Stránka 4 z 4
Re: Vytáčení medu
Napsal: 23 lis 2022 18:03
od Jan
Dá se přidat i čokoláda, ořechy , .... , Ale pak už to nemůže nazvat med a musí mít na prodej živnost. Jen pro info pokud někdo dělá medovinu , je to tiché víno, pokud dělá medovinu a přidá do ní esencí, ta je v lihu, tak už se o tiché víno nejedná. Názor celníků.
Re: Vytáčení medu
Napsal: 23 lis 2022 18:04
od Hhippie
Miluji pastovaný med. Sice ho nevyrábíme, ale když můžu, dám si raději ten
Re: Vytáčení medu
Napsal: 23 lis 2022 18:04
od PavelIV
Měl by být dlouhodobě v temnu, i když ten PET včelař mě trochu tohle nahlodal. Teplota asi není moc důležitá, třeba 5 - 40 stupňů
Re: Vytáčení medu
Napsal: 23 lis 2022 18:11
od Jan
Asi záleží i na technologii výroby a druhu medu. Vyrábí se i tak, že s tekutý "očkuje", i tak, že se v takovém drtiči rozmělní ztuhlý na pastu. A taky jsou stroje, kdy se veme tekutý med a ve stroji se pomalu míchá cca týden až dva .
Re: Vytáčení medu
Napsal: 24 lis 2022 08:29
od Františka.
Já zase ten pastovaný považuju za nouzové řešení. Nejlepší je tekutý, sklouzne ze lžičky na chleba a z chleba stéká, když si člověk nedá pozor. Dívat se na tu kapku medu je chvíle klidu. (Nebo nervy, když skápla, kam neměla
.) Radši si ho opatrně ohřeju, aby se roztekl než pastovaný, pokud si můžu vybrat.
Re: Vytáčení medu
Napsal: 29 pro 2023 16:30
od Františka.
Dokázal by mi někdo vysvětlit tohle video, prosím? Nevidím tam pořádné plásty kromě toho povrchu, jsou tam jen nějaké dvě koule plné medu.
https://www.youtube.com/shorts/LNWA5KkybV8
https://www.youtube.com/shorts/GjzsXT4C3hw
Re: Vytáčení medu
Napsal: 29 pro 2023 18:42
od Hhippie
Předpokládám, že je to prostě úl divokých včel…
Co je na tom divného?
Re: Vytáčení medu
Napsal: 29 pro 2023 18:50
od Františka.
V tom prvním videu se mi zdá velmi málo plástů, jen množství medu. Na druhém už to tak hodně není, ale i tam je moc medu a málo vosku proti tomu, co jsem viděla při vyndávání plástů z úlu a stáčení. Možná na tom nic není, já nevím
.
Re: Vytáčení medu
Napsal: 29 pro 2023 21:52
od Hhippie
Já si říkala, že je to od nějakých exotických druhů včel a že ty nepotřebují mít prostor pro bydlení jako ty naše a přezimovat v náročných podmínkách, tak že si jen dělají takhle zásobu, ale jinak žijí třeba někde v malé dutině… ale zajímavé to je, to jistě.
Třeba někdo poví víc
já nic závratného nenašla. Jen o nepálských sběračích - ti také odřezávají plástve plné medu.. ale tohle vypadalo jinak
Re: Vytáčení medu
Napsal: 29 pro 2023 22:03
od irčan
Včela arabská (jemenská), pravděpodobně. Víc sem nenašel. Hhippie dík za nasměrování.
Re: Vytáčení medu
Napsal: 29 pro 2023 22:14
od PavelIV
Taky jsem myslel na jiný včely, ale evidentně mají plod jinde. Tohle není "úl", ale jen spižírna
Re: Vytáčení medu
Napsal: 30 pro 2023 12:45
od Jan
Na prvním videu je to patrné, oni nejdřív odříznou ten plod a až potom ten med. Co to je za konkrétní včely netuším, předpokládám včela Květná, nebo něco mezi. Ty zmiňované v Nepálu, to je zase většinou apis dorsata , tedy včela velká.
Prostě tyto včely nemají úl, ale jeden velký plást, nahoře zásoby a dole plod a pyl . Místo toho úlu jsou ve vrstvě včely, ty někdo ometl předem
Re: Vytáčení medu
Napsal: 30 pro 2023 13:07
od Františka.
Zajímavé, že je to takhle konstuované. Netušíte, jak se včelstvo vzpamatuje, když jim odříznou plod a asi je tedy pryč, zničený?
Re: Vytáčení medu
Napsal: 30 pro 2023 13:42
od Jan
Pokud nezabijou matku, tak vzpamatuje.
Tady je to vidět líp, v pravo zbytky plodů
https://youtube.com/shorts/WOU6KHuvhcM? ... MrE_7SBZ3J
Re: Vytáčení medu
Napsal: 30 pro 2023 14:18
od PavelIV
Na těch videích od Františky jsem žádnej plod neviděl. Zvenku je všechno stejně zavíčkovaný
Re: Vytáčení medu
Napsal: 30 pro 2023 18:15
od Jan
No protože ho odřízly ještě před natáčením