Já jsem v počátcích chovu dělala senáž do 30l kbelíků z trávy ze sekačky, z toho "špenátu", protože ho nějaký člověk přivezl pro kozy, ale ty to samozřejmě nežraly, A jako senáž to braly. Jeden kbelík jsem zapomněla a otevřela po dvou letech. Hezky kysele voněl a dal se normálně zkrmit.
Ještě mě v souvislostí s siláží napadlo, že se v jiném vlákně objevil dotaz, jestli kozy můžou řepku, hrách a hořčici. Tyhle meziplodiny by se taky daly silážovat bez problémů, protože brukvovité rostliny mají na sobě přirozeně bakterie, které kvašení způsobují. Když se nedají zkrmit ve větším množství, daly by se uchovat naložené jako siláž. V kbelíkách, silnějších pytlích nebo různě velkých sudech podle spotřeby.
Pěchuju palicí nebo kalačem po vrstvách. Přisypávám tak asi po 50 _ 70 litrech. Nejhorší je vždycky konec. Sud je tak za hodinu když si připravuju zelené sám. Po zaplnění vršek zatáhnu strečovou fólií. Zakreju výkem, zatáhnu sponou. Dokoulím na místo kde budu uloženy do zkrmení.
Běžné jsem takhle zpracovával kukuřici nařezanou zahradním drtičem. V loni zbyl sud a tak jsem do něj natloukl druhou otavu posekanou lištou. Delší stébla se hůř hutnily a vybírali. Letos jsem to tolik neřešil a tu zaschlou otavu posekal malou sekačkou s košem. První sud je dobrý. Další sudy mám nabouchané trávou z okrasných trávníků.
Sud pro tři kozy, kozla a maličkou kravku vydrží jako příkrm týden. Kukuřice snad vydrží déle, je těžší. Bez krávy vydržela kukuřice až tři týdny.
Mám 17 sudů letošní kukuřice, 4 z předloňska a 5 kusů letošní travní senáže. 25 q sena, 35 q slámy, 5 q řepy. Jestli se dostanu ještě k sójovým šlupkám nebo otrubám tak do nové trávy snad vydržím. Tele mně snad nesežere.
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Taky jsem letos zkoušel poprvé senáž do sudu. Budu, ale načínat až před porody. Ta uvidíme zatím vypadá že se povedla, tak snad bude ovcím i jehňatům chutnat.
Mačkali jste tam jen trávu nebo jste něco přidávali? Já jsem kdysi, když jsem ji dělala, trochu solila. Nebyly tehdy návody a tak jsem to udělala podle svého, představovala jsem si to jako kyselé zelí. Ale pak někde někdo psal, že sůl prý nepřidávat, že brzdí množení bakterií mléčného kvašení. Nepozorovala jsem ale nic takového.
dad: nechodím, ale mám na doporučení známé co to dělá řadu let že dává do toho sudu ještě tzv. nekonečný pytel a pak to nahoře svazuje. A je to přes ten vrch vidět.
oreb1: Dal jsem jen posekanou trávu a našlapal nic jiného jsem nedával navíc.
siláž z roku 2016 byla zkrmena beze zbytku, zdá se, že by vydržela i déle, jen netuším jak si uchovává při dlouhodobém skladování svoje nutriční hodnoty
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Myslím, že pokud se nekazí, zůstává to stejné. Je to konzervované kyselinou a asi jak to na závěr kvašení bylo, tak to zůstává. Moje domněnka.
Já měla jen trávníkovou trávu a kozy to žraly, ale neměly toho moc, vždycky jen na chuť. A byla kyselá, voněla fakt jako kyselé zelí.
Mě by zajímalo, jak dlouho vám to vydrží otevřené, aniž by se to začalo kazit. Protože to je jediné, z čeho bych měla obavy. Jakmile se to otevře, vzduch se do sudu dostane.... tou folií, nebo pytlem si myslím, že se zkažení zabrání jen na určitou dobu.
Silážovat jdou třeba i řepné listy, ovcím to chutná, myslím že Dad to už na IT psal.
Bekkky už pár let zvažuji senáž vyrobit, máme i sudy, ale!mám také obavy, z trávicích problémů a z kažení otevřeného sudu. Kráva spořádá jiné množství senáže než ovce.
Takže dokud seno sušíme ručně, má tedy, dle mne, vyšší kvalitu, tak senáž nezkouším.
Odkaz, co dal Tom.tady výše je moc pěkný.
Janinko, Vám by se asi lepší hodila siláž dělat do kbelíků s víkem. Já ji měla v 30litrových a bylo to tehdy akorát na dvě krmení na chuť. Postup stejný, jen jsem to mačkala rukou, tráva ze sekačky až nahoru, zaklapnout víko a nechat. Zapomenutá byla ještě za rok dobrá.