Bosorčina zahrádka 🥕🍎🧄

Zelenina
Jana P.
Dal poděkování: 5645 poděkování
Dostal poděkování: 6227 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bosorčina zahrádka 🥕🍎🧄

Nový příspěvek od Jana P. »

Podzimozima je tu. Dnes jsem ještě pár hodin strávila na krásné pozdně letní zahradě. Teplo vlídno tam bylo. A pak vítr, ochlazení, déšt. A prudký pokles teploty.
Ještě jsem to obešla a něco vyblejskla. Než to pomrzne a zahrada se uloží k odpočinku. Jsou tam rostliny nejen stále krásné, ale i užitečné. Fen si nevšímejte. Jsou jako měřítko. :vytlem:
Tuhle někdy v půlce září jsem vysela asijskou salátovou zeleninu, mizunu, wasabinu, a kdovíjaksetojmenuje. Do pařeniště. Tak mám nyní 2x1,5 m zeleně. A je to moc dobré jako přiložení ke každému jídlu. Pokapat olejem a pocákat glazé basilico. Roste to samo a dobře. Jak bylo horko, tak jsem to jen sem tam zalila. Nyní to projíme a co zbyde zakryju ještě netkankou a budem sklízet i v zimě. Také je tam řádek ředkviček.
Také mám krásnou hladkolistou i kudrnatou petrželku. Chystám se kolem udělat ohradu z krajin a zakrýt netkankou. At mi to nezavalí sníh.
Přílohy
IMG_6388.jpeg
IMG_6386.jpeg
IMG_6385.jpeg
IMG_6384.jpeg
IMG_6383.jpeg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Jiřiny mám už tří, bílou , fialovou a žíhanou. Dělají mi radost už pár let. Až přejdou mrazem, tak je vyreju a dám celý trs do jablečného, mrkvového a kyselozelného sklepa. Jen tak na podlahu, zatím mi to tam tak vždy přezimovalo.
Když na jaře sázím, duben, tak vyreju díru, dám lopatku kompostu, vsadím, přihodím ihned granule na slimáky. Dokud rostlina nezesílí, je třeba slimáky hlídat. Jiřiny milují. Přes léto sem tam zaliju. A vyvážu k opoře. Ta fialová je vyšší než já.
Pokud je zájem, ráda daruji, už mám mnoho hlíz. Ta žíhaná je letos poprvé. Na jaře jsem vysadila jednu koupenou hlízku. A vidíte, co z ní vyrostlo. 🙈
Přílohy
IMG_6391.jpeg
IMG_6390.jpeg
IMG_6379.jpeg
IMG_6378.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2940 poděkování
Dostal poděkování: 6059 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Tvojí plodnou zahrádku nezbývá než stále obdivovat, Jani. :srdicko:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Veru děkuji. Ale třeba květák se mi letos vůbec nepovedl. Veliké zelené nula bílé. Žádný vnitřek.
A brambory neumím. Trpí u mne plísní a hryzci. V lese bylo na dva obědy pro dva 😀
Kouťák
Dal poděkování: 7992 poděkování
Dostal poděkování: 4122 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Kouťák »

Jani,ale jiřiny máš krásné.Jednou jsem někam jel a viděl jsem rybníček,asi stejně velký jako mám já a ten byl kolem dokola osázen jiřinama.Byla to nádhera a žena říkala:"Vidíš a ty tam sázíš vrby".Jen jsem se jemně zeptal,zda je bude uklízet do sklepa a vrba byl ten nejkrásnější strom. :))
Po letošním studeném jaru a hnusném suchu, už vím co nebudu nikdy pěstovat.Moc toho nezůstalo. :vytlem:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Poděl se prosím, co nebudeš nikdy pěstovat? 😍
Letos se kupodivu podařila mrkev. Je jí dosti, je pěkná.
Červená řepa také oki, nejprve to vypadalo blědě, kvůli suchu, ale pak dobrý.
Cibule je moc pěkná, česnek taky.
Jahody se vydařily, rajčata, saláty všeho druhu, ředkvičky, celer je slabší. Porek je menší. Hokaida pěkná. Okurky a papriky krásné. Lilek, jeden lilek mi urodil snad dvacet lilků, ještě na něm nějaké jsou.
Kýbl u mrkve je ten od lizu, pro měřítko velikosti mrkve. Přesně akorát je.
Je to mrkev pozdní Maxi, někdy Maxima.
Přílohy
IMG_6399.jpeg
IMG_6397.jpeg
IMG_6398.jpeg
IMG_6394.jpeg
IMG_6396.jpeg
Kouťák
Kontaktovat uživatele:

Jani,Ty jsi zahrádkářka tělem i duší.Já nezahrádkařím,já blbnu.Doba,kdy jsem zahrádkařil klasicky na záhonech je už dávno pryč a nehodlám se k ní vrátit.Pěstování na posečené trávě je pro mě relax a mám z toho radost když se něčemu daří,ale když to nejde,tak to prostě pěstovat nechci a nebudu.Tak začnu:Mrkev,kořenová petržel,tak u toho je krásná nať,ale kořeny v té trávě jsou hrozné.Květák,růžičková kapusta,zelí atd.shnije,nebo ho sežerou larvy běláska.Jahody mám krásné na záhoně,ale v trávě nerostou.Zkrátím to,čemu se v trávě daří.Naťová zelenina paráda,česnek, cibule , celer,pórek,dýně,okurky nakadačky ,melouny,brambory a tečka.
Příští rok zůstane divoká zahrada bez zeleniny a bude to už pravá divoká zahrada.Veškerému drobnému ovoci se tam daří,stejně tak jako tam krásně rostou jabloně,višně,víno,moruše a dokonce i ten fík už vyrostl krásně do 1 metru a i když plody letos neuzrají,tak snad příští rok.Rozšířil jsem záhon na brambory a na části už mám záhon na česnek a česnek je namořen na půdě.Cibuli,pórek,celer, okurky a jeden meloun tam ještě dám a opět tečka.Pokud bude zase sucho,tak ty 4 věci snad zvládnu zalévat. :vytlem:
Dnes jsem potkal na městě hezkou kytku a nevím co to je,tak předem děkuji za určení.
IMG_3926.JPG
IMG_3925.JPG
Javorka
Dal poděkování: 1814 poděkování
Dostal poděkování: 747 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Javorka »

Kouťáku, je to Libora. Nikdy jsem ji neměla, ale vidím, že začíná být hodně oblíbená.
:433:
Kouťák
Kontaktovat uživatele:

Jitko děkuji a mám radost,že jsem Tě vyprovokoval,aby jsi sem po dlouhé době zase přišla. :ruzicka:
Javorka
Dal poděkování: 1814 poděkování
Dostal poděkování: 747 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Javorka »

:usmev:
Skoro každý den nakukuji.
:mrk:
:433:
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Jitka sem chodí, ale nepíše.😍 A má krásnou divokou rozkvetlou zahradu. Vídám na face. :ruzicka:
Máš pravdu, že ne vše roste dobře mimo hlínu. Já nemám travní záhony ale mám tři záhony, na nihž shromažduji všechen organický materiál, který mám. Postupně to tam vrstvím jak je místo, v průběhu celého roku. Už pár let. Na jednom pěstuji dýně. A je tam nově malinoostružina Tayberry co se jinam nevešla.
Na dalším dobře rostly jiřina, rajčata, papriky,cukety, na okraji záhon cinií, taková směs prostě. A trvale jsem tam vysadila dvě pivonky, beztrnný angrešt, a maliny. Nad tím je jabloň.
A letos jsem po sklizni česneku založila třetí takový záhon. Tam budou příští rok rajčata. Je tam podestýlka králičí, všelijaké plevele vytrhané, měsíčky, ostříhané byliny, posekaná tráva, jablka,listí….
Jsou to takové komposty vlastně. Prohazuji to i slepičincem, popelem, toho je stále málo, a chystám se přivápnit.
Na fotce kde je šnitlík v ohrádce je kopa kde zas budou dýně, a na druhé je vidět budoucí rajčatoviště. Vedle cinií. V pozadí kopa , deponie, uleželého ovčího hnoje, který si manžel navozil ještě za sucha ze zdola ze sadu. Je to do kopce a když naprší tak se boří a klouže. Jak sklidím růžičkovou kapustu tak pohnojí a poreje.
S těmito kopami je mnohem méně práce než s klasickým záhonem. Neplejí se, neryjí se, drží vlhko.
Dnes jsem se věnovala vyprazdnování nádrží na deštovku. Ne že bychom už je uklízeli, ale rozhodla jsem se po takto suchém roce všechnu vodu rozdělit k vegetaci, ke keřům, stromům, jahodám, malinám, ostružinám,…ani kapka na zmar. Pokud ještě naprší a nezamrzne, zopakuji to, výhoda je , že voda teče samospádem, tak jsem přendavala hadici tu a tam, 2000 litrů, a přitom jsem kolem pohrabala listí, jablka, pouklízela, stále ještě dosbírávám ořechy, je jich letos opravdu hodně, vytrhala bršlici a kopřivy…
Přílohy
IMG_6402.jpeg
IMG_6401.jpeg
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Šipky označují moruše a v kroužku je mišpule. Zatím neplodí.
Přílohy
IMG_6406.jpeg
IMG_6405.jpeg
IMG_6404.jpeg
Moonika
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 97 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Moonika »

ahooj Jani, nádherná záhradka :souhlas: Ja tiež teraz pestujem azijskú: wasabinu, mizunu, mibunu, horčicu, nameniu a velmi sa im teraz darí. Nakopol ma yt kanál Plodná zahrada, konkretne zoznam o zimnom pestovaní. Som zvedavá aké teploty zvládnu. Vytešujem sa tiež z listových kelov(nero di toscana, kapitain f1, scarlet, red russian- toho priesady som zasadila len pred dvomi tyzdnami tak som zvedavá, čo zvládnu. Kučeravé kely sú nádherné, nielen že chutné
Moonika
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 97 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Moonika »

Co sa tyka zemiakov, tento rok sa mi osvedčila odroda twinner a alouette, obe su rezistentne voci plesni a mozem to potvrdit
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Díky Mooniko, jsem moc ráda, že tě vidím. 🥰
Ano i mne velmi pan zahradník z Plodné zahrady. Sleduji ho víc let už, různé drobnější rady, řez keřů, zakládání záhonů…ale pěstování zimní zeleniny a textilní kryty, to jsem vyzkoušela letos už v plném rozsahu. Musím ještě ledacos vylepšit. Například sehnat růžičkovou kapustu a kadeřávek v nízké variantě. Také se příští rok vrátím k pěstování kedlubnu Gigant a ke kapustě hlávkové. Pokusím se to mít pod kryty až do sklizně. Samozřejmě kvůli hmyzu.
Díky za doporučení bramborové sadby, podívám se po ní a vyzkouším. 🤗
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Sázím česnek. 🙂 12.11.
120 stroužků z mého a koupila jsem čtyři palice, to je 28 stroužků, od Kozáka. Ozdravená sadba Rusínka, viruprostá.
Zde si můžete počíst o provádění ozdravení a i o dvou takto ozdravených odrůdách Janko a Rusínka. https://www.cesnek.cz/novinky-2022
Rusínku nesežereme až vyroste, ale znovu ji zasadíme příští rok na podzim. Mělo by to být 28 palic x 6 cca stroužků=168 mno to už i ochutnáme, tolik Rusínky sázet nebudu.
Letos sázím stroužky orientovaně, kořínky dolů, samozřejmě, a bříško vně vlevo z řádku. Pak by měla nat růst souběžně z řádkem.
Ničím jsem nemořila.
Za letošní úrodu jsem vděčná a věřím, že i napřesrok bude stejně pěkná.
Přílohy
20231112_095743.jpg
20231112_082105.jpg
Kouťák
Kontaktovat uživatele:

Jani,tak jsem zvědav jak nám ta Rusínka a Janko porostou.Zasázel jsem 10.11..Letos mám ještě Havran a Rusák,celkem asi 200 stroužků.Vše jsem před 14 dny namořil Sulkou,snad poprvé v životě.
IMG_4084.JPG
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Zdenku Havran mám už pár let,množím ho kolem dokola. 😀
Moření jsem taky zvažovala. Ale nakonec letos ne, některé roky Sulku použiju.
Letos jsem asi před čtyřmi týdny připravovala záhon na česnek, tak jsem posypala dusíkatým vápnem.
Dnes po sázení popel a piliny. Sázela jsem s láskou tak to musí vyjít. ♥️
I tobě přeju úspěch.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

A je tu další zahradnický rok, přátelé. Dnes svítilo sluníčko, bylo krásně, jeden by se hned do zahradničení pustil, ale je tak cm sněhu, a ve stínu mráz. Tak jsem si vzpomněla na asijskou salátovou zeleninu, kterou jsem zasela do skleníku někdy v listopadu nebo kdy. Už jsou to pěkné sazeničky a jen se oteplí rozjede se to. A v předjaří bude co na talíř. :andel: a zítra si přeberu semínka, musím se podívat, zda mám všechno co je třeba.
Na záhony sypu průběžně popel a taky logr.
Přílohy
IMG_0226.jpeg
IMG_0225.jpeg
IMG_0224.jpeg
IMG_0223.jpeg
IMG_0222.jpeg
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 2940 poděkování
Dostal poděkování: 6059 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Jani, ta asijská zelenina je jen do skleníku / pařníku, nebo i na záhonek? Pěstuješ to do dospělosti, nebo sklízíš jen mladé, jako takový polníček a spol? Díky
:Hhippie: Bubáci forever!
Odpovědět