Stránka 4 z 4

Re: Vytáčení medu

Napsal: 23 lis 2022 18:03
od Jan
Dá se přidat i čokoláda, ořechy , .... , Ale pak už to nemůže nazvat med a musí mít na prodej živnost. Jen pro info pokud někdo dělá medovinu , je to tiché víno, pokud dělá medovinu a přidá do ní esencí, ta je v lihu, tak už se o tiché víno nejedná. Názor celníků.

Re: Vytáčení medu

Napsal: 23 lis 2022 18:04
od Hhippie
Miluji pastovaný med. Sice ho nevyrábíme, ale když můžu, dám si raději ten :srdicko:

Re: Vytáčení medu

Napsal: 23 lis 2022 18:04
od PavelIV
Měl by být dlouhodobě v temnu, i když ten PET včelař mě trochu tohle nahlodal. Teplota asi není moc důležitá, třeba 5 - 40 stupňů

Re: Vytáčení medu

Napsal: 23 lis 2022 18:11
od Jan
Asi záleží i na technologii výroby a druhu medu. Vyrábí se i tak, že s tekutý "očkuje", i tak, že se v takovém drtiči rozmělní ztuhlý na pastu. A taky jsou stroje, kdy se veme tekutý med a ve stroji se pomalu míchá cca týden až dva .

Re: Vytáčení medu

Napsal: 24 lis 2022 08:29
od Františka.
Já zase ten pastovaný považuju za nouzové řešení. Nejlepší je tekutý, sklouzne ze lžičky na chleba a z chleba stéká, když si člověk nedá pozor. Dívat se na tu kapku medu je chvíle klidu. (Nebo nervy, když skápla, kam neměla :usmev: .) Radši si ho opatrně ohřeju, aby se roztekl než pastovaný, pokud si můžu vybrat.

Re: Vytáčení medu

Napsal: 29 pro 2023 16:30
od Františka.
Dokázal by mi někdo vysvětlit tohle video, prosím? Nevidím tam pořádné plásty kromě toho povrchu, jsou tam jen nějaké dvě koule plné medu.
https://www.youtube.com/shorts/LNWA5KkybV8
https://www.youtube.com/shorts/GjzsXT4C3hw

Re: Vytáčení medu

Napsal: 29 pro 2023 18:42
od Hhippie
Předpokládám, že je to prostě úl divokých včel… :nevim: Co je na tom divného?

Re: Vytáčení medu

Napsal: 29 pro 2023 18:50
od Františka.
V tom prvním videu se mi zdá velmi málo plástů, jen množství medu. Na druhém už to tak hodně není, ale i tam je moc medu a málo vosku proti tomu, co jsem viděla při vyndávání plástů z úlu a stáčení. Možná na tom nic není, já nevím :usmev: .

Re: Vytáčení medu

Napsal: 29 pro 2023 21:52
od Hhippie
Já si říkala, že je to od nějakých exotických druhů včel a že ty nepotřebují mít prostor pro bydlení jako ty naše a přezimovat v náročných podmínkách, tak že si jen dělají takhle zásobu, ale jinak žijí třeba někde v malé dutině… ale zajímavé to je, to jistě.
Třeba někdo poví víc :andel: já nic závratného nenašla. Jen o nepálských sběračích - ti také odřezávají plástve plné medu.. ale tohle vypadalo jinak :stydim:

Re: Vytáčení medu

Napsal: 29 pro 2023 22:03
od irčan
Včela arabská (jemenská), pravděpodobně. Víc sem nenašel. Hhippie dík za nasměrování. :souhlas:

Re: Vytáčení medu

Napsal: 29 pro 2023 22:14
od PavelIV
Taky jsem myslel na jiný včely, ale evidentně mají plod jinde. Tohle není "úl", ale jen spižírna

Re: Vytáčení medu

Napsal: 30 pro 2023 12:45
od Jan
Na prvním videu je to patrné, oni nejdřív odříznou ten plod a až potom ten med. Co to je za konkrétní včely netuším, předpokládám včela Květná, nebo něco mezi. Ty zmiňované v Nepálu, to je zase většinou apis dorsata , tedy včela velká.

Prostě tyto včely nemají úl, ale jeden velký plást, nahoře zásoby a dole plod a pyl . Místo toho úlu jsou ve vrstvě včely, ty někdo ometl předem

Re: Vytáčení medu

Napsal: 30 pro 2023 13:07
od Františka.
Zajímavé, že je to takhle konstuované. Netušíte, jak se včelstvo vzpamatuje, když jim odříznou plod a asi je tedy pryč, zničený?

Re: Vytáčení medu

Napsal: 30 pro 2023 13:42
od Jan
Pokud nezabijou matku, tak vzpamatuje.
Tady je to vidět líp, v pravo zbytky plodů

https://youtube.com/shorts/WOU6KHuvhcM? ... MrE_7SBZ3J

Re: Vytáčení medu

Napsal: 30 pro 2023 14:18
od PavelIV
Na těch videích od Františky jsem žádnej plod neviděl. Zvenku je všechno stejně zavíčkovaný

Re: Vytáčení medu

Napsal: 30 pro 2023 18:15
od Jan
No protože ho odřízly ještě před natáčením