Zase ty KOZYY!

chov ovcí a koz...
Vlaštovka
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 83 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Zase ty KOZYY!

Nový příspěvek od Vlaštovka »

Krásné podzimní odpoledne všem. Tak kozy už dávno nemají průjem, seno dávám častěji po menších dávkách, takže se méně plýtvá :hura: ale :otraveny:
Teď pro změnu ta starší(rok a půl) a plašší začala odmítat jádro :udiv: Nic jsem nezměnila, dávka stále stejná, dokonce hodiny stále stejné :hrabeti: přijde, čuchne, otočí se na podpatku a odchod. Seno žere, pastvu taky, tak nevím :zed: někde jsem našla, že takto může začínat říje, ale už je to 3 den a jinak se mi nezdá, že by měla nějaké příznaky další :nevim: Možná rodidla malinko výraznější, ale to tak nepatrně, že je to skoro jen mé zbožné přání :otraveny: :vytlem: nenašla jsem nikde ani obrázek (zřejmě z nevhodných důvodů), jak vypadají takové kozí ,,rodidla,, během říje :)) :)) Je čilá, tak snad je to jen tím, že jí to stačí, ale doteď žrala jádro normálně. :vyhlizim: děkuji za postřehy.
Ať Vám kozy neblbnou :vytlem: :vytlem:
Krásný den všem! :67:
Františka.
Dal poděkování: 4903 poděkování
Dostal poděkování: 3866 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zase ty KOZYY!

Nový příspěvek od Františka. »

Někdy v říji kozy trpí nechutenstvím. Nebo se toho přežrala a potřebuje si upravit kyselost v žaludku. Už někdy ty Vaše kozy měly mladé?
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Neměly. Ta starší, by měla být loňská a ještě neměla- PRÝ( to je ta zachráněná) a ta druhá je letošní. Dávám tak jednu misku malého jogurtu dohromady oběma. Jen ,,aby jsme si víceméně navázaly vztah,, :vytlem: :nevim:
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2889 poděkování
Dostal poděkování: 5962 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Pokud nejsou zvířata opravdu v mizerném výživovém stavu, tak fakt jádro nepotřebují.
Rozumím, že Ti přijde to chování kozy divné (což je), ale nehroutila bych se z toho, pokud přijímá objemovou potravu (seno, tráva) a pije. To je nejdůležitější. A pokud je jinak normální, čilá, aktivní.. pak by mělo být vše ok :mrk:
Třeba je fakt v říji, jak říká Františka, a za pár dní bude zas vše při starém :souhlas:
Nebo mě ještě napadá, jestli se jim do žrádla třeba nedostaly myši. Že to počůraly a koze to smrdí. Jsou to princezny občas. Ale tohle nepředpokládám, vzhledem k tomu, jak o ně pečuješ :stydim:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Kontaktovat uživatele:

To není moc. Člověk jim do hlavy nevidí, ale přežráním by to být nemělo.
Říje možná jo. Zkuste ocásek. Když jí sáhnete nad něj, zvedne ho. Normálně ho sklopí, nenechá si na něj sahat.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

:andel: děkuji moc. Myši určitě né. Mám velký velmi pevný sud, ktery je pevně zašroubovaný a je vidět, že zrní je v pořádku. Takže je asi zase jen zbytečně pozoruji. Já právě chtěla, aby si zvykly, že Já, znamenám jídlo, čili super nápad za mnou dojít :vytlem: . Ta mladší je socializovaná až až, kupovali jsme ji zodpovědně od paní, co evidentně se k ní chovala dobře. Ta příjde vždy i jen co mě slyší. Více méně to dělám kvůli té plaché. Aby mi začala prostě více věřit. Zlepšuje se, začíná slyšet na jméno, ale jediná jistovka, kdy ke mě opatrně přišla blízko a už na sebe nechala i sahat je právě miska s jádrem. A teď právě z ničeho nic přestala. Ráno už ani nepřišla čuchnout. :mrzimeto:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Teď abyste zase vymýšlela, co jí nabídnout. Jablíčko, mrkev, kousíček tvrdého chleba?
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Před chvílí jsem zkusila tvrdý chleba.... :nene: ke mě nepřišla, respektive přišla na vzdálenost metr a půl. Blíž ne. Tak jsem kousek chleba hodila, tak 2cm průměr kousek, ten snědla a zas odešla....zatímco tu druhou kozu jsem měla skoro na hlavě :mrzimeto: :otraveny:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ani jedno není ideál. Na tu vtíravou pozor, té nic z ruky nedávejte.
A u té druhé to snad časem půjde taky. Když mám někdy takovou bázlivou kozu, spřátelím se s ní skoro určitě, když se jí narodí kůzle. V tu chvíli ztratí ostražitost, nechá se hladit, hladím ji i kůzle a když je pár dní stranou od ostatních a chodím za ní a všímám si jí, ochočí se téměř jistě. Jenže to byste potřebovala půjčit nějakého kozlíka, aby se postaral, Vy byste nemusela nic sledovat ani ji nikam vláčet, když ji ani pořádně chytnout nemůžete.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já nejsem nijak trpělivý ochočovač, tak mě ber s rezervou…
Já bych se na ní teď vykašlala. Až bude zima a budou někde na hromádce (nejlíp chlívek), tak bych začala s ochočováním u jídla znovu.
Jsou ale prostě jedinci, co “člověka nepotřebují” :nevim: chápu, že u dojné kozy je to vcelku složitá kombinace… já, protože mám tu výhodu, že se ke svým zvířatům většinou moc citově nevážu, bych zvážila cestu nejmenšího odporu. Nabídla bych tuhle někam do stáda na výpas třeba jako má Jupík a pořídila k té kontaktní ještě jednu mladou kontaktní a tu si vychovala k obrazu svému… :nevim: protože vím, že by mě takovéhle nekontaktní komplikované zvíře stálo děsně času a nervů… a to nemám za potřebí…raději je věnuji sobě milejším věcem :stydim:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Citově navázaná snad nejsem :vytlem: upřímně, vzhledem k argumentům, které padly jsem si už dala před časem ultimátum do jara. Chci jí dát šanci, a pokud ji někdo nedej bože bil nebo v životě nepohladil, budiž. Ale pokud se do jara nezlepší, zůstane plachá, tak jde do klobás :grilovacka: :28: kolikrát mne zahlédne v chlíve a běhá jak jeb.lá (pardon) ode mne pryč...je to dost vyčerpávající a se.re mě to :otraveny: :vytlem: Navíc kůzlata od takové kozy fakt nechci, pokud by byla celý život taková, tak takové zvíře do chovu stejně nemá smysl. Můj plán je tedy takový. Zkusit připustit, pokud se nepodaří, na jaře klobásy. Pokud se podaří a nezlepší se, na jaře (teda až bude jaksi oba možno zkonzumovat) klobásy. :86: :nazdravi:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Zlepší se to, když to uděláte, jak jsem napsala, ochočovat hned po porodu. Měla jsem doopravdy prokazatelně týranou kozu, jen uviděla jakéhokoliv člověka, prchala desítky metrů, bála se úplně všeho a do stáda taky samozřejmě nezapadla. Vykašlala jsem se na to a pak od porodu se tak zklidnila, že pak byla velmi věrná. Neotravovala, ale byla spolehlivá, dělala, co jsem říkala. Ještě pak byl problém ji podojit, ale to trvalo asi dva měsíce, co jsem s ní zápasila. Přišla, ale dojit se nedala. Skákala, kopala, kousala, strašně se bála. Když se narodí kůzlata, berte je do ruky, hlaďte je a nebudou plachá.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

To je skvělé slyšet, že to má potenciál, že si tím taky někdo prošel. Já se v chlívě jen ohnala po mouše asi 2 metry od ní a to jste měla vidět..... :382: takový smajlík tady ani není. Byla jak ten míček, co lítá ode zdi ke zdi a vždycky jen narazí a zas letí jinam. Známí mně nabádali, ať to ukončím rovnou, že jestli už teď je plachá, tak že se s ní při dojení nevlezu ani do futer. :bomba:
Ale já si pro sebe dala čas do toho jara.....lepší se to akorát, jak říká manžel ,,ten pokrok vidím jen já,, :)) Ale k naštvání to je teda hodně. Člověk o ně pečuje, snaží se a pak to zvíře dělá, jako bych byla predátor č.1 :zed: a teď, když ztratila zájem i o to jádro už nemám žádnou páku, jak ji k sobe dostat :mrzimeto:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Pak už je poslední varianta, která mi ale taky spoustakrát fungovala..vykašlat se na to a nechat to být a ona si tu cestu ke mně najde sama....přestanu asi tak tlačit na pilu....
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Tak ji nechte. Dělejte všechny věci jako jindy, ale vynechte to lákání. Někdy pomůže i to, když vidí, že druhému zvířeti neublížíte. Nebo to teď bude tou říjí. U prvničky nemusí být tak zřejmá.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Provedu :andel: :souhlas:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Doufám, že mi Vlaštovka promine, když použiji její vlákno ke sdělení toho, co provedly kozy pro změnu mně. Nemáme tu žádné vlákno, kam bychom psali o kozách cokoliv, všechno je nějak specializované.
Dostala jsem tři kolečka jablek. Paráda, ale některá byla od hlíny. Přebrala jsem je, špinavá vyřadila a dobrá dala stranou k postupnému zkrmení. Jenže pak mi při dojení kozy utekly, našly ta špinavá a pustily se do nich. Nejdřív jsem byla naštvaná, protože stačí, že je lidi krmí tak, že jim házejí na zem, nemusí to dostávat ještě ode mě. Příjemně mě ale překvapily, protože některá jablka opravdu nechaly a sežraly asi jen ta nejčistší, takže moje práce nebyla úplně zbytečná a nějaký pud sebezáchovy mají i u takové pochoutky.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak to hledím :udiv: :souhlas: Máte velmi uvědomělé kozy. Jenom to potvrzuje, že zvířata si poradí, když jim do toho pořád nekibicujeme :))
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Volejte slávaaaa a 3 dny se radujteee :potlesk: :Yahoo!: :Yahoo!: :Yahoo!:
Dneska jsem sla do chliva za zviraty a vzala ssebou suchy rohlik pro kozy, ze jako predvedu na te ochocene, jak jsem hrozne hodna. A svete div se. Ta bojacna nekolikrat prisla uplne ke me a olizovala mi ruku, vzala si nekolik kousku a nechala se dokonce drbat na krku chvili :udiv: :Yahoo!: :Yahoo!: Asi si vzala k srdci moje reci o klobaskach :vytlem: :vytlem:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Vlaštovko, mám z vás všech radost! To jsou tak fajn chvíle, co člověka zahřejou :srdicko:
Odpovědět