Chov masného skotu
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3588 poděkování
- Dostal poděkování: 6699 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- PavelIV
- Dal poděkování: 6458 poděkování
- Dostal poděkování: 3860 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chov masného skotu
Já si to tak malý taky nepředstavoval.
Dnes jsme na výstavě v Brně a poloviční sestra tý naší první maminy je šampiónkou plemene
Dnes jsme na výstavě v Brně a poloviční sestra tý naší první maminy je šampiónkou plemene
-
Vedra
- Dal poděkování: 55 poděkování
- Dostal poděkování: 880 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Vypadá tak akorát aby se nemusela shýbat k vemenu.
Já mám po zabijačce vola, chtěl jsem něco na kosti a nechtělo se mi dávat peníze za pilu s nekonečným pásem.
Tak jsem zkusil levnou elektrickou ocasku z Allegra (Kraft a Delle) za 1000 a tady ten plátek
https://www.hermantools.cz/herman-ry-60-icecut
A super můžu doporučit, vzalo to i velké morkové kosti snadno, žebra, páteř taky, lepší práce než se sekerou. U těch velkých kostí jsme chladili vodou jak tam píšou a pořád mi to přijde ostré takže minimálně 2 kusy ten plátek udělá.
Já mám po zabijačce vola, chtěl jsem něco na kosti a nechtělo se mi dávat peníze za pilu s nekonečným pásem.
Tak jsem zkusil levnou elektrickou ocasku z Allegra (Kraft a Delle) za 1000 a tady ten plátek
https://www.hermantools.cz/herman-ry-60-icecut
A super můžu doporučit, vzalo to i velké morkové kosti snadno, žebra, páteř taky, lepší práce než se sekerou. U těch velkých kostí jsme chladili vodou jak tam píšou a pořád mi to přijde ostré takže minimálně 2 kusy ten plátek udělá.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
To je dobrý nápad, Vedro. Díky moc! 
My sice když, tak porážíme spíš vepřové… ale i tak by se to hodilo
My sice když, tak porážíme spíš vepřové… ale i tak by se to hodilo
- andre.marek
- Dal poděkování: 1411 poděkování
- Dostal poděkování: 1615 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
honzauta
- Dostal poděkování: 411 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já mám doma pásovou pilu na kov. Vyčistím pás přeříznutím dřeva, vypnu chlazení, vyčistím svěrák a kosti už jedou. Krásně a bezpečně nařežu dle potřeby. Po ukončení opět vyčistím, piliny z kostí nasypu slepicím...
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Tak koukám, že jsem vám zatajil narození další krásný holčičky.
Už si vzpomínám proč - v úterý večer trochu pršelo, byl jsem u porodu, odháněl zvědavce, po dvou hodinách se jí ještě nepovedlo napít, k sobě mě máma odmítala pustit, tak jsem to z důvodu deště a tmy nechal na nich. Druhý den tele nikde, kráva se pase se zbytkem stáda, tak jsem pořád nevěděl, vemeno plný. Myslel jsem že mrtvolku odtáhl nějaký dravec. Obcházel jsem ohradník, jestli ji někam neschovala a v jednom místě byla mamka nějaká ostražitá, tak jsem jí pak šel hledat, když byla máma jinde. Označit jsem jí nestihl a od tý doby si jí máma hlídá jako oko v hlavě.
Ve středu florbal, ve čtvrtek pubquiz, no a pak už jsem si nevzpomněl poreferovat.
Taťka zatím 100% plní zadání - co nejvíc hnědých holek
Ale teď už 4 dny hlídám jednu - ty první byly před termínem, tahle už je den po, takže čekám kluka a zrovna od takový blbky, takže plemeník ani náhodou.
Sakra, fotky jsou chronologicky obráceně - začíná to dole
Už si vzpomínám proč - v úterý večer trochu pršelo, byl jsem u porodu, odháněl zvědavce, po dvou hodinách se jí ještě nepovedlo napít, k sobě mě máma odmítala pustit, tak jsem to z důvodu deště a tmy nechal na nich. Druhý den tele nikde, kráva se pase se zbytkem stáda, tak jsem pořád nevěděl, vemeno plný. Myslel jsem že mrtvolku odtáhl nějaký dravec. Obcházel jsem ohradník, jestli ji někam neschovala a v jednom místě byla mamka nějaká ostražitá, tak jsem jí pak šel hledat, když byla máma jinde. Označit jsem jí nestihl a od tý doby si jí máma hlídá jako oko v hlavě.
