Bosorčina zahrádka 🥕🍎🧄

Zelenina
Jana P.
Dal poděkování: 5586 poděkování
Dostal poděkování: 6156 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bosorčina zahrádka 🥕🍎🧄

Nový příspěvek od Jana P. »

Tak asi by byla i na záhon, je jedno zda nad ní máš skleník, pařník, cihly kolem a přes to okno, nebo uděláš tunel z netkané textilie. Je to pod krytem protože to jsou rostliny, které se sejou a pěstují v chladných obdobích roku. Přes léto se některým rostlinám nedaří. Sejí se bud brzy z jara a pak se do léta snědí, nebo v září a pak vyrostou do podzimu a dlouho vydrží a jedí se do zimy, i v zimě.
Nemusíš ani tunel dělat. Stačí vysít a položit silnější netkanou textilii přímo na to. Dobrý nápad je obroubit záhon kolem dokola vrstvou, takový obrubník vyšší, třeba z přebraného sena, které už nikdo nechce, ze slamnaté vykydané podestýlky apod. Vysít semena a pak přes to přetáhnout tu textilii. To jsou rady na jarní pěstování. Při podzimně zimním vyseješ koncem léta spíše v září, jak se léto posunulo, tyto rostliny mají krátkou vegetační dobu, na záhon, a zakryješ později, až dorostou, aby vydržely zimu.
Kupuji u Dobrá semena je tam je i článeček. https://dobrasemena.cz/clanky/asijska-zelenina.html
Perila je zajímavá i svými účinky na alergie.
Pěstuji různé salátoviny hlavně velmi brzy na jaře a pak pro zimu, přes léto je jiná zelenina a i hodně ovoce.
Doporučuji kouknout https://youtu.be/a-rV_zhJRH4?si=mxNPy97agI9Gft8E
Tyto jsou z Hornabchu značka Floraself byly na výsevném pásku a krásně vzešly. Že jsou na pásku jsem si při koupi nepovšimla, nemívám s tím dobré zkušenosti, ale tady ano, dobrá zkušenost. https://www.hornbach.cz/p/smes-asijskyc ... /10326792/ ještě jsem koupila tyto https://www.hornbach.cz/p/smes-italskyc ... /10326793/
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Dnes byl krásný jarní den. Dopoledne svítilo slunce, vítr nefoukal, teplota příjemná. Na jahodiště jsem nasypala další vrstvičku pilin smíchaných s popelem. Urovnala jsem vrstvené záhony na dýně a rajčata. V pařeništi jsem poklidila a prokypřila, zítra zaseju ředkvičky a salát.
A začala jsem sklízet do mrazáku kapustičky. Už jim to na záhoně přestává svědčit, jak se mění počasí. Ze tří rostlin kilo a půl. 🙈a ještě jsou tam další.
V Radotíně František postříkal Championem broskve. Trošku to převzal ode mne. A dá si říct, je to fajn.
Přílohy
IMG_0311.jpeg
IMG_0310.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Dnes jsem ráno pokrmila zvířenu, oběhla s fenami rybník, a pustila se do práce, která je mi dosti cizí. Potřebovala jsem ohradit záhon proti vlastním fenám. Naše holky do záhonů nelezou, jsou slušně vychované, ale! Jedna vyjímka. Sousedi mají vlčáka, navzájem se s fenami nesnášej. Ráno ho pouští do části zahrady se vyvenčit. Zbytek dne je na dvoře. Okamžitě přilítne k plotu, za tím mám velký záhon, plot je náš. Začne u něj vyvádět, a holky vletěj na záhon a obě strany jsou jak litice. A když zaseju či vysázím je vše v ohrožení. Vloni jsem ohradila klacíky a provázky, vypadalo to hrozně. Jim stací psychická bariera, vědí že nesmí. No a letos jsem se rozhodla použít krajiny, které nám věnoval syn. A vyrobila jsem to sama, hele dost mi to trvalo, :vytlem:. Použila jsem při tom malou cirkuli, elektrickou pilu, kladivo, hřebíky….mám tři velké ošklivé stínky, nic jsem si naštěstí neuřízla. :vytlem: Zítra vám tu nádheru vyblejsknu.
Ohražení naštěstí musí být jen z jedné strany, z boční stojí skleník. A zezdola už je slepičí výběh ohrazený paletami.
No máte se na co těšit. :vytlem:
Včera jsem do pařeniště vysela mezi mizunu a wasabinu saláty, a zítra přijde na řadu skleník. Sadba, brokolice, květák, kedlubny…
Myslíte, že můžu zasít papriky do mého kompostu? Smíchat s pískem a pilinami třeba?
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Tady moje veledílo 😍
Za naším plotem je vidět sousední zahrada, jak je ta vana , a tam kolem plotu jejich pes vyvádí a oni dělají, jako když neexistují, nezavolají ho, neokřiknou. Naše feny tam v nestřeženém okamžiku vlítnou, odvolat se dají, ale škody už napáchané. Takže tak. Na jedné fotce vpravo jsou vidět plastové kompostéry, mají dokonce dva, 🙈 před pár lety byly zdarma od obce, byla na to dotace :cert:, takže, i když mají zahradu 2500 metrů, dost v bordelu, a samozřejmě i velkou haldu kompostu,tak mají kompostéry. Kdyby nebyly “zdarma” neměli by je.
Přílohy
20240303_090751.jpg
20240303_090736.jpg
andre.marek
Dal poděkování: 1049 poděkování
Dostal poděkování: 1296 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Funkční to určitě bude :usmev: :souhlas:

