Koza ztrácí mléko

chov ovcí a koz...
Vlaštovka
Dal poděkování: 27 poděkování
Dostal poděkování: 387 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Koza ztrácí mléko

Nový příspěvek od Vlaštovka »

Hezké deštivé léto přeji. Po delší době se ozývám a rovnou s dotazem, který mě moc netěší.
Byli jsme na pár dní na dovolené a kozy byly na wellness party u kamarádky, která je také kozařka. Měla se tam děvčata jako prasátka v žitě, to vím!!! Po příjezdu pár dní vše ok a pak začal u Josefíny náhle klesat nádoj. Méně pije, a dojí místo litrů a kousku tak sotva 700ml :plac: nenapadá někoho, co se mohlo stát? Že by ta změna prostředí? Měly ale taky pastvu, seno, jádro na které jsou zvyklé.......moc tomu nerozumím. Dojená byla tak, jak je zvyklá večer jednou denně..... :mrzimeto: děkuji za tipy. Zkusím ji teď odpojovat dvakrát denně, abych to podpořila, ale tedy nevím....
Krásný den všem! :86:
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3446 poděkování
Dostal poděkování: 6584 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Koza ztrácí mléko

Nový příspěvek od Hhippie »

Já bych se ani nedivila, kdyby to bylo ze změny prostředí - stresu.
Ono sice se mohly mít super, ale prostě kozy jsou cíti a každou změnu řeší.

Asi bych šla směrem podpory laktace žrádlem a dostat do ní víc tekutin..
Otruby, cukrovarské řízky, vojtěška, sladový květ… určitě najdeš, co zvyšuje nádoj :mrk: Na nápoje a nálevy opatrně, ať jim moc nezředíš bachorovou mikrofloru.. ale jinak tohle funguje :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Dal poděkování: 5614 poděkování
Dostal poděkování: 4665 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Nesetkala se tam s kozlem? I kdyby ne přímo, může se připravovat na říji, už se to blíží.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Nesetkala. Kamarádka teď kozla nemá. Jen dva malé kozlíky, co jsou zatím malincí. Je pravda, že musela mít loni říji v červenci, protože k nám v srpnu přišla už březí měsíc. Když měla říji loni v červenci, letos to bude také tak? A u říje se ztráci mléko standartně? I když dojení a strava zůstane stejná? Po říji se to pak opět obnoví, nebo je to přirozený odstav pro přípravu na další mladé? No ještě mě napadlo, jestli ji taky nestihl obskočit ten malý nasrok, než jsme ho zabili. Ale to mi nepřijde pravděpodobné, že by měla říji tak brzy když v prosinci rodila. Nebo ano? Asi je možné vše. Jen mě to štve :promin: omlouvám se za smršť otázek
Františka.
Dal poděkování: 5614 poděkování
Dostal poděkování: 4665 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Nevím, jestli ji obskočil ten nevímkdo (to slovo neznám), ale v období zhruba do půlky února přicházejí do říje asi týden až tři týdny po porodu.
Říje začíná v létě, když se zkrátí, třeba dočasně, den. Bývá to často na přelomu července a srpna, ale pokud je slunečné léto až do září, přijde říje třeba až v říjnu. To se stalo poslední dva roky, jinak všechny roky, kdy jsem chovala kozy, začala v půlce léta - prostě tam ten deštivý týden byl.
V době říje klesá nádoj, i když krmení zůstalo stejné. Důvod je hormonální změna. Po pár dnech se stav upraví, ale za tři týdny se to celé opakuje. Některá koza už tolik jako předtím nenadojí, jiná ano. Některá koza ztrácí mléko výrazně hned po skoku, ale není to běžné. Vím o případu, že pán dojil kozu dva roky bez připuštění. Choval ji ve zděném teplém chlívku, takže v zimě neztrácela energii zahříváním. Druhý rok ale bylo mléka o něco méně.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

Děkuji za zprávu. Stav je stejný. Říje nikde a mléka málo. Budu to sledovat, ale nějak se mi už nechce na ně koukat jak s drobnohledem jako loni :vytlem: :nesouhlas: ale vzhledem k tomu, že u nás od Medarda prakticky každý den prší a takhle chladné léto tady nebylo dlouho, ani bych se nedivila, kdyby to bylo, jak říkáte
Odpovědět