Stříhání elektrickým strojkem

chov ovcí a koz...
Kostey
Administrátor fóra
Dal poděkování: 17 poděkování
Dostal poděkování: 105 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Stříhání elektrickým strojkem

Nový příspěvek od Kostey »

Stříhal jsem jsem dnes u jedné paní a ta mi upřesňovala, že se mě po telefonu ptala jestli stříhám na zemi nebo na lavici, aby věděla, zda přijede jen tak někdo, nebo profík :))
Moje odpověď byla, že nejsem profík, že jsem vlastně stále jen zbavovač vlny, že ještě to nějakou dobu potrvá i když stříhám na zemi :)
honzauta
Dostal poděkování: 280 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od honzauta »

Zdravím mastňáčka, po dlouhé době čtení jsem se také přihlásil.

Pán co u nás stříhá mimo Vás používá taky stoleček,výška tak 200 - 250 mm, jeho táta taky, jemu to šetří záda, ovci na něj posadí v pohodě a nakonec ho dá nohami nahoru do kufru Subaru taky jako Vy a mezi nožky strčí krabici se strojkem a cívku s kabelem.
PavelIV
Dal poděkování: 5878 poděkování
Dostal poděkování: 3442 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Zdravím Honzo, vítej. Já zase jen čtu na traktorech, tak mi taky přijde, že už tě trochu znám :usmev:
:PavelIV:
Kostey
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

To byl pouze názor té paní. Já se s tím neztotožňuji, ale když vám někdo do telefonu řekne, že stříhá na zemi, tak si můžete být jisti, že nepřijede někdo, kdo by vám ovce svazoval a stříhal na stole.
Lidi jsou občas překvapeni, že během stříhání nepotřebuju pomoct, že prej jinejm stříhačům museli ovce při stříhání držet :D
Kostey
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Nojo ti ruční střihači jsou ti, co neví že už elektrifikace vesnic proběhla i v ČR :vytlem:
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3075 poděkování
Dostal poděkování: 6200 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

:)) tak to je hlaska dne :))

Mastnacku, nedovedu si predstavit, ze by se mi kolem ovce motal jeste nejaky clovek a ja tam machala kolem nej tema ostryma cepelema!! :udiv:
:Hhippie: Bubáci forever!
Berrynator
Dal poděkování: 4 poděkování
Dostal poděkování: 337 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Berrynator »

nechci moc rýpat, ale takhle nějak si představuji zbavování vlny
Kostey
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tak příběh ze dnešního stříhání: Ráno jsem obtelefonoval všechny ke kterým jsem jel stříhat, že má pršet, tak jestli jsou schopni ovce zavřít ať nezmoknou. Všichni to potvrdili.
První stádo: 7 ovcí které se dřív jak po stříži na pastvu ze stodoly nepustí. Ale ovce hubený, 16 let starý, vlnou obrostlé vše, i uši a už se ani nepřipouští a jen se nechávají dožít.
Druhé stádo: 4 ouessantky, všechny byly venku, ale pod keřema, byly jen vlhký, takže dobrý.
Třetí stádo: Uplně začínající chovatelé. Jel jsem tam dostříhat 2 ovce které se posledně nepodařilo chytit. Sice je přemístili ke stodole, ale nechali jim výběh a ovce nikdy ve stodole nebyly, tak tam ani nezalezly. Byly mokrý, ale ok, se skřípěním zubů jsem nasadil nepromokavé kalhoty, ovce jim ostříhal, ale řekl, že příště jak nebudou pochytané, nebo budou mokré, že ani strojek z auta nevyndám a nestříhám.
Čtvrté stádo: Pohoda, 6 ovcí zavřených, suchých s hezkou už odskočenou vlnou.
Páté stádo: 5km před vesnicí značka že za 2km to je slepý a značená objížďka. Ok jedu po objížďce, v duchu si říkám že mě na to mohl pán taky upozornit že to tam je rozkopaný a že je příjezd do vesnice jen z jedné strany. Značky objížďky se ztratily a tak jsem jel podle mapy. Po 15km na druhé silnici z protější strany do vesnice taky značka, že to tam je slepý, tak volám chovateli jak se k němu dostat, jestli to je průjezdný. A on že prej ty značky platí jen přes týden, že se to normálně projet dá, ať vjedu do zákazu vjezdu. Ok, zajížďka od hlavní trasy to byla 25km a když dorazím na místo, tak pán na mě vyjeveně kouká co tam dělám a kdo vlastně jsem?! Tak se ho ptám, jestli jsem v tý a tý vesnici u toho a toho čísla a jestli to je pan XXX. On to odkejval a říkám mu, že před týdnem mi volal že potřebuje ostříhat 2 ovce, včera jsem mu volal že dnes přijedu a dnes ráno jsem mu volal ať zavře ovce, že odpoledne jsem u něj. Pán to odkejval, ale se slovy, že nevěděl, že mluví se mnou a že se včera někde domluvil s někým jiným a že mu je teď blbý, abych je ostříhal já. Za zády jsem mu viděl 2 ovce s dlouhejma posranejma ocasama a přestal jsem mít chuť vůbec vylejzat z auta, tak jsem mu řekl, že jsem si kvůli němu zajel dohromady asi 30km, čekal jsem, jak se k tý informaci postaví, on odpověděl, že ho to mrzí, že mu to je blbý, ale že by si ovce radši nechal ostříhat od toho druhýho. Tak mu říkám, OK, ale pokud vám náhodou ostříhat nepřijede tak mi už pak nevolejte, mějte se hezky a naschle.
Šesté stádo: 6 ouessantek zavřených ve stodole, připravený koberec na zápraží stodoly, židle přistavená na snadnější pověšení strojku, prodlužovačka natažená. Až na to že to jsou naprosto nemožný ovce, tak vše super a po střiži na mě paní domácí čekala s vydatnou polívkou a vepřovým plátkem s bramborem.
Jo někam se člověk za rok zas na stříhání těší a někam se vysloveně bojí znovu jet.
Janina
Dal poděkování: 415 poděkování
Dostal poděkování: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Janina »

