Chov masného skotu

Vše o chovu skotů...
PavelIV
Dal poděkování: 6132 poděkování
Dostal poděkování: 3647 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chov masného skotu

Nový příspěvek od PavelIV »

Už to vidím po týdnu - místo doplňování dvou napajedel, denně tak 500-600 l vody, teď tak zhruba 100-150 l. Jeden balík sena nezmizí do druhýho dne, ale vydrží 4-5 dnů. Vlastně bych tam mohl jezdit ob den, ale to mi nedá. Netěší mě, že jsem jim ukončil život, na druhou stranu si za těch 8 let moc neměly na co stěžovat.
Výsledek je míň práce, pravděpodobně žádná nutnost kupovat seno - a mělo by to být vlastně se stejnými tržbami, ne-li vyššími. Když zjistím, že jich ukrmím třeba 15 místo 10.
A když ukrmím vlastním senem, můžu jít do ekozemědělství a dostat další peníze :souhlas:
Pak už jen samá pozitiva a sociální jistoty :))
:PavelIV:
Františka.
Dal poděkování: 5442 poděkování
Dostal poděkování: 4428 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Měly se u Vás dobře, to bylo vidět z fotek i ze psaní. Nemyslela jsem to nijak hanlivě ani útočně. Nikdo nemůže mít všechna hospodářská zvířata do jejich smrti. Jinak to nejde.
PavelIV
Kontaktovat uživatele:

Ani jsem to tak nechápal. Samozřejmě, že mi při nakládce nebylo moc dobře, holkám jsem za všechno poděkoval, řidič na mě koukal jak na magora, což mi bylo úplně fuk...
Vedra
Dal poděkování: 38 poděkování
Dostal poděkování: 740 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Vedra »

Tak se dočkaly.
IMG_20250418_113955_670.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3280 poděkování
Dostal poděkování: 6388 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Tyjo! U vás už je vysoká a bohatá tráva! To u nás ani náhodou… :nevim:
Krásné jsou! Jak stodoly! :souhlas:
:Hhippie: Bubáci forever!
Vedra
Kontaktovat uživatele:

Tohle je obnovené asi před 5 lety tak tam to roste pěkně. Za plotem co jsem dělal letos to bude asi horší samé kamení, plus se mi nepodařilo v tom suchu roztrhat hřebovýma branama po orbě pořádně drny.

Koukám po diskových branách na inzerci asi jediná alternativa, rotační brány nebo rotavátor by asi kameny neměl rád.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Jestli máš hodně kamenito, tak nejdřív půjčit sběrač kamenů za traktor :souhlas: kámoš to měl a byl nadšený :souhlas: sice je to investice, ale vrátí se, protože pak si člověk neničí další stroje a nástroje v budoucnu…
Augenblick
Dal poděkování: 2529 poděkování
Dostal poděkování: 2533 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

Dneska jsem smykobránoval a mám to stejné, nebo hodně podobné jako ty. Zemina je krásně "rozvláčená" , ale na povrchu jsou chuchvalečky drnů. Nebo mě to tak podle té fotky připadá.
Nechám si to osít ve službě, kolega má sečku v kombinaci s rotačníma bránama, tak to hodně helfne.. U mně je problém, že to pluh netočil úplně ideálně... :andel:
Tykat, díkes ....
Vedra
Kontaktovat uživatele:

Jo kombajn na kameny by byl fajn. Nevím o nikom kdo by ho tu měl.

Chuchvalečky mi nevadí pokud projdou při zavlačování osiva skrz brány a neucpou je, ty pak zatlačím válcem ale dost jsem musel vyčesat ven, naházet vidlema na vlečku a odvést, protože to prostě rozbít nešlo. Pluh se mi taky nepodařilo v tom svahu seřídit aby obracel proti svahu, pořád mi ujížděl zadek traktoru i s řetězy dolů a nechtělo to jít do země, tak jsem musel obracet dolů, nemá se to ale co nadělám.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

No, tak to sis máknul! :otraveny: A pak že s traktorem je menší dřina! :vtipalek:
PavelIV
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem vám je konečně vyfotil, ale za pár dnů se stádo ještě o 4 ks zvětší:
20250426_111512.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

To už je parádní stádo! Budeš mít i plemeníka napořád ve stádě? A kolik je finální počet?
(a budeš mít ještě další červené? Ty se mi moc líbí.. :andel: )

Ať jsi s nimi spokojený! :souhlas:
PavelIV
Kontaktovat uživatele:

Finální počet je tolik, kolik jich bezpečně (s rezervou) ukrmím, což je zatím X :))
Letos to bude 11 krav/jalovic, z toho 2 loňský asi hned začátkem léta k bejkovi nepustím, jsou ještě menší a on hromotluk. Buď počkají na další připouštěcí sezonu, nebo je přidám do stáda v září/říjnu, podle toho jak stihnou vyrůst. Je mu 5 a je zamluvenej v Německu. Červená bude zatím jen tahle jedna, ostatní jsou černý. Ale plemeník bude červenej. Pořád ve stádě asi nebude, ale ze začátku jo. Už probíhají přípravný práce na druhým přístřešku s ohrádkou, trošku lepší, doplněnej uličkou, jenže na tu budou finance až příští rok.
Takže budou moct bejt vždy jen dvě skupiny a když si chci nechávat plemenný dcery (tzn. oddělit je v půl roce), tak musí bejt taťka ve stádě. A až bude stádo hotový, tipuju kolem 15 matek, tak půjde bejk pryč a pořídí se novej. Do tý doby musím kluky v půl roce prodávat, potom naopak prodávat jalovice a kluky oddělovat s bejkem, možná pak nějak prodej masa. To je ale ještě daleko, tak to není tak detailně naplánovaný. Bude to ještě šichta.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Mno… to je jasný! :otraveny: ale když na to máš prostory, tak je to super!

Já se tu zas hroutím, jako každý rok, a zas bilancuju, jestli mi to za to stojí.
Ty ovce mě stojej děsně nervů. Takže to už delší dobu spěje stejně do paďous.
Tak uvidím… až čas uzraje… :nevim: sice by nám tu bez nich bylo smutno… ale možná mít dva plus jeden skudde… tak by to stačilo :nevim: na tom půlhektaru by se uživili, neřešila bych pořád začervení a další komplikace, bylo by na co koukat, stačil by “balík na sezonu”, bez příkrmu, beran pořád ve stádě, žádný rozdělování a točení pastvin… a byl by klid :nevim:
PavelIV
Kontaktovat uživatele:

Přesně, klidně něco bez papírů, z čeho se nezhroutíš, když jehně nepřežije. Nebo klidně kříženky - prostě sekačky, co mají pár jehňat. Práce půl a nervy skoro žádný.
PavelIV
Kontaktovat uživatele:

