Kůzlátka rození, péče, potíže
-
- Dal poděkování: 383 poděkování
- Dostal poděkování: 1116 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kůzlátka rození, péče, potíže
Dnes porodila koza trojčata. Klamala tělem. Kde ta kůzlata měla netuším. Vemeno nebylo nějak extra nalité. Ráno bylo hotovo a dvě byla mrtvá. Alespoň to co zbylo líp poroste. Pes bude mít zítra dietní svačinku.
-
- Dal poděkování: 1837 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Dal poděkování: 5794 poděkování
- Dostal poděkování: 6436 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Přezdívko ty máš kozu? Myslela jsem si, že jsi s chovem sekla dočista.
Jsem nepozorná. Co všechno chováš?
Naše trojčata od oveny mají dva týdny a žijí, i rostou trochu,
zatím to zvládají.
Ale nejlepší jsou dvojčata. Jedno jehně blbý kvůli vemeni, u ovce tedy, protože jehně pije vlastně jen z půlky , z jednoho struku.
Chápu, že ty kozenu dodojíš.

Naše trojčata od oveny mají dva týdny a žijí, i rostou trochu,

Ale nejlepší jsou dvojčata. Jedno jehně blbý kvůli vemeni, u ovce tedy, protože jehně pije vlastně jen z půlky , z jednoho struku.
Chápu, že ty kozenu dodojíš.

Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3116 poděkování
- Dostal poděkování: 6247 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jani, já nemám tu zkušenost. Moje jehňata normálně pijí z obou půlek vemene. Když jsou dvě, tak mají každé svojí půlku, ale jakmile je u vemene jedno (ať už je to jedináček, nebo se sourozenec někde zapomněl), vždycky zkouší obě půlky.

-
- Dal poděkování: 1837 poděkování
- Dostal poděkování: 1458 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ze začátku je třeba kontrolovat,zda mláďe-jeďináček pije z obou půlek a popř. oddojovat,ale pozďeji vjetšinou vižahne všechno.
-
- Dal poděkování: 383 poděkování
- Dostal poděkování: 1116 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jo jsou tu dvě kozy 75% anglonibijky. Koze naběhlo pořádně vemeno až po porodu. Druhý den jsem oddojila víc jak litr. A to jsem nebrala do sucha. Kůzle už to zvládá pít samo bez podkládání. Po oddojení nejsou struky tak silné, tak už je samo vezme do tlamičky. Jednu skleničku mleziva jsem zamrazila a zbytek dostaly kočky a pes. Ve středu, jestli něco ve vemeni zbyde, tak už bude do kuchyně.Jana P. píše: ↑02 bře 2024 18:33 Přezdívko ty máš kozu? Myslela jsem si, že jsi s chovem sekla dočista.![]()
Naše trojčata od oveny mají dva týdny a žijí, i rostou trochu,zatím to zvládají.
Chápu, že ty kozenu dodojíš.![]()
-
- Dal poděkování: 5282 poděkování
- Dostal poděkování: 4252 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kočky a pes jsou pak zdravější než člověk sám a rodina
. Pověra, že mlezivo se nepije, která je u nás rozšířená, je ku škodě. Mě lidi prosí, abych na ně myslela, až bude mlezivo. Někdy ho spotřebuje všechno moje rodina a přátelé, pro cizí nezbyde nic. Je to ceněná výkupní komodita pro farmaceutický průmysl, tak proč ho nevyužít čerstvé a nejúčinnější?

Naposledy upravil(a) Františka. dne 03 bře 2024 07:24, celkem upraveno 1 x.
-
- Kontaktovat uživatele:
Říkám si, že by mě zajímalo, jak ostatní řeší úkryt mláďat, ať už kůzlat nebo jehňat, v době, kdy jsou ještě malá, a dospělá zvířata by je mohla nešťastnou náhodou třeba zalehnout nebo zranit. Já mám všechna zvířata, kozy, kozly i kůzlata, pohromadě. Jen na krátkou dobu po porodu, někdy i až ze několik hodin, když k nim přijdu z práce, vezmu kozu a kůzlata zvlášť, abych je zkontrolovala a koze dala její odměnu - mísu otrub a nějaké zeleniny. To trvá chvíli, někdy čtvrt hodiny, jindy víc, ale nebývá takhle zvlášť, pokud jsou kůzlata zdravá a čilá, déle než hodinu. Pak se vrací do stáda. Aby se kůzlata mohla schovat před náporem dospělých, kteří někdy nedávají pozor, stavěla jsem zpočátku paletu ke zdi tak, aby mezi ní a zdí vznikla mezera, kam se kůzlata mohla schovat. Teď mám krmelce ve výšce asi půl metru, hluboké asi 40 cm a pod nimi se vytvořil prostor, kam kůzlata samovolně zalezou a tam se chrání. Pro oddělování matek od stáda nejenže nemám podmínky, ale zdá se mi to i zbytečné, kromě nebezpečí zalehnutí jsem jiné důvody nezjistila. Jak to kdo z Vás dělá?
-
- Kontaktovat uživatele:
Neodděluji kvůli zalehnutí, nikdy se mi to nestalo, nemám tolik zvířat, mají dost prostoru. Oddělujeme na pár dní bahnici s jehnaty do choulu, ale ten je přímo v ovčíně, ostatní se tam v zimě také zdržují, mají tam krmelec, venku na stěně lizy, před ovčínem, který je stále otevřený, zpevněnou plochu. Ovce v zimě nikam moc od ovčína neodcházejí, i když mají přístup na cca 5000 metrů. Sad a zahrady. Bahnice, která je v choulu se necítí nijak sama, má klid na poporodní regeneraci, klid na příkrm, [Choulování napomáhá upevnění vazby mezi matkou a mláďaty. Bahnice od jehňat neodchází, jehňata se jí netoulají po ustájení, popř. mezi ostatními ovcemi. Mláďata v choulu častěji pijí, u struků se lépe vystřídají i jehňata z vícečetných vrhů./i] trojčata byla s matkou v choulu cca pět dní. Letos není země umrzlá, je dosti bahna, jehnátka po pěti dnech už jsou krásně čilá a šikovně pohyblivá, takže se i v těžším terénu dobře pohybují.
Píšu o ovcích, omluvám se, kozeny bohužel nechovám, protože jsou děsně chytré a nedokázala bych jim zabránit, aby mi zničily zahradu, a já jsem zahradnice primárně.
Píšu o ovcích, omluvám se, kozeny bohužel nechovám, protože jsou děsně chytré a nedokázala bych jim zabránit, aby mi zničily zahradu, a já jsem zahradnice primárně.

-
- Dal poděkování: 4179 poděkování
- Dostal poděkování: 4619 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Zalehnutí se stane i v choulu. Zrovna před týdnem jsem našel "placku" 

„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- PavelIV
- Dal poděkování: 5941 poděkování
- Dostal poděkování: 3495 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já telatům vyrobil školku, jednoduše oddělenej prostor v přístřešku s dírou na větší tele. Ještě jsem to pojistil vodičem, jinak by tu stěnu kráva mohla povalit. Udělal jsem to na podzim, když už byly větší, nejdřív tam nelezly, ani když jsem tam nechával šrot. Zároveň to slouží na nákladání, tak je část otvírací. Jednou jsme tam se synkem 2 kluky nahnali, cestu ven našli a pak už tam chodila telata polehávat i bez šrotu.

- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Chouluji, protože jsem na své walliserky cíťa a protože chci maximalizovat úspěšnost odchovů.
Porodivší matku i novorozence mohu lépe kontrolovat, mají na sebe klid, matka má čas na regeneraci, nemusí se nikde s nikým přestrkávat o žrádlo, dostane do mísy svou porci jádra a hlavně si snadněji přivykne na svoje mladé.
Taky tu mám jednu matku, která první dny dělá scény, že nebude držet a svoje mimina přijímá až za několik dní (prvně 5, loni 3, letos snad bude ještě kratší imprintace!).
Věřím, že by to jehňata převážně zvládla i bez této péče, ale já mám klidnější spaní, že jsem pro ně udělala maximum.
Malá waliserata jsou děsně hubená a nohatá a v rozšlapaném hlubokém terénu kolem přístřešků a krmeliště by se jim špatně pohybovalo. Navíc mám stísněné prostory kolem sena, takže novorozence vypouštím až třeba pátý den, když už v choulu skáčou do vzduchu a řádí a je jasné, že mají pohyby dobře zkoordinované
Porodivší matku i novorozence mohu lépe kontrolovat, mají na sebe klid, matka má čas na regeneraci, nemusí se nikde s nikým přestrkávat o žrádlo, dostane do mísy svou porci jádra a hlavně si snadněji přivykne na svoje mladé.
Taky tu mám jednu matku, která první dny dělá scény, že nebude držet a svoje mimina přijímá až za několik dní (prvně 5, loni 3, letos snad bude ještě kratší imprintace!).
Věřím, že by to jehňata převážně zvládla i bez této péče, ale já mám klidnější spaní, že jsem pro ně udělala maximum.
Malá waliserata jsou děsně hubená a nohatá a v rozšlapaném hlubokém terénu kolem přístřešků a krmeliště by se jim špatně pohybovalo. Navíc mám stísněné prostory kolem sena, takže novorozence vypouštím až třeba pátý den, když už v choulu skáčou do vzduchu a řádí a je jasné, že mají pohyby dobře zkoordinované

- DAD David Abrahám
- Dal poděkování: 2241 poděkování
- Dostal poděkování: 4930 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
tři telata, dvacet selat i jeden poník se protáhnou pod zábranou a chodí si po uličce
když se hrnou tryskem uhýbám
když se vzájemně srazí je to velký velký para bum
když se hrnou tryskem uhýbám

když se vzájemně srazí je to velký velký para bum

na práci mám jen dvě ruce a dvě nohy, sedět můžu jen na jednom místě
- Augenblick
- Dal poděkování: 2460 poděkování
- Dostal poděkování: 2469 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kozy jsem nechouloval, ale u ovcí si to bez choulů už u nás nedovedu představit. Jdou tam hned po porodu a nechám vám je dle potřeby 2-5 dnů. Druhým rokem mám WiFi kameru, ta je také k nezaplacení. Choulů postavím víc a ty neobsazené jsou otevřené a často se stane, že si do něj ovce sama zaleze v klidu porodit. Zalehnutí jsem zatím neměl.
Tykat, díkes ....
-
- Kontaktovat uživatele:
Augenblicku ty máš hospodářství přesně podle mého gusta. 

-
- Kontaktovat uživatele:
Volala mi odpoledne paní, co má dělat, když jí koza porodila v sobotu mrtvá kůzlata a koza se vůbec nečistí. Poradila jsem jí, než sežene veterináře, aby kozu co nejčastěji dojila kvůli oxytocinu na stahování dělohy a aby jí dala vratič, který má prokrvující účinky a na dělohu by taky mohl působit. Máte někdo nějaký jiný nápad?
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Tyjo, to je už strašně dlouho.. taky bych volala veta. Kdyby nebyl rychle k dohnání, zkusila bych sehnat Utrolette, ale je otázka, zda by tam šla ta tableta (ovce a kozy stačí půlka) vsunout dostatečně hluboko… to už asi ne.
Změřila bych teplotu. Pokud se vážně nesčistila, pak už to v ní hnije a bude mít horečku… pak veta třeba přivézt z ordinace!
Tady už si člověk svépomocí neporadí.. odborný výplach a píchnout atb
Změřila bych teplotu. Pokud se vážně nesčistila, pak už to v ní hnije a bude mít horečku… pak veta třeba přivézt z ordinace!

Tady už si člověk svépomocí neporadí.. odborný výplach a píchnout atb

-
- Kontaktovat uživatele:
Horečku nemá, žere dobře a je čilá. Přidřepává si, jako kdyby chtěla čůrat nebo něco vytlačit, ale nic nejde. Veterináře už má na zítřek sehnaného. To snad bude v pořádku, kdyby v ní něco zůstalo, už by asi začala sepse a byla by schlíplá. Dneska 6. den, to je dost dlouho, to si myslím, že by začalo už tak 4. den. Ale nevím, jak to jde rychle, nic takového se mi nestalo.
- PavelIV
- Dal poděkování: 5941 poděkování
- Dostal poděkování: 3495 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
A byl někdo u porodu? Předpokládám, že leckterá koza udělá to co půlka mojich krav a všechno to sežere...

- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Taky si právě myslím, že už je to hodně dlouho a že už by se to projevilo na zdrav.stavu zvířete..