Stránka 5 z 6

Re: Brojler chov

Napsal: 10 kvě 2023 20:14
od Hhippie
Brojleři žerou jak protržení, už se nevejdou ke krmelištím, tak je zkusím zítra začít redukovat.
28.4. jsme je přivezli cca plus mínus 1,6-1,7 kg. Teď jsem vybrala ty, co se zdáli z těch větších, mají přes 3 kg. To mi přijde slušné. Zavřeli jsme je jen s vodou do rána, aby se dali kuchat. Tak jsem zvědavá, jaká bude váha po opracování. :andel: a taky, jak dlouho mi to bude trvat. “Mám ve zvyku” se se vším děsně crcat, tak snad to půjde od ruky. :souhlas:

Re: Brojler chov

Napsal: 10 kvě 2023 20:47
od Kouťák
No vidíš jaká jsi chovatelka a to jsi z toho byla nervózní. :vytlem:
Vzpomínám na jednu starší paní,která pracovala jako ošetřovatelka brojlerů ve Stráži nad Nežárkou u místního JZD.Byla tak do té práce zapálená,že v odchovně mnohokrát spala,aby se kuřatům něco nestalo.Z každého zástavu si domů přinesla 1-2 kuřata,když mělo nějakou vadu a doma o ně pečovala.Nikdy je nezabíjela,nejedla a prostě je doma vyléčila a nechala si je.Nikdy na to nezapomenu,jak jsem k ní jednou přišel a viděl jsem i 10 let staré brojlery kohouty.To snad už ani nebyla slepice.Kolik takový kohout vážil si netroufám odhadnout,ale byl obrovský. :vytlem:

Re: Brojler chov

Napsal: 10 kvě 2023 21:51
od Hhippie
Kouťáku, to jsi sice milý, ale ono krmit 2 týdny skoro dospělá kuřata asi fakt není umění :blazen:
To ale nic nemění na tom, že jsem opravdu byla na začátku velmi nešťastná, že jsem nestihla vyrobit ubikaci. To je moje ostuda, no. Jsem houby chovatel, když přivezu zvířata do provizoria. Ale zvládli jsme to všichni a vypadá to, že to funguje. Za což jsem ráda :souhlas:

Re: Brojler chov

Napsal: 12 kvě 2023 09:55
od Hhippie
Vybrala jsem 6 brojlerů (cca 5 týdnů) na porážku. Všichni měli lehce přes 3 kg. Večer jsem je zavřela mimo žrádlo. V kuchyňské úpravě mají cca 2,5 kg. Za mě krása! :souhlas: podle mě strašně moc dělá to plné vole.

Jediné, co bych měla změnit, je důslednost v nastýlání. Jak jsou těžcí, někteří mají otlaky na nohách zprostřed chodidla jakoby. Chtělo by to vyšší podestýlku. Ale jak jsou třeba často kydat a já tahám slámu z farmy v pytlích, tak je to takové kostrbaté… tak prostě musím vozit víc :stydim:
Jinak asi dobré. Teď už žerou děsně moc. Měli bychom je už odporážet. Ale dnes a zítra jsme pryč, tak snad v neděli… musím půjčit škubačku, jinak mi švihne! A manžel musí vymyslet napojení hadice na pitnou vodu, aby byla na co škubačka napojit… prostě to není optimální a tak to nejde rup šup, no.. :ajeje:

Re: Brojler chov

Napsal: 12 kvě 2023 10:46
od Františka.
Někdy člověk kůži nepotřebuje, dá se to i stáhnout s peřím. Je to trochu plýtvání, ale když jsme měli moc holubů na zabití, stahovali jsme je. Neradím to dělat cíleně, ale někdy to může být řešení.

Re: Brojler chov

Napsal: 12 kvě 2023 11:15
od DAD David Abrahám
U brojlerů jen přistýlám, skoro denně dle potřeby, když začínám tak vrstva pilin, mechu, listí atd. na vrch slámu, čistím až po vyprázdnění ubykace strojem, pak lopatou ručně,

Re: Brojler chov

Napsal: 12 kvě 2023 11:34
od Hhippie
Dade, fakt? Ten nápad jsem měla. Ale bála jsem se nějakých nemocí… přecijen se hodně apeluje na zoohygienu u nich, jak jsou přecitlivělí… :otraveny:
Oni tedy prakticky ze země nezobou. Jak neumějí ani hrabat, žerou jen z krmítek a pijí z pítka a pak leží a odpočívají… jinou činnost nemají…

Jinak krmíme pšeničný šrot a bílkovinným koncentrátem a minerálkou pro drůbež.
Na začátku jsme měli ještě ty trojkové granule, asi 50 kg, ale máme mrtě pšenice, tak jsem se rozhodla, že budeme krmit jen toto. A nejspíš to funguje. Mám pocit, že už jdou dost do tuku. Toto je asi optimální velikost, řekla bych. Takové kuře z krámu. Hmotnost vykoštěných prsou z jednoho kuřete je 700 g. To odpovídá hmotnosti, když jsem kupovala pro rodinu oběd - 2 kuř.prsa na čínu třeba.. :souhlas:
Myslím, že pak už nebudou mít tak dobrou konverzi žrádla..

Re: Brojler chov

Napsal: 12 kvě 2023 13:39
od Jana P.
Ti pětikiloví co kupuji, mají jedno prso 700 až 800g. Tuhle jsem vykostila “stehýnko” na řízky, mňam. 😋

Re: Brojler chov

Napsal: 12 kvě 2023 14:04
od Hhippie
Pár jich zkusím ještě nechat. Ale alespoň 10 bych jich ráda porazila do pár dní. Už je jich nějak všude moc a hlavně potřebuje jeden třeba 20 cm u krmítka… takže se mi pořádně nevejdou :blazen: tak musím počty zredukovat trochu, ať mají pohodlí… a ono připravovat 3x denně 3 kg šrotu je taky mazec :blazen: To už zkrmíme denně jak dvěma malým prasatům :))

Re: Brojler chov

Napsal: 19 kvě 2023 08:30
od DAD David Abrahám
Další pipíšové jednodenní
20230518_221046.jpg

Re: Brojler chov

Napsal: 01 čer 2023 10:58
od Hhippie
Brojlery jsme kupovali jako průměrně 1,65 kg těžké. Měli 3 týdny. Máme je doma cca měsíc. Takže jsou necelé 2 měsíce staré. Průměrně váží kolem 3,5-4 kg v živém a v mase cca 2,6-3,2 kg. (vážila jsem jen jedno na háku po oškubání - mělo přesně 4 kg a po zpracování na kuch.úpravu 3,3 kg bez použitelných vnitřností).
Krmila jsem prvních cca 10 dní granulemi a postupně přecházela na šrotovanou pšenici s bílkovinným koncentrátem a vitamíny pro výkrmovou drůbež.
Jediné, co nevím, protože mám málo zkušeností, tak trochu bojujeme s bubnovou škubačkou. Když bylo kuřat víc v bubnu, byla děsně polámaná. Ted škubeme po jednom. A stejně jsou trochu polámaná (ručičky nožičky..).
Jinak to krásně vychází - varný hrnec udržuje teplotu na cca 65 stupních. Ponořím kuře na cca 1,5 minuty, zaklopím hrnec, zapnu vodu ve škubačce, vytáhnu kuře, vložím do škubačky, dám další kuře do hrnce, oškubu ve škubačce, dočistím, dám na vál, a jdu vytáhnout kuře z horké vody, a tak dále..

Re: Brojler chov

Napsal: 01 čer 2023 11:03
od arus
Hipí, voní to až k nám...takhle před obědem provokuješ výborným masem? :vytlem: :ruzicka:

Re: Brojler chov

Napsal: 01 čer 2023 12:30
od Jana P.
Veru prosím tě, dokážeš přepočítat náklady na kilo váhy masa připraveného pro konzum?

Re: Brojler chov

Napsal: 01 čer 2023 13:04
od Hhippie
Můžu se nad tím zamyslet, až budu mít chvilku.
Každopádně kdybych neměla možnost pohodlného procesu zpracování u kamaráda se škubačkou, už bych to dělat nechtěla. I tak s tím mám mnoho prdění.. :nene:
Zabiju 5 brojlerů (nevejdou se mi do vykrvovacího trychtýře, co má být i na brojlery, takže už to je pro mě v jednom peklo. Navíc děsně dlouho trvá, než se přestanou hýbat, takže je celou dobu hlídám, aby se neomlátili.. což stojí dost času). Tedy cca 30 minut na porážku těch 5 ks. Jedu ke kámošovi. Tam je uvařená voda a vše připravené. Oškubáno je za cca 15 minut. Kusy čekají na vyvržení. To mi zabere asi 40 minut se vším opíráním vodou, opracováním vnitřností, atp. Zchlazuji ve vodě. Pak naskládám maso do vaničky a vezu domů, kde věším do lednice na provázky na háky. Nechám okapat a zchladit. Pak přenáším do kuchně, kde dosušuji zevnitř a balím a vážím…
Včera mi tento proces trval od cca 8 do 15 h (s obědem).
Nejsem rychlá, protože třeba vyvrhování jistě někomu bude trvat o půlku času kratší dobu. Dělala jsem to prvně takhle ve větším. Ale i tak bych si tipla, že na výrobu jednoho brojlera spotřebuji sakumprásk hodinu času :nevim:
A to nepočítám, že mi odbydou věci typu příprava všeho náčiní a následný úklid.. :ajeje:

Re: Brojler chov

Napsal: 01 čer 2023 13:08
od Jana P.
Uff jsi hrdinka.

Re: Brojler chov

Napsal: 01 čer 2023 15:05
od Hhippie
No, to právě asi nejsem. Zřejmě jsem děsná fňukna, protože i mezi námi jsou mnozí, co dělají daleko větší manufaktury..
U mě to ale není o tom, že bych nechtěla pracovat. Ale zvažuji efektivitu vydané energie a času. A brojlery bych sice klidně chovala a vykrmovala, ale prodávala v živém ke zpracování. (U kachen to platí rozhodně!! Vzhledem k tomu, jaké peklo je je škubat!) To by mi asi dávalo větší smysl. Ale to by muselo být o štěstí, kdyby to takhle někdo chtěl, se mnou spolupracovat. :ajeje: a taky důležitá otázka, za kolik je efektivní pro vykrmovače kuře prodat a pro zpracovatele vykoupit vykrmené kuře. Podle mě by to pak už ani jednomu z nich nedávalo smysl… :nevim:

Re: Brojler chov

Napsal: 01 čer 2023 15:46
od andre.marek
Nedává to vůbec žádný smysl pokud uvažuješ o prodeji... Tu práci ti nikdo nezaplatí. Je to jako skoro se vším doma vychovaným a vypěstovaným - pro sebe super, na výdělek to není. Tak tak to pokryje náklady.

Re: Brojler chov

Napsal: 01 čer 2023 17:23
od Jana P.
Tam co jezdím pro kuŕata, nabízí i domácí kachnu, 180 kč kg v kuchynske upravě, váha 2,5 až 3,5 kg. Brojler pět kilo je kilo za stovku. Taky kuchynska uprava. Je to u Petrovic.
Já se na chov pernatců vyjma slepic necítím. A tý práce mrak.

Re: Brojler chov

Napsal: 01 čer 2023 18:54
od Františka.
Ono je to jinak, když člověk nechová cíleně zrovna brojlery, ale občas zabije kohoutka. Když mu maso chodí po dvoře místo toho, aby leželo v mrazáku. Jako když někdo dostane nebo koupí bažanta. Ale věnovat tomu tolik práce a času najednou, aby v mrazáku leželo pár kusů drůbeže, to je otrava. Práce je pořád stejná a pak se jen dá brát hotové maso, ale bez vize pozdějšího lenošení se to nedá dělat. Kolikrát si říkám, jak dlouho asi čekali na jídlo hosté zájezdních hostinců, když si kdysi objednali slípku? Ona ještě běhala po dvoře a to bylo na pár hodin, než přišla na talíř :vytlem: .

Re: Brojler chov

Napsal: 01 čer 2023 20:50
od ClitoLynx
Hhippie píše: 01 čer 2023 10:58 varný hrnec udržuje teplotu na cca 65 stupních. Ponořím kuře na cca 1,5 minuty, zaklopím hrnec, zapnu vodu ve škubačce, vytáhnu kuře, vložím do škubačky, dám další kuře do hrnce, oškubu ve škubačce, dočistím, dám na vál, a jdu vytáhnout kuře z horké vody, a tak dále..
no, kdysi jsem na UFO četl něco o tom, že jak se ten ne zrovna úplně čistej brojler hodí do horký vody, kůžička se pěkně roztáhne a krásně do sebe natáhne tu vodu, která je po každým kuse hnusnější a hnusnější...nechtěl jsem to vědět, taky to dělám jako vy...ale už se mi to tolik nelíbí :plac: