PASENÍ - povídání o něm, postřehy

chov ovcí a koz...
ivan613
Dal poděkování: 432 poděkování
Dostal poděkování: 552 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: PASENÍ - povídání o něm, postřehy

Nový příspěvek od ivan613 »

Čobi to nieje len poistenie ovcí. To je hlavne poistenie domu a hospodárskej budovy,a je v tom odpovednosť za škody nielen čo by mohli urobiť ovce ale i pes a všetci, čo žijú so mnou v jednej domácnosti.
Profesor1
Dal poděkování: 4166 poděkování
Dostal poděkování: 4601 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Dneska jsem přeháněl zvířata na novou pastvu. Kozy když narazily na vratič, tak se na něj s chutí vrhly. Dělají to vždy.
Přílohy
IMG_20231007_160544.jpg
IMG_20231007_160541.jpg
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3082 poděkování
Dostal poděkování: 6215 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

To je nádhera, takováhle pastvina! To bych si mohla jenom přát! :srdicko:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Dal poděkování: 5245 poděkování
Dostal poděkování: 4225 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Byli jsme včera večer zrovna nedaleko domova, já se loudala za nimi, když se otočily a spořádaně nakráčely do výběhu. Bylo mi divné, že se jim chce jít domů tak brzy. Když jsem došla blíž, viděla jsem příčinu. Pes. Ale choval se úplně jinak než dosud všichni. Německý ovčák a jemu podobní agresívně loví, borderkolie obíhá stádo a honí ho semtam, teriéři couvají před kozami a neustále štěkají. Tohle byl bílý dlouhosrstý obr s plandavýma ušima, zařadil se ke kozám a šel s nimi. Klidný, doprovázel je. Pravý pastevec, splynul se stádem. Kozy ho ale neznaly, tak šly raději domů. Nebyly vyplašené, když jsem je zavolala, vyšly zase ven a pokračovaly další hodinu v pastvě. Pes ale odejít nechtěl, jeho lidi se ho snažili přivolat dobrých deset minut, pískali, lákali ho, ale nepřišel, zajímaly ho jen kozy. Pak se jim to nějak podařilo, ale vlekli ho odtamtud dost obtížně.
čobanak
Dal poděkování: 1837 poděkování
Dostal poděkování: 1458 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čobanak »

Po pastviňe kolem nás bjehá daňek.Asi hledá ňejakou říjnou samici.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

To je jistě krásný zážitek. Já jsem takhle kdysi měla pár metrů od sebe srnce. Vítr vál ke mně a on cítil stádo koz, které mu asi vonělo podobně jako srnky, a přišel se podívat, jestli by se v něm neuplatnil.
irčan
Dal poděkování: 1004 poděkování
Dostal poděkování: 438 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od irčan »

ČSOP Libosváry.

Áres se střetl s divočákem.
Po večerní pastvě se stádo koz a beranů sejde na louce uprostřed svahu, polehá si a začne spokojeně přežvykovat. Ze vzdálenějších koutů pastviny se trousí přes malé rokle skupinky beránků. Lehají si ke stádu. Áres se vrací z obchůzky. Cestou potkal lišku, která šla podél ohrady po cestě od mlýna. Jen ji pohledem sledoval. Kmotra tudy chodí často. Ví, že pes na ni nemůže, tak si vykračuje. Pes také ví, že na ni nemůže, tak se nevysiluje zbytečným bafáním.
Áres se vynořil z lesíku a sedá si na valu nad stádem. Rozhlíží se a větří. Ve vsi v údolí štěkají psi. Na koňských pastvinách kousek na východ se hašteří divočáci. Velkoplošně tam přerývají travní porost. Asi se pohádali o chutné sousto. Výr hledající něco k večeři přelétá nad stádem. Áres seběhne ke stádu a velkého ptáka bedlivě sleduje. Ten se přehoupne přes vysoké stromy na okraji lesa a letí zkusit štěstí na sklizené louky dole u řeky. Jinak se neděje nic. Áres si jde lehnout ke starým beranům. Položí si hlavu na přední packy a zavře oči.
Těžko říct, jak dlouho dřímal.
V lese na severu praskají větve a větvičky. Něco velkého prchá lesem k hustým trnkám lemujícím jeho okraj. Míří k dlouho nepoužívanému zvířecímu chodníčku. Takový tunel v křoví. Áres zvedá hlavu. Co se děje? Divočák! A ne žádný drobeček. Jako tank s hlomozem projíždí trnkami. Pes vystartoval. Přeskočil několik ležících koz a letí k plotu. Divočák přehlédl ohradu. Ohradník práskl, jak zvíře dostalo ránu. Všude je mokro, tak ohradník dobře zemní 😊 Prase se nezastavilo. Naopak. Prolétlo plotem. V síti praskají lanka. Praskají plastové výstuhy. Sloupky letí vzduchem. Několik polí se vyvalí do pastviny a zamotá se do trnkových výmladků. Rytíř lesa míří ke stádu. Neví to. Nevidí je přes malou terénní vlnu. Nevidí, že mu v ústrety běží bílý bůh války.
Střetli se ve zběsilém klubku. Divočák je o dost větší než pes. Bílý šíp se míhá kolem velkého černého stínu. Řev rozzuřeného psa a vytočeného divočáka rázně utnul noční klid. Detaily zápasu nejsou vidět. Je to moc daleko.
Prase toho má dost. Běží z kopce dolů. Do bezpečí lesa. Pes za ním v těsném závěsu.
Divočák ničí další síť. Zase praskají lanka. Zase létají sloupky.
Áres se zarazí přesně na hranici pastviny. Chviličku hledí za mizejícím vetřelcem. Pak začne zkoumat rozbitou ohradu. Poškozený ohradník práská v mokré trávě. Pes se ještě jednou podívá do lesa. Pak se otočí a klusem se vrací nahoru ke stádu.
Když si všimne, že stojíme na valu mezi stromy, radostně k nám běží. Trochu kulhá na levou přední. S vervou sobě vlastní nás vítá. Hned nás vede k dírám v ohradě. Pěkná spoušť. Vypnout ohradník. Opravit sítě. Zapnout ohradník. Pes se mezitím uklidnil a můžeme jej prohlédnout. Kromě kulhání vypadá ok. Jen na levém boku, na žebrech, má pocuchanou srst.
Divočák je těžký soupeř.
Vždycky sem chtěl vidět co je za tým kopcem na obzoru!Irčan.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Ares-to je ten pes,co bi podle lostsana vůbec nemňel existovat,že?
irčan
Dal poděkování: 1004 poděkování
Dostal poděkování: 438 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od irčan »

:souhlas:
Vždycky sem chtěl vidět co je za tým kopcem na obzoru!Irčan.
Demokracie je když dva vlci a jedno jehně hlasujó co bude k večeři.
Svoboda je když dobře ozbrojený jehně odmítne výsledek hlasování.
Benjamin Franklin.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

U nich hlídají stáda vlci, proto pastevce nepotřebují :vytlem: .
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Včera kozy na pastvu nešly, byl nečas a ani se nedivily, když dostaly večer seno. Ale dnes už se s nimi nedalo vydržet, nebyly hladové, ale chtěly někam jít. Tak jsem se pozdě odpoledne sebrala, že s nimi půjdu ven, sněhu je málo, ještě si kousnou a trochu se proběhnou. Otevřely jsem vrátka, kozy se vyvalily ven k nadšení všech přítomných "krmičů". A mně v tu chvíli přiváželi kolečko, které jsem půjčila. Musela jsem se tedy vrátit, abych ho převzala a uklidila. Kozy šly samy a já jsem si říkala, že už je nedoženu. Když jsem se vrátila na cestu, už jsem je viděla v dáli na obzoru. Šla jsem tím směrem a světe div se, na rozcestí na mě zase čekaly. Měla jsem radost, byly tam asi 10-15 minut, než jsem došla až k nim, a pásly se.
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Včera se páslo moc pjekňe.
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

V noci hlásí vydatné sněžení, pak mrazy, proto se šlo dneska domů.
Přílohy
IMG_20231127_161625.jpg
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Profesore, a na tomhle se Ti ještě upasou bez příkrmu, aniž by ztrácely na hmotě..?
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Ten sníh napadl ze soboty na neděli a kdyby nehlásili další sněžení, tak bych je ještě nechal venku. Takový poprašek nevadí když je ještě tráva.
čobanak
Kontaktovat uživatele:

U nás to na louce zaťim gdicki utálo.Včera večer zas ňeco napadlo,zaťím nevím v jakém rozsahu.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Profesore, jak to vlastně děláte, když jsou trvale někde venku, ale měníte pastvinu a na každé asi nemají přístřešek? Nebo ano? U mě kozy uhánějí domů pod střechu i za mírného nečasu samy od sebe, pokud je nezastihne někde daleko od domova. Taky sice už přenocovaly venku, když padla mlha a musely počkat do rána, než se rozptýlila, aby se zorientovaly. Já jsem tehdy taky bloudila a když se mi nedařilo trefit domů, rozhodly se počkat :usmev: . Ale to byla krizová situace.
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Přístřešek mají jen na jedné pastvině že čtyř.
Stejně ho nevyužívají . Vystačí si s nějakým stromem.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Profesor má nepromokavé kozy :blazen:
Já mám evidentně promokavé i ovce v srsti. Nejraději také odpočívají v domečkách :andel:
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Kamarádovi ovce leží v zimňe pod stromem a v léťe v domečku.
Odpovědět