Kvočna
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2909 poděkování
- Dostal poděkování: 6004 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kvočna
Tak u nás už se sedí…
Darkshella zahlásila, že bude matkou. Tak jsem jí nastlala křepelkárnu a kočičí budku a přenesla jí včera za tmy tam. Akorát měla někde strčené vejce, že jsem jí zvedla i s ním a vypadlo nám… tak má 7 vajec. To je myslím akorát, kdyby se vylíhla všechna.
Tak uvidíme. Černý kohout a černá slepice… to bude jak v Africe (a ještě se to rýmuje! )
Darkshella zahlásila, že bude matkou. Tak jsem jí nastlala křepelkárnu a kočičí budku a přenesla jí včera za tmy tam. Akorát měla někde strčené vejce, že jsem jí zvedla i s ním a vypadlo nám… tak má 7 vajec. To je myslím akorát, kdyby se vylíhla všechna.
Tak uvidíme. Černý kohout a černá slepice… to bude jak v Africe (a ještě se to rýmuje! )
Bubáci forever!
-
- Dal poděkování: 356 poděkování
- Dostal poděkování: 1070 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Mě sedí zatím 5 kvočen. Jedné by se měla kuřata líhnout v neděli. Dvě si zabraly vejce pižmovek a dvě jsem nasazovala včera. Každá dostala 10 vajec. Ta co bude brzo matkou taky měla 10 vajec a postupně 4 rozbila. Ještě, že jsem současně dala 10 do líhně.
Loňské husy co přežily Martina a Vánoce nanesly pár vajec. Odmítaly žrát cokoliv jiného než pšenici, takže výsledek líhnutí je žalostný. Vylíhla se 2 housata, z toho jedno mělo tak strašně křivé nohy že se na ních neudrželo. Tak jsem tomu jedináčkovi přikoupila ve vedlejší vsi dva kamarády.
Protože tu v blízkém okolí byla ptačí chřipka a pán byl k tomu ohnisku ještě blíž než já, tak v rámci karantény nemohl rozdělit husy podle plemen do svých ohrad, jsou to skoro černí kříženci.
Za týden bych měla mít první pižmovky. Má pod sebou 18 vajec. Další dvě sedí asi týden. Ty mají po 13 vejcích.
V loňském roce se pižmovky nedařily. Bylo jen 6 kachňat. Letos zas nebudu vědět co s nima.
Loňské husy co přežily Martina a Vánoce nanesly pár vajec. Odmítaly žrát cokoliv jiného než pšenici, takže výsledek líhnutí je žalostný. Vylíhla se 2 housata, z toho jedno mělo tak strašně křivé nohy že se na ních neudrželo. Tak jsem tomu jedináčkovi přikoupila ve vedlejší vsi dva kamarády.
Protože tu v blízkém okolí byla ptačí chřipka a pán byl k tomu ohnisku ještě blíž než já, tak v rámci karantény nemohl rozdělit husy podle plemen do svých ohrad, jsou to skoro černí kříženci.
Za týden bych měla mít první pižmovky. Má pod sebou 18 vajec. Další dvě sedí asi týden. Ty mají po 13 vejcích.
V loňském roce se pižmovky nedařily. Bylo jen 6 kachňat. Letos zas nebudu vědět co s nima.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Vysedí 10 vajec? U nás měly většinou vždy kolem 5-7 vajec, resp. mladých.. tak jsem jí nic dalšího nepřidávala… stejně by byly 2 dny pozadu, tak kdoví, zda by na nich zůstala..
U nás po tom kvůli potkanům roztahaném kachním hnízdě zas holky někde něco umotaly a postupně zasedly (2 ze 3). Vůbec jim tam nelezeme, tak ani nevíme.
Tak v půlce května se uvidí.
Teď už začnu pomalu porážet brojlery, tak pak bude prostor na odchov mladých káčat
U nás po tom kvůli potkanům roztahaném kachním hnízdě zas holky někde něco umotaly a postupně zasedly (2 ze 3). Vůbec jim tam nelezeme, tak ani nevíme.
Tak v půlce května se uvidí.
Teď už začnu pomalu porážet brojlery, tak pak bude prostor na odchov mladých káčat
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
Kvočně, které zbylo 6 vajec se ze všech vyklubala kuřata. V líhni se z 10 vajec vylíhlo 7 kuřat. Tak se má o co starat. Ještě tu mám na zabití 3 loňské kohouty. Než tahle mrňata dorostou tak to stihnu udělat z nich maso.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak mě ta pernatá drobotina pěkně přibývá. Pižmovce se z 18 vajec vylíhlo 17 kačat. Slepice, která si zabrala hnízdo s 8 pižmovčími vejci vyseděla 5 kačat. Povedlo se pěkně v jeden den. Tak jsem všecna kačata dala do ohrádky kachně a slepice běhá a hledá kam se jí ty žluté kuličky poděly.
-
- Dal poděkování: 4942 poděkování
- Dostal poděkování: 3920 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Normálně slepice vodí kuřata 6 týdnů až 2 měsíce. Tahle bude hledat mládež tak týden, než jí to přestane bavit. Musí se trochu vykrmit, je strašně hubená. Přece jen seděla 5 týdnů místo 3. Když jsem ji kontrolovala, tak vždycky trochu žrádla ve voleti měla.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
My jsme také děsně zvědaví! Už zasedly všechny tři kachny, ale vůbec nevíme nic, jak je necháváme být, tak to bude překvapení.. věřím, že milé! První dvě hnízda by se měla líhnout někdy v půlce měsíce nejspíš.
No a slepice sedí poctivě na těch svých sedmi… tak uvidím, kolik se jich vylíhne a kdyžtak tu mám v okolí dva pány, co líhnou kuřata na kšeft, tak kdyžtak zkusím nějaké sehnat a dodat kvočně ještě, kdyby jich vzešlo málo..
No a slepice sedí poctivě na těch svých sedmi… tak uvidím, kolik se jich vylíhne a kdyžtak tu mám v okolí dva pány, co líhnou kuřata na kšeft, tak kdyžtak zkusím nějaké sehnat a dodat kvočně ještě, kdyby jich vzešlo málo..
Bubáci forever!
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Kuřata se mají k světu. Jedno z odchovny umřelo po 2 dnech a zbytek vypadá vitálně, tak snad to takhle už odchováme. Teď jsou asi týdenní
Bubáci forever!
-
- Dal poděkování: 1546 poděkování
- Dostal poděkování: 662 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak si to nenechala vymluvit a už od minulého čtvrtka sedí. Koupila jsem jí 13 vajec, jedno rozbila. Včera jsem prosvěcovala a vypadá to dobře
-
- Dal poděkování: 5613 poděkování
- Dostal poděkování: 6186 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Taky máme po cca tří letech kvočnu. dala jsem jí deset vajec a v průběhu tří týdnů je z nich, z různých důvodů, převážně neoplodněnost, jedno! Zítra se nám, při troše štěstí, vylíhne jedno kuřátko. Mno, co dodat.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Potvrdilo se, že kvokavost je dědičná záležitost. Letos jsem měla 10 kvočen. Nasadila jsem 3. Ty ostatní se vecpaly do hnízd pižmovkám. Spolu s kachnou seděly na hnízdě 2 až ji tam odtud vyhnaly. Už to drží poslední 3.
-
- Kontaktovat uživatele:
Letos mi španělka zase zasedla. Přitom to má být nekvokavé plemeno. Minulý rok jsem to přisuzovala tomu, že dostávaly kynuté těsto. Jak psal Kouťák a potvrdili mi i jiní, vyprovokuje to kvokání. Letos ho neměly a kvočna je tu stejně. Není to přitom žádná z těch z minulého roku. Takže se asi nedají přesně určit okolnosti, za jakých se slepice stane kvočnou a kdy ne. Jen nejspíš jsou vlivy, které to urychlí. Asi záleží i na kohoutovi. Viděla jsem ho totiž zase, jak vyhledává bezpečná místa a sám je zkouší. Nevím, jestli podnětem byla starost slepice, že si nemá kam sednout, nebo jestli on nejdřív najde místo a pak tam pozve slepici. Nemám to jak zjistit . Měla jsem jen 6 vajec, dala jsem jí je, protože seděla na podkladcích. O den dřív ještě snesla vejce, žádné přípravy z její strany jsem nepozorovala, to jen ten kohout, ale asi o týden dřív.
-
- Kontaktovat uživatele:
Sežere kvočna rozbitá vejce ve svém hnízdě? Při dnešní kontrole jsem zjistila, že ze 6 vajec jsou v hnízdě jen 4, ušpiněná od žloutků. Buď je rozbila a "uklidila" anebo tam bylo něco v noci, třeba kuna. Už jednou to takhle dělala, kradla vejce zpod slepice. Ale zase se mi zdá divné, že by vzala vejce a slepice nechala. Ach jo, zase nejspíš budu muset kupovat kuřata, aby přestala sedět, za pár dní pod kvočnou žádné vejce nebude.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
To si dovedu představit, že krade zpod slepice. Někdo tu vyprávěl, že mu kuna takhle brala vajíčka zpod kachny..
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
Těžko říct, moje kvočna ho spíš rozbila, mělo tenkou skořápku a další nezmizelo. Sedí ve voliéře. Ušpiněná vajíčka jsem při prosvicování vlhkým hadříkem očistila.
-
- Kontaktovat uživatele:
Mluvila jsem s dcerou o zmizelých vejcích zpod kvočny. Vzhledem k tomu, že sedí v kurníku, byl by to docela průšvih, kdyby jí je něco ukradlo. Možná to nebude tak zlé. Dcera mi totiž říkala, že u ní některé slepice, když rozbijí vajíčko, je zahrabou do slámy pod sebe a jiné je prostě snědí. I když normálně vejce nežerou. No, tak třeba to tak bude . Každopádně další nezmizelo.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele: