Rajčata

Zelenina
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3116 poděkování
Dostal poděkování: 6247 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Rajčata

Nový příspěvek od Hhippie »

Profesore, to jsi na tom ještě dobře. Nám nedozrálo jediné.
Vyházela jsem kolečko plodů těsně před uzráním i s rostlinami. Neochutnali jsme jediné. Takže já letos nemám slov :smutek:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Dal poděkování: 5794 poděkování
Dostal poděkování: 6436 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Nepoužívám na rajčata už léta žádné postřiky. Vlastně za celý život jen jeden či dva roky. Některý rok je jich jen pár, jiný hodně. Letos jsem použila rezistentní odrůdy, Crimson crush a Rose crush. Jsem nadšena. Je konec září, rajčata nejsou na ideálním místě, jsou pod hrušní, u skleníku, nejsou na přímém slunci po celý den. Stále nemají ani stopu plísně. Nemám jich mnoho a letos jsem sklidila desítky kil rajčat. Už jsem si koupila semínka na příští rok. U firmy Dobrá semena. Jsem s nimi velmi spokojena.
Zde článek z Dobrých semen o rezistentních odrůdách. https://dobrasemena.cz/clanky/plisen-na ... nebo-mytus
Rajčata pěstuji jako André. Kolem Josefa vyseju, a pak přesadím, otužuji ve skleníku, dle počasí. Mulčuji. Zalévám méně často velkou dávkou vody.
Letos jsem měla i keříkovou Pavlínu, ani ta nedostala plísen, nebo jen minimálně. Nejhůř se vedlo Tornádům v nádobách u domu na slunci. Asi moc horko, trpěly na špatný příjem vápníku, nenapravilo to žádné opatření. Vyhodila jsem je předčasně.
Přílohy
20230930_202815.jpg
20230925_170408.jpg
20230925_170357.jpg
20230930_205813.jpg
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Pro příští rok jsem objednala opět Crimson crush. A nově dle pana majitele webu
RUBYLICIOUS F1 ─ třešňové rajče kombinující vysokou odolnost k plísni s výtečnou chutí a vysokým obsahem cukru. Silné rostliny nesou v každém vijanu 12 ─ 25 menších plodů o hmotnosti 15 g. Hybrid je vhodný pro pole i nevytápěné skleníky. Vyniká výbornou odolností k plísni.
V pokuse roku 2021 můj favorit. Vysoká odolnost k plísni, spolu s odrůdou COCKTAIL CRUSH asi nejvyšší. A navíc výtečná chuť, výrazně sladká ale s dostatkem kyselin. Plody jsou "větší třešně", žádné drobce. Jsou měkčí, příjemné k zakousnutí. Sklízejte pravidelně, díky měkčí slupce rychleji měknou, ale prakticky nepraskají.

Rose crush je biftekové rajče. To objednám zas napřesrok. Je trochu měkčí ve slupce, musí se rychle zpracovat. Nepraská. Musím říct, že rodilo a rodí skvěle. Stále ještě rajčata má, největší měla kolem třičrvrtě kila jedno.
Dena
Dal poděkování: 1605 poděkování
Dostal poděkování: 531 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Dena »

Dnes jsem sklidila poslední rajčata, zhruba dvě kila.Letos jsem měla velkou úrodu, první plody uzrály v půlce června- Stupické polní rané, poslední sklizené dnes, vydrží minimálně týden, takže vlastní rajčata sklízíme čtyři a půl měsíce.
Pěstuju zmíněné Stupické kvůli časné sklizni, tyčkové Delikano, oválné sladké plody a moje oblíbené keříčkové Šejk s velkými oválnými masitými plody.
Rajčata nestříkám, pěstuju v nádobách pod převisem střechy, pár keříků na záhoně. Před deštěm jsem ty na záhoně zakrývala ale je to otrava, letos zůstaly nepřikryté a kupodivu přes občasné období dešťů neměly plíseň až začátkem října malé náznaky.
Příští rok budu pěstovat jen v nádobách, zkusím ty co doporučuje Jana.
Kouťák
Dal poděkování: 8230 poděkování
Dostal poděkování: 4199 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Kouťák »

Dnes jsem přivezl poslední rajčata.V minulém týdnu jsem vyčistil skleník a vše nechal na chalupě v přepravce a krásně to dozrálo.Letos byla nadůroda a ničím jsem nestříkal.
IMG_3998.JPG
Augenblick
Dal poděkování: 2460 poděkování
Dostal poděkování: 2469 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Augenblick »

U nás taky letos nadúroda. Manželka pomalu otrhává zelená a dělá z nich chutney. Nikdy jsem to nejedl, tak jsem zvědav...
IMG_20231025_171158553.jpg
Tykat, díkes ....
Moonika
Dal poděkování: 87 poděkování
Dostal poděkování: 97 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Moonika »

