Milí přátelé zahradníci. V posledních týdnech trávím opravdu hodně času na zahradě. Na některých místech jsem totiž vyhlásila boj nejhoršímu nepříteli zahrádkáře, a není to ani krtek, ani hryzec, ani slimák.
Je to BRŠLICE! A nepište mi, že je zdravá, léčivá a nevím co ještě. Ta mrcha dokáže vytvořit neprostupnou splet kořenů, oddenků tedy, které jsou křehké, dlouhé a vlezlé. Omotá kde co, a časem to dusí. A u nás se jí jednoduše daří. Bršlice kam se podíváš. Kopřiva, pýr, kam se na ni hrabou. Nedá se zničit sekáním, mulčováním, prorůstá vše.
Letos jsem zrušila bylinkovou zahrádku, kompletně jsem ji několikrát přeryla rycími vidlemi a kousek po kousku vybrala tu mrchu. Zbylo mi pár bylinek, které jsem přesadila, musím dokoupit.
Jahodiště dva roky mladé, je také dosti prorostlé, i tam jsem strávila nejedno odpoledne v předklonu a s rycími vidlemi v ruce.
Kamarádka mi poradila, až doplodí jahody, vše vyrýt rycími vidlemi, na jaře celý záhon zakrýt silným černým igelitem a smažit bršlici celé léto až do podzimu. Pak znovu projít, doslova prosít , celý záhon. Ale stejně kolem číhá v trávníku.
Prostor u vína jsem také musela opracovat, tam byl spíš pýr a to je lehké, proti bršlici. Nově jsem ohradila kameny, dřevěné ohraničení vzal čas. Také kolem stromů a keřů, ostružin, jsem pracovala s rycími vidlemi.
Zasadila jsem dvě nové pivonky, od lukonbulbs, jak poradila Dena. Objednala jsem od nich také červenobílou šalvěj a rudou třapatku. A pár begonií.
Už mám nově zasazené muškáty, které přezimovaly, a také begonie, nové i přezimovavší. Jsou v pěkné zemině ve verandě, tak letos brzy pokvetou.
Záhony jsou připraveny jak na cibuli tak na výsev semen, zatím jsem venku nesela nic. Záhony byly studené a mokré. Počkám po tomto ochlazení až se zas oteplí a šup s tim tam.
Také jsem z Kruhu objednala a zasadila beztrnný angrešt, a jeden trnitý, stromky. Pár malin, a hrušeň Jana , a holovouský malináč a nonnet matčino.
Při uklidu skládku jsem našla zbytek vodovodní trubky, té novodobé, umělé, už pěkně zahnutý, přesně délka a tvar půloblouku, potřebuji jich ještě pět. Zakryji letos kadeřávek, růžičkové kapustičky netkanou textlilií. Proti molicím. Tak jsem přemýšlela čím ji podepřít. A toto bude ideální.
Ve skleníku všechno raší, dala jsem tam nějakou čínskou salátovou zeleninku, brokolici, kedlubny a květák, i ředkvičky, saláty , vyseté v září, jsou překrásné a jíme je každý den. V pařeništi už vzklíčila rukola i nové saláty.
Venku jsou nádrže na vodu, vyjma tech dvou největších, a už se něco posbíralo.
Manžel stříhá stromy v sadu.
Zahradník má na jaře hodně napilno.