Vlci, medvědi a jiné šelmy.
- Augenblick
- Dal poděkování: 2259 poděkování
- Dostal poděkování: 2276 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vlci, medvědi a jiné šelmy.
Dnes dorazil silnější generátor impulsů, vzal jsem 24J . Mám od fencee 15J a ten je slabý. Vlk už chodí obcí po silnici...
Škoda že jsem v to autě neseděl já...Tykat, díkes ....
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2940 poděkování
- Dostal poděkování: 6059 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Hrůza, Radku! Byla bych úplně na prášky!
Kamarádka, co chová pouze ve vlčí oblasti, má ale jediné škody, když nejde elektrika nebo je jinak nezabezpečené stádo.
Má psy ve stádech. Zatím málo, ale i tak jí to funguje.
Ale pro mě by to byla obrovská starost navíc. Takže si to nedovedu představit, měnit celý systém chovu.
Nezvažoval jsi zažádat o dotaci na výstavbu výběhů?
Kamarádka, co chová pouze ve vlčí oblasti, má ale jediné škody, když nejde elektrika nebo je jinak nezabezpečené stádo.
Má psy ve stádech. Zatím málo, ale i tak jí to funguje.
Ale pro mě by to byla obrovská starost navíc. Takže si to nedovedu představit, měnit celý systém chovu.
Nezvažoval jsi zažádat o dotaci na výstavbu výběhů?
Bubáci forever!
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Vlci jsou tu furt, akorát teď se začínaj promenádovat po ulici. 300m vlevo od vlka si nově jeden kluk pořídil daňky...dělá myslivost, tak snad...
Já mám holky cca 700m napravo.
Dotace na výstavbu výběhů? To nevím co myslíš. Dostal jsem z nich před cca 2lety kačky na sítě proti vlkoj , generátor impulsů a fotopasti. Admistrace trvala skoro rok a další rok jsem čekal až to proplatěj... normální smrtelník se tou žádostí neprokouše..
Já mám holky cca 700m napravo.
Dotace na výstavbu výběhů? To nevím co myslíš. Dostal jsem z nich před cca 2lety kačky na sítě proti vlkoj , generátor impulsů a fotopasti. Admistrace trvala skoro rok a další rok jsem čekal až to proplatěj... normální smrtelník se tou žádostí neprokouše..
Tykat, díkes ....
- Berrynator
- Dal poděkování: 4 poděkování
- Dostal poděkování: 330 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To bych šel raději do újmové vyhlášky, tam ta administrace je taky záležitost sama pro sebe, ale zase úplně jiné peníze, sice proti tomu nejdou investice, ale co potom s těmi penězmi uděláte už podle mě nikdo neřeší, takže se klidně mohou zainvestovat do vylepšení oplocení nebo jiných opatření.
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Dělal jsem to ještě než byla újmová vyhláška. Navíc pro čerpání z újmové vyhlášky musí být zvířata zabezpečna podle standardu AOPK.
Tykat, díkes ....
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Augenblicku, k té původní výzvě je od února “nová”:
76. výzva Prevence škod způsobených šelmami a dravci
Podaktivita 1.6.1.1.2 Předcházení, minimalizace a náprava škod způsobených vybranými zvláště chráněnými druhy živočichů
- Preventivní opatření na ochranu hospodářských zvířat před útoky velkých šelem
https://opzp.cz/dotace/76-vyzva/
Ale je tam alokace jen 20 milionů, tak kdoví, zda už není vybráno. Minimální investice 50 tisíc, minimální počet chovaných zvířat 5 ks, až 100 % proplacení nákladů.
76. výzva Prevence škod způsobených šelmami a dravci
Podaktivita 1.6.1.1.2 Předcházení, minimalizace a náprava škod způsobených vybranými zvláště chráněnými druhy živočichů
- Preventivní opatření na ochranu hospodářských zvířat před útoky velkých šelem
https://opzp.cz/dotace/76-vyzva/
Ale je tam alokace jen 20 milionů, tak kdoví, zda už není vybráno. Minimální investice 50 tisíc, minimální počet chovaných zvířat 5 ks, až 100 % proplacení nákladů.
Bubáci forever!
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Já už to mám...mám to z doby kdy bylo 120t jako minimum.
Tykat, díkes ....
-
- Dal poděkování: 5019 poděkování
- Dostal poděkování: 4001 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Já myslela, žes kupoval jen sítě.. tak mě napadlo, že kdybys nechal udělat celou pevnou ohradu, u domu, že bys snad měl zas lepší spaní..
Bubáci forever!
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Ovce zavřené nemám, ovčín mám schválený od všech možných úředníků v četně chráněnky, která měla podmínku při schvalování že nejdelší strana ovčína bude otevřená. Tak i kdybych je chtěl zavírat tak není jak...Měli patrně tenkrát strach aby z toho nebyla obytná stavba...
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
Aha, a okolo je elektrický ohradník. Ono by to asi nebylo tak zlé, když máte všechno blízko domu, ale když už se potulují v obci, zlé to být může. Už to asi chápu.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Já si myslím, že ti vlci prostě moc dobře vědí, že se jim nic nestane. To by je člověk musel mít fakt alespoň se dvěma ovčáckými psy - ochranáři stáda, aby to vlci vyhodnotili jako nekomfortní. Jinak si podle mě časem nebudou dělat nic ani z toho, že je to uprostřed obce… a ono kdybyste věděla, jak vypadá v těchhle končinách ten “prostředek obce”, pochopila byste, že to pro vlky není téma. Tam se toho moc neděje.
Podle mě je potřeba je udržet venku jedině ohrazením.
Vždyť hlásila Minie (myslím, že to byla ona), že se jim vlci dostali i do zavřeného chléva - nejdřív přešplhali asi 160 cm vysoká vrata a když i tohle zabezpečili, tak se jim tam podhrabali… oni jak už se někam naučí, tak je to nepoměrný boj..
Podle mě je potřeba je udržet venku jedině ohrazením.
Vždyť hlásila Minie (myslím, že to byla ona), že se jim vlci dostali i do zavřeného chléva - nejdřív přešplhali asi 160 cm vysoká vrata a když i tohle zabezpečili, tak se jim tam podhrabali… oni jak už se někam naučí, tak je to nepoměrný boj..
Bubáci forever!
-
- Kontaktovat uživatele:
No, je to teda hrůza. Když si vezmu, že se mi do výběhu podhrabávají psi, co chodí okolo se svými pány, tak co dokážou vlci, nechci pomyslet. Psi určitě pomůžou, ale psi, kteří pomůžou s vlky, nebývají mírní ke kolemjdoucím. Navíc se špatně vychovávají, trvá to dlouho a vlastnosti takového psa jsou nejisté, dokud nedoroste. A co udělat dva husté ohradníky za sebou, když tam nesmí být nic jiného? Nebo prostě nějaké mobilní zavírání ovcí. Možná uvažuju nesmyslně.
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Ono to není ani tak moc jednoduché je všechny zavřít..Teď to mám uvnitř rozdělené síťema..Jedna skupina letošní Jehnice, ty se letos nepřipustí. Druhá skupina letošní beránci, ty postupně porážím, ale dva budou zimovat, no pak další dvě oddělené skupiny bahnic a každá má svého berana..
Až dopřipouštím, tak už mohu udělat 2 skupiny. Holky a kluci..
Vlci tu jsou už dlouho. Zatím to vypadá, že ta El. v pastevních sítích je drží..
Až dopřipouštím, tak už mohu udělat 2 skupiny. Holky a kluci..
Vlci tu jsou už dlouho. Zatím to vypadá, že ta El. v pastevních sítích je drží..
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak to máte složité. Já mám jedno stádo a hotovo. Děj se vůle Boží, co bude, to bude, když jsou někdy oddělené třeba kvůli nemoci, musejí překonat odtažitost stáda i při třeba dvoutýdenní nepřítomnosti, takže je radši nedělím. Ale Vy máte množství důvodů k dělení. Čtyři ovčíny nemáte, to je jasné. Snad se to bude dařit dál a vlci blíž nepůjdou.
-
- Dal poděkování: 11 poděkování
- Dostal poděkování: 174 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Františko a mohu se zeptat, to je máte neustále společně? Jak řešíte příbuzenskou plemenitbu? Každý rok jen jeden nový kozel? Nebo jeden stálý a kůzlata všechna pryč? Jen mě to zajímá
Krásný den všem!
-
- Kontaktovat uživatele:
Ano, jsou součástí stáda. Nikdy nebyli zvlášť, patří k nim. Mám teď dva plemenné kozly, měla jsem vždycky tři, už několikáté, ale neprodávám je. Když jsou moc staří, nechávám si je, i když už jsou neplodní. To si nevymýšlím, ale prostě po 10. roce toho už kozel moc nenadělá, i když by chtěl. Je to i tím, že jsou vedle něho v tu dobu vždycky mladší a silnější. Zápasí, on prohrává. Mladší silnější vyhrávají, takže se uplatní ti a starý jde stranou. a zase moc mladí taky nemají tolik šance, silný kozel je odežene. Četla jsem studii o tom, jak se plodnost (už si nepamatuju přesně, jestli šlo o kozly, berany, býky, nevím) mění podle postavení ve stádě. Ti, kdo jsou na okraji, poražení, se stávají neplodnými. Na to se nespoléhám, ale je to další věc, která může hrát roli. Zajímavé je, že po změně postavení se plodnost takto potlačená zase vrací.
