Vytahaná králičata z hnízda
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3032 poděkování
- Dostal poděkování: 6162 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vytahaná králičata z hnízda
André, vypadlo Ti tam asi slovo…? Postupně přikrmovat ovsem..?.

- andre.marek
- Dal poděkování: 1139 poděkování
- Dostal poděkování: 1393 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Přikrmovat tím, na co je zvyklá. Já krmím jen granule, takže navýším dávku granulí. Ideální by bylo alespoň 2x denně, já krmím jen večer.
Dříve jsem zkoušel jen ječmen, pak míchat s ovsem (ten vyhazovali, i nahý), pak různé kombinace s granulemi. Došel jsem k čistým granulím a troufám si říci, že je to nejlepší co může být, jen je potřeba trefit dobrého výrobce.
Dříve jsem zkoušel jen ječmen, pak míchat s ovsem (ten vyhazovali, i nahý), pak různé kombinace s granulemi. Došel jsem k čistým granulím a troufám si říci, že je to nejlepší co může být, jen je potřeba trefit dobrého výrobce.
- Kouťák
- Dal poděkování: 8116 poděkování
- Dostal poděkování: 4158 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Čtenářko,možná poradím,možná ne.Nezdary,které uvedl André jsem také měl,ale Vss jsem choval 12 let a dokonce jsem je vystavoval na národní výstavě v Brně.Zimní připouštění jsem dělal ,protože jsem potřeboval dospělé na výstavy.K připouštění se mi osvědčilo,že jsem měl samce na druhém konce pozemku,aby ho samice necítila.Před připouštěním jsem samici hodil hrst bobků od samce a do týdne jsem s připouštěním neměl problém.K vytahaným mláďatům: Samici jsem dlouho nekydal a nechával podestýlku ve výši nad 10cm.Samice si vyhrabala důlek a mladé hnůj hřál.Dělal jsem to mnoho let a těchto problémů jsem se zbavil.Nechávám na zamyšlení.
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
To jsem rád že i Kouťák zase něco napsal

Dát trochu bobků k samici pomůže, i když je samec blízko, podpoří to říji. Mi se v poslední době vyplácí kontrolovat pohlaví samice před připouštěním a počkat na říji. Prostě tu samici k samci nedávám, pokud nemá říji. Až pokud to trvá více než cca 14 dní (králíci mají říji vždy co 12-17 dní), tak ji tam zkusím na chvíli dát, někdy to trochu tu říji podpoří. U některých samic je říje výraznější, u některých méně, ale poznat to lze skoro vždy.
Co se týče té větší vrsty podestýlky - to mi nikdy pořádně nefungovalo, spíše to vedlo k úhynům mladých během cca 3-4 týdne věku - poté co vylezli z hnízda, také v tom hnízdě občas nějaký umřel - bylo tam moc vlhko. Ale samozřejmě věřím Kouťákovi a jeho letitým zkušenostem.
Snažím se o co nejvěrnější napodobení podmínek v přírodě - vytvořit jim kryté hnízdiště a dostatek suchého materiálu na tvorbu hnízda.

Dát trochu bobků k samici pomůže, i když je samec blízko, podpoří to říji. Mi se v poslední době vyplácí kontrolovat pohlaví samice před připouštěním a počkat na říji. Prostě tu samici k samci nedávám, pokud nemá říji. Až pokud to trvá více než cca 14 dní (králíci mají říji vždy co 12-17 dní), tak ji tam zkusím na chvíli dát, někdy to trochu tu říji podpoří. U některých samic je říje výraznější, u některých méně, ale poznat to lze skoro vždy.
Co se týče té větší vrsty podestýlky - to mi nikdy pořádně nefungovalo, spíše to vedlo k úhynům mladých během cca 3-4 týdne věku - poté co vylezli z hnízda, také v tom hnízdě občas nějaký umřel - bylo tam moc vlhko. Ale samozřejmě věřím Kouťákovi a jeho letitým zkušenostem.

Snažím se o co nejvěrnější napodobení podmínek v přírodě - vytvořit jim kryté hnízdiště a dostatek suchého materiálu na tvorbu hnízda.
-
- Dal poděkování: 1659 poděkování
- Dostal poděkování: 679 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za všechny postřehy, pokusím se je aplikovat. Kotec pro samce mám možnost mít zvlášť, tak ho přesunu. Teď jsem ho na zimu dala do společné kralikárny-jednodussi obsluha a Jana sdilela bezproblémové připouštěni
problém s nechutí samic se pářit řeším stejně jako Hhippie. Teď mně ta roztahana a okousaná mláďata fakt odrovnala... No, je znovu připuštěna, skok jsem viděla, druhý den ještě jeden a teď je to na ni- další pokus nebude, to raději koupím jinou. Jedna kříženka byla připuštěna 20 ledna a u té druhé se o to pokouším, včetně bobků. Tak mi držte palce, já napíšu, jak to dopadlo. Sena mám dostatek 

- Kouťák
- Dal poděkování: 8116 poděkování
- Dostal poděkování: 4158 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Andre,zapoměl jsem napsat,že každá má králíkárna měla podlahu do spádu a vzadu je okap na moč.V kotcích bylo vždy sucho.Dvě mé králíkárny devítikotcové stojí ještě u dcery v kolně.Jedna je opravdu hezká,ale má to jednu potíž.Dva lidé s ní nehnou a tak krásně překážejí.Chtěl jsem jí převést na chlupu,ale nyní už králíky opravdu chovat nebudu.
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Ten druhý skok nedělej druhý den! Pozor na to, může to být důvod roztahání králíčat. Samice může zabřeznout 2x, potom rodí 2 dny po sobě a většinou neodchová ani jeden z těchto vrhů. Já nedělám ani doporučovaný kontrolní skok za 3 dny - už jsem viděl dvojitou březost i s takovým odstupem.
Zase tip z mého chovu - připustím - jeden skok, jen velmi výjimečně, pokud nemám čas čekat, nebo už je to třeba hodně večer druhý skok za 10-15 minut. Pokud mám čas, počkám tak 3-4 hod. a potom teprve druhý skok. Nic víc. Pokud se ten druhý skok povede, je skoro 100% jistota zabřeznutí samice.
Samici vrátím do kotce a pak už ji pokud možno nezvedám, ani při házení hnoje, nemanipuluju s ní. Ale úplně klidně ji přemístím do porodních kotců třeba 3-4 dny před okocením přenesením na bedničce.
Zase tip z mého chovu - připustím - jeden skok, jen velmi výjimečně, pokud nemám čas čekat, nebo už je to třeba hodně večer druhý skok za 10-15 minut. Pokud mám čas, počkám tak 3-4 hod. a potom teprve druhý skok. Nic víc. Pokud se ten druhý skok povede, je skoro 100% jistota zabřeznutí samice.
Samici vrátím do kotce a pak už ji pokud možno nezvedám, ani při házení hnoje, nemanipuluju s ní. Ale úplně klidně ji přemístím do porodních kotců třeba 3-4 dny před okocením přenesením na bedničce.
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Jo to znám moc dobře. Já mám králíkárny z cetrisu - extrémně těžký materiál a když jsem jednu stěhoval, protože jsem ji chtěl ještě využívat po našem stěhování, musel jsem ji skoro celou rozebrat až na kostru a znovu složit.Kouťák píše: ↑01 úno 2025 12:05 Andre,zapoměl jsem napsat,že každá má králíkárna měla podlahu do spádu a vzadu je okap na moč.V kotcích bylo vždy sucho.Dvě mé králíkárny devítikotcové stojí ještě u dcery v kolně.Jedna je opravdu hezká,ale má to jednu potíž.Dva lidé s ní nehnou a tak krásně překážejí.Chtěl jsem jí převést na chlupu,ale nyní už králíky opravdu chovat nebudu.