Mrkev
-
- Příspěvky: 1340
- Registrován: 22 lis 2018 11:53
- Dal poděkování: 282 poděkování
- Dostal poděkování: 987 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mrkev
Blanšírovaná vydrží až do jara, neblanšírovaná maximálně 6 týdnů. Mrkev už nepěstuju. Koupím kilo a skladuji vcelku dole v ledničce. Někdy si nakrájím vlastní polévkovou směs do mrazáku. Záleží která zelenina je zrovna v akci. Květák blanšíruju vždycky.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5323 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Příspěvky: 1340
- Registrován: 22 lis 2018 11:53
- Dal poděkování: 282 poděkování
- Dostal poděkování: 987 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mrkev
To nevím proč, ale je to tak. Vlastní zkušenost. Chtělo by to experta na zmrazování potravin. Ten by nám to snad vysvětlil.
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mrkev
Pokud se zelenina před zmrazením nezblanšíruje, začnou v ní pomalu působit enzymy, které ji jakoby rozkládají. Zblanšírování nebo prostě nějaká tepelná úprava tenhle proces zastaví. Ona se ta zelenina může jíst i po roce v mrazáku, ale nemá barvu a chuť a taky ta struktura je něco jiného, než by si člověk přál.
Ideální kombinace pro dlouhodobé uchování zeleniny v mrazáku je blanšírování + vakuování. Pak z mé zkušenosti vydrží i dvě sezóny ve vysoké kvalitě.
Ideální kombinace pro dlouhodobé uchování zeleniny v mrazáku je blanšírování + vakuování. Pak z mé zkušenosti vydrží i dvě sezóny ve vysoké kvalitě.
-
- Příspěvky: 484
- Registrován: 06 kvě 2019 20:40
- Dal poděkování: 1258 poděkování
- Dostal poděkování: 525 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mrkev
Jinak blanšíruji tak, že v 5 litrovém hrnci mám vroucí vodu, do které po částech dávám zeleninu, vyberu cedníkem, hodím do většího hrnce se studenou vodou (na dně vložka do mobilní lednice), a pak cedníkem přesunu do velkého cedníku na dřez na odkapání. Existují tabulky, jak dlouho co blanšírovat. Dělám tak nějak od oka, obvykle stačí 2 minuty. Zchlazuje se stejně dlouho jako blanšíruje. Když si člověk udělá systém, je to za chvíli hotové.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5323 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mrkev
Jj, Savarko, moc díky i za ten tip procesu!
Vrhnu se na to snad ještě dnes!
A prostě nejdřív udělám tu, co mám zamraženou “jen tak” a pak teprv tu trvanlivou
Vrhnu se na to snad ještě dnes!
A prostě nejdřív udělám tu, co mám zamraženou “jen tak” a pak teprv tu trvanlivou
Bubáci forever!
-
- Příspěvky: 847
- Registrován: 16 říj 2018 07:57
- Dal poděkování: 81 poděkování
- Dostal poděkování: 751 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů