Houby známé i neznámé
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5323 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Houby známé i neznámé
Podzim se blíží, tak jsem si říkala, že se třeba bude hodit i toto vlákno
Tak si tak poslední týden jezdíme v Bavorsku po lese a semtam najdeme i houbu (většinu času jsme v národním parku, takže je stejně nesmíme sbírat). Včera bychom měli krásnou sbírku satanů a semtam nějaký kozáček nebo hříbek, ale dnes jsem našla něco, co jsem ještě nepotkala... znáte?
Jednotlivé kuličky velikosti v průměru kolem 4-5 cm, bez nožičky, světle hnědé, trošku sametové, ale spíš matné, ne lesklé, uvnitř bílé maso a černofialový střed. Krásně voňavé a chutnaly za syrova jako pravý hříbek - výrazná houbová chuť, spíš nasládlá.
Tak si tak poslední týden jezdíme v Bavorsku po lese a semtam najdeme i houbu (většinu času jsme v národním parku, takže je stejně nesmíme sbírat). Včera bychom měli krásnou sbírku satanů a semtam nějaký kozáček nebo hříbek, ale dnes jsem našla něco, co jsem ještě nepotkala... znáte?
Jednotlivé kuličky velikosti v průměru kolem 4-5 cm, bez nožičky, světle hnědé, trošku sametové, ale spíš matné, ne lesklé, uvnitř bílé maso a černofialový střed. Krásně voňavé a chutnaly za syrova jako pravý hříbek - výrazná houbová chuť, spíš nasládlá.
Bubáci forever!
- Kouťák
- Příspěvky: 2885
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7238 poděkování
- Dostal poděkování: 3784 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Hhippie,myslím si,že je to Pestřec obecný a má babička říkala,že se z něho dělávalo magi.
- Bekkky
- Příspěvky: 1157
- Registrován: 11 říj 2018 13:43
- Dal poděkování: 234 poděkování
- Dostal poděkování: 519 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
U nás se tomu říká pestřec a dokud je střed světlý, tak jsou jedlé, ale když je střed černý, tak už se používat nemají. Ale dávám je jen do bramboracky, nebo jen pár kousků k ostatním houbám. Ne velké množství. Voní moc pěkně.
Nejhorší smrt je z vyděšení....
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5323 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Myslim, ze vim, co myslite. Je to bile a postupne to meni barvu. Da se to pouzivat jen za mlada a je to trochu jedovate, spravne?
Ale tohle byly normalne tvrde boule, ne prezrale mekke, jake pak jsou hnede... prave, ze jsem takovou houbu nikdy nevidela...
Ale tohle byly normalne tvrde boule, ne prezrale mekke, jake pak jsou hnede... prave, ze jsem takovou houbu nikdy nevidela...
Bubáci forever!
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Je to pestřec. Když je světlý, může se prý normálně používat do polévky jako koření, když střed zčerná, je prý jedovatý. Naše rodina ho vždy používala i černý, dokud moje mladší dcera, tehdy asi 6letá, neměla žaludeční nevolnost právě po takové polévce. Ostatní to klidně jedí dál, jen ona už nikdy .
-
- Příspěvky: 1340
- Registrován: 22 lis 2018 11:53
- Dal poděkování: 282 poděkování
- Dostal poděkování: 987 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Rostou tady v našem okolí taky. Nemám nějak odvahu je sbírat. Je tolik jiných hub, po kterých může být člověku blbě. Maminka mě říkala, že její starší sestra jí kladla na paměť, aby nechala v polévce vyvařit nejvíce dva plátky a pak vyhodila. Nepamatuji se, když jsem byla malá, že by se doma sbíraly.
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
U nás se právě vždycky do polévky dávaly spíš ty černé, taky jsme je k tomu sušili a drtili. Ale každý holt snese něco jiného. Hlavně můj tatínek sbíral i takové houby, co jiní lidi ne. Můj muž taky sbírá to, co v lese ještě zůstane po houbařích . On to nikdo jiný nezná.
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Nemate recept na konzervaci pecarek? Treba v nalevu nebo s nejakou zeleninou? Nedaji se pecarky susit? Mame tu ty mensi polni.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
-
- Příspěvky: 6235
- Registrován: 09 říj 2018 21:32
- Dal poděkování: 415 poděkování
- Dostal poděkování: 241 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Marion určitě se dají sušit, houbové koření z nich by muselo být luxusní, to se houba hodně usuší a pak podrtí na prášek. Určitě se dají osmahnout a zamrazit.
