Bahnění-ovčácké žně.

chov ovcí a koz...
Jana P.
Dal poděkování: 6031 poděkování
Dostal poděkování: 6747 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bahnění-ovčácké žně.

Nový příspěvek od Jana P. »

Ty dvě jehnata co pijou, jsou kluk a naše budoucí bahnice, jsou právě nejstarší, 60dní. A největší. Mají skvělou matku. Shánčlivou, umí se nabouchat. Mléčná.
Přílohy
IMG_2778.jpeg
IMG_2777.jpeg
IMG_2776.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Dal poděkování: 6031 poděkování
Dostal poděkování: 6747 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

U nás nepršelo ani nepamatuju. A sníh? Leda ve snu. Ale musej si to vykousat, já to celý vzorně pohrabala z listí, odvozila na hromadu, fakt práce mi to dala, a tak tam něco narostlo. Maj ještě příkrm a seno. Ovce nemocná líže jak o závod. Zkusím ji sypnou uniruminal.
Letos zatím napršelo 42MM🤦🏻‍♀️ to je tak třetina normálu za leden unor březen. A už je půl dubna. Katastrofa.
Přílohy
IMG_2779.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3378 poděkování
Dostal poděkování: 6535 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Včera už jsem to nevydržela a porazila 5týdenního beránka.
Matka ho hned po porodu odvrhla. Chodili jsme jí přidržovat, aby měl alespoň na začátku mlezivo a matčino mléko - tohle se nám hodně osvědčilo a jehňata, která pak přecházejí na lahev, mají dobrý základ a zvládnou to.
Když jsme ho chodili přikládat, všimli jsme si, že ztuha polyká. Vše ok, sací reflex dobrý, vitální jehně… ale problém s polykáním trval.
Někdy se stávalo, že se zakuckal a pak už jíst nechtěl a šla mu pěna od huby. Na začátku jsem musela občas jehně vyvěsit za zadní nohy, aby to z něj vyteklo… pak zas byla krmení, kdy bylo vše ok.
Z hladiny ale pít nechtěl (kdoví, jestli by fyzicky mohl..?).
Včera zas špatný den. Už mi přiběhl s pěnou u huby, kdy ze sebe dostával předchozí mléko (2,5h zpátky). Nenapil se, ikdyž bylo vidět, že by chtěl. Dýchal jakoby s chroptěním, občas zavrzal zuby, bylo vidět, že mu není dobře.. Fakt jsem to nedala. Donabrousila Opinel a ukončila mu trápení.
Nejsou to příjemné záležitosti, ale ne všechno se dá zachraňovat. Kdyby to bylo v přírodě, jako novorozeně by nakrmil lišku nebo divočáka. Takhle dělal radost víc než měsíc a snad prožil i kus spokojeného života. :nevim:
Eda. Edánek beránek :srdicko:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Dal poděkování: 5557 poděkování
Dostal poděkování: 4604 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Hhippie, je dobře, že jste to udělala, i když tohle nikdo nedělá rád. Dobře, že jste se tak rozhodla.
Terunka
Dal poděkování: 14 poděkování
Dostal poděkování: 63 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Terunka »

Dobrý den,

včera se narodilo naše poslední letošní jehně, celkem máme 7 zdravých vitálních jehňátek.
Bohužel včerejší porod byl velmi težký, nestihli jsme ho, s manželem jsme byli oba v práci. Ovce měla vyhřezlou celou dělohu a veterinářka mohla přijet až v 9h večer, jak dlouho tedy ovce byla v tomto stavu nevíme.
Dostala všechny potřebné léky, navrácení dělohy proběhlo bez problémů. Dneska ráno je ovečka velmi unavená, skoro nevstává, nežere, jen pije.

Máte prosím zkušenosti, jestli je toto normální stav po tak těžkém porodu a jak můžeme ovci pomoci k zotavení?
Františka.
Kontaktovat uživatele:

U koz jsem vyhřezlou dělohu nikdy neměla, ale po těžkém porodu jsou kozy vysílené, unavené i druhý den, což je podle mě normální, ale i zvýšeně riskantní, protože už to může být známka, že něco není v pořádku. Jestli dostala antibiotika a vše, co měla, asi stejně nemůžete udělat nic. Jediné, co můžete, je nabízet jí to, co má ráda. Ne moc obilovin, ale trochu taky, hlavně ale travičky a lístečky, aby měla něco v žaludku. Omlouvám se, jestli píšu něco, co je Vám jasné, ale nevím, jak jste zkušená chovatelka. Nesmí přestat žrát, nesmí mít prázdný žaludek. Kdyby nežrala vůbec, bylo by dobré něco na podporu trávení, třeba jen trochu piva, tak deci maximálně najednou. Trávu nebo dobré seno užmouláte doměkka a strčíte dozadu na patro, aby ovce musela žvýkat a spolknout sousto. Kdyby nežvýkala, vezměte provázek, dejte jí ho napříč přes hubu až dozadu do koutků a držte ho z obou stran, aby se ho nemohla zbavit. Donutíte ji přežvykovat, i když se bude bránit. Tím, že přežvykuje, začne pracovat i žaludek. Pokud ji donutíte trávit, je naděje na jakékoliv uzdravení. Žaludek je základ. Kdyby ležela celý den, měli byste ji postavit. I vleže jí protahovat nohy.
Znovu se omlouvám za primitivní vysvětlení, možná je Vám tohle všechno jasné už dávno.
Terunka
Kontaktovat uživatele:

Moc děkuji, jsou to pro mne cenné rady. Přestože máme ovečky (kamerunky) už pátým rokem, tak jsme velké zdravotní komplikace nemuseli nikdy řešit, vše okolo porodů jsme i díky tomuto foru vždy zvládli a takový velký zákrok je pro nás zatím neznámá.

Ovce už si občas stoupá, jehně od ní pije, zkusím jí teď tedy nabízet něco, co by s chutí snědla.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Františko, napsala jste to skvěle, taky bych poradila totéž! Nejdůležitější je ovci znovu rozežrat. Postup je skvěle popsaný - pokud odmítá žrát, tak dělat smotky z oblíbené trávy a dávat na stoličky je jediné, co pomůže. Je to prdění, ale pokud máte zájem bojovat o její život, nic jiného Vám nezbyde.

Můžete pro kontrolu změřit teplotu. Pokud i přes atb bude mít horečku, tak těžko říct, zda to přežije.
Pokud je “jen” vyčerpaná z těžkého porodu, tak tam šance na záchranu je.
Taky může mít pohmožděnou pánev a okolí, takže je pro ní stání opravdu bolestivé a vyčerpávající. Dostala krom antibiotik i něco proti bolesti? Podáváte ještě nějaké léky?
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Když se snaží se postavit, vypadá to nadějně. Držím palce a dejte vědět.
arus
Dal poděkování: 2047 poděkování
Dostal poděkování: 1058 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od arus »

Chovám kamerunky, nemám zkušenost s těžkým porodem...ale jak znám kamerunky, jsou odolné a přežijí cokoliv. :mrk: :ruzicka:
:arus:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

A jelikož přežijí cokoliv, jsou nesmrtelné a nahradí brzy všechna ostatní plemena ovcí, budou se šířit dál a množit, až zaplaví planetu. Omlouvám se, vím, že máte starost a arus to myslela dobře, jen jsem ji vzala za slovo a rozvedla to.
Terunka
Kontaktovat uživatele:

Snad je to na dobré cestě. Ovce si stoupá, mládě kojí, podle návodu jsem jí dala do pusy několikrát smotané lístky a trávu a trošku žere. Každopádně se to zatím nezhoršuje.. tak děkuju všem :usmev:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Držíme palce :mrk:
Berrynator
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 364 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Berrynator »

Tak se pro letošek blížíme ke konci, letošní rok si opět přinesl několik novinek a překvapení, první bylo několik porodů neplánovaně v lednu, mladí beránci holt úřadovali ještě před odstavem, což mě překvapilo, jelikož jim v té době nebylo zdaleka ani 5 měsíců, druhé nemilé překvapení přišlo v únoru, kdy stádem zacloumala vlna metabolických problémů, 2 kusy to odnesly totálně, další 3-4 kusy podle odhadů zmetaly, příčina nezjištěna, pravděpodobně senáž, jen těžko usuzovat zda jen nekvalitní nebo možný větší výskyt pryskyřičníku. Začátek plánovaných porodů vypadal na mizernou letošní plodnost, samí jedináčci, postupně se však situace obrátila k překvapivým výsledkům, prozatím 68 bahnic a 122 jehňat, úhyny minimální, nakonec mohu letošní rok označit za rok rekordní pro plemeno Charollais, jejich bilance je 22 bahnic a 46 přeživších jehňat, úhyn 2, ale z trojčat, to tak nemrzí, spíše naopak, do odstavu sice daleko, ale nastartováno je zajímavě.
IMG_20250501_154949.jpg
IMG_20250423_160353.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Berry, paráda! To zní fakt dobře! Ikdyž chápu, že jsi měl těžkou hlavu na začátku… :otraveny:
Stejně si každý rok říkám, že každé bahnění je jiné než to předchozí… tak kvalita senáže se asi hlídá o dost hůř než kvalita sena, co? Ikdyž třeba loni jsem na spřízněné agroturistické jízdárně viděla opravdové hrůzy z třezalky v seně… a taky znám případ, kdy byly hromadné otravy z bylin v seně ve sportovní stáji…. Takže i u sena se stát průšvih může.
Já mám teď od jednoho zemědělce seno opravdu hodně bylinkaté a voňavé, ale taky k němu přistupuji s respektem a občas koukám na složení… ale já to takhle v placatém stavu nepoznám :nevim: nejspíš nejvíc klacků a vůně je z řebříčku… ale nepasuje mi ta zrzavá barva… ale třezalka to naštěstí není! :andel:
honzauta
Dostal poděkování: 386 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od honzauta »

