Tak na všem je kus pravdy a vždy záleží na okolnostech. Dýně pěstuji na takové kupici, kam na podzim shrabu kdeco z okolí a proložim to králičincem a slepičincem. A je tu jaro a slimáci.

Takže vloni jsem do protějšího skleníku včas dala pár kvetníků se substrátem a se semeny,sazenice tam vyrostou rychle, brzy, silné velké. A pak je opatrně přesadila do kupice. Větší odolají všemu lépe. Ale musím se přiznat, že v letech hojných na slimáky používám na ně granulky.
Okurky hadovky dávám semena rovnou do skleníku. Roubované nekupuji. Je jich přebytek i tak.
A na záhoně pěstuji polní okurky salátovky také ze semene. Nakládačky nepěstuji, manžel je nemá rád, a já na zimu dělám ze salátovek americké okurky. A vloni jich bylo desítky sklenic.
Vloni byl rok, kdy vyrostlo každému všechno.

Také vám chci napsat, že jsem si opět připoměla našeho dle mne nejlepšího zahradníka youtubera, Plodná zahrada, dívala jsem se naposledy na toto jeho video , kdy zavítal do snídaně s Novou. Odmyslete moderátory, soustředěte se na něj.

Je to zahradník přesně pro nás. Je dle skvělý a ví všechno z praxe. https://youtu.be/mKv5UE9umak
Na konci zazní překvapivě od moderátorky otázka na kterou jsem myslela celou dobu a on ji i zodpoví.

Má řadu velmi podnětných zajímavých videí. A způsob pěstování, který se líbí i mně.
On na něj používá kartony slámu v balíkách, já mám dost zbytků ze sena po ovcích. Používá samo i štěpku. Hodně mulčuje.
Malá rada. Ode mne. Může se vám stát, že některý rok prostě neosázíte celou zeleninovou zahradu, bud ochoříte, nebo se rozhodnete strávit léto u moře, nebo v lázních, nebo se vám prostě nechce. A pak je opravdu výborné záhony silně zamulčovat , klidně si i balík slámy koupit na to. Půl metru klidně. A příští rok jedeme dál, záhony krásné, bez plevele, odpočaté. Co zbyde zaryjete. Takové lado jako, nebo trochu i úhor.