PASENÍ - povídání o něm, postřehy

chov ovcí a koz...
ivan613
Dal poděkování: 408 poděkování
Dostal poděkování: 546 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: PASENÍ - povídání o něm, postřehy

Nový příspěvek od ivan613 »

Netopýr píše: 04 kvě 2024 20:14 Chodit pást zvířata a nemít pastviny,je jako jít do supermarketu bez peněz a najíst se tam.
:vytlem: :hura:
Neviem ako u vás,no u nás okr.Karviná sú ľudia radi keď nechám svoje ovečky vypásať ich zahrady. Áno zahrady. Už za mnou boli susedia aby som tam prišiel za svojim mini stádom.
Netopýr
Dal poděkování: 91 poděkování
Dostal poděkování: 47 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Netopýr »

ivan613 píše: 04 kvě 2024 20:23 Neviem ako u vás,no u nás okr.Karviná sú ľudia radi keď nechám svoje ovečky vypásať ich zahrady. Áno zahrady. Už za mnou boli susedia aby som tam prišiel za svojim mini stádom.
I do supermarketu vás můžou pozvat a dají vám něco najíst.Ale když vás nepozvou,tak by se tam jíst nemělo.
Profesor1
Dal poděkování: 4028 poděkování
Dostal poděkování: 4328 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Bez peněz do supermarketu nelez.
Ale hned vedle za supermarket se vyhazuje X kg nezužitkovaných potravin, spousta jedlých. Vyhazují se jen proto, že končí doba spotřeby. Je hřích jich nevyužít. Naštěstí už někdo dostal rozum a konečně se začínají využívat. Vždy se ale najde někdo, komu to vadí.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Dal poděkování: 4942 poděkování
Dostal poděkování: 3920 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Dnes byly na jídelníčku drahocennosti, které rostly podle polní cesty. Na jedné straně asi půl metru vysoký rmen, na druhé obří lopuchy a uprostřed cesty truskavec. Nic jiného je nezajímalo a pochybuju, že by tohle někomu chybělo, spíš se to likviduje.
Potkali jsme mladý pár, nadšený setkáním s volně se pohybujícím stádem koz. Přidali se ke mně a muž vyprávěl, že byl v Černé Hoře a na čtyřproudovce tam potkal stádo ovcí. Zabralo všechny čtyři pruhy a bylo asi 80 m dlouhé. Všechna auta zastavila, ovce přešly a doprava pokračovala.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Můj pes mě dnes překvapil. Chodíme na pastvu po cestě, která vede kolem jedné zahrady, v níž provádějí terénní úpravy mechanizací. Bagr tam vyjezdil téměř vozovku, která se napojuje na naši cestu. Kozy jsou zvyklé chodit po cestách a prostě automaticky kráčely i po té nové, která vede do cizí zahrady. Ani jsem si nevšimla, že nenápadně vepředu zahýbají jinam, ale pes běžel napřed, postavil se před stádo a dál ho nepustil. Nevím, jak sám od sebe poznal, že tam jít nemají, a vím, že kdybych to po něm chtěla, tak je provedení nejisté, protože si už jako většina důchodců o sobě myslí, že je chytřejší než ostatní, ale to je úplně jedno. Dopadlo to dobře, pes kozy obrátil a pokračovaly správně.
Profesor1
Dal poděkování: 4028 poděkování
Dostal poděkování: 4328 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Není to poprvé, co jsem takhle našel slimáky pod drátem ohradníku. Jeden tam náhodně zavítá, a protože jsou to kanibalové, tak jeho mrtvolka naláká další. Tady jich bylo tuhých pět. Asi si to nechám patentovat.
Přílohy
IMG_20240519_173959.jpg
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
andre.marek
Dal poděkování: 1060 poděkování
Dostal poděkování: 1300 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Také už jsem to viděl. Tam kde probíjel přímo k zemi, nevšiml jsem si spadlého drátu cca jeden den a byla jich tam hromada. :souhlas:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Pořád ještě jsou některá kůzlata malá a málokdy dostanu kozy někam daleko. Ale dělají dobře. Těší se vždycky ven, vyběhnou a mladší kůzlata se někde zaseknou, usilovně se snaží pást a kozy běží dál. Způsobuje to mladá první koza, která na volání zpět nereaguje stoprocentně. Staré poslušné už vepředu nestihnou jít a mladice jsou k neudržení. Časem se to zase poddá, ale nastalo teď přechodné období, kdy vůdkyně ještě žije, ale už fyzicky svou funkci neplní, i když jistý respekt stále požívá. Ale tak, jak to teď kozy dělají, to vlastně nevadí. Vyrazí, běží, mezitím se pár kůzlat někde zastaví a tam zůstane. Kozy běží pár set metrů, sem tam něco sežerou, pak zpomalí, pasou se kolem cesty a obloukem se vracejí zase zpátky na původní místo, kde nechaly kůzlata. Já na ně vidím z vyvýšeného místa. Zůstávám u kůzlat, protože ta by se ztratila lehce, kdežto kozy znají krajinu dobře. Vlastně jenom já si myslím, že by se kůzlata mohla ztratit. Kozy se totiž vrátí zpět, vyzvednou kůzlata a společně pokračují dál. Třeba zase další kolečko. Už i se mnou a s kůzlaty.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2909 poděkování
