Vstoupila jsem do KU s walliserskými ovcemi. A to s sebou přináší nějaké komplikace. Jako například jednou za rok odběry krve pro diagnózu brucelózy a maedi-visny (přenosná onemocnění) a hlavně odběry krve na stanovení genetiky.
Obojí je veřejná zakázka. Vet si objedná speciální zkumavky v Jihlavě (na tu genetiku), nabere a pošle zpět do Jihlavy.
No a zde je ten problém. Váže se s tím nějaká administrativa, která je pro jedinou vetku, která je ochotná mi řešit věci kolem ovcí, veliký problém. Že je to spousta “papírování”, práce s nějakou aplikací, se kterou neumí, atp. A úplně jí chápu - je u zvířat (hlavně koní) prakticky nepřetržitě a nemá ani čas a už vůbec náladu a energii se probírat (kvůli druhu zvířat, které běžně nedělá a ani nechce) nějakými formalitami…
Otázka zní - jak to máte vy se svými vety? Jsou ochotní toto dělat? Jak motivovat totálně zahlceného veta, aby byl ochotný to pro nás udělat? Vůbec už nemám nápady… je zlatá, vždy, když může, mi zvedne telefon a probereme, co je třeba… ale tohle vypadá, že nedáme..

Tak jakoby netuším, co s tím mám dělat. Ovce neuměj veti ani nabrat, natož aby se jim chtělo probírat aplikacemi a formulářemu, ze kterých extra nic asi nemají…