Dominantní koza

chov ovcí a koz...
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3032 poděkování
Dostal poděkování: 6162 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Dominantní koza

Nový příspěvek od Hhippie »

Vlaštovko: já to nemyslela zle. Jak říkám - spoustu věcí člověk těžko podchytí :nevim:
A přesně - ono to nějak dopadne a zas se situace uhladí :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
Vlaštovka
Dal poděkování: 20 poděkování
Dostal poděkování: 240 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Vlaštovka »

To já vím, že to nebylo myšleno zle. Uvidíme, jak to dopadne. Zatím řve v kuse vtom kotci...Josa a ten malý jsou venku, ale každý jinde. Tak snad ho ještě nechá nakojit
Krásný den všem! :67:
Františka.
Dal poděkování: 5159 poděkování
Dostal poděkování: 4152 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Elvíře se tam nic nestane. Josefínu přidržujte a kůzle nechte pít od ní. Snad se jí nezastavilo mléko, asi toho stresu bylo taky dost. Je to práce navíc, ale párkrát přidržet a mělo by to jít. Když je takhle koza sama s kůzletem, dávám jim tam otruby. Kůzle se brzy naučí je jíst taky. Jsou výživné a kdyby se stalo, že nějak nedopadne krmení od matky, je to dobrá náhrada. Šrot bych ale kůzleti nedávala, ani koza by ho neměla mít moc, kdežto otruby jí můžete nechat, kolik chce.
Taky se mi tohle stalo, odkud myslíte, že to znám? Většinou se kůzle vrátí k mámě, ale taky se mi stalo, že koza ztratila mléko a kůzle opravdu odrostlo na otrubách. A jiná koza zase přijala ještě ke svému kůzleti kůzle cizí kozy a ta matka zůstala bez kůzlete. Možností je mnoho, ale řešení je vždycky.
Kozy Vás prostě školí, abyste byla připravená, už od začátku. Kdyby šlo všechno lehce, nic byste se nenaučila :usmev: .
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak teď jsem viděla z okna, jak venku kojí....uf....bude to dobré....za 5 minut dvanáct, ale je to. Koze dávám jádro jednou denně. Ne nějak moc, ale kozlíka už vidím delší dobu uždibovat vše možné. I to jádro, i seno i venku něco. Tak uvidíme.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Sláva, tak se jim do toho nemusíte míchat a vyřeší se to samo. Máte další zkušenost, prý jsou na životě to nejcennější :vytlem: - některé bych klidně oželela.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Teď jsem za něma šla. Příjde mi, že vemínko má menší a prázdnější, ale mlíčko odstříkat jde. Podržela jsem ji chvíli, ať se pořádně napije, ošívala se mu, tak uvidíme.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Ono pokud ho tedy už bude normálně kojit, tak si to chtějí řídit samy. Mám zkušenost, že mládě se přisaje skoro vždy. Ale když má matka pocit, že teď není ten správný čas, bývá vzteklá a dává najevo svou nespokojenost.. :nevim:
Mají svou vnitřní moudrost a jakmile se jim do toho moc kecá, tak nám dají jasnou odpověď.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak jsme všichni přežili noc. Kolem půlnoci jsem už málem vyměkla a zavedla ji do chlíva, protože prostě řvala v kuse a měla jsem fakt strach, že na mě někdo zavolá policii kvůli rušení nočního klidu :otraveny: nakonec se zklidnila a už mečela přes noc jen párkrát. Teď teda pokračuje v mečení zase od rozednění.....snad už bych jí zítra mohla pustit. Co myslíte?jak poznám, že můžu?
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Nechodí tyVaše kozy někam ven mimo stodolu? Kdybyste je pustila tam, hned byste viděla, jak to vypadá, jestli už jí to stačilo. Nejvíc záleží na kůzleti, jestli bude na svém místě u správné matky. Pak také na Elvíře, jestli už nebude k Josefíně agresívní. Kdyby to nestačilo, zavřete je zase každou na své místo a hotovo. Těžko totiž říct, jak se budou chovat, když každý z těch tří dělal, co neměl - jedna koza ukradla dítě, druhá ho pak málem nechtěla krmit a dítě si klidně vyměnilo matku. To je shakespearovská zápletka, ale zatím to na tragedii nevypadá :usmev: .
To budou dva dny, žejo? Možná to nebude stačit.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