Nejdřív puding potom prding. :))
nitraner

Nový příspěvek od nitraner »

:)) :vytlem: :hura:
Prding😂😂😂👍
Překlep týdne.
:nitraner2:
nitraner

Nový příspěvek od nitraner »

Kazíš nám radost. 😥
😂😂😂
:nitraner2:
Kostey
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Já mnohdy jídlo odmítám a tak ho s sebou dostávám zabalené na doma. Kafe odmítám téměř vždy, pivo přijmu na stádech o více jak 15 kusech
:kostey:
MartinR
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 64 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od MartinR »

Chtěl bych se zeptat jakým olejem mažete nože a hlavu strihaciho strojku. Nevím jestli je to tím ale strašně se mi lepí na nože lůj a skoro po každé ovci mám černý nános na nožích od loje i několik mm.
Kostey
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Martine není to olejem, je to tím, že ovce má v tu dobu střiže zrovna blbou vlnu. Když se to ty nože tak moc zanáší, tak jsem se naučil si strojek pokládat na mokrou houbu a jak vezmu další ovci, tak si spodní nůž otřu o hrudní kost ovce v protisměru růstu chlupů.
Jde taky o to nenechat nože vystydnout, proto nerad dělám během stříhání i paznehty. Protože jak to vystydne tak to zkamení. Stejně mívám po ruce kartáč se zabudovanou špachtlí na občasné vyčištění nožů.
Augenblick
Dal poděkování: 2425 poděkování
Dostal poděkování: 2428 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Tak jsem prvně stříhal...holek mi bylo na první pokusy líto, tak jsem vzal dva berany VF a ZW. Musím říct, že na videích to vypadá jako velmi snadná záležitost, než to člověk prubne. Některý partie se stříhali jedna báseň a jiné hodně obtížně. Asi to bylo tím, že jsem byl napoprvé nervózní a nedařilo se mi jaksi s beranem splynout, aby byla kuže
vždy dostatečně napnutá. Podařilo se mi ho dvakrát stříhnout, ale naštěstí jen lehce, povrchově.
Koupil jsem tento strojek : https://www.driml-napajecky.cz/cz/ovce- ... 14777.html
Čas jsem si neměřil ale bylo to minimálně 20 minut....

Obrázek

Zw beran mi šel hůř, než Vf což je asi díky vlně normální. Zajímalo by mě po kolika ovečkách budu muset stříhací nože nechat nabrousit. Vlnu mají poměrně čistou, bez větších nečistot. Předpokládám, že nože podomácku nenabrousím...čeká mě ještě ostříhat 19 bahnic, to asi bez broušení nedám.
Tykat, díkes ....
oreb1
Dal poděkování: 246 poděkování
Dostal poděkování: 192 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od oreb1 »

Augenblick, z dálky by se člověk mohl splést a myslet, že to je mladý kozel :usmev: .
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Co ja vim, tak noze kluci posilaji na nabrouseni, aby to bylo dobre. Proto jic taky maji v sadach o nekolik desitek... i pro strihani 20hlaveho stada to bude chtit mit par nozu na vymenu, aby to clovek ostrihal a nemusel resit technikálie...
Az bude mit Kostey chvili, urcite napise konkretne, jak to je.. :) zatim se pripravuje u piva a cigarka na svuj dnesni vykon :vytlem:
Kostey
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Dneska jsem si už připadal jak právoplatný střihač ovcí a ne jen zbavovač vlny, i když ještě těch celkových 10tis kusů nemám ostříhaných.
V 9:05 jsem dorazil na 45 hlavé stádo u Rychnova nad Kněžnou a začal vymýšlet kam pověsím strojek. Už v 11:20 bylo dostříháno, já už měl uklizeno a už jsem odtamtud odjížděl a to tam byly ještě prodlevy kvůli vakcinaci.
V 11:45 jsem dorazil na další 25 hlavé stádo a ve 13:00 jsem už měl dostříháno a odpočíval jsem s kafem a cigárkem na terase pod slunečníkem.
V 15:30 jsem dorazil na 30 hlavé sádo a 17:30 jsem se už balil.
V 19hod jsem byl na 13 hlavym stádu a ve 20hod na posledních 2 ouessantkách.
Dohromady jsem dnes střihnul 115 kusů, všechny s jednim spodnim nožem a 5 vrchníma, najel jsem asi 400km a teď jsem dorazil domů a říkám si, že ani nejsem unavenej, že bych si klidně ještě něco střihnul.
:366:
:kostey:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Dobréééj!! :mrk: :nazdravi:
Kostey
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Mastňáčku, si představ, že po cestě domů mi volal David, jestli bych mu nepujčil kolegyňku na paznehty, že jede v pátek na 150 hlavé stádo.
A hádej kde to stádo je? Ano, kousek odsud, v mym rajonu.
Odpovědět