Dostal poděkování: 6004 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Já na Vás vždycky myslím, když převádím svoje ovce.
Poslouchají jako stádo většinou na zavolání a přiběhnou všechny. Když vyjdeme z výběhu, tak jsou ale jak u vytržení a pobíhají od jednoho k druhému a žerou, co najdou (nejčastěji keře, páč trávu a byliny mají ve výběhu).
Většinou převádím mezi místy, co znají. Za mnou jdou, ale jakmile si myslí, že vědí, kam jdeme, poslední desítky metrů mě předběhnou a letí napřed. Tak se stává, že je musím třeba odněkud vracet :ajeje: v tomhle si myslím, že je to s kozami svým způsobem snazší. Tím, jak jsou chytřejší a mají přísnější hierarchii, o trochu líp poslouchají… ale taky mají svou hlavu.
Prostě nejsem pasáček a chodit venčit v naší lokalitě mezi chatovou osadou, železnicí a Brdskými lesy, bych nemohla… málo pastvy a moc zástavby. Když musím přehánět, vždycky je to adrenalin. A navíc dostat jehňata do chumlu s matkami je umění, takže ikdyž se nám podaří nasměrovat velké do vchodu, nějaké jehně vždy proběhne zvenku ohrady a nakonec v hysterii skáče skrz pásky… naštěstí vzhledem k fungující elektrice - když je uvnitř ohrady i stáda klid, nikdo štěstí za páskami nezkouší… kéž to tak navždy zůstane! :andel:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Dal poděkování: 5613 poděkování
Dostal poděkování: 6186 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Někteří nadšenci natahují elektriku na vyvýšené záhony, kolem dokola, právě kvůli slimákům. 🙈 tak asi to funguje, dle vašich zkušeností.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Cožpak o to, to oni by se chytli - mám několik takových míst ve výbězích, kde je buď lanko blízko zemi nebo pařezu nebo se prostě chytí na kmeni stromu… ale dělá to děsnej kravál, jak s každým výbojem probíjejí.. :ajeje:
(na vyvýš.záhon by mě to tedy nenapadlo! :blazen: )
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Kdybyste někdo věděl o někom, kdo by měl zájem mít své ovce a kozy na pozemku o 6.000 m2 s křovinami a dobrou trávou, v současnosti dost zarostlém, který se nachází ve Viničných Šumicích, dejte mi vědět. Obrátil se na mě majitel pozemku, který by tam chtěl mít své ovce a kozy, ale občas odjíždí pryč a nemohl by se o ně starat. Takže nabízí svůj pozemek někomu, kdo tam svá zvířata dá a bude se o ně starat. Je vyrovnán s tím, že je potřeba ohradník, přístřešek a další, navíc počítá s tím, že by za tuto službu platil, protože žádnou péči o pozemek by nedostal zadarmo a tato se mu zamlouvá nejvíc. Může to být nárazově teď třeba větší stádo nebo i trvale menší. Poptala jsem se všude u známých, odpovědí mi bylo: Stád a ovčáků je málo. No, to vím taky, ale třeba se někdo najde.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Co já bych dala za takovouhle možnost! :stydim:
Ale je fakt, že letos ne. To stíhám sotva spásat… resp.schovávám pro ovce… koně by spásali, ale mám tu poníka, který nesmí moc ztloustnout… a hlavně, aby měly ovce pestrost! :souhlas:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Konečně jsou všichni tak schopní, kromě toho jednoho 14denního kůzlete, které zůstává doma, že jdou a pasou se zároveň, nikdo se nezasekne vzadu u keře šípků a nebloudí pak. Už jsem začínala být otrávená z hlídání kůzlat. Letos mám kůzlata ve třech etapách zhruba po měsíci, což vlastně bývá i jindy, jenže letos se rodila až od února a dřív od prosince. Když jsem tedy jiné roky pásla od dubna, byly těm prvním 4 měsíce, kdežto letos dva. Dva měsíce rozdílu, než zmoudří. Je to znát, je to o nervy, ale snad už je doopravdy pokoj.
arus
Dal poděkování: 1638 poděkování
Dostal poděkování: 938 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od arus »

Františko, kůzlata se musí v té vysoké trávě ztrácet. Vidím,jak moje kamerunky v trávě "plavou". Vůbec je nevidím, když se ke mně rozběhnou, jen tráva se vlní. Abych je spočítala a zkontrolovala jestli jsou ok, musí "doplavat" až ke mně. Zdálky vidím, jen jejich uši, když pořádně natáhnou krk :ajeje:
:arus:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Tráva kozy tak nezajímá, vysoká už vůbec ne. Spíš to, co roste kolem cest, všelijaké plevely, keře šípků apod. Moje kůzlata se opravdu ztrácejí tak, že se zastaví u šípku a okusují dole lístky. Ostatní zatím jdou dál, ale kůzlatům to ani nevadí. Když vidí, že tam někdo, tedy já, je, klidně okusují dál. Ale s tím snad už je konec.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Tak tedy dnes mě stará 14letá koza napálila. Šla celou cestu vedle mě vzadu, všichni včetně kůzlat byli před námi. V pohodě se pásli, nikdo se moc necoural, jen ona lezla pomalu do kopce. Někde jsou dost stoupáky. Při návratu zůstávala vzadu, šla pořád poslední a kus za stádem, ale já jsem musela všechny předběhnout a ukázat jim, kterou cestou chci jít. Už jsem zůstala vepředu, pustila všechny domů a šla jsem zpátky pro tu babičku. Nikde jsem ji nenašla, ušla jsem kilometr zpět dvěma cestami, kdyby náhodou nevěděla, kudy jsme šli. Věděla jsem, že trefí z každého místa v okolí, tak jsem si řekla, že za hodinu se půjdu podívat k vrátkům, jestli už došla. Když jsem odcházela a kontrolovala kozy, byla mezi nimi. Kdy mě předběhla a jak se kolem mě dostala domů, aniž jsem si jí všimla, to teda nevím. A já kvůli ní ušla 2 km navíc :blazen: .
arus
Dal poděkování: 1638 poděkování
Dostal poděkování: 938 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od arus »

Františko, máte krokoměr, zajímalo by mě, kolik denně nachodíte kroků nebo km.?
:arus:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

K čemu by mi byl krokoměr? Ujdu, co musím. V minimálním případě ujdu asi 4 km, jindy 6, 8, někdy asi trochu víc. Přesně nevím. Ale tam se nepočítá běžné chození během dne. Dřív mě kozy nutily část cesty klusat, ale už jsou vycvičené a můžu jen chodit. Popoběhnout nemusím skoro nikdy, ale neškodilo by to, jenže někdy jsem ráda po celém dnu, že se za nimi loudám. I když to loudání je kozí loudání, trochu ryhlejší než u lidí.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

arus mi přivolala, že kozy vlezou do vysoké trávy :usmev: . Když se pořádně napásly, už se neobtěžovaly obcházet obloukem loučku a vzaly to přímo ke zpáteční cest. Jenže v té trávě uvázla dvě kůzlata, neviděla nic, jen volala. Chvíli mi trvalo, než jsem je vůbec našla. Stádo už bylo dávno na cestě domů a já se dvěma kůzlaty 3 km od nich. To je to nejhorší, co se může stát - když jsou někde samotná kůzlata bez jediné dospělé kozy. Nedají se vést, běhají sem tam a bývají vyplašená, že se ztratila. Ale nakonec to přece jen šlo. Naštěstí kozy jsou naučené chodit hlavně po cestách a když jsem svítila dopředu na úzkou cestičku mezi keři, kudy chodíme domů, šla kůzlata pěkně za tím světlem. Do tmy nevstupovala. Zajímavé bylo, že první šlo 2,5 měsíce staré kůzle. Tomu druhému jsou 4. Dokud jsme šli šli touhle nepřehlednou cestou, mečela skoro pořád. Jakmile jsme sestoupili kus dolů a kůzlata uviděla obzor, obrysy okolních kopců a světla vzdáleného města, bylo jasně znát, že se ten mladší kozlík orientuje. Nasměroval se přímo domů a neztratil už směr. Věděli, kde jsou, i když tam šli párkrát. Dokonce se začali klidně pást, přestali mečet a jen postupovali k domovu. Trvaly nám ale ty tři km hodinu a půl. Kozy už byly dávno doma.
Odpovědět