Kůzlátka rození, péče, potíže

chov ovcí a koz...
čobanak
Dal poděkování: 1838 poděkování
Dostal poděkování: 1458 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kůzlátka rození, péče, potíže

Nový příspěvek od čobanak »

Z kravína mam zkušenost,že nejsnažší cesta k záňetu je nedodojit.Kozu jsem musel dojit o půlnoci,protože gdiź čekala až přijdu z práce,tak to bilo dlouho a to vemeno šlo do záňetu.Musel jsem jí mazat a rozmasírovávat.To je moje osobňí zkušenost.Kravám musíme ubrat šrot,gdiž zasušujem,igdiž ho chťeji.já považuju za riskantňí zasušovat,gdiž ta dojňice dojí hodňe.Zasušujeme,až gdiž to přirozeňe klesne,po tom,co dojňice začne dostávat méňe víživnou stravu.To se pak človjek neďiví,že ta dojňice mňela vemeno jak balon,gdiž se vinechalo dojeňí.
Františka.
Dal poděkování: 4895 poděkování
Dostal poděkování: 3850 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

čobanaku, co už mám napsat, abyste to pochopil. Nevynechalo se dojení, kůzlata přestala pít. Dojím jednou denně všechny kozy, ale protože kůzlata nepila, nestačilo ani dojení po půl dni. Už to raději nechme, není to přesně v tématu, to bychom asi měli založit vlákno, kde budeme řešit zasušování. Opravdu mám už nějaké zkušenosti, můžu i nějaké předat a pokud vím, nikomu jsem špatně neporadila. Vy máte jiné zkušenosti, já Vám je neberu, ale pokud chcete rozebírat můj postup, pořádně si to nejdřív přečtěte. Co se děje v kravíně, nemůžu komentovat, krávy nechovám. Ale možná tušíte, jak se odstavují děti. Není to tak, že by ženská byla o hladu nebo dietě, ale tak, že se přestane krmit dítě mlékem tolik jako předtím.
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Mislel jsem to tak,že při čtiřech litrech bi bilo ideálňí dojit 2x denňe.Žena se taki musí vistříkat,gdiž má mléka hodňe.Ňegdi si musí přikládat i studené obkladi a řikali mi holki,co dlouho kojili,že se nesmňeli odbejvat a museli jíst pravidelňe.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Máte sice pravdu, ale kdo mohl tušit, že jí naskočí 4 litry. To bylo ze dne na den, když kůzlata přestala.
Myslel jste to dobře, ale vysvětlujete to občas stejně nepochopitelně jako já. Třeba Hhippie občas chápe moje příspěvky jinak a já zase něco čtu kolenem, takže jsem na tom podobně. Každopádně koza už se stabilizovala.
DAD David Abrahám
Dal poděkování: 2107 poděkování
Dostal poděkování: 4557 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od DAD David Abrahám »

Koza Líza, zakladatelka mého chovu nepřežila noc :mrzimeto: po 16 letech, odchovala 28 kůzlat :souhlas:
na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2876 poděkování
Dostal poděkování: 5939 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Páni, to byla ale dlouhověká koza!
Zajímalo by mě, jak staré má nejstarší kozy Františka :usmev:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Kontaktovat uživatele:

13 let. 25 kůzlat. Letos zmetala, protože špatně upadla. Co bude dál, to se uvidí, ale už jsem s ní jak jedna duše, ona přesně ví, co chci a dělá to. Kéž by ještě vydržela, vypadala na jaře po tom zmetání mizerně, ale už je zase docela pěkná, silná, jen chodí pomaleji než dřív, ale stádu stačí.
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Koza ďelá,co vi chcete?Ale vi chcete jen to,co chce ona,že?
PavelIV
Dal poděkování: 5549 poděkování
Dostal poděkování: 3311 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

I zvíře může pochopit, že chovatel dělá vše pro jeho blaho (skoro)...
:PavelIV:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

čobanaku, jsou věci, které jí jsou pravděpodobně jedno, ale dělá je kvůli mně. Třeba jdeme na pastvu, ale zelené je jinde,než kam právě jdu. Zavolám a ona je první, která jde za mnou i přes oranici, i když tam si ničeho nekousne. Když dojím a kozy se předbíhají a chtěly by jít na dojení všechny najednou, někdy se postaví k vrátkům a hlídá je, aby se nestrkaly. Nestrpí, aby ostatní dělali, co já nechci. Má to své meze, teď už je taky měkčí a slabší. Apod.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

S rozením souvisí i početí. Někdy s ním může být problém i u koz, i když běžné to není. Volala mi paní. Před rokem jsem někomu od nich prodala kůzle, které pak ona dostala jako dárek. Je to kozička, ale neměla ještě kůzlata. Jestli bych nevěděla, čím to může být. Manžel prý chce kozu porazit, paní ne, oblíbila si ji, ale chtěla by mléko. Prý už koza dostala i hormony, aby přišla do říje, všechny rady jako hadr od kozla, kozlí hnůj apod. už vyzkoušeli taky. Že jsem jim neprodala hermafrodita, jsem si jistá. Ptala jsem se, jaký má ta koza denní režim. Je v chlívku, někdy je uvázaná u kolíku a pase se. Jinak nemá žádný pohyb? Ne, paní je invalidní, nikam s ní chodit nemůže. Čím ji krmí? Seno, tráva, trochu obilí, sem tam kukuřice, jablka a když manžel nese králíkům, vždycky jí dá taky. To znamená, že hubená není, žejo? Nene, je tlustá, vypadá jako těhotná, ale není. V tu chvíli se mi rozsvítilo. Řekla jsem paní, aby jí dopřáli víc pohybu, aby ji nechali jen o senu, pastvě a vodě, žádné příkrmy a že by měla zhubnout, protože vaječníky jsou nejspíš zarostlé tukem a takhle se kůzlete nedočká. Jestli to pomůže, to nevím jistě, ale s podobným případem jsem se setkala už vloni. Koza přijela za kozlem, ale říje byla velmi slabá, skoro žádná, takže to bylo k ničemu. Byla tak tlustá, že vypadala jak těsně před porodem. Nezabřezla, musela zhubnout a letos už říjela normálně a asi je březí, protože po 3 týdnech znovu ke kozlovi nepřijela. Přitom její kolegyně z chlívku, o něco štíhlejší, i když taky dost vypasená, už minulý rok měla kůzle.
DAD David Abrahám
Kontaktovat uživatele:

Jak na ty potvory je míň času tak se jim nedaří :mrzimeto: během letoška jsme přišli o 2/3 dojnic i s kůzlaty :nesouhlas:
Zůstala jen stará rohatka a kozel
čobanak
Kontaktovat uživatele:

Co se stalo?Nedostali nažrat?Kozel je gandalf,ne?
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

To je smutné, Dade. Byly to pěkné statné kozy.. co se stalo? Prostě si říkají o pozornost dost drsným způsobem.. :ajeje: Kozy jsou děsně svéhlaváˇzvířata..
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Čím to je, DADe? Mě napadá, že třeba jste je tak nepozoroval a když byl problém třeba s trávením, s ketózou v březosti nebo podobně, prostě jste si toho nevšiml a pak už bylo pozdě. Stane se, člověk je jen jeden. Bylo to tak nebo kvůli něčemu jinému?
DAD David Abrahám
Kontaktovat uživatele:

Mladá koza lehla a než přijel druhý den doktor tak bylo pozdě
U druhé došlo pravděpodobně k úhynu jednoho z plodů a následně ke zmetání, poslední kůzle ve špatné poloze nešlo ven, s doktorem jsme ho sice vyrvali, dostala ATB, čípky ale ráno byla k odeslání do Věže (ASAP)
tak asi tak :nevim:
čobanak
Kontaktovat uživatele:

S ťim se asi nedá ňic ďelat.Předloňi jsem mňel řadu potratů a kůzlata slabá a umírala.Vedle jehňata v pohoďe.Nevim,co to bilo.Loňi žádnej problém.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já měl zas loni nejsmolnější rok v ochovu jehňat. Tak blbej rok jsem ještě neměla. A taky nemůžu říct, že by bylo plošně něco špatně. Prostě u každého něco jiného. A ve finále… katastrofa :plac:
Věřím, že letos bude u nás zase normální hojný rok jako každý předchozí! :souhlas:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

U nás se narodilo první letošní kůzle. Je krásné hnědé, přesně po mamince i tatínkovi. Její první, ale bez starostí, kůzle pěkně očištěné, nakrmené. Když jsem přišla krmit, hned mě všichni volali, první kůzle je událost pro celé stádo.
Augenblick
Dal poděkování: 2134 poděkování
Dostal poděkování: 2149 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Tak ať se mu daří a dělá vám radost 🍀 :souhlas:
Tykat, díkes ....
Odpovědět