Ale zpět k mým kozlům. Vzhledem k tomu, že jsou dva, příp. tři, nevím, který je otec kterého kůzlete, a nechávám si obvykle tři mladé kozičky, je samozřejmě možnost, že bude mít mládě se svým otcem. Ale taky nemusí. Vzhledem k tomu, že jeden z mých bývalých plemeníků měl v rodokmenu (teď se to jmenuje nějak jinak) otce i dědu stejného, nedělám si z toho starosti. Žádné vady se nevyskytly, to by muselo jít o mnoho generací, ne dvě, navíc ani to není jisté. To je můj přístup, ale je i jiný, který přísně hlídá, aby nešlo o příbuzenskou plemenitbu ani vzdáleně. Někdo má třeba špatné zkušenosti.
Ale zpět k mým kozlům. Vzhledem k tomu, že jsou dva, příp. tři, nevím, který je otec kterého kůzlete, a nechávám si obvykle tři mladé kozičky, je samozřejmě možnost, že bude mít mládě se svým otcem. Ale taky nemusí. Vzhledem k tomu, že jeden z mých bývalých plemeníků měl v rodokmenu (teď se to jmenuje nějak jinak) otce i dědu stejného, nedělám si z toho starosti. Žádné vady se nevyskytly, to by muselo jít o mnoho generací, ne dvě, navíc ani to není jisté. To je můj přístup, ale je i jiný, který přísně hlídá, aby nešlo o příbuzenskou plemenitbu ani vzdáleně. Někdo má třeba špatné zkušenosti.
- DAD David Abrahám
- Dal poděkování: 2153 poděkování
- Dostal poděkování: 4683 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak tohle má být ochránce stád ?
Tornjak a kanapíčko pro dva
Tornjak a kanapíčko pro dva
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
-
- Dal poděkování: 11 poděkování
- Dostal poděkování: 174 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Děkuji za odpověď. Já se na to snažím dbát u všech zvířat, abych příbuzné neměla. Ale mnohokrát jsem nad tím přemýšlela z hlediska přírody. Že když by do toho nezasahoval člověk, tak tam asi těžko řekne koza někde na skalách kozlovi nene, přeci máme stejné geny a v minulosti přeci zase tooolik zvířat nebylo, aby si neustále samovolně zakladali hejna s jinými....takže tam bude příbuzenské křížení asi přirozené úplně.
Krásný den všem!
-
- Kontaktovat uživatele:
Příbuzenské křížení v přírodě je běžné, ale pokud trvá moc dlouho, dojde časem k zvýraznění vlastností, které třeba zvíře oslabují. Nebo i posilují, ale to není odstrašující, tak to lidi neberou moc v úvahu a spíš se příbuzenské plemenitby děsí. Dost často ale podléhají spíš morálce, kdy přenášejí lidské zvyky a pravidla na zvířata.
Aby bylo jasno a někdo se na mě nevrhl: nejsem podporovatelem příbuzenského křížení obecně a stále. Snažím se jí vyhnout, což se mi určitě povětšinou daří, protože, jak jsem popsala, mám víc kozlů a pravděpodobnost není tak velká. Kdybych měla dvě kozy a jednoho kozla a nich nechávala mladé a pokračovala tak pořád dál, bylo by to něco jiného. To by se dalo dělat podle mě tři roky s jistotou, ale pak už by bylo potřeba kozla vyměnit. Taky to tak chovatelé většinou dělají, měni je po třech letech.
Jsme ve vlákně o šelmách, omlouvám se, nevšimla jsem si toho. Mohly jsme založit vlákno o připouštění koz, to nemáme, jen králíky a ovce.
Aby bylo jasno a někdo se na mě nevrhl: nejsem podporovatelem příbuzenského křížení obecně a stále. Snažím se jí vyhnout, což se mi určitě povětšinou daří, protože, jak jsem popsala, mám víc kozlů a pravděpodobnost není tak velká. Kdybych měla dvě kozy a jednoho kozla a nich nechávala mladé a pokračovala tak pořád dál, bylo by to něco jiného. To by se dalo dělat podle mě tři roky s jistotou, ale pak už by bylo potřeba kozla vyměnit. Taky to tak chovatelé většinou dělají, měni je po třech letech.
Jsme ve vlákně o šelmách, omlouvám se, nevšimla jsem si toho. Mohly jsme založit vlákno o připouštění koz, to nemáme, jen králíky a ovce.