Kůzlátka rození, péče, potíže

chov ovcí a koz...
Františka.
Dal poděkování: 5237 poděkování
Dostal poděkování: 4215 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kůzlátka rození, péče, potíže

Nový příspěvek od Františka. »

Taky sem tam míváte černochy, jak jsem si všimla v minulosti :usmev: .
Jelikož, jak je známo, nefotím, ale fotky jsou žádané, přikládám to, co mi poslal pán, který první kozy měl ode mě a pravidelně mě zpravuje o tom, jak jeho chov pokračuje. Taky mají černocha od kozy, kterou přivezl ode mě. Je to pozůstatek křížení s hodně tmavým hnědým kozlem v minulosti.Je zajímavé sledovat, jak se projeví některé vlastnosti až po mnoha generacích. Jednou jsem měla dokonce dlouhosrsté kůzle, říkala jsem mu Beránek, přitom nikde žádná dlouhosrstá koza nebyla. To se nejspíš přeneslo ještě z biblických dob :vytlem: :vytlem: .
Přílohy
kuzle4.jpg
kuzle1.jpg
Profesor1
Dal poděkování: 4163 poděkování
Dostal poděkování: 4592 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Občas se někdo ptá jestli kozel může ublížit kůzleti. Určitě může, ale taky ho může zahřívat :usmev:
Přílohy
IMG_20250216_085006.jpg
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Vlaštovka
Dal poděkování: 21 poděkování
Dostal poděkování: 247 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Vlaštovka »

No mě třeba překvapilo, že po narození měl ten náš kozlík světlou barvu a nyní, po 2 měsících, úplně ztmavnul :udiv: člověk by řekl, že ta barva po porodu zůstane :nevim: jako....mě je to šumák. Ty řízky budou mít barvu pořád stejnou, ale je to zajímavé...zase inklinuje k Elvíře. Nechávám už to tak, není to nic katastrofického, ale podle mě teda úplně super spojení ty dvě nejsou :otraveny:
Krásný den všem! :67:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Pokud kozlíček od Elvíry nepije, je to jedno, s kým tráví čas.
Barva většinou tmavne, třeba z bílé je někdy rezavá.
Profesore, krásná fotka - ty rohy! Kozel by byl blázen, aby ubližoval svým potomkům. Občas se tedy najde blázen mezi všemi tvory, ale norma to není.
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

No já se trochu obávala, aby dost pil od Joseny, protože mi přišlo, že se jí trochu zmešilo vemínko a oddojuji zase méně teď a to jsem oddojila ráno 80ml a večer 80.teď tak 50....někdy třeba o pár desítek více, ale teď zase málo.
No...uvidíme. Teď nemám kapacitu to sledovat a hlídat a řešit, nějak se to snad srovná a vyvrbí :souhlas:
PavelIV
Dal poděkování: 5878 poděkování
Dostal poděkování: 3442 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Tak on čím je větší, víc vypije - to bych byl v klidu
:PavelIV:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ano, běžně vypijí všechno. Já to myslela tak, aby nepil od Elvíry, když ještě nemá kůzlata, ale nějaké mlezivo by už vytáhl.
Nemít kapacitu na problémy je nejlepší, vyřeší se to nějak samo :usmev: .
Vlaštovka
Kontaktovat uživatele:

No to jsem pochopila....já ho teda nikdy neviděla to ani zkusit se pod ní nacpat. A vzhledem k tomu, jak už vše žere, měla jsem tu myšlenku, zda to není tím, že už ani nepije.... :otraveny:
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3075 poděkování
Dostal poděkování: 6200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

To určitě ne. Minimálně 2 měsíce jsou závislí na mléce - nemají dotvořené zažívání tak, aby dokázalo tělo správně vyživit… takže ikdyž třeba od týdne věku ochutnávají kdeco, tak určitě ještě pije od mamky a dlouho pít bude :souhlas:
To, že je člověk nevidí, nic neznamená. Kolikrát jsem byla nervózní, že jsem neviděla mladé kojit… ale ony nejsou exhibicionistky… většinou nepotřebují diváky a odbydou si to někde mimo zraky lidí :mrk:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Od včerejška mám jednu kozu zvloášť, protože zakopla a upadla, nemohla vstát. Přišla jsem na to skoro hned, ale byla taková běz života, ne doslova, ale nechtěla vstát a i po přemístění nevstávala. Naštěstí jakž takž žrala a pila. Asi před dvěma hodinami začala rodit. Předčasný porod tří plodů, chyběly tak nejvýš dva týdny, asi ani ne. Všechny byly živé, osrstěné, dýchaly, ale nevydávaly žádný zvuk. Byly velmi malé, postupně všechny umřely. Jeden vytlačila sama, pak už stahy neměla, další jsem vytáhla a pak při kontrole jsem tam našla ještě třetí, který jsem také vytáhla. I část placenty. S vypuzením zbytku to bude asi horší, když nebude krmit mladé, ale tím se budu zabývat zítra. Antibiotický čípek nemám a vymýšlet další postup můžu, až se vyspím, tohle nejsou žádné slasti nejen pro ni, ale ani pro mě. Ráno pro něj asi skočím k doktorovi. V tomhle případě je to asi nejlepší, ale uvidím, jak bude vypadat zítra ráno.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já mám ty Utrolette v zásobě, kdyby byly potřeba, ale už jsou tak staré, že asi žádný efekt nemají. Taky bych mohla jednu sehnat a mít jí u sebe. Ono je nejlepší, když jí člověk aplikuje hned, dokud je rodička roztažená, má rozestoupené porodní cesty. Aby se tableta dostala co nejhlouběji. Protože nakraji nemá moc efekt.
Ale rozumím, že člověk prostě ne vždycky má kapacitu kolem všeho obratem létat… :nevim:
Kůzlátek je škoda. Ale stane se to. Alespoň víte, že byla živá, byť neživotaschopná, protože porozená dřív… mohlo se stát kdeco, to člověk nezjistí.. :nevim:
Držím palce, ať se dá alespoň matka dokupy. A ať máte už pro letošek porodní smůlu vybranou.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Já jsem ještě nikdy po porodu nepotřebovala žádné léky. Vždycky se to nějak spravilo buď tím, že jsem dávala určité léčivé krmení, nebo tím, že prostě nějaké kůzle pilo, i když třeba nebylo vlastní. Ale tady váhám. Když jsem v ní šátrala, netroufla jsem si vytáhnout úplně všechno, protože jsem nevěděla, co tam má a co nemá být. Bála jsem se, abych jí něco neodervala a nezpůsobila krvácení. No, zeptám se na to. Krmením to teď taky moc nezachráním, nejsou žádné zelené rostliny. Kdyby aspoň byla normálně pohyblivá, taky by to bylo lepší.
Augenblick
Dal poděkování: 2425 poděkování
Dostal poděkování: 2428 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Zkusil bych kombisol se , rovnou do huby.. Minulý rok mi takhle ulehla jedná se čtyřčatama 2týdny před termínem. Ten kombisol zabral. Ta trojčata jí asi dala zabrat. ATb čípek mám, ale jste daleko ☹️
Tykat, díkes ....
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Františko, když jsem řešila u kamaráda výhřez pochvy, byla jsem z toho dost vykolejená.
Přesně jak říkáte - pokud člověk do té samice nikdy nesahal, tak ví prd, co tam má jak vypadat a jestli něco nemůže poškodit a tak…

Tam jsem řešila ještě to, že když jsem ten výhřez očistila a zastrkala dovnitř, tak byla ta tkáň taková “vytahaná” a nedržela uvnitř a tam zaseklé veliké jehně (trojčata) ve špatné poloze… dokud si tohleto člověk nevyzkouší, tak jsou ty poučky a vyprávění sice fajn… ale pak tam sáhnete a cítíte v sobě nervozitu až paniku a pod rukou v malém prostoru jen změť čehosi… těla, hlavy, končetiny… definovat pohmatem zadní a přední chce taky přemýšlení a cvik… mno… zajímavý zážitek tohleto :mrzimeto: už bych si to nechtěla opakovat…
Ale poučka je, že když se do samice při porodu sahá, tak vždycky podávat ATB tabletu… :nevim:
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ráno byla placenta komplet venku. To je dobré, nějaké poporodní stahy tam tedy byly. Pro antibiotika jsem nejela, i když máte v zásadě pravdu. Ale měla jsem málo času a risknu to. Už jsem musela rukou dovnitř do kozy víckrát, vždycky si ruce předtím umyju. Zkusím ten Kombisol Se, to je taky dobrý tip. A kyselé zelí, když není čerstvá vrba. Do huby (aby někoho nenapadlo, že ho budu cpát do dělohy :blazen: .)
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

V pondělí nejstatnější koza porodila kůzle.
Veneno velké jako kbelík , břicho velké , kůzle velké. Ale stejně se mě to nezdálo. Placenta vyšla, ale zůstalo z ní něco viset. Dneska už z ní neviselo nic, ale koza špatná. Tak jsem zaúkoloval zítra koupit tablety.
No a před chvílí z ní vypadnul potrat. Zítra dám tabletu a uvidím.
Přílohy
IMG_20250220_180539.jpg
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Ještěže tak, že to v ní nezůstalo. Je teď už lepší? Když je koza schlíplá, dávám 1-2 Acylpyriny.
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Je to cca dvě hodiny, tak že ještě nějaká změna k lepšímu nebyla vidět.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Jestli Acylpyrin máte, nechcete jí ho dát? Nic tím nezkazíte a má protizánětlivé účinky jako vrba.
Profesor1
Kontaktovat uživatele:

Ano, kolem jedenácté jdu krmit, beru ho sebou.
Odpovědět