Chov masného skotu
- PavelIV
- Dal poděkování: 6532 poděkování
- Dostal poděkování: 3916 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chov masného skotu
Tak ještě dojídáme simentálskou jalovici, běhá nám tu jedna 5letá jalovice, asi bejčice, tak až přijde čas bude snědena - rok s bejkem a březí není, taky se trochu chová jako bejk. Synek trvdí, že nebude dobrá, já myslím, že jo. Kupoval jsem ji s tím rizikem, inseminátor předchozímu majiteli říkal, že je tam něco divně. Jeden narozenej bejček má potenciál i původ na plemeníka, druhej nemá původ, tak bude taky na snědení za 2 roky, zbytek jsou letos holky.
Podobně velký stádo, vlastně o 2 ks víc v zimě sežere 2/3 balíku prům. 125 za den, velký sežraly 1,5 balíku. Vypijou (když není extrémní vedro) nějakých 300 litrů vody, velký vypily 600. Vodu většinou dovážíme ze studny opodál. Teď jsme stádo převedli z kopec, tam se jenom dováží. V létě jsem velkým vozil 3 kubíkovou cisternu každej třetí den, těmto vydrží 10-11 dnů.
Dál jsme poslední suchý roky neupásly sezónu a většinou srpen září byly na seně, pak zase na měsíc trochu trávy a od listopadu zase na seně. Vloni jsme to do konce října upásli, ale udělali jsme hloupost - po každým přepasení jsme zmulčovali, což dost omezilo dorůstání trávy. Letos už je teď poprvé z jara pasená pastvina slušně narostlá a to tam půjdou až někdy v září. Tak druhá pastvina z který jsme je teď přehnali bude muset bejt zmulčovaná, protože tam fakt roste pořádnej bordel - spousta vratiče a jiných, to musí pryč než se to vysemení.
To byla moje hlavní motivace, ušetřit na krmivu a práci s vodě. Ty velký mi za to léto sežraly všechno seno, co jsem nadělal já a v zimě už jsem musel kupovat, kolem 80ti tisíc za zimu jsem platil. Poslední zima s Dexterkama byla vlastně soběstačná, 48 balíků jsem prodal přímo z louky a pak teda asi 6 na jaře dokupoval. Letos neprodám nic a snad vyjdu. Ještě budeme krmit 6 letošních telat.
Ještě nejsou tak vycvičený jako byly velký, ale už dost chápou. Na velký jsem zavolal póóď a věděly, že bude buď nová pastvina, šrot nebo třeba jablka, prostě něco pro ně pozitivního. Přesto, že by si to některý měly pamatovat, to úplně nefunguje. Jeden jde první, volá je, dokud jsem je já vzadu nezvednul ze siesty a nerozpohyboval, tak za synkem nešly, pak už na pohodu. Ony se to naučí...
Podobně velký stádo, vlastně o 2 ks víc v zimě sežere 2/3 balíku prům. 125 za den, velký sežraly 1,5 balíku. Vypijou (když není extrémní vedro) nějakých 300 litrů vody, velký vypily 600. Vodu většinou dovážíme ze studny opodál. Teď jsme stádo převedli z kopec, tam se jenom dováží. V létě jsem velkým vozil 3 kubíkovou cisternu každej třetí den, těmto vydrží 10-11 dnů.
Dál jsme poslední suchý roky neupásly sezónu a většinou srpen září byly na seně, pak zase na měsíc trochu trávy a od listopadu zase na seně. Vloni jsme to do konce října upásli, ale udělali jsme hloupost - po každým přepasení jsme zmulčovali, což dost omezilo dorůstání trávy. Letos už je teď poprvé z jara pasená pastvina slušně narostlá a to tam půjdou až někdy v září. Tak druhá pastvina z který jsme je teď přehnali bude muset bejt zmulčovaná, protože tam fakt roste pořádnej bordel - spousta vratiče a jiných, to musí pryč než se to vysemení.
