Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
- saknaryby
- Příspěvky: 22
- Registrován: 26 pro 2022 08:37
- Dal poděkování: 4 poděkování
- Dostal poděkování: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Černej Angus , roční jalovice , už je celkem skrocená a vymazlená
- arus
- Příspěvky: 4391
- Registrován: 09 říj 2018 21:24
- Dal poděkování: 1550 poděkování
- Dostal poděkování: 897 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Jak tu na Malochovu přibývá chovatelů kravek (kromě Pavla i profesor a saknaryby) tak mě začalo zajímat proč? Proč kravky a né třeba ovce?
- saknaryby
- Příspěvky: 22
- Registrován: 26 pro 2022 08:37
- Dal poděkování: 4 poděkování
- Dostal poděkování: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Ovce jsou jednoduší a skoro bez údžby , nosí se jim jenom voda spasou všechno krásně a úklid minimální , je to stádovitý zvíře , tak by to chtělo více kusů , taky o tom přemejšlím , uvidím , prvně jsem chtěl prase , skončilo to na krávě , tak obíhám tohle , čas ukáže co a jak dál
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 12398
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2846 poděkování
- Dostal poděkování: 5896 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Saknaryby: upřímně si myslím, že kráva je míň údržbová než ovce. Pokud jich má člověk víc, nejspíš bere i dotace na plochu a může si nakoupit postupně techniku a vybavení. Bez kterého to, podle mě, dlouhodobě nejde.
Super, žes jí vymazlil. Já měla první angusku sice z divokého stáda, ale byla zvědavá a kontaktní. S tou bylo pohodové pořízení. Kupovala jsem jí jako asi 15měsíční.
Druhá měla být taky tak stará, ale nejspíš byla starší, protože byla březí (to nikdo nevěděl). Od začátku hysterická a zlá. Ale to člověk neví, v tom stádu, kde s člověkem nepřijde do kontaktu… mno… a na té jsme si vylámali zuby. Zlaté dextery. Ty jsou alespoň menší. Ale jsme daleko klidnější, když máme zas jen ovečky
Super, žes jí vymazlil. Já měla první angusku sice z divokého stáda, ale byla zvědavá a kontaktní. S tou bylo pohodové pořízení. Kupovala jsem jí jako asi 15měsíční.
Druhá měla být taky tak stará, ale nejspíš byla starší, protože byla březí (to nikdo nevěděl). Od začátku hysterická a zlá. Ale to člověk neví, v tom stádu, kde s člověkem nepřijde do kontaktu… mno… a na té jsme si vylámali zuby. Zlaté dextery. Ty jsou alespoň menší. Ale jsme daleko klidnější, když máme zas jen ovečky
Bubáci forever!
- saknaryby
- Příspěvky: 22
- Registrován: 26 pro 2022 08:37
- Dal poděkování: 4 poděkování
- Dostal poděkování: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Tuhle jsme koupily půlroční , normálka ze stáda a byla taky dost divoká a je hrozně zvědavá , všude musí prolíst , všechno očuchat , musel jsem natáhnou dráty i okolo plotu a roští , všechno prolejzá , ale už povolila a je celkem v pohodě , někdy za mnou chodí jak pes nechá se hezky drbat a tak ze srandy rtká , občas jí musím přetlačit a pohrozit rukou aby věděla kdo tu je pánem , ale jinak je v pohodě i ten kontakt chce , jinak ovládání jsou jabka a příkrm , to mi jde kam chci
- DAD David Abrahám
- Příspěvky: 4825
- Registrován: 10 říj 2018 15:33
- Dal poděkování: 2100 poděkování
- Dostal poděkování: 4540 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Za mně je práce a zpeněžení u hovězího podstatně jednodušší než u oveček jen kdyby mi do toho furt jeden nekecal
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
-
- Příspěvky: 1893
- Registrován: 04 lis 2018 10:04
- Dal poděkování: 631 poděkování
- Dostal poděkování: 968 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Saknaryby: vítej, má to pěkné holka!
Jinak taky fandím spíš dobytku než ovcím a to ze stejného důvodu jako píše DAD, kráva je prostě jednodušeji zpeněžitelná. Lze ji snadno prodat, převést na jatka, neřeší se domácí porážka, shánění řezníka a všechno to okolo. Nehledě na to, že hovězí jí prakticky každý, to bohužel u skopového neplatí...
Jinak taky fandím spíš dobytku než ovcím a to ze stejného důvodu jako píše DAD, kráva je prostě jednodušeji zpeněžitelná. Lze ji snadno prodat, převést na jatka, neřeší se domácí porážka, shánění řezníka a všechno to okolo. Nehledě na to, že hovězí jí prakticky každý, to bohužel u skopového neplatí...
Na co myslíš, to k sobě přitahuješ.
-
- Příspěvky: 7718
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1838 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Tak ňejak to je,až na to,že ovci si můžete zabít doma gdikoliv vás napadne bez povoleňí a koza se třeba chuťovje podobá spíš té krávje.Koza je opravdu moc dobrá,liďi to samozřejmňe netušej,ale gdiž uďeláte kozí guláš a návšťevje řeknete,že je to hovjezí,tak vám to uvjeřej.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 12398
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2846 poděkování
- Dostal poděkování: 5896 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Liz, nesouhlasím s Tebou v jedné věci. Krávy jsme zrušili právě z důvodu, že rozhodně není žádná sranda, když člověk není technicky vybaven, to zvíře manipulovat. A to ikdyž je ochočené, tak jakmile se jí něco nelíbí, tak je s ní těžké pořízení. A nastávají velmi nebezpečné situace. Navíc musíš mít vhodný odvoz (přepravník na skot nebo koně), kdežto ovci můžeš převézt libovolně.
Navíc s množstvím masa z jedné ovce si člověk snadno poradí, kdežto zpracovat 250 kg masa najednou není žádná legrace. Musíš ho někde nechat dozrát několik dní, musíš ho rozbourat, což člověk sám nedá, když nezná řezničinu - protože ovci prostě rozebereš na součástky a máš hotovo. U krávy musíš sakra vědět, jak kde co vede, abys to nezničila… takže úplně naopak - u krávy je člověk naprosto závislej na mnoha věcech, s ovcí si poradí od začátku do konce.
Ale samozřejmě o mase a jeho prodejnosti… to není co řešit. Za domácí hovězí by lidi utrhali ruce, kdežto udat ovci je mnohdy složité.
Jenže… nikdo z nás, tuším, nemá kompetence legálně manipulovat s masem, tedy to nás nemusí trápit, když maso zůstává doma… tedy u hovězího řešíme jen to, zda máme dostatečnou kapacitu mrazáků
Navíc s množstvím masa z jedné ovce si člověk snadno poradí, kdežto zpracovat 250 kg masa najednou není žádná legrace. Musíš ho někde nechat dozrát několik dní, musíš ho rozbourat, což člověk sám nedá, když nezná řezničinu - protože ovci prostě rozebereš na součástky a máš hotovo. U krávy musíš sakra vědět, jak kde co vede, abys to nezničila… takže úplně naopak - u krávy je člověk naprosto závislej na mnoha věcech, s ovcí si poradí od začátku do konce.
Ale samozřejmě o mase a jeho prodejnosti… to není co řešit. Za domácí hovězí by lidi utrhali ruce, kdežto udat ovci je mnohdy složité.
Jenže… nikdo z nás, tuším, nemá kompetence legálně manipulovat s masem, tedy to nás nemusí trápit, když maso zůstává doma… tedy u hovězího řešíme jen to, zda máme dostatečnou kapacitu mrazáků
Bubáci forever!
-
- Příspěvky: 1893
- Registrován: 04 lis 2018 10:04
- Dal poděkování: 631 poděkování
- Dostal poděkování: 968 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Hhippie, díky za náhled! Je to přesně o tom, jaké má každý z nás možnosti! A známosti...
My například prase či ovce nemáme z toho důvodu, že bychom si s jejich "koncem" nedokázali v domácích podmínkách nijak poradit. Řezník, který nám kdysi jezdíval na prasata, už je na pravdě bóží a jiného prostě a jednoduše neznám a ani nemám chuť shánět. Beru to tak, že prase či malé přežvýkavce si člověk dělá doma sám, my nemáme jak, čím ani s kým (ani kde)
U skotu to beru tak, že ten prostě jede na jatka, sehnat traktor, traktoristu a dobytčák je pro mne otázka jednoho telefonu na 2 minuty a jatka na hovězí mám 6 km daleko, berou tam jen hovězí, nic jiného. Dotyčný týpek pomůže i s naložením Tady já prostě ty kontakty mám. Kdežto chovatele ovcí a koz znám jen tu z malochovu, v bezprostředním okolí nikoho, kdo by případně pomohl, bohužel...
S množstvím masa samozřejmě souhlasím, to je jiný level, avšak tato jatka, o kterých píši, ti maso i zabalíčkují, samozřejmě ne zadarmo, pak je otázka, jak moc se to vlastní hovězí vyplatí...A s mrazákem to máš taky recht, to je jasný prostě je to hromada!
Je to všechno o možnostech daného chovatele, proto chovám jen to, na co stačím!
My například prase či ovce nemáme z toho důvodu, že bychom si s jejich "koncem" nedokázali v domácích podmínkách nijak poradit. Řezník, který nám kdysi jezdíval na prasata, už je na pravdě bóží a jiného prostě a jednoduše neznám a ani nemám chuť shánět. Beru to tak, že prase či malé přežvýkavce si člověk dělá doma sám, my nemáme jak, čím ani s kým (ani kde)
U skotu to beru tak, že ten prostě jede na jatka, sehnat traktor, traktoristu a dobytčák je pro mne otázka jednoho telefonu na 2 minuty a jatka na hovězí mám 6 km daleko, berou tam jen hovězí, nic jiného. Dotyčný týpek pomůže i s naložením Tady já prostě ty kontakty mám. Kdežto chovatele ovcí a koz znám jen tu z malochovu, v bezprostředním okolí nikoho, kdo by případně pomohl, bohužel...
S množstvím masa samozřejmě souhlasím, to je jiný level, avšak tato jatka, o kterých píši, ti maso i zabalíčkují, samozřejmě ne zadarmo, pak je otázka, jak moc se to vlastní hovězí vyplatí...A s mrazákem to máš taky recht, to je jasný prostě je to hromada!
Je to všechno o možnostech daného chovatele, proto chovám jen to, na co stačím!
Na co myslíš, to k sobě přitahuješ.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 12398
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2846 poděkování
- Dostal poděkování: 5896 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Nojo, pořád na to narážíme, z jak moc jiného jsme kraje.
Prase nebo skopové byste u vás porazili a zpracovali s prstem v nosu. Navíc ty malé si člověk v pohodě udělá sám, ikdyž o tom mnoho neví. Jít se podívat na pár porážek, aby člověk věděl kam, nebo zkušeného k sobě na prvních pár zvířat a víc není třeba. Krávu asi blbě.. my máme daleko míň vhodné prostory než vy a zvládáme to. Ale fakt s tou hovězinou je to potíž.
Jatka, co maso i rozbourají a zabalíčkují, si můžu leda tak vysnít. My máme nejbližší jatka asi 35 km a to můžeme být rádi, že nám vůbec domácí porážku přijali..
Předají Ti to ve zchlazených čtvrtkách… mno… když Ti někdo předá 80kg kusy masa v šest hodin ráno druhý den, s tím, ať hned vypadneš a nezdržuješ provoz… pak to není úplně komfortní… Takže ty balíčky jsou úplně nejlepší řešení. Jen blbé, že to maso potřebuje alespoň pár dní vydýchat… a to tento způsob jistě nezaručí. Kvalita masa - i toho domácího - je pak jiná, než by mohla být.
Prostě je to nesnadný proces a tak to řešíme prostě ovcema a nově domácími maločuníky. Semtam je jelení, což je vlastně voňavější hovězí… a v kombinaci s kachnami a semtam slepicí si naprosto vystačíme. I bez hovězího. Obecně. Nikdy jsme ho nemívali, páč je to nejdražší maso a nebyly na něj peníze…tak jsme si ho 3 roky užili a už zas holt není
Prase nebo skopové byste u vás porazili a zpracovali s prstem v nosu. Navíc ty malé si člověk v pohodě udělá sám, ikdyž o tom mnoho neví. Jít se podívat na pár porážek, aby člověk věděl kam, nebo zkušeného k sobě na prvních pár zvířat a víc není třeba. Krávu asi blbě.. my máme daleko míň vhodné prostory než vy a zvládáme to. Ale fakt s tou hovězinou je to potíž.
Jatka, co maso i rozbourají a zabalíčkují, si můžu leda tak vysnít. My máme nejbližší jatka asi 35 km a to můžeme být rádi, že nám vůbec domácí porážku přijali..
Předají Ti to ve zchlazených čtvrtkách… mno… když Ti někdo předá 80kg kusy masa v šest hodin ráno druhý den, s tím, ať hned vypadneš a nezdržuješ provoz… pak to není úplně komfortní… Takže ty balíčky jsou úplně nejlepší řešení. Jen blbé, že to maso potřebuje alespoň pár dní vydýchat… a to tento způsob jistě nezaručí. Kvalita masa - i toho domácího - je pak jiná, než by mohla být.
Prostě je to nesnadný proces a tak to řešíme prostě ovcema a nově domácími maločuníky. Semtam je jelení, což je vlastně voňavější hovězí… a v kombinaci s kachnami a semtam slepicí si naprosto vystačíme. I bez hovězího. Obecně. Nikdy jsme ho nemívali, páč je to nejdražší maso a nebyly na něj peníze…tak jsme si ho 3 roky užili a už zas holt není
Bubáci forever!
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 12398
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2846 poděkování
- Dostal poděkování: 5896 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Zrovna sem se to hodí. Ikdyž je to víc do radosti.
Dnes jsme začali stavět voliéru na kachny a brojlery!
Dnes jsme začali stavět voliéru na kachny a brojlery!
Bubáci forever!
- saknaryby
- Příspěvky: 22
- Registrován: 26 pro 2022 08:37
- Dal poděkování: 4 poděkování
- Dostal poděkování: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Na jatka bych jí nikdy nevezl , to by jí hrozně stresovalo , to bych jí neudělal , jestli jí kuchnu tak v klidu doma a je no je to líp prodatelný , ty ovce bych měl jenom pro sebeLisbeth píše: ↑27 pro 2022 07:03 Saknaryby: vítej, má to pěkné holka!
Jinak taky fandím spíš dobytku než ovcím a to ze stejného důvodu jako píše DAD, kráva je prostě jednodušeji zpeněžitelná. Lze ji snadno prodat, převést na jatka, neřeší se domácí porážka, shánění řezníka a všechno to okolo. Nehledě na to, že hovězí jí prakticky každý, to bohužel u skopového neplatí...
-
- Příspěvky: 7718
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1838 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- arus
- Příspěvky: 4391
- Registrován: 09 říj 2018 21:24
- Dal poděkování: 1550 poděkování
- Dostal poděkování: 897 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 8485
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 4007 poděkování
- Dostal poděkování: 4300 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Buší tam Hipiii kladivem....
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 12398
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2846 poděkování
- Dostal poděkování: 5896 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Čobi… jo, no… nechtěla jsem mít zaskládanou zahradu přístřešky. Ale to člověk prostě musí rozmyslet nad užitím toho čeho. Dům jsme chtěli vzdušný a nakonec nemá tolik úložných prostor, co bychom potřebovali. Není praktický.
Takže zahrada je holt z půlky na parádu a z půlky je pracovní. Na chov drůbeže a čuníků a na pěstování a druhá půlka je sad, květinová louka a zamýšlené koupací jezírko nejspíš bude v budoucnu něčím jiným… už jsme nalomení, že z hlediska neplýtvání vody - ač bychom byli na spodní vodě místního potoka… že ho asi nezrealizujeme (druhá věc jsou finance). Takže to bude prostě jen (snad jednou pěkná, vzrostlá a užitková) zahrada.
Takže zahrada je holt z půlky na parádu a z půlky je pracovní. Na chov drůbeže a čuníků a na pěstování a druhá půlka je sad, květinová louka a zamýšlené koupací jezírko nejspíš bude v budoucnu něčím jiným… už jsme nalomení, že z hlediska neplýtvání vody - ač bychom byli na spodní vodě místního potoka… že ho asi nezrealizujeme (druhá věc jsou finance). Takže to bude prostě jen (snad jednou pěkná, vzrostlá a užitková) zahrada.
Bubáci forever!
- DAD David Abrahám
- Příspěvky: 4825
- Registrován: 10 říj 2018 15:33
- Dal poděkování: 2100 poděkování
- Dostal poděkování: 4540 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
malo hovězí, malo čuník / velko ovce
obyč prase zbourat trvá dýl než malo býk
není moc rozdílu ve váze masa když bourám 250 kg čuníka v porovnávání s o cent větším býčkem, jen potřebuju vyšší trojnožku, u obojího je domácí porážka možná, jen týden před hovězím pošlu hlášení na SVS
porcování je o tom nebát se a řezat
obyč prase zbourat trvá dýl než malo býk
není moc rozdílu ve váze masa když bourám 250 kg čuníka v porovnávání s o cent větším býčkem, jen potřebuju vyšší trojnožku, u obojího je domácí porážka možná, jen týden před hovězím pošlu hlášení na SVS
porcování je o tom nebát se a řezat
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
-
- Příspěvky: 7718
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1838 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
Toť otázka.Buš je křovinatá step v austráliji,bush je je v angličťiňe keř.V africe je to mislim savana.V evropje úplňe nevim,jak to nazvat.O ňeco takového se snaží v bejvalím vojenskím prostoru v milovicích,gde na to nasaďili novošlechťené praturi.
-
- Příspěvky: 7718
- Registrován: 27 srp 2019 22:21
- Dal poděkování: 1838 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stáje, chlévy, přístřešky, výběhy
a jak řešíš starou krávu?DAD David Abrahám píše: ↑28 pro 2022 07:21 malo hovězí, malo čuník / velko ovce
obyč prase zbourat trvá dýl než malo býk
není moc rozdílu ve váze masa když bourám 250 kg čuníka v porovnávání s o cent větším býčkem, jen potřebuju vyšší trojnožku, u obojího je domácí porážka možná, jen týden před hovězím pošlu hlášení na SVS
porcování je o tom nebát se a řezat
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host