Krmná dávka
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4361 poděkování
- Dostal poděkování: 4940 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Krmná dávka
Drůbež má svalnatý žaludek předurčený k trávení celých semen , tak proč se tím v malochovu zaobírat?
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
Františka.
- Dal poděkování: 5614 poděkování
- Dostal poděkování: 4665 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Máte pravdu. Vídám slepice, jak jdou a vyždíbávají semena z trávy, která trčí do vzduchu. Ale otázka mačkaného zrní mě napadla, když jsem viděla vedlejší vlákno o mačkači. Pro jaká zvířata je to potřeba? Starého koně se špatným trávením nemám, staré kozy nikdy v bobcích zbytky obilí neměly. Mám tedy pocit, že mačkání obilí znamená stroj a práci navíc.
-
Profesor1
- Kontaktovat uživatele:
Nahrazuje to šrotovník. Mačkáné obilí nepráší no a koza, ani kůň, prase už vůbec ne celé zrno stoprocentně nestráví. Líp se využije. Tak si to myslím já.
Ale možná jsou i odbornější pro a proti.
Ale možná jsou i odbornější pro a proti.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Takže je to asi tak, že ti, pro které je zrní vhodné, protože jsou tak stvořeni, ho stráví. Ti, pro které ho určil člověk, ho tráví hůř a proto jim ho štotuje nebo mačká. Takže pro drůbež zbytečné.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3446 poděkování
- Dostal poděkování: 6584 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já tomu nerozumím, ale vzhledem k tomu, že jsme kupovali šrotovník kvůli ovcím na ječmen, šrotujeme i drůbeži pšenici. Předpokládám vyšší výtěžnost ze zrna. Ale jestli to tak je, nevím 
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Já si to představuju tak, že zrno má nějakou energii. Slepice ji získá všechnu, protože je k tomu uzpůsobená, ale trvá jí to déle. Asi taky nějakou energii potřebuje na to zpracování a u celého zrní to je trochu víc. Ale při šrotování nebo mačkání se taky spotřebuje energie. Když slepici vydrží zrno déle, tj. když získá stejnou energii za delší čas, možná nemůže tu energii přeměnit tak často na vejce. Ale je to otázka, protože jak napsal jinými slovy Profesor, mají svalnatý žaludek, který jim trávení celého zrna umožňuje bez problémů. Každopádně pro mě je to zodpovězené, nic takového, jen si hezky, slepice, zobejte, co máte, ještě by vám zakrněly žaludky
.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Přijde mi, že jsou slepice daleko spokojenější, když si mohou nazobat zrna, než když jim namíchám míchanici ze šrotu a ony mají jen stát u škopku a žrát 
-
Profesor1
- Kontaktovat uživatele:
Slepice ale potřebuje písek, který "drcení" zrna v žaludku usnadňuje. Zrno je předtrávené-změkčené z volete.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
-
čobanak
- Dal poděkování: 1837 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kozám a ovcím se šrot nedoporučuje.Zrno spíš mačkané nebo vločki.Františka. píše: 29 črc 2023 14:41 Takže je to asi tak, že ti, pro které je zrní vhodné, protože jsou tak stvořeni, ho stráví. Ti, pro které ho určil člověk, ho tráví hůř a proto jim ho štotuje nebo mačká. Takže pro drůbež zbytečné.
-
čobanak
- Kontaktovat uživatele:
Táta řikal,že nejmladším kuřatům dávali krupici.Malé kuře celé zrno nezobe,ale dobré je zrno máčet,abi ho mohlo rozkňofkat na menší kouski,ale musí trochu virůst.Dobré jsou také vločki.Františka. píše: 28 črc 2023 23:23 Šrotem jsem nekrmila ani kuřata, dostávala otruby a pak hned celé naklíčení nebo aspoň namočené zrní. Je trávení celého zrna velká zátěž? Nebo naopak se získává energie pomaleji a šetří se organismus?
