Vytahaná králičata z hnízda
- andre.marek
- Dal poděkování: 1139 poděkování
- Dostal poděkování: 1393 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vytahaná králičata z hnízda
Bohužel, někdy je to nejlepší možnost...
Já nedám dopustit na kotiště - výrazně to zlepšuje tyto problémy, ale i tak občas nějaké vytahané mladé jsou - většinou je samice nechtíc vytáhne na struku.
Já nedám dopustit na kotiště - výrazně to zlepšuje tyto problémy, ale i tak občas nějaké vytahané mladé jsou - většinou je samice nechtíc vytáhne na struku.
-
- Dal poděkování: 523 poděkování
- Dostal poděkování: 278 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem zastáncem kotiště. Nemít ho, tak myslím, že už by neměla žádné mladé
Příjde mi to pro ně i přirozenější když mají "svojí noru".

- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3032 poděkování
- Dostal poděkování: 6162 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Uwe, to mě mrzí. Člověk na to vždycky čeká a když to dopadá blbě, pak je akorát zklamání… 
Já mám něco jiného - zakrslá králice vymyslela novinku - udělala si přes noc hnízdo v jesličkách a porodila do nich. Chlupy se hýbou, tak asi dobré. Otázka je, zda tam dokáže mladé ukrmit, až budou větší…? Přesune si je pak?
Přemýšlela jsem, zda jí to nepřendat “o patro níž”, pod ty jesličky, ale radši jsem jí do toho nesahala. Než riskovat, že to nechá hned, radši zkouším, zda si s tím poradí… je maličká a jsou to ty velké jesle, možná se v nich i otočí…nevím.

Já mám něco jiného - zakrslá králice vymyslela novinku - udělala si přes noc hnízdo v jesličkách a porodila do nich. Chlupy se hýbou, tak asi dobré. Otázka je, zda tam dokáže mladé ukrmit, až budou větší…? Přesune si je pak?
Přemýšlela jsem, zda jí to nepřendat “o patro níž”, pod ty jesličky, ale radši jsem jí do toho nesahala. Než riskovat, že to nechá hned, radši zkouším, zda si s tím poradí… je maličká a jsou to ty velké jesle, možná se v nich i otočí…nevím.

- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Připomíná jí to noru - proto tak chválím ty kotiště. Určitě bych to hodně kontroloval - malí můžou propadávat. Pokud by se to dělo, pak bych je hned přesunul. Pokud je malá a vleze se, asi je možné že to půjde takto.
-
- Dal poděkování: 367 poděkování
- Dostal poděkování: 1095 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kolem jesliček bych něco dala. Třeba bych tam přivázala karton, aby nemohla vypadnout.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Vidíte, to mě nenapadlo, že by mohla propadnout… děkuji!

- Berrynator
- Dal poděkování: 4 poděkování
- Dostal poděkování: 333 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To, že samice zlikviduje narozená králičata, to není nic výjimečného, ale setkal se už někdo s tím, že by se samice pustila do měsíčního králíka, chováme králíky asi tak půl století, ale toto slyším poprvé, nebylo to u nás, ale ptala se mě známá, že se jim toto přihodilo, zdali malého králíka zabila samozřejmě nevědí, ale když přišli ke kotci, tak si prý samice celkem solidně pochutnávala na vnitřnostech, teď jde o to, aby to nepokračovalo, na odstavení je ještě celkem brzy.
-
- Dal poděkování: 367 poděkování
- Dostal poděkování: 1095 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To by mohla udělat ze stresu. Nějaké nečekané vyrušení, cizí pes u králíkárny, taky změna krmení a nedostatek napájení. Možností proč to udělala je moc.
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 523 poděkování
- Dostal poděkování: 278 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tenkrát jsem tu zmiňoval samici co pravidelně likvidovala část mladých a nechávala si jen tři.Jsem asi měkký,ale trpěl jsem ji to hned u tří vrhů, protože byla takový mazel:stydim: No její poslední vrh byl 15 malých a když jsem je šel ráno kontrolovat,tak všichni mrtví a jedno zrovna žrala
To už jsem nedal
Mám místo ní novou Čertici (opět Nos) a ta hned první vrh pět malých odchovaných.Ponauceni pro mě -dve šance maximálně.

-
- Dal poděkování: 1659 poděkování
- Dostal poděkování: 679 poděkování
- Kontaktovat uživatele:

-
- Dal poděkování: 5159 poděkování
- Dostal poděkování: 4152 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Čím se to tak může stát? Možná ve vlákně něco o tom už je napsáno, ale nevím, nečetla jsem vše z dřívějška.
-
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, připouštěla jsem jí 2.ledna, čekala jsem to zítra nebo později, byla okousaná, roztahaná po celém kotci( má spojené dva a jeden je zakrytý), buď porodila už mrtvá mláďata nebo si s nimi nevěděla rady... nic jiného mě nenapadá ...
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
To je škoda. Mě to vždycky děsně mrzelo, když se takhle nepovedly odchovy.. 

-
- Kontaktovat uživatele:
Mrzí mě to moc
Loni se mi podařilo odchovat při dvou samicich jen 8 mladých. Koupila jsem si nového samce VSS a nechala si tři mladé samice, s tim, že si nechám dvě úspěšnější. Nevím, v čem dělám chybu, ale prostě takhle to není žádná radost... (o financích ani nemluvě, kdybych jela na oběd taxíkem, tak mě to vyjde levněji )

- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
A nemůže to být prostě “náročností plemene”? Jsou plemena, u všech hosp.zvířat, kde jsou prostě odchovy náročnější než u jiných… ?
Upřímně já měla vždy starost s připouštěním a zabřezáním (u masných ochota samce skákat, u zakrslíků ochota samic se nechat nakrýt). S odchovy problémy nebyly.
Masné králíky jsem právě kvůli tomu zrušila už před lety. Ale pořád je pro mě děsně depresivní, snažit se vychytat říji u samic (ty zakrslice, co mám zkušenost, nefungují jako masňačky… tedy pokud nejsou v říji, tak samci prostě nedají a nazdar… a když se samice zdrcne a stáhne pírko k zemi, může samec skákat, jak chce..
)… takže jsem pořídila velkou klec a plánuji chovat králíky společně jako skupinu 2 + 1. A uvidíme. Což asi není úplně realizovatelné u velkých králíků (leda někde ve zděném chlévě)… u těch malých to funguje většinou dobře.
Upřímně já měla vždy starost s připouštěním a zabřezáním (u masných ochota samce skákat, u zakrslíků ochota samic se nechat nakrýt). S odchovy problémy nebyly.
Masné králíky jsem právě kvůli tomu zrušila už před lety. Ale pořád je pro mě děsně depresivní, snažit se vychytat říji u samic (ty zakrslice, co mám zkušenost, nefungují jako masňačky… tedy pokud nejsou v říji, tak samci prostě nedají a nazdar… a když se samice zdrcne a stáhne pírko k zemi, může samec skákat, jak chce..

-
- Kontaktovat uživatele:
Já mám u těch králíků problém snad se vším
samice se nechtějí nechat skočit a samec přestane mít zájem. Tak jsem koupila mladého a ten začíná být aktivní. Ale je pravda, že když samice nechce, tak ji nepřesvědčí....
Měla sem radost, že se skočit nechala a takhle to dopadlo
nevim, uvažuji taky o konci chovu... ty negativa dlouhodobě převažují 

Měla sem radost, že se skočit nechala a takhle to dopadlo

- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Rád bych poradil, ale zrovna to roztahani mladých může mít strašně moc důvodů. Od povahy po nevhodnost kotce apod.. I když, jestli má dva spojené kotce a z toho jeden zakrytý, to by měla mít ideální.
Chce to sehnat dobrý chovný materiál. Nevím, jestli jde o čistokrevný chov na výstavy, nebo na maso. Někdy ty dobře bodované samice s mnoha body nejsou úplně nejlepší matky.
Já mám zkušenost, že nejlepší je si samice vybrat ze svých odchovů, ty po dobrých matkách a početných mladých.
Chce to sehnat dobrý chovný materiál. Nevím, jestli jde o čistokrevný chov na výstavy, nebo na maso. Někdy ty dobře bodované samice s mnoha body nejsou úplně nejlepší matky.
Já mám zkušenost, že nejlepší je si samice vybrat ze svých odchovů, ty po dobrých matkách a početných mladých.
-
- Kontaktovat uživatele:
Výstavní vůbec, mám netetované Vss samec+ samice, a k tomu dvě kříženky z loňského odchovu- s tím, že si nechám jen jednu, tu "lepší" Jsou na maso a kožešiny, ty si posílám vyřídit a pak už se vždycky na něco hodí 

- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Ono je potřeba vychytat ty "své podmínky". Někdy to bohužel trvá a nějaký ten nezdar e potřeba překonat.
Já jsem si za dobu svého chovu prošel tolika problémy, několikrát jsem uvažoval i o úplném ukončení chovu, ale vždy mě něco postrčilo dále. Řešil jsem umírání odstavů, rýmu, roztahání mladých, malé vrhy, neochotu k připouštění (tu pořád občas vídám - hodně to ovlivňuje průběh počasí a konkrétní chovná sezóna) a hlavně myxomatózu. Ta přijde jednou za čas a připomene mi ty hrozné chvíle, kdy člověk chodí ke zvířatům se strachem, který další králík bude na řadě.
Ale (a teď klepu na dřevo), po tom vychytání "much" je to tak, že na začátku září, po velké vlně myxomatózy mi zůstalo cca 10 králíků a teď už mám opět plné kotce, už jsem pár králíků i zabíjel, seno mizí před očima a já musím přemýšlet, kdy to množení včas ukončit, abych zase neměl celé léto plno. Krmení je zase radost, člověk vidí, že to má smysl.
U těch králíků je to v tomto super, za 4 měsíce z 10 na cca 90 pěkných, většinou už odstavených králíků + cca 3 čerstvé hnízda. U velkých zvířat by člověk čekal třeba rok, na další chovnou sezónu. Králík je v tomto přece jen jednodušší a přívětivější, i když je to s nimi také těžké.
Prostě je potřeba vydržet, zkoušet, kde co změnit, zkoušet to postupně, ne náhle změnit 3 různé věci.
Teď je ještě ideální doba na připouštění, zkus pořídit třeba jinou samici, výstav je teď všude dost. Koupit nějaké osvědčené, spolehlivé a konzistentní plemeno - já bych vybíral buď Kalifornské, nebo Burgundské, koupil bych samici kolem 4 kil, ve věku max. 6-7 měsíců a zkoušej křížit se svým samcem, co už máš osvědčeného, že je plodný. Po připuštění týden až dva ještě krmit samici normálně - s dostatkem až nadbytkem kvalitního sena, pokud bude březí (většinou změna chování, hrabání v kotci apod.) potom postupně přidávat na krmné dávce. Před okocením tak 2 dny zase trochu ubrat a až cca 3. den po okocení postupně zase přidávat. To je jen takový malý tip, pro úspěšné odchovy. Někdo může mít zkušenosti jiné, prostě zkoušej.
Já jsem si za dobu svého chovu prošel tolika problémy, několikrát jsem uvažoval i o úplném ukončení chovu, ale vždy mě něco postrčilo dále. Řešil jsem umírání odstavů, rýmu, roztahání mladých, malé vrhy, neochotu k připouštění (tu pořád občas vídám - hodně to ovlivňuje průběh počasí a konkrétní chovná sezóna) a hlavně myxomatózu. Ta přijde jednou za čas a připomene mi ty hrozné chvíle, kdy člověk chodí ke zvířatům se strachem, který další králík bude na řadě.
Ale (a teď klepu na dřevo), po tom vychytání "much" je to tak, že na začátku září, po velké vlně myxomatózy mi zůstalo cca 10 králíků a teď už mám opět plné kotce, už jsem pár králíků i zabíjel, seno mizí před očima a já musím přemýšlet, kdy to množení včas ukončit, abych zase neměl celé léto plno. Krmení je zase radost, člověk vidí, že to má smysl.
U těch králíků je to v tomto super, za 4 měsíce z 10 na cca 90 pěkných, většinou už odstavených králíků + cca 3 čerstvé hnízda. U velkých zvířat by člověk čekal třeba rok, na další chovnou sezónu. Králík je v tomto přece jen jednodušší a přívětivější, i když je to s nimi také těžké.
Prostě je potřeba vydržet, zkoušet, kde co změnit, zkoušet to postupně, ne náhle změnit 3 různé věci.
Teď je ještě ideální doba na připouštění, zkus pořídit třeba jinou samici, výstav je teď všude dost. Koupit nějaké osvědčené, spolehlivé a konzistentní plemeno - já bych vybíral buď Kalifornské, nebo Burgundské, koupil bych samici kolem 4 kil, ve věku max. 6-7 měsíců a zkoušej křížit se svým samcem, co už máš osvědčeného, že je plodný. Po připuštění týden až dva ještě krmit samici normálně - s dostatkem až nadbytkem kvalitního sena, pokud bude březí (většinou změna chování, hrabání v kotci apod.) potom postupně přidávat na krmné dávce. Před okocením tak 2 dny zase trochu ubrat a až cca 3. den po okocení postupně zase přidávat. To je jen takový malý tip, pro úspěšné odchovy. Někdo může mít zkušenosti jiné, prostě zkoušej.