Ve středu florbal, ve čtvrtek pubquiz, no a pak už jsem si nevzpomněl poreferovat.
Taťka zatím 100% plní zadání - co nejvíc hnědých holek
Ale teď už 4 dny hlídám jednu - ty první byly před termínem, tahle už je den po, takže čekám kluka a zrovna od takový blbky, takže plemeník ani náhodou.
Sakra, fotky jsou chronologicky obráceně - začíná to dole
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Dal poděkování: 5734 poděkování
- Dostal poděkování: 4873 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Krávy si mláďata nechávají klidně pořád venku? Neuklízejí je někam pod střechu třeba na noc? Porovnávám je s kozami, u kterých spí většina venku jen v horkých letních dnech.
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Do přístřešku chodí nejvíc přes poledne, když jsou vedra. Jinak si tam někdy dojdou lehnout v zimě, ale není to jejich nejoblíbenější místo. Jindy tam zajdou, mají tam minerální lizy a občas tam dostanou šrot. Telata se první 2 dny schovávají ve vyšším porostu, kterýho uvnitř ohrady moc není a jak jsou malinký, tak ohradník podlezou, aniž by jim dal ránu. Aspoň je mám kde označit, ale špatně se hledají. U velkých krav jsem v pohodě značil před matkou, tyhle čůzy po mě jdou natvrdo... 
-
Vedra
- Kontaktovat uživatele:
Zimoviště přeorané, suchá zima je fajn pro krávy ale pak zas není narušený tolik ten drn tak to jde orat blbě, řetězy a stejně jsem musel celou dobu stát na uzávěrce. Zatím moc pastvy není tak jsem je dal do zahrady, asi ještě jeden balík.
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Tos mi připomněl, jeden kamarád provozuje mobilní zimoviště. Má asi 50 velkých kříženek, po senoseči navozí stoh na jedno místo, vedle přesune mobilní přístřešek (tedy zatím ne dost velkej, v plánu je ještě jeden stejnej), nechá je na relativně malý ploše s přístupem k přírodnímu napajedlu (který mu sakra závidím). Po vypuštění na pastvu pozemek přeorá a má z toho pár let ornou. Dělá bioprodukci rostlinnou i živočišnou, borec.
A dneska ráno už to na Jolandu šlo, ale nevypadalo to na hned a nebyl jsem tak oblečenej, abych tam mohl dvě hodiny čekat. Odcházela od stáda a samozřejmě i ode mě. Krom toho hodně práce v zaměstnání a nějakej pohovor. Kolem 11 se tam zajedu podívat. Protože jsem sledoval říje, je to 4 dny po termínu, tak to bude kluk jak buk, jestli se zadaří.
A dneska ráno už to na Jolandu šlo, ale nevypadalo to na hned a nebyl jsem tak oblečenej, abych tam mohl dvě hodiny čekat. Odcházela od stáda a samozřejmě i ode mě. Krom toho hodně práce v zaměstnání a nějakej pohovor. Kolem 11 se tam zajedu podívat. Protože jsem sledoval říje, je to 4 dny po termínu, tak to bude kluk jak buk, jestli se zadaří.
-
Vedra
- Kontaktovat uživatele:
Tady je změna na R zakázaná (ne že bych chtěl, čtvrt hektaru mi stačí), takže musím každý rok žádat CHKO o povolení na rozorání a v září si to přijde paní z fondu nafotit, že je tam zase tráva.
Tak když se separuje tak to už bude brzy.
Tak když se separuje tak to už bude brzy.
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Kontrola v 11 hodin mohla jen konstatovat, že máme další hnědý zaopatřený telátko. Máma mě k němu nechce pustit, takže pohlaví netuším, snažila se vytlačovat placentu, ale zatím nic nelezlo.
-
Františka.
- Dal poděkování: 5734 poděkování
- Dostal poděkování: 4873 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Jestli se zadaří jsem myslel, jestli se narodí a přežije zdravý tele. Jalovice se zpravidla rodí před termínem a býčci po termínu. Ale vypadá to na holku, blíž jsem zatím nemohl
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Noooo, to Ti nezávidim 
Ale zas má člověk radost, jak má vitální telata, ne?
Ale zas má člověk radost, jak má vitální telata, ne?
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Tak tu včerejší se povedlo označit
Ležela si v lese asi 5 metrů za ohradníkem a nezkušená matka nám ukázala směr
Ležela si v lese asi 5 metrů za ohradníkem a nezkušená matka nám ukázala směr
Naposledy upravil(a) PavelIV dne 24 dub 2026 21:27, celkem upraveno 1 x.