To byla moje hlavní motivace, ušetřit na krmivu a práci s vodě. Ty velký mi za to léto sežraly všechno seno, co jsem nadělal já a v zimě už jsem musel kupovat, kolem 80ti tisíc za zimu jsem platil. Poslední zima s Dexterkama byla vlastně soběstačná, 48 balíků jsem prodal přímo z louky a pak teda asi 6 na jaře dokupoval. Letos neprodám nic a snad vyjdu. Ještě budeme krmit 6 letošních telat.
Ještě nejsou tak vycvičený jako byly velký, ale už dost chápou. Na velký jsem zavolal póóď a věděly, že bude buď nová pastvina, šrot nebo třeba jablka, prostě něco pro ně pozitivního. Přesto, že by si to některý měly pamatovat, to úplně nefunguje. Jeden jde první, volá je, dokud jsem je já vzadu nezvednul ze siesty a nerozpohyboval, tak za synkem nešly, pak už na pohodu. Ony se to naučí...
-
Františka.
- Dal poděkování: 5777 poděkování
- Dostal poděkování: 4913 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
Profesor1
- Dal poděkování: 4457 poděkování
- Dostal poděkování: 5095 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Nic nepromyslel, Dad nás všechny zblbnul
Mě přes zimu 5 ks = tři krávy, 2 skoro jalovice sežraly 15 balíků 150cm.
Cca 30 ks ovcí a koz tento počet sežere za dva měsíce. A to jedna kráva je dobytčí jednotka myslím za cca 7 ovcí.
Akorát ta voda. Ovce do srpna vodu téměř nepotřebují.
Mě přes zimu 5 ks = tři krávy, 2 skoro jalovice sežraly 15 balíků 150cm.
Cca 30 ks ovcí a koz tento počet sežere za dva měsíce. A to jedna kráva je dobytčí jednotka myslím za cca 7 ovcí.
Akorát ta voda. Ovce do srpna vodu téměř nepotřebují.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Ty dobytčí jednotky máš správně.
Jak dostáváš vodu do toho kopce?
Nevím jestli jsem ti to říkal nebo psal - ty divný oči (kozí) jsou u dexterů běžný a patří ke zbarvení dun, takže je to dexterka, možná i 100%. Mně se to teda ale nelíbí
Mě nezblbnul DaD, možná k rozhodnutí přispěl
Jak dostáváš vodu do toho kopce?
Nevím jestli jsem ti to říkal nebo psal - ty divný oči (kozí) jsou u dexterů běžný a patří ke zbarvení dun, takže je to dexterka, možná i 100%. Mně se to teda ale nelíbí
Mě nezblbnul DaD, možná k rozhodnutí přispěl
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Profesore, to mi vychází na tři měsíce, ale třeba máte lehčí balíky. Vlastně to ale není moc velký rozdíl.
-
Profesor1
- Kontaktovat uživatele:
Jó o těch očích jsi psal. Hezké nejsou, ale jsou zajímavé
Na vodu je tam přírodní zdroj močal. Tam mám zakopanou drenážku a z drenážky hadici do koryta. Ale hlavně tam má soused studnu, kterou nepoužívá. Tam mám spuštěný kýblík a když drenáž nestíhá, tak kyblem doplňují koryto téměř denně.
Když ale přeženu do ohrady vedle, tak vodu dovážím do kubíkovky.
Na vodu je tam přírodní zdroj močal. Tam mám zakopanou drenážku a z drenážky hadici do koryta. Ale hlavně tam má soused studnu, kterou nepoužívá. Tam mám spuštěný kýblík a když drenáž nestíhá, tak kyblem doplňují koryto téměř denně.
Když ale přeženu do ohrady vedle, tak vodu dovážím do kubíkovky.
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
Profesor1
- Kontaktovat uživatele:
Ovce kozy sežerou balík za tři dny. To je cca 8 balíků za měsíc.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3667 poděkování
- Dostal poděkování: 6777 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
To je výhoda, když je použitelná voda k napájení na pastvině.
My zavážíme v kubíkovce a pořídili jsme vlek, který necháváme rovnou tam a nic nepřepouštíme. Protože to byla hodina práce navíc. Takhle odpojíme a jedeme dom.
Prostě jsou tyhle mikrokrávy šikovné řešení
A jak se vám s nimi manipuluje? Pavel říkal, že moc kontaktní nejsou. Jak je má osahané Profesor?
My zavážíme v kubíkovce a pořídili jsme vlek, který necháváme rovnou tam a nic nepřepouštíme. Protože to byla hodina práce navíc. Takhle odpojíme a jedeme dom.
Prostě jsou tyhle mikrokrávy šikovné řešení
A jak se vám s nimi manipuluje? Pavel říkal, že moc kontaktní nejsou. Jak je má osahané Profesor?
-
Profesor1
- Kontaktovat uživatele:
No kontaktní moc nejsou. Nevím jak je budu kdy odchytávat
Musím pořídit zábrany - Texas panely.
Kromě rohaté na sebe nechají sáhnout všechny, jakmile bych je chtěl uvázat, začalo by rodeo.
Musím pořídit zábrany - Texas panely.
Kromě rohaté na sebe nechají sáhnout všechny, jakmile bych je chtěl uvázat, začalo by rodeo.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Takže kolik je záchovná dávka takovéhle krávy? U kozy jsou to 2 kila sena, když přidávám mláto a jablečné výlisky, ani tolik nespotřebují. Můj balík 150 cm váží 310 kg, někdy i 350 kg. Mám ho na 5-6 dní, pokud nejsou třeskuté mrazy.Že toho sežere kráva méně, to by mě tedy nenapadlo.
- PavelIV
- Kontaktovat uživatele:
Dvě už přijely vycvičený, takže mám jednu vyloženě kontaktní zvědavou někdy vtíravou Blaženu, která se nechá i vodit na ohlávce. Další 4 a bejk na sebe víc nebo míň sáhnout nechají, někdy i drbat na zádech, ale jen když se jim chce. A 6 nekontaktních, jakože nepanikaří, když stojím metr od nich, ale jak natáhnu ruku prchají. Z ruky si nějakou dobrotu vezmou všechny. Až budou jablka, začne výcvik telat. Před 14 dny jsem zkoušel kupovaný jablko, nechtěli to - ve dvou a půl měsících je asi na jablko brzy.
Františko, to ani nevím jak se počítá. 0,66 balíku na den, ten má tak 200 kg, 12 dospělých kusů, takže 11 kg? Ale jenom seno, připást už v zimě není co, šrot jednou za uherák.
Františko, to ani nevím jak se počítá. 0,66 balíku na den, ten má tak 200 kg, 12 dospělých kusů, takže 11 kg? Ale jenom seno, připást už v zimě není co, šrot jednou za uherák.
-
Vedra
- Dal poděkování: 62 poděkování
- Dostal poděkování: 905 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Hlavně bacha ať jablko neshltnout celé, mně ho musel veterinář u jednoho kusu prošťouchnout žaludeční sondou.
-
Profesor1
- Kontaktovat uživatele:
Františko, ovce kozy toho hlavně víc vytahají pod sebe.
-
Profesor1
- Kontaktovat uživatele:
Tak aby jste teda čas ušetřili, tak by jste museli mít vozíky dva. Jeden přivézt a druhý hned odvézt. Tak to tam jedete s prázdnou a pak znovu s naplněnou.Hhippie píše: 07 črc 2026 22:02 To je výhoda, když je použitelná voda k napájení na pastvině.
My zavážíme v kubíkovce a pořídili jsme vlek, který necháváme rovnou tam a nic nepřepouštíme. Protože to byla hodina práce navíc. Takhle odpojíme a jedeme domů
Mohl bych vlečky s kubíkovkama přepřihnout, ale je tam dobré převýšení, velká hadice, tak že než obejdu a zkontroluji ohradu, tak 3/4 vody přeteče. A zbyde mě chvilka si s kravkami pokecat
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Je fakt, že už jsem přestala brát slámu na stlaní, stačí seno, co jim dávám jako krmení. Bylo to taky tak 8 balíků ročně.
-
Vedra
- Kontaktovat uživatele:
Byl tu po půl roce paznechtář, radši jsem to chtěl před telením vystrouhat.
