Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy

chov koní...
PavelIV
Dal poděkování: 5564 poděkování
Dostal poděkování: 3313 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy

Nový příspěvek od PavelIV »

Kolik má ta chodba na šířku, tedaspíšfutra? Nezdá se mi, že by 120 širokej balík prošel bez nějakých otěrů o zeď.
To musí bejt strašně pracný, ten balík takhle obírat. Když se postaví, jako je na finálním mistě, slama do stran odpadává sama. Asi nebylo to místo kolem
:PavelIV:
Berrynator
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 330 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Berrynator »

Zkusil bych se domluvit, jestli by nešlo nalisovat menší kulaté balíky, pokud má dotyčný variabilní lis, neměl by to být problém.
Lisbeth
Dal poděkování: 631 poděkování
Dostal poděkování: 968 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Lisbeth »

Profesore, motorovkou jsme jednou balík slámy řezali taky, ze stejného důvodu, abychom s ním v našich mikropodmínkách mohli manipulovat. A bylo to strašný! :nesouhlas: Řezali jsme to motorovkou na odpis a samozřejmě ji odepsali, včetně lišty i řetězu, hrozná akce, už to nechceme nikdy opakovat! Tento balík obírám už třetí rok, ručně, vždy jen naříznu kousek síťky. Za tu dobu jsme ho přemísťovali snad 100x, proto jsem ho nerozdělala celý. Nyní už můžu. :hura:
Berrynator to trefil! Není problém domluvit se s jedním konkrétním zemědělcem, který má lis s variabilní komorou, na balíkách 1m v průměru. Pro jednoho králíkáře je už dělá, jen to musí vědět dopředu. Chodbou projde balík sena 120cm, vyzkoušeno, ale s tou metrovkou bude snažší manipulace. U balíku slámy mi nikdo menší rozměr bohužel neudělá, ale vzhledem k tomu, že už nemám králíky, tak abych tady tuhle slámu neměla až do důchodu :))
:lisbeth: Na co myslíš, to k sobě přitahuješ.
Františka.
Dal poděkování: 4901 poděkování
Dostal poděkování: 3866 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Zaujala mě poslední věta. Proč nepodestelete slámou koním a máte slámu za pár podestlání pryč? Náš kůň byl haflinger a vždycky ji sežral, to by ta Vaše malá asi udělala taky. Po troškách a bylo by po starosti.
Lisbeth
Kontaktovat uživatele:

Františko, ale já tu slámu potřebuju! Sice velmi málo, ale potřebuju. Dřív jsem jí měla hlavně pod králíky, dokud byla Čůza, tak pod ní se nestlalo vůbec, právě proto, že byla jak kyselina a všechno pod sebou sežrala, což bylo úplně blbě, ale to už je pryč. Nyní sice nemám králíky, ale zase mám koně dva a box pro minísku nikdy nebyl koncipovaný jako box, bohužel, není v něm vyspádovaná ani vystěrkovaná podlaha pro odtok moči, jako v boxu u flekaté a miníska tam velmi ráda močí :vytlem: Celkově ten box prostě miluje, protože přes léto v těch horkách, když jsem přišla z práce, tak už se obě holky tlačily do stájí do chládku a miníska si vždycky dala jádro, seno, pořádně to zapila, vyhrabala si důlek a pak to zalomila a dělala mrtvýho koně :)) Upřímně jsme si prvních pár dní mysleli, že jí něco je, ale ona si prostě jen dělala pohodlí, flekatá jí nerušila a ty kamenné stěny a cihly na zemi jí pěkně chladily pupek. Pod ní prostě stlát musím, akorát že každý den vyberu jen to znečištěné a dostýlám 1x za týden nebo 14 dnů, dle potřeby a chybějící slámy. Flekatá nikdy nevyjádřila potřebu si na boxe lehat, ta je víc natur :vytlem: , proto pod ní nestelu, avšak i kvůli ní musím slámu mít, kdyby se nedej Bože cokoliv stalo, ať s jednou nebo s druhou, a byly by upoutány na boxe, musím pod ně mít co dát a to tak, že hned! A ne v lednu v osm večír, v -20°C a dvou metrech sněhu někam jet pro balík slámy, protože ho nemám, kobyla ulehla a já pod ní nemám co dát. Děkuju nechci, z hurá akcí už jsem vyrostla. Proto jsem právě vždycky preferovala malé hranaté balíky sena/slámy. Protože jsou skladné a snadné na manipulaci. Vždy jsme přivezli 100 malých balíků slámy, nastrkali je na půdu a tam na nás čekali, než je budeme potřebovat. Na nastlání boxu mi stačí jeden tento malý balík. Ty kulaté jsou pro nás jen problémy a práce na víc, u té slámy obzvlášť, ale teď už je na místě, kde doufám zůstane a může si tam trůnit!
Lisbeth
Kontaktovat uživatele:

Podlaha v přístřešku. Máme jí už od června a tedy je řádně otestovaná a vyplatilo se! Původně jsem to takto nechtěla, ale situace mne donutila. Mým cílem bylo koupit další rohože, k těm třem, co už jsem měla a dát je po celém přístřešku, plus i ven. Jenže! Ty tři rohože, co tu mám, jsem koupila v březnu 2022 normálně u nás v Kamíru na prodejně, kde se na ně člověk mohl podívat, sáhnout si, atd. Za pěknou cenu 1450Kč/ks. Když jsem chtěla o rok později dokoupit další na stejném místě, už je v sortimentu neměli. Bylo mi řečeno, že kvalita tohoto rohoží šla velmi strmě dolů, zatímco jejich cena extrémně nahoru a to 3990Kč/ks!!! Lidi to logicky nekupovali a tak to přestali brát, což chápu. Dále mi sdělili, že už to lze objednat pouze přes net odkudsi ze sev. Čech, ale že kvalita je nevalná, tak ať si rozmyslím, jestli do takové akce jít...Jako, vzhledem k tomu, že jsem to měla spočítané na cca 15tis, tak aby mi to vyšlo všude, kde chci, tak to je pálka jako prase, nehledě na to, že by mi to přivezl Top trans a doma by musel být někdo, kdo to paleťákem složí, tže akce jak stehno a o to vážně nestojím, zvlášť, když by to stálo za prd, a pak bych to třeba musela poslat zpět! Děkuju, nechci! Tže jsme zavolali kámošovi na pilu, ten dodal fošny z kůrovce v síle 6cm za 5 000Kč a bylo to vyřešený. Nakombinovali jsme to s těmi rohožemi, tak aby to nějak vyšlo rozumně a holky si tam mohli lehat, což dělají a funguje to skvěle. Cílem bylo zejména snížit prašnost, udržet vodu v kalfasu déle čistou, a hlavně aby nedýchaly prach a nešlo jim to do očí, což se osvědčilo.
20230916_171021[1].jpg
20230916_171038[1].jpg
Lisbeth
Kontaktovat uživatele:

Dále jsme ještě vyrobili minerální bar. Inspirací mi byla paní Zdeňka Pohlreich, jejíž ustájení je naprosto top a kde sbírám hodně inspirace. Tato dáma je mi velmi sympatická svým přístupem k welfare koní a na mnoho věcí nahlížíme stejně.
Vypadá to takto, zvolila jsem zavěšení místo držáků, tak uvidíme, jak dlouho to vydrží :souhlas: :souhlas:
20230916_101555[1].jpg
20230916_102836[1].jpg
20230916_102852[1].jpg
A zkouška, jestli chutná :vytlem:
20230916_103025[1].jpg
20230916_103035[1].jpg
Lisbeth
Kontaktovat uživatele:

Chutná, chutná :mrk:
20230916_103440.jpg
20230916_104147.jpg
20230916_103106.jpg
čobanak
Dal poděkování: 1838 poděkování
Dostal poděkování: 1458 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čobanak »

Jak to,že tam maj tak čisto? https://t.me/Celno3or/56026
Lisbeth
Kontaktovat uživatele:

Každodenní úklid je samozřejmost a díky chybějící podestýlce si z toho nedělají WC, nemočí zde vůbec, kobylinec tu občas je, ale minimálně. Přesto zde tráví spoustu času a leží tu. Potřebu dojdou vykonat před přístřešek, jsou to čistotné dámy :souhlas:
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Máte opravdu krásňe čisto,ale do obejváku jste to asi ješťe nedotáthli,ne?:-)
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Lisbeth by si tam koně nejspíš klidně dotáhla, ale to už by pak byli v tom obýváku asi jen tři :vytlem: .
Lisbeth
Kontaktovat uživatele:

Tak jako s minískou by asi problém úplně nebyl :vytlem: Ta je opravdu velmi čistotná, prostě Dáma! A zároveň je dobrý hospodář, protože každý bobek donese domů, aby náhodou neubylo :)) Za celou dobu, co jí mám, tak na vycházce pouze 2x vykonala potřebu, a to jen pro to, že už jsme byly venku dlouho, a nezvládla to donést domů. Tže si myslím, že by v obýváku žádnou katastrofu nevyvedla. Akorát, že k nám domů se jde po schodech, což by mohl být trochu problém. Flekatá je jak hrom do police, tu bych v obýváku fakt nechtěla, všechno shodí a co neshodí to oslintá :)) A je to ten typ koně, který kudy chodí, tudy kadí :)) V přírodě za námi zůstávají jasně identifikovatelné stopy, její libovka je, vymočit se sousedce přímo před barákem na asfaltce a to klidně při cestě tam i zpět :)) S tímhle stvořením do civilizace prostě jít nechcete :))
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Nám ňekterí krávi lezou po schůdkách dolů do dojírni.Co zvládne kráva,musí kobila zvládnout taki.Nejvíc mňe fascinuje ta neodrohovaná kráva v koupelňe.
Lisbeth
Kontaktovat uživatele:

Podařilo se mi udělat kauf století, v jaký už jsem upřímně ani nedoufala!
16.2.2022 jsem v Pacovském Kamíru nakoupila 3ks podlahových gumových desek, jednu za 1452Kč. Chtěla jsem jich víc, ale tenkrát jsem si to nemohla dovolit, tak jsem si říkala, nevadí, koupím až budu mít. Což bylo bohužel až za rok v r.2023. Když jsme slavnostně loni v létě dorazili do Kamíru, že přikoupíme, bylo nám řečeno, nejen, že dané rohože již dávno nemají, ale ani mít nebudou. Že výrobce od kterého to brali, nasadil šílenou cenu a kvalita šla dolů, tže to lidi přestali kupovat. A Čínu, že brát nebudou, že si musím vybrat jiné. No, jako upřímně, co jsem tam viděla, se mi nejen nelíbilo, co se týče kvality, ale hlavně mi vadil ten rozměr. Rohož 1m x 1m je mi úplně k ničemu, potřebuji, aby byly velké a těžké, aby mi je koně neodsunuli. Tže jsem velmi zklamaná odjela a podlahu jsme udělali dřevěnou, jak jste viděli výše. Ty rohože jsem na netu objevila, ale za 3990/kus a musela bych si je nechat dovézt, odkaz jsem také dávala výše. No prostě, ani za nic, toto.
Teď, jak neustále prší a mě už to dost vadí, přemýšlela jsem, jak to tam koníkům vylepšit. Koukla jsem jen tak namátkově na stránky Kamíru, co tam mají a hle! Světe div se! Moje rohože se tam objevili a prosím pěkně cena za kus 1331Kč!! Tže cena po dvou letech klesla! Hned jsem žhavila drát, po telefonu je objednala a ve čtvrtek 4.1. tam poslala tchána s károu, aby mi je vyzvedl!!
Když je přivezl, rovnou jsme je instalovali, na hulváta jsme je pleskli do toho bahna, protože soused momentálně už žádné piliny nemá, tže nemáme co na podsyp. Podsypeme až bude čím a hlavně, až bude nějaký normální počasí a ne tenhle marast. Rohoží mám tedy aktuálně 8 kusů, 4 kusy jsou venku a 4 jsme zatím nechali unitř jen tak položené na sobě a uvidíme, jak a kam budou potřeba.
Takto to vypadá, položené rovnou do bláta. Holky to ocenily, bahnu se vyhýbají a stojí zde. Jako bonus mám minimum práce s úklidem a ani v tomhle sajrajtu nemusím mít holiny, ale jen pracovní boty.
Je to absolutně super a fakt nechápu, proč nám loni prodavač tvrdil, že už je brát nebudou? Ještě, že jsem neobjednala ty předražené z toho e-shopu!!
Ještě odkaz na produkt: https://www.kamir.cz/deska-podlahova-gu ... 83-x-18-cm
20240106_155523[1].jpg
20240106_155509[1].jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2889 poděkování
Dostal poděkování: 5957 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Liz, ale tam u vás je prostě prd bahno :nevim:
Nemám to nijak konkrétně focené, ale tady je to myslím vidět dobře. Cokoli na to položit prostě nejde. Tady je povrch typu: nejdřív vzít bagr, strhnout minimálně 30 cm bahna a odvézt, na to udělat drenáž, štěrk, zahutnit a na to teprv svrchní vrstvu. A na to fakt kačky nejsou. Ikdyž by to bylo třeba. Děsně blbě se v tom takhle funguje :ajeje:
Ale ty tosiplasty zahraněné pražcem jsou k nezaplacení! :souhlas:
Přílohy
21cd0a1d-3dd9-4662-9a3f-4cc29c671b1d.jpeg
:Hhippie: Bubáci forever!
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Mam tu asi 80 let starou sousedku,která si doma uďelala betonovou podlahu tak,že si natahala v gbelíku makadam z traťi.Velmi ťím ušetřila.Aňi nevím,zda choďí ke kadeřňíkovi.
Profesor1
Dal poděkování: 4012 poděkování
Dostal poděkování: 4302 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Hipiii má taky blízko koleje. Kdyby místo řešení kadeřníka a podřadné práce za 120/hod. nosila makadam, tak má vyřešené bláto ve výběhu. 1 m³ makadamu frakce 60 může stát okolo 1200 Kč i s dopravou. Potřebuje cca 5m³, to vychází stejně jako chodit někam měsíc na zkrácený. Dětské hřiště má určitě taky někde v okolí, tak že z pískoviště Hátátytlám zjemní povrch makadamu pískem a má to vyřešené.
V rámci programu - " Dobrá hospodyňka pro kbelík makadamu na trať skočí. "
(Jenom né....pod vlak skočí :)) )
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
andre.marek
Dal poděkování: 1049 poděkování
Dostal poděkování: 1296 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

:)) :))
Úplně si představuju jak to tahá v těch kyblících.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Koho by pak napadlo, až vykolejí vlak, že si Hhippie odnesla pár kbelíků :vytlem: ?
Odpovědět