PASENÍ - povídání o něm, postřehy
-
- Dal poděkování: 426 poděkování
- Dostal poděkování: 550 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: PASENÍ - povídání o něm, postřehy
Tie moje potfory sa tiež schovávajú ako náhle začne pršať alebo snežiť. Zalezú do chlieva a čakajú kým sa počasie nezlepší.
- arus
- Dal poděkování: 1713 poděkování
- Dostal poděkování: 957 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ivane i kamerunky? Já ty moje lákám do seníku každou zimu, protože tam mají daleko větší komfort než v přístřešku ale marně. Spí v přístřešku nebo pod stromy. A když jim udělám ohradu mezi seníkem a přístřeškem,tak se tváří tak nešťastně, že mně vždycky obměkčí a nechám je žít po jejich.
-
- Dal poděkování: 426 poděkování
- Dostal poděkování: 550 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Praveže kamerunky. Teraz keď je u nás pod nulou a sneh,tak takmer nejdú von. Stačí keď niekoho počujú vonku a začnú robiť obrovský kravál. Že by bolo vhodné im priniesť burgyňu. Predsa nebudú žrať seno, keď je burgyňa. To ich tak môj otec rozmaznal. Keď ho počujú vonku tak je koncert. A on ihneď beží im dať niečo dobré. Ale u nás to tak je zo všetkými zvieratami. Či už je to , ,alebo zajace. Ja som presvedčený, že keby mohol tak chodí kŕmiť i tú líšku čo tam pobehuje. Veď on kŕmi i tie srnky čo nám tam chodia.arus píše: ↑29 lis 2023 10:58 Ivane i kamerunky? Já ty moje lákám do seníku každou zimu, protože tam mají daleko větší komfort než v přístřešku ale marně. Spí v přístřešku nebo pod stromy. A když jim udělám ohradu mezi seníkem a přístřeškem,tak se tváří tak nešťastně, že mně vždycky obměkčí a nechám je žít po jejich.
- arus
- Dal poděkování: 1713 poděkování
- Dostal poděkování: 957 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 1595 poděkování
- Dostal poděkování: 531 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 5040 poděkování
- Dostal poděkování: 4024 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Dokud měly kozy výhled jen na nepřerušovaný sníh, byly doma dobrovolně, ležely pod střechou a jen při příchodu krmičů k plotu vycházely ven. Už včera mezi nimi byl cítit neklid a dnes zesílil. No bodejť, už je sníh jen někde a ony mají pocit, že je držím ve vězení nebo co . Tak jsem dnes otevřela vrátka a šla s nimi, kam chtěly. Ať se samy přesvědčí, že to zelené není k žrádlu. Přišly na to, chodily hodinu a k tomu zelenému jen občas čuchly a nežraly ho. Dva týdny nebo jak dlouho to bylo pod sněhem a i když to vypadá čerstvě, čerstvé to není, to žrát nebudou. Uklidnily se teprve, když po návratu dostaly svou pravidelnou návratovou dávku tvrdého pečiva (pro každou kozu asi půl rohlíku), na kterou se vždycky těší.
Ale hodina pohybu je dobrá, měly to jako procházku před spaním.
-
- Dal poděkování: 5670 poděkování
- Dostal poděkování: 6248 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Arus tvoje ovce jsou moc hezké, kulatoučké a očividně jim nic nechybí. Takže máš pro ně ideální podmínky.
Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- PavelIV
- Dal poděkování: 5698 poděkování
- Dostal poděkování: 3352 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 5670 poděkování
- Dostal poděkování: 6248 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Pravdu máš.
My vynechali jednu sezonu vloni, mysleli jsme si, jak to ovcím prospěje. Že si odpočinou.
Vet mi pravil, že to není tak. Ovce má rodit a rodit a pak odejít z tohoto světa. To je ten správný a zdravý režim.
Pokud je to jinak,mohou se vytvářet cysty pak třeba se nadaří zabřeznout, ovce velmi zatloustnou i bez překrmování ….. atak.
My vynechali jednu sezonu vloni, mysleli jsme si, jak to ovcím prospěje. Že si odpočinou.
Vet mi pravil, že to není tak. Ovce má rodit a rodit a pak odejít z tohoto světa. To je ten správný a zdravý režim.
Pokud je to jinak,mohou se vytvářet cysty pak třeba se nadaří zabřeznout, ovce velmi zatloustnou i bez překrmování ….. atak.