- PavelIV
- Dal poděkování: 6321 poděkování
- Dostal poděkování: 3722 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Krávy šrot můžou, ale mačkaný se doporučuje víc. Četl jsem, že z mačkanýho kráva vytáhne víc energie, asi o 12% snad
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
-
čobanak
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Slepicím dávám kromě pečiva máčeného v syrovátce a nějakých zbytků jen pšenici. Najdou si, ale blíží se zima a už to tak jednoduché nebude. Asi bych měla sehnat i něco jiného. Granule určitě nechci, je mi nesympatické, že je to jen stlačený prášek všeho možného, nevidím, co to je, a slepice by toho měly asi brzy po krk, protože chtějí jídelníček obměňovat. Když mají jeden den máčený toastový chléb, druhý den chtějí nadrobené nemáčené rohlíky, třetí den třeba zbytky pizzy apod. Takže bych chtěla sehnat něco dalšího. Jaké zrní, luštěniny a další krmiva používáte? Krmíte třeba řepkou nebo půleným hrachem nebo hrachovým šrotem? Celý hrách moje slepice nesezobnou, potřebují něco menšího, ale půlku zvládnou.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Já si s tím takhle nehraju. Ale kdybych se jich zeptala, určitě by to chtěly jinak 
My krmíme granule do “bezedného krmítka” a k tomu dostávají máčený pšen. šrot s vitamíny a bílkovinným koncentrátem.
Nevypadají, že by z toho byly děsně nadšené, ale sežerou to.
Nejradši mají samozřejmě zbytky nebo celé pšen.zrno, ale to nedávám často.
Jinak jsou na pastvě a hrabou si.
My krmíme granule do “bezedného krmítka” a k tomu dostávají máčený pšen. šrot s vitamíny a bílkovinným koncentrátem.
Nevypadají, že by z toho byly děsně nadšené, ale sežerou to.
Nejradši mají samozřejmě zbytky nebo celé pšen.zrno, ale to nedávám často.
Jinak jsou na pastvě a hrabou si.
-
čobanak
- Kontaktovat uživatele:
Já krmim jen tou pšeňicí máčenou v sirovátce a pomejích a jsou šťastné.Občas jim uvařim ňejakou mršinu.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Hhippie, já to právě dělám jinak. Ani nemám krmítko, nerady zobou z nějakých misek. Mně to nedá žádnou práci, hodit jim ráno a večer něco. Už se naučily a chodí si pro to. Dožadují se a v popředí je kohout, nejspíš aby jim to vybojoval, pokud bych nechtěla dát
. Možná jsem si to zbytečně zkomplikovala, ale už je to tak. V zimě hrabat nebudou, granule nechci a budou potřebovat i bílkoviny a tuky. Tak přemýšlím, jak to udělat i bez těch granulí a aby měly radost.
V zimě syrovátku mít nebudu.
V zimě syrovátku mít nebudu.
-
přezdívka
- Dal poděkování: 435 poděkování
- Dostal poděkování: 1203 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
U nás dostávají celoročně celou pšenici a míchanici z brambor a hrubě šrotované pšenice s asi 5% hrachu + minerálně vitamínovou směs. Pokud se stane a najdu v ledničce zapomenutý jogurt nebo tvaroh, tak jim ho do toho zamíchám. A pánvičky od tuku vyčistím šrotem a zrovna tak zbytky oleje po rybičkách. Ještě do toho příjdou krouhané kopřivy - v zimě sušené. Nestěžují si a nesou.
-
čobanak
- Kontaktovat uživatele:
Leda to zaříďit tak,abi kozi dojili celoročňe.Vono je to asi docela časté u liďí,kterí maj spracováňí kozího mlíka jako obživu.Vi máte přísun starého pečiva zdarma,ne?To je víhodné finančňe,ale nejsem si jist,zda je to taki tak dobré pro slepice.Řek bich,že zrno je lepší.