PavelIV píše: 05 kvě 2023 19:20 Čekají v chalupě, ale podíval jsem se na předpověď a zmrzlíci asi nebudou. Asi zítra půjdou ven
20230505_171707.jpg
Dobry den tie rajcinky ste potom pestovali aj priamo v tychto plechovych vedierkach? Neprehriavali sa moc? Vdaka
PavelIV
Dal poděkování: 5939 poděkování
Dostal poděkování: 3495 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Nepozoroval jsem žádnej problém. Vlastně tak 1/4 jsme vyházeli, protože měly černou špičku, to asi s přehříváním nesouvisí. I přes ty ztráty nebyla úroda špatná.
:PavelIV:
přezdívka
Dal poděkování: 383 poděkování
Dostal poděkování: 1116 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Černá špička je znakem nedostatku vápníku a zároveň přebytku dusíku.
Františka.
Dal poděkování: 5282 poděkování
Dostal poděkování: 4251 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Stává se to často u rajčat pěstovaných v nádobě. Měla jsem to taky u rajčat v pytlích. Rostliny nedosáhnou kořeny tam, kde v půdě vápník je, protože jsou omezené nádobou, a v nádobě je ho málo.
Moonika
Kontaktovat uživatele:

PavelIV píše: 03 úno 2024 17:00 Nepozoroval jsem žádnej problém. Vlastně tak 1/4 jsme vyházeli, protože měly černou špičku, to asi s přehříváním nesouvisí. I přes ty ztráty nebyla úroda špatná.
To práve býva dôsledok prehriatia rastlín, lebo vtedy nie sú schopné prijímať živiny(aj ten vápnik) aj keby v substráte bolo neviemkoľko vápnika. Ja som s tým presne v nádobách mala problém napriek tomu že mali v substrate dolomit, na prach zomleté vajecne skrupiny atd
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Může to být přehřátím a nemusí, já jsem je měla v zastíněných pytlích, kořeny určitě nebyly přehřáté a špičky černaly. Asi jsou různé důvody.
Moonika
Kontaktovat uživatele:

Niektoré odrody sú na to náchylnejšie napr San Marzano a pod. Mnohí v mojom okolí mali s tým problém aj priamo v záhrade, v čase veľkých horúčav. Určite tam môže byť viac príčin, ktorých následkom rajčiny majú deficit vápnika ktorý sa prejavuje tou hnilobou. Pán Gajdoštin ma k tomu dobry clanok https://dobrasemena.cz/clanky/nedostate ... aprik.html
Moonika
Kontaktovat uživatele:

Jana P. píše: 30 zář 2023 20:59 Nepoužívám na rajčata už léta žádné postřiky. Vlastně za celý život jen jeden či dva roky. Některý rok je jich jen pár, jiný hodně. Letos jsem použila rezistentní odrůdy, Crimson crush a Rose crush. Jsem nadšena..
Ja som sa minulý rok zaľúbila do Rose Crush:) úžasne rodili a úžasne nám chutili :) a vydržali do mrazov... Tento rok chcem skúsiť aj nehybridné odolné ako Primabella, Mountaineer Delight a Mountaineer Pride, Martino"s Roma, Legend. Minulý rok sa úžasne držal aj hybrid Gigantomo, aj nehybrid Ananas skoro do mrazov odolával plesni.
PavelIV
Dal poděkování: 5939 poděkování
Dostal poděkování: 3495 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Tak to zkusím příští rok ty kbelíky zakrý nějakou deskou nebo fošnou, aby aspoň kořeny měly stín. Díky Mooniko
:PavelIV:
Moonika
Kontaktovat uživatele:

Mám v pláne ak sa podarí, u tých čo budú v nádobách, tak odrežem dno a potom ho nejakou pevnou paskou prilepím aby bolo možné neskôr ke´d už bude všetko prerastené koreňmi dno odobrať a zapustiť cca do polovičky výšky nádoby do zeme. Jedna pani to tak robí a veľmi sa jej daria
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Jakou výhodu by to pak mělo proti pěstování ve volné půdě? Většinou jsou nádoby tam, kde buď neprší nebo kde je zpevněný povrch, příp. obojí.
Jana P.
Kontaktovat uživatele:

Našla jsem na face, vypadá to dobře. :souhlas:
Já semenáčky rajčat vysadím do průhledných kelímků z PETek úplně na dno do malé vrstvy zeminy a jak rostou tak postupně dosypávám (tvorba kořenového balu, v tomto období růstu hlavní záměr). Od samého začátku vynáším na přímé slunce co nejvíc. V tom kelímku jsou až do doby, než jsou na stanoviště, stále maximálně a přímém slunci. Jsou z nich nízké rostliny s hustými patry listů, silným stonkem a mohutným kořenovým balem. Nikdy se nic nespálilo.
Přílohy
IMG_0501.jpeg
IMG_0502.jpeg
Dena
Dal poděkování: 1605 poděkování
Dostal poděkování: 531 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Dena »

Dobrý nápad, udělám to taky tak.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3116 poděkování
Dostal poděkování: 6247 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

To mi přijde jalo fakt dobrý nápad! :souhlas:
A pomohlo by to, když mám jen velmi slunečné teplé místo, že ikdyby moc táhly za sluncem, že by nebyly tak slabé a k ničemu…?

Máma mi už dala papriky. Fakt nevím, co s nimi budu do toho května dělat :ajeje: tak je mám v té vyhřáté předsíni a doufám, že to zvládnou…
:Hhippie: Bubáci forever!
Odpovědět