Malé Růženě (té červené) se kroutí paznehty na zadních nohách ale zatím ji to neomezovalo a říkal že by to mohlo vydržet celý rok tak zkusím příště za rok teda jestli mezi tím nezchromne.
Velká Růžena obě kopyta vyřezané a zafačované, louže krve v kleci. V říjnu bude mít poslední tele, už ji nebudu připouštět a na jaře jde na jatka, má 10 roků to už bude jenom horší. Zatím mívala většinou jedno na ošetření, ale dvě to je moc, to už je trápení.
Malé Růženě (té červené) se kroutí paznehty na zadních nohách ale zatím ji to neomezovalo a říkal že by to mohlo vydržet celý rok tak zkusím příště za rok teda jestli mezi tím nezchromne.
Velká Růžena obě kopyta vyřezané a zafačované, louže krve v kleci. V říjnu bude mít poslední tele, už ji nebudu připouštět a na jaře jde na jatka, má 10 roků to už bude jenom horší. Zatím mívala většinou jedno na ošetření, ale dvě to je moc, to už je trápení.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Co jí ošetřuje, že je to tak krvavé? Od koní znám jen hlubokou hnilobu, která se musí odstranit, a může to krvácet, ale to asi není ono, že? Vzpomínám, že jste psal o nějakých vadách, bylo to v téhle souvislosti?
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3667 poděkování
- Dostal poděkování: 6777 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Vždyť už to řeší několik let - má nějaké deformity, jestli se nepletu. Tak asi dělají korektury, aby mohla vůbec chodit…?
Ono kdyby se to dělalo asi častěji, tak by to bylo vhodnější… znám od koní - čím horší kopyta, tím častěji a po malých částech korigovat… ale chápu, že kvůli krávě se kolem toho tak neskáče… už měla být v salámu, měl bys po starostech. Škoda jen, že to přenesla na potomky, viď?
Ono kdyby se to dělalo asi častěji, tak by to bylo vhodnější… znám od koní - čím horší kopyta, tím častěji a po malých částech korigovat… ale chápu, že kvůli krávě se kolem toho tak neskáče… už měla být v salámu, měl bys po starostech. Škoda jen, že to přenesla na potomky, viď?
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Nojo, Vedra to řeší už několik let a teď si vzpomínám trochu víc, ale to víte, u krav nejsem úplně doma a nenapadlo by mě, že náprava bude probíhat takhle.
Pokud Vedra není právnická osoba, ale rodinné hospodářství, mohl by korekturu dělat už i sám a tedy častěji. Tohle se před nedávnem změnilo, ale detaily neznám.
Pokud Vedra není právnická osoba, ale rodinné hospodářství, mohl by korekturu dělat už i sám a tedy častěji. Tohle se před nedávnem změnilo, ale detaily neznám.
-
Vedra
- Kontaktovat uživatele:
Té černé to spíš tak jenom přerůstá, v jednom kopytu měla digitální dermatidu, jinak abscesy od zapíchaných kamínků asi a tak podobně.
Ta červená je její dcera té se to akorát kroutí tak jí paznehtář jenom obnovil ten správný tvar. Častěji už vůbec já jsem rád, že ho to vůbec dostanu protože se přistěhoval k nám do obce, říkal že už jinak nejezdí ani k desítkám kusů jenom stovky a víc. Sám ne, nemám vhodnou klec, neumím to a co jsem se o tom naposledy bavili tak na kurz člověka nevezmou bez ukončeného min SŠ vzdělání zemědělského směru.
Ta červená je její dcera té se to akorát kroutí tak jí paznehtář jenom obnovil ten správný tvar. Častěji už vůbec já jsem rád, že ho to vůbec dostanu protože se přistěhoval k nám do obce, říkal že už jinak nejezdí ani k desítkám kusů jenom stovky a víc. Sám ne, nemám vhodnou klec, neumím to a co jsem se o tom naposledy bavili tak na kurz člověka nevezmou bez ukončeného min SŠ vzdělání zemědělského směru.