Husy

Slepice, kachny, husy. Co vše se pro ně dělat musí? Jak postavit kurník? Kachník? Nejlepší plemena? Kde koupit chutná krmiva? Funkční druhy líhní? Za kolik letos prodat vejce?
irčan
Dal poděkování: 1008 poděkování
Dostal poděkování: 445 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Husy

Nový příspěvek od irčan »

Snad za porušení drescode nebudu zastřelené před titulkó Malochovu.

https://www.youtube.com/watch?v=LQ-TN-mzQeo
:mrzimeto:
Vždycky sem chtěl vidět co je za tým kopcem na obzoru!Irčan.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
přezdívka
Dal poděkování: 406 poděkování
Dostal poděkování: 1161 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Letos jsem dobrá husa. Když porovnám loňský rok s letošním. Vajec bylo po oba roky přibližně stejně. Loni se vyklubala 3 housata, ale životaschopné bylo jen jedno. Tak jsem mu musela přikoupit dva kamarády. Letos se jich vyklubalo 7 a živých je zatím 5. . Snad už to tak vydrží. Nemáte někdo zájem o housata?
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3280 poděkování
Dostal poděkování: 6388 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Paráda, Přezdívko!
Husy mají špatnou líhnivost? Jakože malé procento se vylíhne a přežije? Já nemám vůbec zkušenosti.. Zlaté kachny!

Přemýšlela jsem o husách kvůli vypásání zahrady. Ale zas další zvíře, které musí člověk chránit a pečovat… že asi zatím zůstaneme u sekačky.. :stydim: a stejně zrovna k vám to máme daleko, bych řekla..
Tak ať se děckám daří! :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
PavelIV
Dal poděkování: 6132 poděkování
Dostal poděkování: 3647 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Jedině v mtazákové úpravě :vytlem:
:PavelIV:
přezdívka
Kontaktovat uživatele:

Záleží na tom, jak se houser snaží. Vylíhne se asi 50% z oplodněných vajec. Pod husou je poměr o něco větší. Taky hodně záleží na krmení. Letos jsem je přesvědčila, aby žraly oves, tak to bylo proto lepší. A lépe se líhnou menší vejce. Ve velkých se nespotřebuje všechen bílek a po naklování vajec působí jako lepidlo. Ke konci líhnutí jsem 2x denně cákla do líhně plnou dlaň vody, aby vejce tolik neosychala. Mám asi 40 let starou líheň, žádná automatika.
DAD David Abrahám
Dal poděkování: 2297 poděkování
Dostal poděkování: 5052 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

20250516_202402.jpg
house to sice není, ale u nás to stejně nikdo nepozná :nevim:
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3280 poděkování
Dostal poděkování: 6388 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

A kdes to ulovil? :vytlem:
:Hhippie: Bubáci forever!
DAD David Abrahám
Kontaktovat uživatele:

V líhni :stydim: , přežil do rána nezavřený dvířka :cert: , uvidíme co housata :nevim:
zahraniční běžec :souhlas:
Františka.
Dal poděkování: 5442 poděkování
Dostal poděkování: 4428 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Dočasně u nás měly být 4 husy a houser. Nemáme s tím problém, jenže s husami nikdo z nás nemá zkušenosti. Po velmi krátkém čase začaly snášet vejce a to tak, že na nějké místo v trávě snesou tři čtyři vejce a zakryjí je trávou. Našli jsme takových míst několik, ale pod naškubanou trávou nejsou vidět, takže jich může být víc. Mají ty husy v úmyslu sedět nebo snášejí jako slepice a sedět občas chtějí a občas ne? Máme něco dělat?
přezdívka
Kontaktovat uživatele:

Záleží co to je za plemeno. Česká husa by měla sednout Landéská a Pomořanská taky sedí. . Někdy sedne i Německá nosná, ale to je spíš výjimka. Když vidím inzeráty jaké různé kombinace plemen lidé nabízejí tak to je potom věštění z křišťálové koule.
DAD David Abrahám
Kontaktovat uživatele:

Přesně takhle to mám já :nesouhlas: z českých sedících hus mám partu vejcoprdů a odchov se mi nedaří :ajeje: ale nevzdávám to :souhlas:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Co ale máme udělat my? Ani není potřeba, aby něco vyseděly. Nejsou nikde zavřené, mají jen přístřešek a dělají si, co chtějí. Máme ta vejce nechat, brát nebo co? Nikdy jsme žádné husy neměli a vůbec jim nerozumíme.
přezdívka
Kontaktovat uživatele:

Husí vejce se dají také použít v kuchyni. Letos jsem to zkusila poprvé, protože jsem měla dvě dvoužloutková vejce. Použila jsem do piškotové bábovky. Byla výborná. Jedno to dvožloutkové vejce jsem počítala za 3 slepičí + 3 slepičí k tomu. Sníh se taky krásně ušlehal.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

To já vím. Určitě je nevyhodíme. K jídlu jsou i holubí, natož tohle. Ale budu se zuby nehty držet své otázky. Co máme dělat my? Když budeme vejce sbírat, budou husy hledat nové úkryty? Když nebudeme, stane se něco (zkazí se, to vím, ale něco dalšího)? Máme je nechat dál takhle volně, jestli prostě máme my nějak reagovat. Housata spíš nechceme. Jaké to jsou husy, to netuším, jsou bílé, ale jak poznat plemeno husy?
přezdívka
Kontaktovat uživatele:

Nechte to na přírodě. Ona si poradí. To, že jsou vejce zakrytá je normální. Husy to takhle dělají i ve chlívku. Přikrejí je vším, co mají v dosahu zobáku. Když najdu nějaká dobře ukrytá vejce, je jedno jestli slepičí nebo kachní, tak je uvařím a dám sežrat havěti. Kočkám je dám i syrová na granule.
PVc
Dal poděkování: 1 poděkování
Dostal poděkování: 15 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PVc »

Mé zkušenosti s chovem hus:
Loni jsem si konečně pořídila pár hus českých. Manželovi se moc líbili husy francké, takže nakonec jsme měli páry husí dva, oba páry líhnuté toho roku. Z obavy, aby se nám nekřížily, oba páry jsme od sebe oddělily v zimě pletivem. Oba páry začaly letošní jaro snášet, teploty byly pod nulou, takže jsem vejce sbírala. Češka jich snesla 10, 2 zmrzla (netušila jsem, že začnou tak brzy), takže seděla na 8 vejcích. Francka snesla také 10, seděla na všech. Vejce jsem jim sice sbírala, ale do hnízd jsem dala podkladky, husy neměly problém. Seděly pevně obě, měla jsem z nich radost. Vejce dostaly obě ve stejný den, 30 den se začala klubat u češky housata, do 31 dne jich bylo 6, 2 vejce bez zárodku. Houser od začátku líhnutí seděl vedle husy a bránil. 32 den začala líhnout francka, 2 housata ušlapaná (přitom seděla), 33 den další 2 housata - sebrala jsem je a ve dne přidala na trávu k češkám, které je okamžitě přijaly. Žádné další house se u francky nevylíhlo, houser o husu nejevil zájem - zamiloval se už v zimě do češky a vzhledem k prostorovým možnostem jsme tento pár prodali (husa evidentně chtěla znovu snášet, houser i pojímal dle její vyškubané hlavy, ale oba je to táhlo do výběhu češek, každého z jiného důvodu). Češky se krásně starají, housatům je víc jak měsíc, přepeřují a zatím rostou před očima. Za mě skvělá zvířata, hodně se pasou, spotřeba zrnin není tak extrémní, jen v zimě jsem jim krouhala cukety, dýně, jablka a míchala se šrotem, opravdu potřebují "zelené". Jsou trochu hlučnější, ale žádná katastrofa to není. Co se týče oplodněnosti první rok evidentně také žádná katastrofa, počet vajec dle plemena také standart. Letos jim první housátka nechám, příští rok mám v plánu první snůšku odebrat, aby zasedla ještě jednou.
Profesor1
Dal poděkování: 4264 poděkování
Dostal poděkování: 4703 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Pořád jsem dumal co má kopr za nemoc a dneska jsem zjistil, že mě na něj chodí husy.
Salátu si nevšimnou, řepy si nevšimnou, kedlubnů si nevšimnou a kopr jim šmakuje.
Přílohy
IMG_20250531_194853.jpg
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Kopr má zvláštní chuť, nic podobného neznám a husy asi taky ne. A co česnek, nežerou? Ty naše ho ozobávaly. Jestli to ale nebylo proto, že nemáme kopr. :usmev:
Profesor1
Dal poděkování: 4264 poděkování
Dostal poděkování: 4703 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Česnek taky ne. Udivuje mě že obchází ten salát a řepu.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
DAD David Abrahám
Kontaktovat uživatele:

17487548177163958131424779731044.jpg
prchač dostal kámoše :souhlas: tak mu snad vydrží :nevim:
jedna husa sedla, ale ostatní podnášejí a obrat je o vejce je o život :jizlivec:
Odpovědět