Zrovna kompostéry na dotace považuji za dobrou věc. Alespoň to trochu nutí lidi kompostovat. Jinak by vše vyhodili do směsného odpadu.
Také je mám - od obce, protože byly v době kdy jsme rekonstruovali, na nic jiného nebyl moc čas, nějaký odpad na zahradě vznikal a já nechtěl zakládat kompost jen tak nahodile. Teď už plastový dosluhuje a mám postavený pevný kompost z cetrisu.
Navíc v tom plastovém, když je na rovině - u nás bohužel ne, lze krásně pěstovat třeba patizony, cukiny apod..
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Dobrá inspirace. No to mne nenapadlo, v Radotíně by se to mohlo zkusit.
Na mou venkovskou zahradu plastový kompostér nesmí ani páchnout. :vytlem: máme ohrazené místo paletami, obří, manžel tam vyváží na jaře ovčín po zimě. Takový kompostérek by nebyl k ničemu. Tedy pro nás.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Pracujeme stále na zahradě a v sadu. Stromy už jsou skorem prořezané, ovce okusují prořez, něco štěpkuji, králíci si také šmakují.
Vyvětvovací Aku pila EGO, kterou jsme dokoupili k multitoolu se manželovi velmi osvědčila. Stromů, starých vysokých, máme požehnaně.
Záhony mám čím dál upravenější. Vysadila jsem cibulku sazečku, vysela mrkev, petržel, mangold. Do skleníku brokolici, květák, kedlubny. Pročistila bylinky. Dosela hladkolistou petrželku, a do pařeníku saláty všeho druhu. Také jsme rozmístili nádoby na zachytávání deštovky. Pamatuji jeden rok, jak jsme nádoby dali na konci března a celý duben ani nekáplo.
Jíme salátovou zeleninu a ředkvičky, co jsem sela před koncem roku do skleníku a pařeníku, hodně roste šnitlík, také jsem na záhoně objevila pastinák od vloni, ale od hryzců je napůl vykousaný, něco mi nechaly, potvory. Česnek také pěkně roste. Střídavě jsem ho posypala dřeveným popelem, pilinami, poprášila vápnem, a posypala štěpkou. Doufám, že to omezí plevel, jako každý rok.
Štěpku přidávám střídavě s vápnem i do vrstvených záhonů. Na jednom budou různé dýně, na druhém směs cukety, papriky, okurky polní, a na třetím rajčata.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Dnes manžel zkusmo postříkal merunku Championem, proti omrznutí květů, je těsně před rozkvětem. Jestě si navečer pekl buřtíky v přenosném ocelovém ohništi tak ho pak postavil pod merunku, přihodil trochu dřevěného uhlí. Tak uvidíme. 😊
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2889 poděkování
Dostal poděkování: 5957 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Držím palce! Je to děsná frustrace, když ta úroda omrzne a člověk má další sezonu prd :mrzimeto:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Pŕedloni 100 kil vloni slovy jeden kus meruňky :nesouhlas:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Letos kvetou stromy , všechny, na naší zahradě nejkrásněji za celé roky. Skoro vše najednou a je to opravdu překrásné, voňavé. Radost pohledět. Nedokážu to moc vyfotit, nemám na to techniku. Ale zůstane mi to v srdci. :andel:
Včera jsem ve dvou tunelech s netkankou rozsázela, květáky, brokolice, kapustu, kedluben gigant, mezi to vysela ředkvičky, trocha salátu, mizunu, pěkně zalila, a držím tomu palce. Ve skleníku jsou rozsázené rané kedlubny, a také nějaký květák a brokolice.
V pařeništi po zimě bylo sklizeno, tak jsem před časem vysela saláty a ještě nějakou asijskou zeleň. K obědům vždy trochu protrhám a slupneme to, ostatek vyroste. :usmev:
Na záhonech je už pěkná cibulka, krásný česnek, zelené natě, vzešel mangold, mrkev raná i pozdní, petržel. Až přejdou chladna doseju červenou řepu, fazolky, bazalku. Také jsem zasela kvítka. A malý záhonek kde je všehochut, ředkvičky, a různá zeleň. Už to vzešlo.
Přílohy
IMG_0538.jpeg
IMG_0533.jpeg
IMG_0521.jpeg
IMG_0523.jpeg
IMG_0522.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

💕
Přílohy
IMG_0498.jpeg
IMG_0526.jpeg
IMG_0527.jpeg
IMG_0528.jpeg
IMG_0529.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Ty kvetoucí stromy! 💕
Přílohy
IMG_0549.jpeg
IMG_0552.jpeg
IMG_0550.jpeg
IMG_0545.jpeg
IMG_0533.jpeg
Dena
Dal poděkování: 1575 poděkování
Dostal poděkování: 531 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Dena »

Stromy letos kvetou nádherně.
Přílohy
okrasná jablůňka
okrasná jablůňka
téměř stoletá jabloň Panenské české
téměř stoletá jabloň Panenské české
Kouťák
Dal poděkování: 7889 poděkování
Dostal poděkování: 4110 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Kouťák »

Letos snad kvete všechno a hlavně jabloně.Doufám,že v pátek nebude mráz.
IMG_5312.JPG
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2889 poděkování
Dostal poděkování: 5957 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Snad to včely zvládnout opylit a ne jako loni. Mě některé jabloně teprv nakvétají a teď tedy bude těžko něco létat… :mrzimeto:

A špendlíky a meruňky už mají fakt velké plody, tak snad to zvládnou…

Jinak táta hlásil, že včely už nemají kam ukládat, jak mají narvané plásty, ale med není odvětraný a nedá se vytáčet (nízká životnost). Mno… nakonec jim bude dobrý, když se budou snažit přežít tyhle zimy doma… a mezitím odkvete půlka jablek a zas nebude na stromech nic.. fakt se bojím :mrzimeto:
:Hhippie: Bubáci forever!
Františka.
Dal poděkování: 4901 poděkování
Dostal poděkování: 3866 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Taky jsem včera na procházce viděla plody špendlíků. Je jich spousta, na rozdíl od minulého roku, kdy nebylo nic.
PavelIV
Dal poděkování: 5564 poděkování
Dostal poděkování: 3313 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Včely už mají vykvetkou řepku
:PavelIV:
růžička
Dal poděkování: 6 poděkování
Dostal poděkování: 58 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od růžička »

U nás kvetou teprve třešně a švestky,ale myslím,že z toho nic nebude,chvílema sněžilo a udělala se taková zima,že včely určitě létat nebudou,tak nebude opyleno.Ani nevím,jestli vydrží vlaštovičky,když nebudou mít co do zobáčku.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Od nás zas zmizely, asi slétly někam níže. Musíme se spolehnout na přírodu, že ví co dělá 🤷‍♀️hlady nás nenechá :andel: :usmev:
Odpovědět