Zase ty KOZYY!

chov ovcí a koz...
Vlaštovka
Dal poděkování: 27 poděkování
Dostal poděkování: 387 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zase ty KOZYY!

Nový příspěvek od Vlaštovka »

Takže hlásím, jak pokračuje výtok a má nafouklá koza Josefína. Vejdu do chlíva zavřít, ejhle, cizí kočka....a ono ne...........
Přílohy
20241215_201051.jpg
Krásný den všem! :86:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Josefínu mi dali už březí..... :)) :)) :)) :)) :)) :)) takže máme šok na večer. Kůzle je krásné, čisté, suché, pije z obou cecíků....jsme v šoku i po 2 panácích :)) placenta odešla, koza nekrvácí :usmev:
Františka.
Dal poděkování: 5614 poděkování
Dostal poděkování: 4665 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

To je vtípek! Takové rozuzlení nečekal nikdo.
Když Josefína slyšela, že ji, v pozdním stadiu březosti, chcete zase táhnout za kozlem, radši už porodila, abyste měla jasno :vytlem: .
Je to kozlík nebo kozička?
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

:)) :)) :)) ta si řekla, že než mě furt poslouchat, jak jí přidávám další a další diagnózy, radši porodí :)) :)) :)) nejlepší byla kamarádka(ta teda nic nechová)....,,a to takhle rodí užpo 3 týdnech?,, :)) já myslím,že těch překvapivých reakcí bylo včera plno...je to kozlík, takže osud bohužel jasný :431: :nevim:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Vaše kamarádka si to dala do logických souvislostí :usmev: . Polopaticky na Vás vidíme, že nikdy nevíme všechno a máme věcem nechat volný průběh, přihlížet a zasahovat jen v případě nutnosti. No, lehko řečeno, hůř se to provádí, ale vzor jste dobrý :vytlem: . To snad celé patří do vtípků a legrácek.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

:)) trochu se za to stydím, ale nedalo mi se o to s Vámi nepodělit :vytlem: :promin: když už tak už. Holt, v mém podání, s urputností leda pojdeš :)) respektive Joska málem pošla :vytlem:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ále houby, Vy jste si přece nekupovala kozu, která byla připuštěná. To Vás měl varovat dřívější majitel, že je tahle možnost. Nakonec všechno dopadlo skvěle, místo katastrofických diagnóz je na světě kůzle :usmev: . A ještě spousta zábavy i pro čtenáře.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3446 poděkování
Dostal poděkování: 6584 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Vlaštovko, měli jsme ten samý případ. Ale s krávou. Když jsem prodala koně, abych si odpočala od neustálého řešení kolem nich, přišlo nám ale škoda vracet ty z pralesa vzkříšené pastviny a přemýšleli jsme, co s tím… vymysleli jsme krávy.
S první krávou nebyl problém - vyrostla a nechali jsme jí porazit (to už technický problém byl, ale nějak jsme si poradili). Tak jsme si zajeli pro druhou jalovičku, že to uděláme stejně. Kráva byla v pěkné kondici a my měli radost, jak pěkně roste a prosperuje. Jeden den šel muž krmit a hlásil, že ho překvapilo, jak krávě lezou kyčle, že měl pocit, že vypadala kulatější ( a že když si toho všimne on, tak to už musí být sakra rozdíl!) no… a druhý den jsme našli nádherného býčka. Zřejmě už byla holka po porodu, ale měla ho odloženého v trávě, vidět nebyl. A nás nenapadlo, že by mohla být vůbec březí, tak jsme tele nehledali… :nevim:
Jasně, že jsem taky řešila asi týden před porodem výtok… jestli není nemocná… ale prostě nás ta březost nenapadla. Vemeno extra větší neměla, tak jsme si říkali, že “asi říje” :blazen:
Měla v papírech napsané datum narození, že by musela být nakryta asi ve 4 měsících, což jsem si potvrzovala, že není reálné, takže jsme březost vyloučili… zřejmě měla zfalšované papíry, když se dělaly zpětně a chovatel se s datem narození sekl tak o čtvrtrok :blazen:
Takže buď v klidu - určitě nejsi sama, komu kdy porodila “zaručeně jalová” samice :vtipalek:
:Hhippie: Bubáci forever!
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak to mě těší, že nejsem sama ,,porodní znalkyně,, :jizlivec: :vytlem: pro tebe to tehdy musela být čára přes rozpočet. Pro mě v tomto vůbec. Akorát jsem vynaložila dva měsíce každodenního úsilí na to, aby Josena zabřezla a kůzle v břiše se mi smálo :)) podle mě ani ona nechápala o co mi jde :vytlem:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Vůbec ne. Prostor i pastva byly. Jediné, že jsme si taky připadali jako pitomci. Tak jsme se tomu zasmáli, a byli rádi, že máme bez organizování inseminátora maso navíc :souhlas:
Ona ta naše “hovězí éra” netrvala bůhvíjak dlouho. Nejsme na to vybavení a nešlo o držení krav - potřebují víceméně totéž co koně. Ale problém nastával při potřebě manipulace, nedejbože naložit na přepravu a odvézt na jatka. Manipulace s masem, bourání, chlazení… na to člověk fakt v domácích podmínkách není vybaven :nevim:
Kůzle je pro radost, eventuelně na užitek.
Aby sis k němu nevytvořila vztah asi nejde. Taky seš milovník pečovatel, co je má každý den “v ruce”. Ale já prostě vím, že někteří kluci, co se povedou (mám s PoP), mohou jít do chovu a ostatní jsou holt na uživení rodiny. A tak k tomu i přistupuji.
Máme teď Václava a Rudolfa. Jsou to božani. Ten mladší, Rudolf, je nejkontaktnější jehně, co jsem kdy měla. Jakmile se člověk objeví ve výběhu, už mu visí na kalhotách a chodí s ním, že mu šlape na paty.. :blazen: u takových pak člověk víc přemýšlí, co s nimi… naštěstí jsou oba kluci výborně kreslení, tedy předpokládám, že projdou oba aukcemi a půjdou do chovu :andel:
Přílohy
IMG_6907.jpeg
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Holt, tak to je. To poprvé je vždycky nejintenzivnější a pak si zvyknu. Tak snad to bude i teď takhle. :souhlas: má se k světu, už má i první stolici z mléka. Josena má krásné vemínko pravidelné. Mlíčko už teče z obou stejně. Chtěla jsem aspoň na lžičku ochutnat naše první mlíko a prd. Mám rýmu jak trám, takže si počkám, až hezky začnu zas cítit a chutit :))
PavelIV
Dal poděkování: 6321 poděkování
Dostal poděkování: 3722 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

To mlezivo zase tak dobrý není, počkat na mlíčko 3 dny
:PavelIV:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Není dobré na chuť, ale na užitek pro zdraví je neporovnatelné s mlékem. Takže pokud něco navíc má, nečekejte, za dva tři dny už bude pozdě. Kolostrum se dá osladit, aby se líp pilo, ale některé je dost sladké i bez toho. Když ho mám, napiju se nejdřív já, pak ho rozdám po celé rodině a co zbyde, prodám nebo daruju nemocným.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já když potřebovala oddojit třeba kvůli moc velkému nebo nepravidelnému vemeni, tak jsem to zamrazila pro další novorozence, kdyby bylo třeba.
Prostě škoda to nechávat ve vemeni - je to zlatý poklad :souhlas:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Zkusím něco oddojit a uvidím. Nevím přesně, jak poznat kolik, ať tonneberu na noc kůzleti. Ale tak kdyby měla 2 kůzlata, tak se o to taky dělí a museli by tahat více...takže strach nemám... :andel: navíc krásně drží, když je u sena nebo jádra. Až jsem v šoku. Podle mě nemá tucha v tu chvíli, že to dělám já totiž :vytlem:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem ze zvedavosti oddojila trochu do hrnecku....mam rymu, takze nic necitim ani nechutim, ale i tak muzu rict, ze dobre teda asi neni :vytlem: sladké není rozhodně :souhlas:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Je to takové osolené salko :))
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Ano :vytlem: přesné :vytlem: teda to málo co jsem chutila na chvíli po vysmrkání :vytlem: ..... děti už viděli kůzle. Samozřejmě si ho hned chtěli pojmenovat :zed: :zed: vysvětlovat 5 a 7 letým dětem, že ho sníme nic moc zážitek. Kachny a slepice už jim neva ale tohle bylo vidět, že moc nechápou :vytlem: :promin: :nene:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

To jim nevysvětlujte. Nechte je být a pak jednou kůzle zmizí. Mezitím už bude další. Neříkejte jim to zatím vůbec, časem to celé pochopí samy. Ptáci jsou z jiné kategorie oblíbenosti a vědomě sníst kamaráda, to byste toho po nich chtěla moc.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Františo, asi bych to nechala na mamince, jak a tím naloží.
Já to s dětmi komunikovala taky napřímo. Přijde mi, že když vědí, že některá zvířata máme na chov a jiná na maso, tak že je fair to s dětmi komunikovat. Máma má nejlepší radar na to, jak a kdy o těchhle věcech (ne)mluvit :souhlas:
Odpovědět