Dominantní koza

chov ovcí a koz...
Vlaštovka
Dal poděkování: 20 poděkování
Dostal poděkování: 240 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Dominantní koza

Nový příspěvek od Vlaštovka »

Ráno byl chvíli v chlívě klid, Dokud jsem nedonesla žrádlo. Elvíra okamžitě začala odhánět Josefínu od jídla a nabíhat na ni :nesouhlas: takže jsem je musela počas žrádla prostě oddělit. Ona začala být prostě na to žRádlo dominantní. A teď je otázka, jestli se to zastaví tím žrádlem :nevim: :otraveny: :hrabeti: nebo je mám nechat, ať si to u žrádla vyříkají? Fakt je ten, že vždy jí první ,,vedoucí,, ale Josa kojí, tak potřebuje prostě jádro. Elvíra ho nepotřebuje tolik....asi jim teda budu dávat zvlášť....nebo nevím. Co myslíte?
Krásný den všem! :67:
Františka.
Dal poděkování: 5159 poděkování
Dostal poděkování: 4152 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Elvíra stíhá odhánět kolegyni a žrát? Někdy se totiž nenažere ani jedna, protože na to nemají čas :vytlem: .
Elvíře zrní taky neuškodí, jestli ho máte dost. Na druhou stranu není nezbytné ani pro Josefínu, pokud bude mít dost sena a vody. Ani když kojí. Třeba zrní na pár dní zrušte, jestli se nehádají o seno, ale o obilí.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3032 poděkování
Dostal poděkování: 6162 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

A nebo prostě každé její vlastní kyblíček a vázat k němu po dobu krmení… :nevim:

Já bych se teď prostě snažila eliminovat tyhle souboje, když je jedna březí… :nevim:
:Hhippie: Bubáci forever!
PavelIV
Dal poděkování: 5807 poděkování
Dostal poděkování: 3415 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

To asi nejsou souboje, dominanci mají vyřešenou dávno - já to pochopil tak, že rodička dostává víc a čekatelka když sežere svoje jde po jejím. To je u krav taky běžný, za mě oddělit po dobu příkrmu.
Jinak mě ta story moc baví :souhlas:
:PavelIV:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Březí je ta silná agresorka. Ta druhá před ní utíká. To je lepší varianta. Opačně by mohla zmetat po nějakém velkém útoku, ale ony vydrží hodně.
Taky může Vlaštovka zastrašovat Elvíru ze své vůdčí pozice. Křiknout naštvaně Elvířino jméno, zadupat. Když Josefínu šťouchne, šťouchnout ji taky, ďoubnout loktem apod. Ne do hlavy, ale do stehna nebo plece. Vyloženě fyzicky postihovat každý projev útoku. Mně to pomohlo.

Taky mě baví příběh o dvou kozách a vlaštovce :vytlem: . To je jako nějaká čínská pohádka.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já stávám s takovou březovou holí u ovcí, když žerou. Mám oddělené, aby je beran nenaskočil, sotvaroční jehničku a dvě staré dámy. Ty jsou samozřejmě pažravé a ta jedna obzvlášť. Takže aby se nažraly všechny, jsem pro těch pár minut strážcem lavórů a hrnců (čti žlabů) :vytlem: sice u ovcí nestačí “dloubnutí”… ale už většinou taky jen stačí, že o zem opřený konec klády lehce nadzvednu… :promin:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ovce jsou pěkně vycpané, ale na kozu klackem mi připadá moc. Taky je dobré mít u sebe psa, ten dokáže vyřešit každý nesvár mezi zvířaty. Než by se kozy dostaly blízko jeho zubů a riskovaly štípnutí, radši se spolu snesou :usmev: .
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

No fakticky je to tak, že měly ve velikém betonovém žlabu jádra pro obě dostatek....a přesto, že vedle sebe žraly v pohodě(je dlouhý, ani se nedotýkal jedna druhé) začalo Elvíře šibat, protože prostě to zrníčko zrovna vedle je lepší, že. Akorát dycky jen trkla a zas žrala. Ted začne panicky obíhat za Joskou a nabírat jí do břicha a podobně. Výsledek je ten, že nejí ani jedna, kůzle má zábavu, začne běhat taky a já mám akorát nervy nadranc :vytlem: zatracený ženský :)) já ji vždy odeženu nebo stáhnu k sobě. Ale v momentě pustění prostě vyrazí. Jak říkám. Bývalo jen strknutí: moje, ne moje, ne moje...teď už zapomene na žrádlo a hlavně, aby odehnala pobíhá :nene: navíc Josina se ji prostě už evidentně bojí...to taky nebylo.....pes je má na salámu. Ten se do toho neplete :vtipalek: kohout si hledí slepic, kačer kačen, kocour je doma jednou za 2938 let a manžel.....ten se ke kozám už nevyjadřuje :)) no zkusím pár dní jádro nedat...ať se to zklidní, protože u sena byly vždy v klidu. Peklo dělá jen jádro případně když něco donesu já(suchý chleba, ovoce). A pak asi krmit obě zvlášť. :ajeje: hlavní je, že se kůzle drží Josiny, a kojí se a ona mu drží. Snad jim to dlouho vydrží a nebudou zas dělat ty svoje škatulata :ajeje: jinak jako v čínském filmu už si tady dost často připadám taky :))
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Nechci strašit, ale musím upozornit, snad Vás ta vyhlídka neporazí. Až bude mít ELvíra kůzle, je dost možné, že bude chtít úplně vyhnat Josefínu i s kůzletem, takže pozor, kdyby ta neměla kam utéct. Možná se pokusí druhé kůzle nabrat na rohy a vyhodíit do vzduchu a pokud možno i zabít (jsou gumová, nikdy se mi to nestalo, ale úmysl asi takový mají). Další možnosti mě teď nenapadají, ale jistě se ještě něco najde. Nebo se uklidní a bude se jen starat o vlastní kůzle a žádná má předpověď se nesplní. Každopádně je jasné, kdo mezi nimi vládne. Jenže ta druhá má dítě dřív, tak to nemá být, když je podřízená. S tím se prostě Elvíra jen tak smířit nemůže, to by ztratila svůj pocit nadřazenosti.
Budete se muset posatvit po bok Josefíně a pořádně Elvíru drcnout, jako kdyby dostala rohama. A zařvěte u toho taky pořádně. Aby ta potvora věděla, kdo u Vás rozhoduje.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Ani jedna nemají rohy, takže nabodnutí snad ne. Ale útočit evidentně umí. Budu upřímná. Kozel je na maso, nechat si jej nemůžu, takže jsme se s manželem shodli, že čím dřív ho porazíme, tím lépe. Vychází to, že v dubnu bude porážka a v dubnu má Elvíra rodit. Moje myšlenka teda byla kůzle porazit v dubnu taky, aby už pak nebylo, až bude Elvíra rodit. Že to bude lepší i proto, že Josina si nedovolí vzít kůzle Elvíře a celkově to bude klidnější. Ale opět. Já míním, jiný mění. Takže uvidíme. Okřikuji jí a vždy ji chytnu a držím dál nebo odtlačím. Zkusím přitvrdit. Upřímně, začínám být pomalu na ty zvířecí skopičiny imunnější :vytlem: :ajeje:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

I pro ně je všechno nové. Neznaly ještě nedávno jedna druhou, změna bydlení, majitele, pak ještě u jedné kůzle - to je hodně změn na tak krátkou dobu. Potřebují si uspořádat život :usmev: .
Nejsem si jistá, jestli je dobře porazit kůzle před Elvířiným porodem. Aby pak nebyla Josefína ve stresu z toho, že se jí ztratilo, a ještě ji honí Elvíra. Josefína by pak neměla nikoho. Jestli by nebylo lepší počkat třeba měsíc. Je to těžké, chovat dvě kozy, zvlášť když je všechno nové pro ně i pro Vás.
Klidně máchejte, dupejte, dloubejte, aby věděla, že konečné rozhodnutí je na Vás. To se vyplatí i v budoucnosti, jen to není jako u psa, kterého můžete vychovat dokonale.
Nabodnutí na rohy se skoro nikdy neděje, nemívají je tak ostré. U mě se to nestalo. Ale dloubnout jimi umí dobře.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já mám rohaté ovce. Není to asi jako u koz, ale zas mají o dost větší sílu a když si vrazí do boku, je to herda. Kort když jsou ostříhané.. ale také se mi nikdy naštěstí nestalo, že by si úplně ublížily.
Jediný potrat z úrazu jsem měla, když se mi nějak postrkala zvířata v místě, kde bylo klouzavo (na rohožích tosiplast) a teleti podjely brepty a přilehlo pod sebou březí ovečku :mrzimeto: ale to byla prostě nešťastná náhoda..
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Pokračování čínské telenovely. :vytlem: Dostaly každá svou mísu s jádrem, jako pokus, jak to bude fungovat. A opravdu si každá hleděla své misky. Jednou zkusila Josa jít za Elvírou(nechápu proč), ta jen naznačila, že trkne a dál se staraly každá o své :otraveny: snad tento systém bude fungovat. Jinak tedy kůzle se drží víceméně Josefíny. Kojí se, takže situace snad ustálená :hura: tak už můžu v klídečku čekat, čím mě vyserou příště :)) :promin:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

A nebo si prostě držet palce, ať jim tahle harmonie vydrží a máš čas zas řešit i jiné věci, než pořád přemýšlet nad kozami a být ve stresu, “co zas vyvedou” :mrk:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak hlásím stav... :vytlem: děti i matky na svých místech, teta se zklidnila :)) jedí každá ve svém. Dneska dokonce Josena došla k Elvíře chvíli s ní žrala a Elvíra pak odešla....pak znovu a Elvíra jen naznačila trknutí...vypadá to, že se situace ustálila. S kůzletem spí obě vedle sebe, kůzle se kojí. :souhlas:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

… a ještě bych očekávala dovětek: “A já zas můžu klidně spát.” :mrk:

Paráda! Tak teď znáš nový fígl, jak na ně. O zkušenost moudřejší :souhlas:
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Tak hlásím stav. Pro ty co to zajímá, pro ty co to nezajímá se omlouvám za plevelení webu :vytlem: :promin: Elvíra se chová jak starý stbák. Josefínu prostě random šikanuje, když má potřebu.někdy je jí jedno a jsou spolu,jindy najednou ne. Už se to netýká kůzlete, ale prostě ji zničeho nic začne vadit blízkost Josefíny. Jasně, ujídla je to nejvíce, ale kolikrát do ní nabíhá i venku. Až mi to přijde jako ze sportu. Prostě se nudím tak běžím. Už mě to opravdu vytáčí. Žrádlo jsem zpacifikovala, jádro dostává Joska bokem u dojení a u sena si Josena poradí sama. Ale jen tak z plezíru.... :cert: ? Hulákám, žduchám, odtlačuji. Když jsem tam, tak to pomůže, jinak prostě ne a nemůžu tam být pořád. Myslíte, že by se situace mohla po porodu Elvíry změnit? Popřípadě kdybych si nechala třeba Elvířinu dceru(pokud nějakou bude mít) aby nebyly jen 2, nebo je možné, že se to už nezmění? Večer spolu spí všichni 3 u sebe, ale pryč jsou doby, kdy byly na sobě nalepené i přes den. A ty útoky jsou fakt na hlavu.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

To není žádné plevelení. Plevelím já, když píšu vedle ve vlákně o protivných lidech :usmev: .
Můj předpoklad je tento: Je to normální boj, ve kterém si Elvíra potvrzuje své vůdčí postavení. Jsou mladé, takže bez slitování. Když můžete, omezujte ji, víc s tím neuděláte. Do hlavy nevadí, to je ještě dobré. Rohy nemají, tak pravděpodobně Josefínu nezabije. Možná se Josefína netváří dostatečně podřízeně. Když bude mít kůzle-kozičku Elvíra, nepomůže to, bude to spíš horší, pokud ji nebude mít taky Josefína. Chtělo by to, aby měly svou rodinu obě, pak by se to uklidnilo. Ale to by znamenalo mít čtyři kozy.
Během několika let se Elvíra uklidní, pokud bude Josefína dost podřízená. Prostě dvě kozy jsou jak manželství :vytlem: .
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

No panebože :)) toje strašné :)) :zed: to jsou teda vyhlídky. 4kozy už jsou pro mě zbytečné. Zbytečně moc práce s dojením a mléka zbytečně nadbytek a když bych připouštěla každý rok jen dvě, je to zas prostě nerentabilní :plac: holt, asi to bude muset nějak dopadnou :nazdravi: jako vždy :otraveny: já právě doufala, že když by měla ta ,,VŮDKYNĚ,, tak se zájem rozprostře a bude si hledět taky někoho jiného.....bohužel do hlavy minimálně. Rozběhne se jak je.blá a naráží buď do zadku nebo do břicha. To břicho je pro mě dost nesnesitelné. Já vím,že tojsou zvířata a tak v přírodě to takhle prostě funguje, ale mít jednu neurotickou a jednu vystresovanou kozu...dost na hovno průměr... :)) začínám chápat, když jste říkala,že dvě kozy byste nikdy nechtěla :mrzimeto:
PavelIV
Dal poděkování: 5807 poděkování
Dostal poděkování: 3415 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Nevím, jestli je to podobný jako u krav. U mých se to vymezování nadřazenosti po prvním porodu docela uklidnilo u všech, třeba až Elvíra porodí, se taky zklidní. Ale jsou jak lidi, každá má jinou povahu.
Co když takhle vyvádí, jí hned čapnout a zavřít na pár hodin do psince? Třeba pochopí souvislost...
:PavelIV:
Odpovědět