:)) tak to je vtipný příspěvek, ale přesný. No jasně. Každé ráno otevřu stodolu a mají až do večera volnost. Tak leda to zkusit a uvidíme, zda dělají co mají. No dneska je zkusím pozorovat, ty dva a uvidíme zítra....jenže nám napad sníh a to krom kachen všichni stojí u dveří a čuní a ven nejdou :vytlem:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak Elvíra tam úplně strádá. Je na ni vidět, že je z toho špatná. Ti dva už zase spí večer spolu vedle sebe. Tak snad se to ustáluje. Přemýšlím, že Elvíru pustím dneska ven na zahradu a je nechám zavřené a večer už ji dám do chlíva na noc. Co myslíte? Nechci to uspěchat,ale jí tam vážně není dobře. Už teda nemečí tolik. Ale ten pohled :mrzimeto: možná jsem jen přecitlivělá. Obligátně....
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Pusťte ji, to jí udělá dobře. Večer to zkuste, jsem zvědavá. Pohled na osamělou kozu snese málokdo, když ví, o co jde.
Jana P.
Dal poděkování: 5722 poděkování
Dostal poděkování: 6294 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Při takto malém počtu kozenek by bylo asi dobré mít dvě dobře oddělená stání ve stáji, nebo kde jsou. Každá by měla svoje , ale blízko sebe. A pak by se mohly s malými pouštět třeba na střídačku, prostě podle potřeby. A zároven by byly blízko sebe, nějak tak vedle sebe,a tak by nebyly smutné. Vím, že u kozenek je to těžší než u ovcí. Všude vlezou a všechno přeskočí, ale třeba by to nějak šlo.
Jednou mi rodily dvě ovce najednou, rodily už dopoledne, to jsme nebyli doma, a nějak si takhle pomíchali jehnata, že jedno nějak nechtěla ani jedna a já nevěděla, které tedy vlastně je. Peklo todleto. Dohromady bylo jehnat pět. A já měla rozhodnout, která z bahnic bude mít trojčata. A pak jí v choulu držet déle a to nechtěné jehně jí nutit kojit. Mno, to bylo jediné jehně, které jsme porazili malé už jako velikonoční za celou dobu co chováme.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Ono to bylo celou dobu v plánu. Manžel to měl budovat na jaře tak, ať to máme na porody na duben :vytlem: :otraveny: jenže Josefa se rozhodla podle sebe porodit jaksi v půli prosince :otraveny: a jelikož to vypadalo od začátku dobře, prostě je nechávala být, řekla jsem si, že to není tedy zatím nutné....tak....je no :nesouhlas:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

V tomhle případě je asi zrovna lepší, když na sebe nevidí, hlavně kůzle aby neviděla ta teď oddělená.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Vlaštovko: pořád říkám, že ikdyž má člověk promyšlené plány dlouho dopředu, aby byl připraven a předešel komplikacím, které tuší, že by mohly nastat, vždycky nám to zvířata přeskládají podle svého. Tak to prostě je a jinak nebude :nevim:
Hodně mě zvířata naučila na sobě pracovat. Taky se učím ustupovat od svojí potřeby vše mít dokonale promyšlené a dotažené a nebýt pak frustrovaná a naštvaná, když mi to zvířata během chvilky vysvětlí po svém :otraveny:

Kotce pro každou kozu zvlášť jsou praktické pro chovatele, řekla bych. A zvířata si zvyknout, pokud přes den pak budou společně v chumlu na pastvě. Když se rodí, má ta která matka klid a vlastní prostor a člověk když potřebuje jakýkoli zásah, je to snazší. Taky dělbu příkrmu například, podle potřeb jednotlivce.. atp.
To, že je ještě nemáte, se holt nedá nic dělat. Člověk holt pracuje, s tím, co má… často je to komplikovanější, někdy to vede i ke ztrátám… ale zase… o tom je chov. Nikdy nebudeme připraveni úplně na všechno :mrk: :srdicko:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Takže hlásím situaci. Stmívá se, tak jsem pro ni šla. Dovedla jsem Elvu mezi ostatní....panika.....Josefína utíkala před Elvírou, řvala na kůzle, ať jde za ní. Elvíra utíkala před kůzletem, Josy si nevšímala. Kozlík úplně naskakuje na Elvíru ze zadu, jako by ji chtěl obskočit. To snad asi je jen hra, nebo to jako od měsíce už může zkoušet? :udiv: :udiv: neustále ji otravoval(Elvíru). Ta před ním zdrhá, kouše ho, odtlačuje od sebe.....a on stále jak je.blý na ní naskakuje ze zadu :plac: :prekvapeni: 5 minut a stále chaoz. Jediná Elva se chtěla ,,jen,, nažrat sena. Ten malý kozlík mě začíná vyloženě s..t :krik:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

V měsíci to nejsou sexuální choutky, kůzle si Elvíru pamatuje a hraje si. To dělávají. Kdyby Elvíra byla klidná, Josefína se taky uklidní. Bojí se, že jí zase sebere dítě, ale ta už snad nemá zájem. Mohlo by to už být dobré. Kdyby Vám to nedalo a byly ještě na noc zvlášť, zkuste je pustit zítra všechny na zahradu a mohlo by se to srovnat.
Máte ve stodole u koz nějaké místečko, kam se může kůzle schovat, kdyby potřebovalo? Já jsem opírala paletu našikmo o stěnu, teď mám místo pod krmelci. Je to dobré, kdyby se hněv některé kozy obrátil proti kůzleti.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem sebrala odvahu a šla jsem se na to panoptikum podívat. :vytlem: Leží vedle sebe všichni a kozy mají mezi sebou kůzle. :nevim: Po rožnutí se začalo kůzle kojit od Josky :souhlas: :nazdravi: Tak snad jim to vydrží. Míst máme nepřeberně. Buď leze do slepičího budníku, nebo pod něj do žlabu, kde je nastláno. Toto by mělo být ok. Jsem zvědavá na zítřek, až je uvidím u krmení a venku :otraveny: :otraveny: Snad už se proboha stabilizují :447: :-D Ještě bych pochopila rodičovské zmatky u stáda, kde je kůzlat a matek mnoho...Ale takhle :vytlem: :ajeje: Kór, když kojí jen jedna :ajeje:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Prima, to už bude dobré. Ve větším stádě to problém je málokdy, nějaké kůzle na kozu vždycky zbyde, i když třeba není vlastní :usmev: .
Odpovědět