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Sušit se dají, ale mají nevýraznou chuť. My jsme je dělali nakyselo nebo dušené s cibulí a tukem. Nakyselo jako normální kyselé houby. To druhé se na tuku osmaží cibule, na ní se podusí žampiony nebo jiné houby, osolí a naplní s do sklenic. Pak se steriluje dva dny po sobě. Měly by se vařit asi půl hodiny. Jednou jsem je taky kvasila, což taky nebylo špatné, ale jen pro silné povahy, bylo to kyselé jak šťovík. Nakrájela jsem je, prosolila a nacpala do sklenice. Zalila jsem to syrovátkou a zavřela. Zkvasilo to a bylo to hodně kyselé. Přidala jsem pak ještě sůl, kyselost se snížila a šlo to jíst. Hodilo by se to do polívky kyselky.
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
- Kouťák
- Příspěvky: 2885
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7238 poděkování
- Dostal poděkování: 3784 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Krásnej vatovec,ale ten já nepapám.U nás neroste ani prašivka,tak snad nyní když zapršelo.Já chci jít na hříbky a křemenáče !!!
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Taky chci hribky... jenze se nevyplazim dal jak za barak na louku... Proc nejite pychavku? Slysela jsem famu, ze je protirakovinna...
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/P%C3%BD ... ovsk%C3%A1
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/P%C3%BD ... ovsk%C3%A1
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
- Kouťák
- Příspěvky: 2885
- Registrován: 21 říj 2018 12:38
- Dal poděkování: 7238 poděkování
- Dostal poděkování: 3784 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Marion,nějak jsem k pýchavce nenašel vztah.Mám rád řízky z hub,ale z pořádného hřiba.Až zjistí nějaký felčar,že mám raka,tak si třeba na pýchavku vzpomenu.Dneska na zahradě rostlo plno nějakých houbiček,které neznám a tak to snad začne.Kolem silnice už jsem viděl i pár bedel,ale u silnice bych jí nesebral.Proč se nevyplazíš dál?Pořád ještě není lépe?
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Nejak blbe snasim ty tablety co mi dali... asi nejaka gastritida...
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
-
- Příspěvky: 8381
- Registrován: 22 lis 2018 08:43
- Dal poděkování: 3895 poděkování
- Dostal poděkování: 4111 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Denně sníst grep, třeba jen půlku, banán (ten celý) a plzeňské pivo. Čím nahradit to pivo nevím
Já si tímhle po měsíční denní nevolnosti a nechutenství spravil žaludek za týden. (těhotný jsem nebyl! )
Já si tímhle po měsíční denní nevolnosti a nechutenství spravil žaludek za týden. (těhotný jsem nebyl! )
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Banany jim, grep miluju, ale na biseptol nesmim... pivo si ted dat taky nemuzu, ale jinak tu je nepaster 11 primator, tedy myslim neberte me za slovo, zrovna se toci pro kamarady....
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
- Marion108
- Příspěvky: 3672
- Registrován: 09 říj 2018 20:19
- Dal poděkování: 48 poděkování
- Dostal poděkování: 100 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Radost velika z hribu peprneho, tady je jen malo mist kde roste a je to milovana houba meho detstvi, je chutny a pikantni, nejlepe jako koreni. :souhlas
:https://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=1206
Pridavam krasne povidani o tomto hribku, roste vetsinou pod nizkymi vetvemi smrku a tak nas tam rodice jako male caparty posilali smejdit kam oni nevlezou.
:https://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=1206
Pridavam krasne povidani o tomto hribku, roste vetsinou pod nizkymi vetvemi smrku a tak nas tam rodice jako male caparty posilali smejdit kam oni nevlezou.
http://ekofarma-lukavice.cz/ "Cokoli si lze představit, toho lze i dosáhnout."
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Příspěvky: 11577
- Registrován: 10 říj 2018 13:32
- Dal poděkování: 2571 poděkování
- Dostal poděkování: 5323 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Houby známé i neznámé
Zase jsem narazila na neco, co vibec netusim, co je, ani jsem to nenasla v mykowebu. Resp.jsem dosla od zacatku po hriby a prosla je cele a myslela si, ze to bude neco hriboviteho, ale asi ne...
Netusite nekdo?
Nedloubala jsem do toho, takze nevim, co to ma zespoda..treba je to “zabalene” jako mlady ryzec...fakt nevim
Netusite nekdo?
Nedloubala jsem do toho, takze nevim, co to ma zespoda..treba je to “zabalene” jako mlady ryzec...fakt nevim
Bubáci forever!
- oreb1
- Příspěvky: 4528
- Registrován: 27 bře 2019 14:36
- Dal poděkování: 246 poděkování
- Dostal poděkování: 192 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů