Ekonomika chovu koní

chov koní...
Lisbeth
Dal poděkování: 631 poděkování
Dostal poděkování: 968 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Ekonomika chovu koní

Nový příspěvek od Lisbeth »

Pavle já ti nevím, ráda bych tomu věřila, u tohohle chovatele jsem byla osobně - pozval mě, měl tenkrát 5 kobyl, 1 hříbě a v šupleti 19 modrých průkazů, lidé mu koně darovali, on je podle mě nikdy nepřepsal, tže ve Slatiňanech jsou stále vedeni jako živí u původních majitelů a přitom už dávno nejsou...Mě když pro valacha přijela kafina, chtěli jen modrý průkaz a absolutně nijak ho nekontrolovali, ani ho neotevřeli, nic víc nechtěli, a to byli pro mě cizí lidi, tže věřím, máš-li známé, jde vše...
:lisbeth: Na co myslíš, to k sobě přitahuješ.
Lisbeth
Kontaktovat uživatele:

Jo a ještě mě tak napadlo, i dnes jsou koně, co nemají nic - já jsem své kobyle vyřizovala papíry, když jí bylo 16 let, tže celou dobu žila na tajňáka :vytlem: , kdybych jí nikdy nezaregistrovala, pak doma odporazila a nikdo to neprásk, tak se ouřední šiml nedoví nikdy nic, ale na tohle já nemám pajšl a hlavně mám všímavé sousedy :vytlem:
PavelIV
Dal poděkování: 5764 poděkování
Dostal poděkování: 3378 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Já nic takovýho dělat nehodlám, ani koně nemám. Myslel jsem to tak, kdyby si už trápícího se koníka někdo vzal (třeba na maso pro psy nebo dravce), tak by to tak asi udělat šlo, utekl ode mě a hotovo.
:PavelIV:
MalyNomad
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od MalyNomad »

Zdravim, skocim vam do diskuse bez znalosti historie....
Mam doma fjordku a valacha krizence po kobyle. Krmim jim zbytky od ovcich. Ovci mame 30+ a ted tech zbytku je pro dva mensi kone akorat. Ovce maji stejne problem dozirat stebla a tvrdsi seno, coz temto lehko krmitelnym konim naopak vyhovuje.

A v pastevnim obdobi delam to same, ovce pravidelne prehanim a kone jsou za nimi. O ohradu pozadu, dopasou zbytky.

Takze ekonomiku mi kone nijak extra nezatezuji, prestoze zadny primy uzitek z nich nemam.
At se dari.
Think out of the box!
Marion108
Dal poděkování: 48 poděkování
Dostal poděkování: 100 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Marion108 »

Nomade, to je bezva, tise zavidim :potlesk:
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout." :marion:
MalyNomad
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od MalyNomad »

mastnacek: tahala kobyla, fakt jen obcas, par stromu, obraceni sena, 2x orala, ale za nekolik let... Ted mam Z25 a ten je nastartovany rychleji nez kone dovedu. Mladej je jeste co se prace tyce panic :)) Ale uz se mu to krati. Zacinam mit roupy.

stara
Obrázek

mladej vepredu
Obrázek

ale jestli tohle miminko bude poslusne, asi prejdu na volskou silu. A kdyz poslusne nebude, tak budu muset poridit vetsi mrazak :nazdravi:
Obrázek
Think out of the box!
PavelIV
Kontaktovat uživatele:

Ondro, já ty tvoje fotky vůbec nevidím, v práci na PC to chtělo přihlásit do googlu, na to jsem byl línej hledat heslo a blížil se konec šichty. No a v mobilu vůbec, vidím jen mínus v kolečku :sos:
Lisbeth
Kontaktovat uživatele:

Nomáde, vítej v koňské sekci! Jsem ráda, že je tu někdo další, kdo má taky tlustooře, a pochopil z jakého mála jsou tito koníci zvyklí vyžít! Pravda je, že pokud se k držení tlustooře zaujme správný (krmivářský) přístup, tak je má doma prakticky zadarmo, tohle můžu odsouhlasit! Fjordi a jejich kříženci mají oproti folblutovi nulovou spotřebu a paběrky po ovcích jsou geniální!! :souhlas:
20180720_180518.jpg
Tady moje čůza loni v létě ve své nejhubenější kondici :))

P.S. Já tvoje fotky taky nevidím :-(
Profesor1
Dal poděkování: 4112 poděkování
Dostal poděkování: 4439 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Opravdu krásné fotky - koníci jáké svět neviděl :vytlem:
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Dal poděkování: 5113 poděkování
Dostal poděkování: 4106 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Nevím, kam s tím, tak třeba sem.
Dcera si dovezla nového koně. Je to 16letá klisna kladrubáka. V kohoutku 181 cm. Je podvyživená, ale spravuje se a bude dobrá. Jinak je zdravá, hodná, klidná, umí i tahat, což považuju za zásadní, protože pod sedlo se dnes učí každý kůň, ale tahat by zvládl leckterý, ale lidi ho to nenaučí. Je to kůň, který nemá rád střídání pánů, ale zažívá to poprvé a snáší to velmi dobře. Vypadá i přesto docela spolehlivě. Se psem vychází moc hezky, osel se jí zatím bojí. Už se na ni těším, i když takový kolos po haflingerovi, to je hodně velký rozdíl.
(Otočit obrázky neumím :smutek: .)
Přílohy
IMG_20240427_143915881~2.jpg
IMG_20240427_143918464.jpg
IMG_20240427_154258910.jpg
PavelIV
Kontaktovat uživatele:

Ta toho teda sežere (když jsme v té ekonomice) :vytlem:
Zase tak bídně nevypadá, štíhlá holka...
Františka.
Kontaktovat uživatele:

No, na kladrubáka vypadá hubeně, ale ne hrozně, to máte pravdu. Spíš není dost osvalená. To se spraví. Osvalí se víc dcera i kobyla :vytlem: .
Jsem zvědavá, kolik toho sežere. Mlsná asi není.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2998 poděkování
Dostal poděkování: 6139 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Jj, taky mě napadlo, že bude spíš opadlá než hubená.
Je to nejspíš kříženec kladrubáka. Kladrubáci jsou buď černí bez odznaků nebo bílí.
Každopádně přeji, ať přinese hodně radosti. Já bych starého koně nekupovala. Člověk si ho užije ze sedla chvíli a pak už to bude jen drahý společník.. :promin: a tahle, vzhledem k velikosti, asi nebude jíst málo..
Ale důležité je, že je dcera spokojená a koupě splnila účel :souhlas:

My jsme také před koupí koně. Sice jsem se zařekla, že už nikdy, ale … :stydim: dcera si mooooc přeje mít parťáka a já si pořád říkám, že co víc pro to můžu mít za podhoubí, než vlastní ustájení… tak jsem zvědavá. Je to taky taková záchrana, svým způsobem… tak snad to nebude moc tvrdý oříšek.. :ajeje:
:Hhippie: Bubáci forever!
DAD David Abrahám
Dal poděkování: 2180 poděkování
Dostal poděkování: 4795 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Ty ses rozhodla zachránit něco od mého táty ? :udiv: :ajeje: :vytlem: nebo zachraňuješ někde jinde :ruzicka:
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Františka.
Kontaktovat uživatele:

16 let na kladrubáka není moc. 10 let klidně bude mít před sebou. Haflinger se dožil 28 let, tahle kobylka je úplně v pořádku, interna i klouby v pořádku, na chladnokrevníka to zase takový věk není. Majitel měl poslední rok finanční potíže a nedokázal chov udržet. Neměl jen ji. Ale nestála v chlívě, byla na pastvině, kde bylo i seno a občas i v poslední době jezdila. To není záchrana starého koně, tady je ještě i perspektiva. Každý bere koně jinak. Vy nemáte trpělivost se s nimi piplat (tak nějak jste to napsala v příspěvku o své dceři :usmev: ), jiní zase hledají vztah se zvířetem, se kterým si porozumí.
Papíry má jako kladrubák, ale nerozumím tomu. Asi tedy nesplní standart kvůli zbarvení, ale není to podstatné pro nikoho u nás a hlavně ne pro ni.

Hhippie, děláte to nejlepší. Když dřív neměla takový zájem, nejspíš byla ještě malá. Teď je asi pravý čas.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Díky, Františko.
Já se toho trochu “bojím”, páč už jsem “pár koní v ruce měla”… :nevim: a s těmi plachými je práce zdlouhavá… :stydim: ale dcerka tu trpělivost naopak má a její přání bylo, “vychovat” si koně pro sebe… tak tady to bude o získávání důvěry a navazování vztahu pripritně. Takže si “to užije dle zadání” a snad se to bude dobře vyvíjet a prosperovat. A třeba si na něj za pár měsíců i sedne. Nikdo neví :promin:
Jj, ono to má obojí výhodu i nevýhodu. Já jsem ráda, že se na koně osobně nevážu, páč tím pak zas zažívá zklamání, když se situace mění… ale zas rozumím tomu, že mít vztah se zvířetem může být velmi obohacující a sebevzdělávací i sebepoznávací… takže se jen musím nastavit vnitřně, že ten “užitek” z koně nemusí hned být tím, že mě ponese na hřbetě, ale že budeme zažívat společné krůčky úspěchu a z toho plynoucí radost :andel:

Dade: nedokonané polské klobásy jsme se rozhodly vzít pod křídla. Jsou mu tři a je hodně bojavý. Nikdy mu nikdo třeba nestrouhal kopyta. Tak jsem prodávající řekla, ať to zařídí, páč nechci, aby první, co bude, tady zažil stres s kovářem… a taky chci vědět, co má uvnitř pod tím blátem… no a pak asi přicestuje, no… :promin:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Hhippie píše: 21 kvě 2024 15:03 Je to nejspíš kříženec kladrubáka. Kladrubáci jsou buď černí bez odznaků nebo bílí.
Dozvěděla jsem se, že menší odznaky jsou povoleny. Ponožky ano, celá bílá noha ne, lysinka ano, hvězdička ano apod.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Vidíte, to je pro mě nová informace.
A jo, už to čtu ve šlechtitelské příručce:
“Bílé znaky jsou přípustné, ale nežádoucí.”
Odpovědět