Dominantní koza

chov ovcí a koz...
Vlaštovka
Dal poděkování: 20 poděkování
Dostal poděkování: 240 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Dominantní koza

Nový příspěvek od Vlaštovka »

Hezký den.

Jsem tady z dalším dotazem. Kůzle prosperuje až moc. Už je z něj pěkný buřtík. Josefínu zatím nedojím, nechávám vše kůzleti a od 3 až 4 měsíce, prostě po porážce, nám to začne. Teď k věci. Před pár dny jsem si všimla, že kůzle nocuje s tou druhou kozou. Tulí se k sobě a Joska spí sama. Jinak se kůzle normálně kojí, bez problému. Většinou stejně chodí všichni 3 jako skupinka, takže je to jedno. Včera jsem si ale všimla, že Elvíra (ta co je březí) začala docela dost útočit na Josku (ta co má kůzle). U jídla je to hardcore. Když jde na jídlo, nebo se něco najde, je schopna na ní nabíhat a trkat. To by jakžtakž šlo, dělaly to ostatně v malé míře vždy. Dneska mi to už ale přijde strašné. Doteď to bylo hlavama ťuk. Dneska jí naráží i do břicha, aby ji odehnala a dokonce ji jednou i povalila :udiv: Zbytečně plaším a mám je nechat, aby si to vyříkaly, nebo je to blbý? Joska ani neodporuje a ona stejně do ní naráží jak je.blá. :plac: :otraveny: Děkuji za postřehy, hezké odpoledne,V.
Krásný den všem! :67:
Františka.
Dal poděkování: 5159 poděkování
Dostal poděkování: 4152 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Dominantní koza

Nový příspěvek od Františka. »

Tohle si nevyříkají a nejspíš to nepřestane, dokud Elvíra neporodí, pokud jí to nepřekazíte Jestli máte kam, oddělte je, jinak se může stát, že Josefína ztratí o kůzle zájem a pak i mléko. Elvíra se tak těší, až si to kůzle přivlastnila. Ale když jí zmizí z očí, uklidní se a za pár dní to přejde, i když se tam to kůzle zase objeví. Je to způsobené hormony Elvíry i feromony z Josefíny, která porodila.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

No tak to je teda super :udiv: :plac: nemám ji teď kam oddělit, protože jsem zrušila to ,,předělání chlíva, když jsou obè v pohodě. Přišlo to po měsíci....můžu ale Elvíru přivázat v chlívě tak, ať dosáhne na vše potřebné, aspoň na pár dní a tím bude snad Joska více v klidu i venku. Je to sice na houby řešení, ale jiné mne nenapadá :udiv: :plac: ale říkáte zmizí z očí, takže to je asi málo
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Nemůžete nechat Elvíru venku? Třeba jí tam vyklidit nějaké závětří, na zem dát slámu nebo seno, případně dospodu trochu hnoje, aby ji to hřálo, ale není to nutnost. Vydrží to a bylo by fakt lepší ji dát jinam. Má být mínus 7 nebo kolik, ale ve dne se zase oteplí, dáte jí ráno vlažnou vodu na pití a pohoda. To není nic kritického, nechat ji venku, i když doteď byla v chlívě.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

A na jak dlouho myslíte? Jako kolik dní? Mám velký kotec pro psa, který je teď nevyužitý. Ale nevím. Není tam tolik místa. Je tam tak 2x2 metry....do výšky pohoda. Stačí přes den, nebo i přes noc? Asi i přes noc, že?
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Takový podobný máme jen tu boudu až ke kraji, takže prostě méně místa.
Přílohy
Screenshot_20250113-202234_Firefox.jpg
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Je to bouda pro obří canecorso, tak možná, že se tam vejde i dovnitř :))
Františka.
Kontaktovat uživatele:

To je výborné, pokud tam ten cane corso nebydlí. Pochybuju, že v opačném případě by se tam cítila dobře :vytlem: . Máte dobré nápady. Možná byste mohla Josefínu nechat zavřenou a Elvíru přes noc v kotci a přes den pustit, kdyby chtěla ven. Uvidíte, jak to bude snášet. Proti větru by se daly opřít o mříž aspoň zčásti nějaké desky nebo tam natáhnout plachtu. Ale když bude mít dost podestýlky, mělo by jí to stačit.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Mám stavební plachtu. Možná, že to bude i lepší, že nebude tolik ,,koukat ven,, přes ty mříže. No zkusím a uvidím. Máme i stodolu, ale tam je uložena spousta věcí, seno a sláma a asi by tam udělala ze všeho kůlničku a mohla by si i ublížit. Navíc jsou tam sudy s jádrem. To by vážně nedělalo dobrotu. Leda ji tam zase ,,přivázat,, a to prostè mi přijde.......moc blbý :nesouhlas: zkusím toto a uvidíme...snad to bude stačit třebas 2 dny....mečet bude beztak řádně tak mi asi sousedi moc nepoděkují v noci
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Tohle bude dobré, dejte jí tam nějakou zábavu do žaludku a bude to snad dobré. Mezi krámy ve stodole ji nedávejte, už byste to v životě neuklidili a ona se tak leda někde zašprajcuje.
Profesor1
Dal poděkování: 4135 poděkování
Dostal poděkování: 4502 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Ještě pozor na to, aby kůzle " nerozdojilo" tu druhou a nezačalo od ní pít.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3032 poděkování
Dostal poděkování: 6162 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

To je fakt, s tím rozdojením. S tím jsem měla problém u ovcí zwartbles. Ty si nehlídají vemeno a jehňata zkouší pít od kohokoli, kdo je po ruce a to je fakt blbý..
:Hhippie: Bubáci forever!
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak Elvíra má nový bejvák. Plachtu tam dám na noc, měla by se ale vlést v pohodě i do té předsíně v boudě. Řve teda jak urvaná, kůzle ve stresu, ona ve stresu. Jediný, kdo je v klidu je Josefa :jizlivec: :vytlem: No jsem zvědavá, jestli to tam vydrží a pomůže to :zed:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

No panejo, když kůzle řve, tak už si ho Elvíra přivlastnila a jen proto, že nemá mléko, chodilo za Josefínou. Ale to se spraví. Podle mě jste to vyřešila skvěle a včas.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Děkuji. Snad ano. Uvidíme. To je teda fakt na hlavu někdy ta příroda :udiv: :nesouhlas: sousedy jsem obvolala, aby se neděsili mečící kozy, že ji nevraždím, jen jsem ji musela zavřít :vytlem: tak snad to bude aspoň v noci ok
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Vlaštovko, držím palce, abyste to všichni zučastnění vydrželi a opatření pomohlo.

Ale jinak máš pravdu s tou přírodou… taky si to někdy říkám… jenže primárně je to způsobené zas a jen člověkem, že zvířatům povětšinou vytváříme nepřirozené prostředí chovu… a tak si to taky následně vyžereme :ajeje:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Asi ano....no teď jsem vlezla do chlíva a všichni jsou v chlívě. Kůzle chtělo pít od Josky a ona odešla a nenechala ho. Půjdu tam za pár hodin zas to zkontrolovat, kdyžtak ji budu muset chodit přidržovat :otraveny: doteď s tím ale nebyl problém. Tak snad
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Nojo. Františka měla opět - jako ve všem kozím - pravdu. Matka a kůzle se už odloučily a bylo to na poslední chvíli, udělat tohle opatření. Škoda, že vás to obě nenapadlo o dva dny dřív třeba. Ale to už je teď jedno. Ony jdou některé procesy tak plíživě, že je člověk prostě včas nevyhodnotí.. :nevim:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Oni chodili stále ve skupině a ten boj jsem opravdu postřehla až včera...holt, nemůžu na ně čumět od rána do večera a včera se normálně venku kojilo....před pár dny jsem ji viděla jak ještě naběhla i do toho kozlíka. Takže mě to prostě vůbec nenapadlo, že by se to stalo. Navíc po měsíci
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Hroutit se nebudu. Mám teď spoustu jiných starostí, takže jak si to udělají, tak to budou mít. Nedá se nic dělat. Teda víc už prostě neudělám
Odpovědět