Janina
- Augenblick
- Dal poděkování: 2286 poděkování
- Dostal poděkování: 2334 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 1838 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem bil pást a pásli se 2hoďini.Krásnej den.Františka. píše: ↑14 pro 2023 18:46 Dokud měly kozy výhled jen na nepřerušovaný sníh, byly doma dobrovolně, ležely pod střechou a jen při příchodu krmičů k plotu vycházely ven. Už včera mezi nimi byl cítit neklid a dnes zesílil. No bodejť, už je sníh jen někde a ony mají pocit, že je držím ve vězení nebo co . Tak jsem dnes otevřela vrátka a šla s nimi, kam chtěly. Ať se samy přesvědčí, že to zelené není k žrádlu. Přišly na to, chodily hodinu a k tomu zelenému jen občas čuchly a nežraly ho. Dva týdny nebo jak dlouho to bylo pod sněhem a i když to vypadá čerstvě, čerstvé to není, to žrát nebudou. Uklidnily se teprve, když po návratu dostaly svou pravidelnou návratovou dávku tvrdého pečiva (pro každou kozu asi půl rohlíku), na kterou se vždycky těší.
-
- Kontaktovat uživatele:
Možná už se porost občerstvil, když je pár dní bez sněhu, nebo jsou ty moje tak mlsné. Vy vlastně pasete jen ovce a kozám sekáte a tím by se to vysvětlilo nebo jsem si to s někým spletla?
-
- Kontaktovat uživatele:
To jen v léťe.Ovce tolik neuťíkaj z ohradi,tak se pasou.Ale do terénu choďej všichňi
-
- Kontaktovat uživatele:
Už zase roste tráva, je čerstvá a čistá, kozy chodí na pastvu a jsou spokojené. Na některých keřích jsou chutné suché listy, na mahonii zelené a navíc hodně šípků. To všechno sežerou a pak už dostanou jen trochu sena pro jistotu, přece jen nepoznám kvůli vysoké březosti, jestli mají hladové jámy plné nebo ne. Nejspíš bude někdy mrznout, zase asi v únoru, ale nechybí mi to.
Přes cestu před námi přeběhla dvě dospělá a sedm mladých divokých prasat. Byl to dusot jak od koní . Divila jsem se, že jsme je tak vyplašili, protože ani mě ani koz se nebojí, ale pak z křoví vystoupil nějaký pán, takže bylo jasné, že se situace nezměnila, my nejsme rušivý element, na rozdíl od jiných lidí. Nevím, podle čeho to ta prasata rozlišují, ale možná je odpuzují aviváže .
Přes cestu před námi přeběhla dvě dospělá a sedm mladých divokých prasat. Byl to dusot jak od koní . Divila jsem se, že jsme je tak vyplašili, protože ani mě ani koz se nebojí, ale pak z křoví vystoupil nějaký pán, takže bylo jasné, že se situace nezměnila, my nejsme rušivý element, na rozdíl od jiných lidí. Nevím, podle čeho to ta prasata rozlišují, ale možná je odpuzují aviváže .
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si mislel,že 3ítejdenňí jehňata už můžu vzít na pastvu,ale matka si jich na louce přestala všímat,musel jsem je pochitat a vráťit,protože bezradňe pobíhali a bečeli.
-
- Kontaktovat uživatele:
Už máte jehňata?
Kozy mi to dělají taky. Když tam jsem, mám se starat já. Když jsem daleko, starají se.
Kozy mi to dělají taky. Když tam jsem, mám se starat já. Když jsem daleko, starají se.
-
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Včera večer studeně fučelo a bylo opravdu nepříjemně, přesto jsem se přemohla a rozhodla se jít s kozami na pastvu. Došli jsme k vrátkům a byl zamrzlý zámek. Otočila jsem se tedy, abych přinesla něco na rozmrazení. Kozy se otočily taky, šly se mnou a zase si uvnitř lehly. Snad poprvé za celou dobu nechtěly jít ven, i když nebyl sníh.
-
- Kontaktovat uživatele:
U nás včera nasňežilo.Kozi bi sice mohli jít na ostružinu,ale nešel jsem do toho.
- PavelIV
- Dal poděkování: 5698 poděkování
- Dostal poděkování: 3352 poděkování
- Kontaktovat uživatele: