Stránka 15 z 22
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 15 říj 2020 22:53
od Jana P.
Dívala jsem se na dlouhodobou předpověď a na tyto činnosti je neradostná.
Třeba se to zlepší Augenblicku, moc ti to přeju.
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 16 říj 2020 08:18
od Vedra
Řešil jsem to samé v první seči, soused co mi dělá balíky říkal že jedině do silářní jámy s chemií, v balíkách že to schnije. Tak jsme do toho nechali 14 dní lít déšť jeden dva dny oschnout a sbalit.
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 16 říj 2020 09:28
od čobanak
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 16 říj 2020 10:36
od Profesor1
Nevím čemu říkáte kadečka?, ale jestli dřevěné kádi, tak tu je nejlepší nechat si udělat na přání u výrobce, a jestli kameninovému hrnci, tak těch je více druhů.
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 16 říj 2020 21:16
od Augenblick
Díky za reakce, už do nařádkovaného prší 3 den. Vypadá to jako čerstvě posekané.. zatím. Doufal jsem že někdo napíše, to je v pohodě, to jsem měl taky, zabalil mokrý a senáž byla ok
..asi to ve finále sbalím a nakrmím tím kompost..
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 16 říj 2020 22:23
od čobanak
kadečku mislim kameňinovou.u nás se tomu tak řiká.jsou rúzné,ale prodávaj se snad jem vipouklé
augenbliku,držim palce.
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 17 říj 2020 07:46
od DAD David Abrahám
Augenblick, sorry jako
, ale já to letos měl poprvé a spíš mám opačný problém, než to slisuju tak mi to přesychalo. Ke konci už jsem vůbec neotáčel. Druhý den rovnou řádkovat a rychle zabalit. Jestli mám tak 10 ks opravdu těžkých tak je to hodně.
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 17 říj 2020 08:31
od Profesor1
ty jo ty to někdy obracíš?
tak to bych mě přeschlé vždy. Nebavíme se o dešti.
Jediné co bych udělal, tak po těchto deštích bych otočil ten řádek a pak to zabalil. Teď už pršet nějak nemá, tak že v úterý bych převalil řádek a ve středu bych to zabalil. Pokud by teda opravdu nepršelo.
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 17 říj 2020 09:43
od Augenblick
Asi nejlepší řešení...udělám to jak píše Profesor.
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 17 říj 2020 10:39
od čobanak
a co toho co nejvíc zkrmit,dokud se to dá žrát?já ale nejsem odborňík na senáž
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 17 říj 2020 13:35
od Augenblick
Moje holky ještě škubou co je na pastvě, na sekaný by se mě vyprdly, dneska konečně neprší s teď dokonce vylezlo slunko
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 17 říj 2020 16:43
od DAD David Abrahám
Profesore, jo, obracel jsem, ale evidentně bych nemusel
, to víš, jsem mladej
a nemám to vychytaný
Počítám s tím, že do 50ti se budu učit
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 17 říj 2020 17:49
od Augenblick
To máš dobrý Davide, já se začal učit až v padesáti...
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 17 říj 2020 18:55
od Profesor1
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 17 říj 2020 19:53
od čobanak
já dostávám od sousedú v léťe trávu z jejich zahradki na sušeňí sena.letos ale posekali a pršelo,tak sem to musel zkrmovat,abich to nevozil na hnuj.i tak toho bilo dost najednou.
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 17 říj 2020 20:30
od DAD David Abrahám
Jóó kluci, já měl za to, že po padesátce se zná a umí všechno
Ještě šest let a budu mezi váma
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 17 říj 2020 21:51
od Hhippie
Čobanak: no vidíš... tady zas byla druhá půlka léta, kdy bych pomalu byla za sekanou čerstvou trávu ráda...
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 18 říj 2020 20:51
od Augenblick
U nás bylo tak velký pětisetletý sucho, že zmoklo seno i otavy a teď mám pomalu problém udělat alespoň trochu zavadlou senáž
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 18 říj 2020 21:37
od Františka.
Další týden má být bez deště, tak to třeba trochu usušíte. Možná by z toho bylo lepší seno než siláž, když tak koukám na počasí.
Re: Domácí senáž, siláž
Napsal: 19 říj 2020 21:16
od Františka.
Pěstuju dýně, ale nemám dost místa na uskladnění všech. Teprve je budu sklízet, ale rozhodla jsem se, že z části udělám kozám siláž. Inspiraci jsem našla na zkvaseno.cz:
https://www.zkvaseno.cz/dynove-kimci-hobak-kimchi
Jen jim to nebudu tak zpestřovat, bude to bez cibule a další zeleniny, i bez sojovky
. Jen nakrájím dýně na kousky, osolím a přidám starter s laktobacily. Uvidím, co to udělá, ale když to můžou jíst Japonci, kozy můžou taky. V zimě, když se těší na každé sousto, co chutná jinak než seno, to třeba přijde vhod.