Bahnění-ovčácké žně.
-
- Dal poděkování: 383 poděkování
- Dostal poděkování: 1116 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Bahnění-ovčácké žně.
Takhle vypadá děloha naruby. Kromě umytí a desinfekce se musí obrátit zase nazpět. Taky jsem měla tu čest se s tím potkat. Naštěstí jen jednou za celou dobu co jsem chovala ovce.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3116 poděkování
- Dostal poděkování: 6247 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Přezdívko, a přežila to? A byla dál reprodukceschopná? Protože si nedovedu moc se představit, že děloha v tomhle stavu ještě někdy bude funkční… 

-
- Dal poděkování: 383 poděkování
- Dostal poděkování: 1116 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Nejdůležitější bylo, aby odchovala jehňata. Flaškáčů bylo každý rok dost i bez těchto problémů. Pak byla první na řadě do klobás.
-
- Dal poděkování: 5282 poděkování
- Dostal poděkování: 4252 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Stane se to, protože praskly nebo se vytáhly vazy, které dělohu drží uvnitř nebo proč? Třeba kdyby měla ta ovce rok přestávku a přitonebyla moc stará na hojení, spravilo by se to. Někdy se zahojí věci, že se člověk diví, ale je potřeba čas. U dojné ovce by třeba stálo za to, počkat si a neporážet. Ale nevím, jak se zjistí, že je v pořádku.
- Augenblick
- Dal poděkování: 2460 poděkování
- Dostal poděkování: 2469 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak holčina, vyadá zatím dobře, staví se když má beránek hlad. Žere..vylučuje..tak snad to tak zůstane... pokud to zvládne, porážet jí nebudu. Proberu to teda nejdříve s vetem..
Tykat, díkes ....
- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Včera vyndané stehy, vet. říkal že to vypadá dobře. Měli jsme kliku, že čas od výhřezu po vrácení byl krátký. Ještě se nestačila začít zavírat, děloha rychle na vzduchu degraduje a pak se trhá...Sami by jsme to na stopro nezvládli. Říkal že další klika byla že je to velké plemeno u malých plemen se to řeší porážkou. .. Jinak ta děloha prý není ničím upevněná, nic se tedy neutrhlo, prostě prý se to takto někdy stane bez zjevných příčin.
Tykat, díkes ....
-
- Dal poděkování: 5282 poděkování
- Dostal poděkování: 4252 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je zajímavé, že tam nejsou vazy. Tím spíš, když se to podaří včas a dobře vložit zpět, se může uzdravit. Máte můj obdiv, i když tam hrálo roli štěstí. Ale štěstí přeje připraveným a jak jste se toho obával a něco o tom zjišťoval, reagoval jste chladnokrevně a zajistil úspěch.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Díky za sdílení, Radku.
Dobré vědět, že se toho člověk nemá bát.
Vracela jsem “jen” pochvu při těžkém porodu trojčat u suffolky a úplně mi to stačilo, jak jsem z toho byla vyplašená…
Tak super, že se vám holčina dá dokupy!
Dobré vědět, že se toho člověk nemá bát.
Vracela jsem “jen” pochvu při těžkém porodu trojčat u suffolky a úplně mi to stačilo, jak jsem z toho byla vyplašená…

Tak super, že se vám holčina dá dokupy!

- Augenblick
- Kontaktovat uživatele:
Do včerejška 16 beránků a jen 6 jehniček, včera dva porody dvojičky dvě holky a trojčata 2 holky a kluk, před chvilkou čtyřčata samé holky..tak se to snad stovná, už jsme konečně za půlkou..17 kluků a 14 holek.
Tykat, díkes ....
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Tyjo! Že se čtyřčata narodí všechno holky, to bych si tedy netipla! 
Tak to letos zas “jedete”
U nás už se to taky rozrodilo. Děcka se činila, protože jsem berana dávala do stáda 20.10!
Když jsme dopoledne přijely s malou obstarat, tak jsem koukala, že se jedna trochu straní… rychle jsem vyhrabala bobky z domečku (kydala jsem ho v týdnu), že navezu slámu, ale ještě jsem šla dát jádro. To už stála vedle a nejevila zájem… nojo! Ona už měla balónek u zadku! Tak jsem jí zavřela na novou slámu a vedle ní zavřela její ségru. Jsou to prvničky dvouleté a ještě jako jediné děsně bláznivé (nějak se mi zradily při vážení a děsně se vystresovaly a od té doby jsou na člověka opatrné… zajímavé). Tak jsem musela opatrně. A jak jsem tam tak seděla a koukala na ten porod (zda nebude potřeba pomoci), tak koukám, že i ta druhá má předporodní vemeno, tak si říkám, že nejspíš taky zítra bude rodit). Odjížděli jsme od vcelku hezky obstaraného jedináčka s tím, že po obědě dohlédneme na nakojení a tak. Taky potřebují nějaký čas - malé i matka - než se tam člověk začne ocmrdat. Kort u těch dvou prvniček, aby proběhla v pořádku imprintace..
Po obědě jsme přijeli k jehňatům třem!
první dorodila ještě druhé mládě a druhá sestra porodila nádherného jedináčka. Takže tři jehňoušci naráz! Jedináček už byl napitý, bříško jak balón, maminka krásné výrazné cecíky, takže paráda! Ta s dvojčátky potřebuje trošku asistence, ale jinak vše v pořádku. Já jim dělala předporodní střihy, ale jak jsou tyhle dvě hysterky, tak jsem je nechtěla trápit moc dlouho, tak nejsou vystříhané tak dobře na těch vnitřních stranách stehen a pro ta novorozeňata je to náročné…
Stejně si vždycky říkám, jak to vypadá v té volné přírodě, ve volném chovu… jak se ta jehňata dostanou k cecku, když mají ty ovce vlnu až na zem… a všude sníh… obdivuhodná vitalita, obrovský průběr mláďat si myslím…
Každopádně máme radost - z holek i mamin! Ještě jedna teď a další dvě až později - ty rodily na podzim každá jedináčka, beránka.

Tak to letos zas “jedete”

U nás už se to taky rozrodilo. Děcka se činila, protože jsem berana dávala do stáda 20.10!
Když jsme dopoledne přijely s malou obstarat, tak jsem koukala, že se jedna trochu straní… rychle jsem vyhrabala bobky z domečku (kydala jsem ho v týdnu), že navezu slámu, ale ještě jsem šla dát jádro. To už stála vedle a nejevila zájem… nojo! Ona už měla balónek u zadku! Tak jsem jí zavřela na novou slámu a vedle ní zavřela její ségru. Jsou to prvničky dvouleté a ještě jako jediné děsně bláznivé (nějak se mi zradily při vážení a děsně se vystresovaly a od té doby jsou na člověka opatrné… zajímavé). Tak jsem musela opatrně. A jak jsem tam tak seděla a koukala na ten porod (zda nebude potřeba pomoci), tak koukám, že i ta druhá má předporodní vemeno, tak si říkám, že nejspíš taky zítra bude rodit). Odjížděli jsme od vcelku hezky obstaraného jedináčka s tím, že po obědě dohlédneme na nakojení a tak. Taky potřebují nějaký čas - malé i matka - než se tam člověk začne ocmrdat. Kort u těch dvou prvniček, aby proběhla v pořádku imprintace..

Po obědě jsme přijeli k jehňatům třem!

Stejně si vždycky říkám, jak to vypadá v té volné přírodě, ve volném chovu… jak se ta jehňata dostanou k cecku, když mají ty ovce vlnu až na zem… a všude sníh… obdivuhodná vitalita, obrovský průběr mláďat si myslím…

Každopádně máme radost - z holek i mamin! Ještě jedna teď a další dvě až později - ty rodily na podzim každá jedináčka, beránka.