Nevím, kam s tím - nakonec byla radost nebo spíš úleva, ale jinak nervy v kýblu.
Na včera byla objednaná inspektorka na zvážení těch dvou nejmladších (ročních) jalovic. Že až bude hotová na jednom chovu v okolí, tak zavolá, já vyrazím z práce, prostě všechno na pohodu naplánovaný. Jenže všechno bylo jinak. Zavolala v 11, já musel ještě něco v práci dodělat, tak jsem jel bez oběda.
Jak si tam u klece chystala váhu a já je lákal do malý ohrady na šrot, tak zrovna ty dvě nejmladší zůstaly chvíli stát v průchodu a já byl uvnitř. Ostatní víc koukaly na cizí ženskou než na šrot. Asi udělala nějakej prudší pohyb nebo přibouchla dveře od auta - jedna plašanka a za ní všechny ven z ohrady, teda kromě Boženky, která si v pohodě vyžrala všechny kýble a pak teprv utíkala za stádem. Tak jsme je zkoušeli nahnat, marný - na 3 ha ve třech to nešlo, tak jsem jel pro posilu. Strejda tam měl psa, než jsem jel, volal jsem na něj nejmíň 3x ať jí někam uváže. Maliňák, nikdy nepásla. Než jsem přivezl kamaráda, tak nadšený, že je zahnali - jenom 3 zdrhly tímhle směrem. Myslel jsem, že mě trefí. Motaly se v místech, kde normálně pasu a stavím přechodnej ohradník (2 ze 3 už tam vloni byly), kterej tam teď samozřejmě nebyl. Je to trochu džunglovatý, vždycky nám zdrhly.
Tak jsem akci odpískal, sednul na vyvýšený místo a číhal jestli nepůjdou zpátky. Po dvou hodinách mě to přestalo bavit, šel jsem k nim, chvíli šly správným směrem, pak mi zase utekly. Tak jsem šel dopustit vodu a jel se konečně najíst - to už bylo 19 hodin. Když jsem jel zpátky, viděl jsem je zase se v pohodě pást nedaleko. Začaly zdrhat když mě viděly na 30 metrů :cert: a za horizont, tak jsem vůbec nevěděl, kam mrchy běžely. Rezignovaně jsem si sedl na pařez na místo, odkud je asi nejlepší výhled a čekal, jestli se někde neobjeví. K mýmu překvapení se asi po půl hodině objevily asi 100 m ode mě. Musely o mě vědět - modrá košile i montérky proti lesu. Nic jsem nedělal, protože měly dobrej směr, ale teda postupovaly při pasení hodně pomalu. Nakonec se přiblížily k ohradě tak blízko, že už je zmerčily ty zbylý 4 a začaly na sebe bučet. Chtěly ke stádu, ale povalit ohradník jsem si nemohl dovolit, protože by logicky mohly zdrhnout i ty ještě uvězněný. Tak jsem zkusil fintu se šrotem, abych je přiblížil k bráně - děsně mi vržou dveře, tak na to vždycky přijdou :vytlem: . Zavřený přišly, ale uprchlice se mi po opačný straně ohradníku nepřiblížily, naopak ani už nebučely. Zahlídl jsem nějaký zvíře (mohla to bejt i srnka) za ohradou úplně na druhý straně. Šel jsem se podívat, jestli tam náhodou nejsou a ony byly v naší ohradě, kterou jsme se synkem už připravili před týdnem na pastvu (zatlučený kůly, vyměněný polámaný tyčky, napnutej vodič). Stačilo zavřít dvě brány (jednou z nich přišly) a nemohly utéct. Zavřel jsem jednu a potvory postávaly u tý brány do stávajícího výběhu/zimoviště. Zavřený krávy už byly jinde, tak jsem jim tu bránu otevřel a šel dál. Po chvíli si to jedna rozmyslela a šla dovnitř a ty dvě za ní. Uff, to už bylo 20:45 a viditelnost se rychle horšila.
Mohl jsem normálně zavřít tu novou ohradu a otevřít průchod, stejně je tam už asi o víkendu pustíme. Na fotce šťastný návrat (teda aspoň pro mě).
Samozřejmě, když něco zdrhne, tak jsou to ty nejcennější kusy - pořizovací cena těch 3 byla kolem 80 tis. :cert:
20250429_204215.jpg
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Potvory nevděčný! :otraveny:

A co na to inspektorka? Ta musela být nadšená… to je jako když člověk přijede střihat ovce a majitel je nedožene… :ajeje: :))
Františka.
Dal poděkování: 5442 poděkování
Dostal poděkování: 4428 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Pavle, prožívala jsem to při čtení, jako kdyby se to stalo mně. Dějí se mi totiž podobné věci, jako že se stádo vyplaší třeba cizm psem, uteče do dáli a já je hledám, pak čekám, pak už usínám a jen trnu, aby nevlezly někde do města na silnici. Jednou takhle skončily nad hradeckou výpadovkou a jen díky jedné dívčině, která je znala a skočila si na kolej pro tvrdý chleba na odlákání, na tu čtyřproudovku nevlezly. Byla moc šikovná, odvedla je o kousek dál, než jsem tam dorazila já. Takže ty nervy si umím dobře představit.
PavelIV
Kontaktovat uživatele:

Ona na tom měla svůj díl, takže nijak neprudila a pomáhala nahánět. Byla fajn, ale moc praxe s naháněním krav neměla. Musíme domluvit náhradní termín, kdy bude mít něco okolo, protože kvůli 2 dexterkám 200 km nepojede (nezdůvodní svazu).
PavelIV
Kontaktovat uživatele:

Dnes jsme si dovezli další 2 plemenný krávy a 2 jalovice. Je jim od 2 do 4 let a jsou moc hezký a ochočený. Seznámení se bez bitek neobešlo, ale už běhají spolu. Jedna řve, protože jí odvezli od synáčka, ale jinak klídek. Nejlepší je Blaženka, ta co jí synek hladí, ta s lidma nemá žádnej problém :usmev: Celkovej a nějakou dobu konečnej počet je 11. Teda ještě toho ženicha dovézt...
20250503_124522.jpg
20250503_125652.jpg
20250503_145204.jpg
Odpovědět