Je to kvalitativní proměna, která ovlivní zdraví a život zvířat k lepšímu, protože 5 kg jádra neobsahuje stejné látky jako 5 kg tohohle. Aspoň tak to chápu já.
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Píšou 150kg hmoty na 15 ovcí či koz. To je 10kg/ks a to je 2kg jádra na den. Navíc o proti jádru samotnému navíc minerály a vitamíny v přírodní formě, to mě přijde hodně dobrý. Nepochopil jsem jestli ta krmná dávka je jen z vypěstované hmoty
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
Jo tak, já nepochopila, jak to myslíte s těmi 5 a 5 kg.
Mně se to taky líbí, ale něco mi nejde do hlavy. Takové krmení má spoustu různých živin, ale není stejně dobré nebo špatné jako nehydroponické. Přece i z půdy vstupují do rostliny různé látky, které nejsou jen ve vodě, a podle obsahu v půdě se mění obsah v rostlinách. Složení trávy ze stepní louky je jiné než z hydroponického pěstování a tím pádem bude jiné i složení masa a mléka. Brala bych to jako doplněk v době nouze, ale ne plnohodnotné krmení. Leda by nevadilo snížení kvality.
Ale ještě další věc, podle mě dobrá. Krmení přežvýkavců obilím není zcela v souladu s jejich trávicím systémem, i když si navyknou. Takhle se obilí využije mnohem líp. Trochu mi to připomíná krmení mlátem, kdy sacharidy už v krmení nejsou a je tam množství dalších užitečných látek. Tady už taky je málo sacharidů, víc ostatního, takže je to užitečné krmení. Takže z toho pro mě zase vyplývá, že bych to brala jako doplněk.
Mně se to taky líbí, ale něco mi nejde do hlavy. Takové krmení má spoustu různých živin, ale není stejně dobré nebo špatné jako nehydroponické. Přece i z půdy vstupují do rostliny různé látky, které nejsou jen ve vodě, a podle obsahu v půdě se mění obsah v rostlinách. Složení trávy ze stepní louky je jiné než z hydroponického pěstování a tím pádem bude jiné i složení masa a mléka. Brala bych to jako doplněk v době nouze, ale ne plnohodnotné krmení. Leda by nevadilo snížení kvality.
Ale ještě další věc, podle mě dobrá. Krmení přežvýkavců obilím není zcela v souladu s jejich trávicím systémem, i když si navyknou. Takhle se obilí využije mnohem líp. Trochu mi to připomíná krmení mlátem, kdy sacharidy už v krmení nejsou a je tam množství dalších užitečných látek. Tady už taky je málo sacharidů, víc ostatního, takže je to užitečné krmení. Takže z toho pro mě zase vyplývá, že bych to brala jako doplněk.
-
- Kontaktovat uživatele:
Cenově to vychází stejně jako obilí, asi trochu dráž, kdyby člověk dával fakt zelené krmení ze 2 kg. Po 6 Kč za kilo je to 12 Kč. Sena za 12 Kč je na jedno zvíře na den ažaž. Ale zase je to suché s menší výživnou hodnotou. Prostě doplněk a byl by to ideál. Opakuju se .
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
No, je čas to ověřit...Chtěl jsem to stavět už loni, ale takových projektů mám už na dva životy.. Zítra se jedu podívat na něco hotového, když se mě to bude zdát dobrý, tak to vezmu.. uvidíme.
Tykat, díkes ....
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Tak to jsem zvědavá, Augenblicku!
Za mě jako se vším, co si člověk dělá v malém jen pro sebe. Nákladovost vysoká, návratnost nulová. Musí to dělat z přesvědčení, že dělá to nejlepší pro svá zvířata
Každopádně se mi to ale také moc líbí!
Ale matlat se ještě s tímhle bych neměla kapacitu a ani vytápěné prostory. A dává mi to smysl tím krmit hlavně v zimě..
Za mě jako se vším, co si člověk dělá v malém jen pro sebe. Nákladovost vysoká, návratnost nulová. Musí to dělat z přesvědčení, že dělá to nejlepší pro svá zvířata
Každopádně se mi to ale také moc líbí!
Ale matlat se ještě s tímhle bych neměla kapacitu a ani vytápěné prostory. A dává mi to smysl tím krmit hlavně v zimě..
Bubáci forever!
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Uvidíme. Nákladovost vysoká určité není, největší spotřeba jádra je v létě při dojení, když to stáhnu alespoň na půlku budu spokojený. Navíc klim.změna nebouchá má dveře, ale už tu je. Pastva tím že neprší stojí za prd a každý kus zeleného bude dobrý.. a o časové náročnosti nemůže být ani řeč
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
Jsem zvědavá, mně se to prostě taky líbí. Teď máme šanci na referáty z první ruky.
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Tak je to doma , bude na tom ještě nějaká prácička, ale vypadá to dobře, tak se uvidí až to rozchodím. Jinak by z toho šla udělat dozrávárna sýrů a na podzim když porážím chlaďák na maso
Tykat, díkes ....
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Ty kráso! Ty fakt nejsi troškař!
Tak takovouhle technológii asi tak jako tak většina z nás nepostaví, ikdyby se rozhodla to zkusit pěstovat
Tak držím palce a těším se na “zápisky z deníčku”
Tak takovouhle technológii asi tak jako tak většina z nás nepostaví, ikdyby se rozhodla to zkusit pěstovat
Tak držím palce a těším se na “zápisky z deníčku”
Bubáci forever!