-
- Dal poděkování: 5794 poděkování
- Dostal poděkování: 6436 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To jsem si početla! Díky za sdílení.

Máme od 4 matek 8 jehňat. 4:4.
rostou krásně.
příkrm oves a otruby rovnou ze mlýna Sedlčany.

Máme od 4 matek 8 jehňat. 4:4.

Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Kontaktovat uživatele:
Už aby začala růst tráva

-
- Kontaktovat uživatele:
Smícháme oves a otruby dohromady do toho Konvit NEO. A rozsypeme do dvou krmítek takže mohou matky i jehňata žrát najednou. Je dost místa. Žádné granule, skvěle se nám to osvědčilo.

- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Máš krásné buclíky! Zas.
My máme pavoučky. Zas.

Hele, si k vám odskočil můj plemeník, ne? Já se tu na hlavu stavím, aby měli na každém koleni černý flek a Ty to tam máš na bílých ovcích bez práce
(jedno jehně na první fotce)
My máme pavoučky. Zas.

Hele, si k vám odskočil můj plemeník, ne? Já se tu na hlavu stavím, aby měli na každém koleni černý flek a Ty to tam máš na bílých ovcích bez práce

-
- Kontaktovat uživatele:
Veru ty budeš mít mnohem krásnější oveny, tvoje jsou modelíny. Moje jsou masňačky. Tak musej bejt kulatý.
Jehně,beránek, od nejstarší ovce, čisté SF, má náhubek a kolena černá jak uhel. Škoda že to není holka, nechala bych si ho.Ty ostatní to maj oklečené, špinavé.
No nebudu chválit dne před večeří. Na to je SLAK blízko, a modrej jazyk taky není daleko.
takže zas má pravdu stará souseda. Dopokavad není maso v mrazáku a ovoce a zelenina ve sklepě, neradujme se.

Jehně,beránek, od nejstarší ovce, čisté SF, má náhubek a kolena černá jak uhel. Škoda že to není holka, nechala bych si ho.Ty ostatní to maj oklečené, špinavé.

No nebudu chválit dne před večeří. Na to je SLAK blízko, a modrej jazyk taky není daleko.
takže zas má pravdu stará souseda. Dopokavad není maso v mrazáku a ovoce a zelenina ve sklepě, neradujme se.

- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Ale jó. Radujme se. Vždyť i ta droboť dělá radost. Nejen to maso v mrazáku 
(ale chápu, jak to myslíš
)

(ale chápu, jak to myslíš

-
- Kontaktovat uživatele:
Ty jsou nádherný! Dokonalý!

-
- Kontaktovat uživatele:
Nejstarším jehnatům už je 60 dní, rostou moc pěkně, vzhledem k tomu, že jsme je včera převedli na první spásací zahradu u prázdného domu v sousedství, tak jsme hodně ubrali dávku otrub a ovsa. Ovce po nemoci hodně líže liz. Asi jí ještě není nejlépe.Stále přidáváme i seno. Jehnátka jsou pěkná, sputop na kloše zabral, ještě tuhle dostalo celé stádo injekčně ivermektin. Žádné průjmy nepozoruji, ale je sucho. Pokud vše dobře dopadne rádi bychom si nejhezší jehničky nechali. Ale to je předčasné.

-
- Kontaktovat uživatele:
Máme čtyři holky a čtyři kluky. A čtyři matky, zatím.

- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Krásní bumbrlíčci jsou to! 
To u nás není na co přehánět víceméně. Je to zas k pláči - jako loni. Tak si pořád říkám, že loni to ta tráva taky pak dohnala. Tak můžeme doufat v mokrý květen zas…

To u nás není na co přehánět víceméně. Je to zas k pláči - jako loni. Tak si pořád říkám, že loni to ta tráva taky pak dohnala. Tak můžeme doufat v mokrý květen zas…