Já to mám taky za sebou. 42 jehňat od 21 ovcí, 4 jehňata uhynuly, odchované čtyřčata a několik trojčat, průběžně jsem přikrmoval 5 jehňat z vícečetných vrhů. Pro mně zatím nejlepší rok.
Přílohy
IMG_20250427_112133.jpg
IMG_20250427_112125.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Krásná práce, Honzo! Jsou to pěkní bumbrlíčci! Ať dobře rostou! :souhlas:
Terunka
Kontaktovat uživatele:

Moc děkuji Františce za tento příspěvek! (zkopírovaný níže) díky němu se nám "snad" povedlo ovci s vyhřezlou dělohou zachránit. Bylo to velmi náročné, protože i přes odborný zásah veterinářky (antibiotika, léky od bolesti, léky proti stahům atd..) a zasponkování se výhřez opakoval znovu, takže veterinářka musela celou akci po dvou dnech zopakovat. Ovce 10 dní! odmítala cokoliv žrát, převážně jen ležela a s manželem jsme ji krmili smotky trávy, sena, listí a pomocí vařečky jí to cpali do krku, i ten špagátek jsme používali. Po 10 dnech jsem jí už chtěla s těžkým srdcem dát ránu z milosti, ale k údivu nás obou se ovce rozežrala a teď ji z okna pozoruju, jak se venku pase a jehně (které bylo celou dobu víceméně hlavně na flašce) se kojí :souhlas: :potlesk: pro nás to je téměř zázrak a bez vašich perfektních rad už by tu ovce a možná ani jehně nebyli :ruzicka:

U koz jsem vyhřezlou dělohu nikdy neměla, ale po těžkém porodu jsou kozy vysílené, unavené i druhý den, což je podle mě normální, ale i zvýšeně riskantní, protože už to může být známka, že něco není v pořádku. Jestli dostala antibiotika a vše, co měla, asi stejně nemůžete udělat nic. Jediné, co můžete, je nabízet jí to, co má ráda. Ne moc obilovin, ale trochu taky, hlavně ale travičky a lístečky, aby měla něco v žaludku. Omlouvám se, jestli píšu něco, co je Vám jasné, ale nevím, jak jste zkušená chovatelka. Nesmí přestat žrát, nesmí mít prázdný žaludek. Kdyby nežrala vůbec, bylo by dobré něco na podporu trávení, třeba jen trochu piva, tak deci maximálně najednou. Trávu nebo dobré seno užmouláte doměkka a strčíte dozadu na patro, aby ovce musela žvýkat a spolknout sousto. Kdyby nežvýkala, vezměte provázek, dejte jí ho napříč přes hubu až dozadu do koutků a držte ho z obou stran, aby se ho nemohla zbavit. Donutíte ji přežvykovat, i když se bude bránit. Tím, že přežvykuje, začne pracovat i žaludek. Pokud ji donutíte trávit, je naděje na jakékoliv uzdravení. Žaludek je základ. Kdyby ležela celý den, měli byste ji postavit. I vleže jí protahovat nohy.
Znovu se omlouvám za primitivní vysvětlení, možná je Vám tohle všechno jasné už dávno.
[/quote]
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tak to jsou krásné zprávy!

Nerada bych kazila radost, ale takováhle ovce je však do dalšího chovu nepoužitelná, protože jak má ty vazy kolem vnitřku povolené, tak hrozí při příští březosti opětovné komplikace.

Teď je ale důležité, aby se dala dokupy a odchovala a odvodila jehně. A to se nejspíš díky vaší nadstandartní péči povede! :souhlas:
Každý zachráněný život díky sdíleným radám a zkušenostem se počítá! :ruzicka:
Terunka
Kontaktovat uživatele:

Šlo nám hlavně o to dát jí šanci na život a možnost odchovat jehně. Co se týká dalšího připuštění, tak o tom víme, už je starší, rodila počtvrté.. A samozřejmě také veterinářka nás varovala před další březostí.
Odpovědět