Stránka 6 z 10
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 08 zář 2022 22:39
od Profesor1
No konečně
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 09 zář 2022 10:03
od Františka.
I já jsem našla včera jen tak přo cestě na pastvu 4 modráky a nějaké babky a pak muž šel ještě jen tak na 5 minut ven a přinesl asi 10 klouzků. Tak byla večeře z lesních hub, které jsme vůbec v lese nenašli
.
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 09 zář 2022 16:08
od Kouťák
Info pro Čtenářku.Dnes po obědě jsem se zajel podívat na pískovnu v Majdaleně.Sice ještě nerostou naplno,ale houbařina nádherná.
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 09 zář 2022 18:47
od čtenářka
Nádhera.... Zmocňuje se mě panika......
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 09 zář 2022 19:43
od Kouťák
Největší legrace byla po našem návratu domů,kdy se syn ptal ženy,zda máme ryzce.Žena se mu smála,aby si je šel najít sám.Vzal košíček a jel.Přijel,ryzce přivezl a tak jich byla ta největší pánev.Je to pochoutka.
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 09 zář 2022 19:45
od mastnacek2
I u nas v lese pravaku, ze me to nebavi prebirat co odnyst domu, to jsem nezazil.
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 15 zář 2022 22:16
od čtenářka
Člověk míní, covid mění.....
chalupa se uvolnila a já zítra vyrážím... Sice jen na otočku, ale nevadí
Doufám, že hub bude dost
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 15 zář 2022 22:43
od Hhippie
Čtenářko, užijte pořádnou houbařinu!
Sice si pořád říkám, kolik moc mám práce a že jít na houby, je veliké plýtvání času… ale tak moc mě to tam táhne, že asi neodolám
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 15 zář 2022 22:49
od Kouťák
Čtenářko, hub je tolik,že už na ně nechodím.Pokud jedeš na chalupu u Klikova,tak víš kde je pískovna Cep-1.Zastav se u železniční závory mezi Majdalenou a Suchdolem nad Lužnicí.Zde je závora na pískovnu Cep-1.Jdi za závoru,udělej deset kroků do prava a dej se hned pěšinkou mezi borovičky do leva.Vem si sebou velký košík na křemenáče,máselníky a ryzce.Byl jsem tam v pondělí a během hodiny jsme měli 5kg ryzců.Ostatních hub jsem si už nevšímali.
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 16 zář 2022 16:14
od Hhippie
Tak jsem vám v duchu hubovala, jaképak že hub je mraky, že vás to nebaví sbírat, ani ty praváky!
My byly na kontrole se zlomeným prstem mladší a po cestě jsme přibrzdily u dubového háje. Hub je opravdu mraky. Ale z těch, co známe, tam byly jen babky a “kožíšky”. Obrovské množství, ale mnoho, i malých, už plesnivých..
Taky nějaké bedly. Ale typ, co neznám. Taky ryzce - ale ty taky neznám, tak nesbírám a holubinky… totéž. Takže nám toho na výběr moc nezbylo.
U nás se vlastně vždycky sbíralo jen to, co má “dole rourky”. Vše s vroubky je jedovaté
nemám se od koho učit a podle knížly nebo internetu mi to nepřijde bezpečné. Je mnoho i žampionů, i bedel, co jsou jedovaté… u holubinek mě odrazuje barva u všech… takže do dalších věcí se radši nepouštím..
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 16 zář 2022 18:06
od Kouťák
Verčo,bedla a ryzec jsou podle mě nejchutnější houby.Letos opravdu rostou houby všude a už jsem se zařekl,že na houby nejdu a opět jsem to porušil.Jel jsem dnes z Lomnice nad Lužinicí a zastavil jsem se na mém křemenáčovém místě.Opět košíček krásných křemenáčů a ještě osměrčata které jsem vyfotit musel.
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 16 zář 2022 19:28
od PavelIV
Taky mám bedly radši než pýchavku.
Zdeňku, jak se pozná pravej ryzec? Mám nějak v paměti, že když se odlomí, teče z něj "mlíko ", je to správně?
Roste mi jich tu spousta, ale těch kravských, jaký jiný taky
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 16 zář 2022 20:08
od Kouťák
Pavle,ryzec pravý je pod kloboukem červený a když odřízneš nohu,tak je dutá a červená.Pokud z něj teče bílé mléko,tak je to ryzec peprný.Tím se sice otrávit nemůžeš,ale blbě by po něm bylo.V kuchařkách se jí po složitých úpravách.Ryzec kravský se jíst nedá a těch je všude moc jak píšeš.
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 16 zář 2022 20:30
od andre.marek
Ryzec je úplně nejlepší houba
Omáčka z ryzců nemá konkurenci. A také třeba jen opečené na pánvi s chlebem jsou úžasné. Mňam.
My se chytáme na chatu na hřiby až za měsíc, opět do kraje Profesorova, tak doufám, že nám něco nechá
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 16 zář 2022 21:50
od Františka.
Hhippie, holubinky nejsou jedovaté, jen nejsou některé dobré. Stačí ji uždíbnout a zjistíte, jestli je hořká nebo ne. Nebo spíš to chce si přečíst, které barvy jsou někdy hořké a někdy ne (třeba červená) a tu je potřeba ochutnat. Jinak nic nezkazíte.
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 16 zář 2022 21:52
od Kouťák
Andre,děláme to stejně.Jako kluk jsem si ryzce dával na pláty sporáku a jen osolil a to už jsem nejedl moc let.Budu muset zatopit ve sporáku na chalupě a zavzpomínat na mladá léta.Letos jsme ryzce převážně zavařovali do sladkokyselého nálevu a ty se dají použít na výborný recept,který jsem se naučil od sádecké na Rožmberku.
Osolené a opepřené porce kapra osmažíme po obou stranách na másle a vyjmeme.Do másla dáme nakrájenou cibuli,bobkový list,osmažíme,poklademe porcema kapra a dopečeme v troubě.Zalejeme kysanou smetanou a přidáme sterilizované sladkokyselé ryzce.Dopečeme asi 10 minut.
Tak jsem si to připoměl a budu muset jít na ryby.
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 16 zář 2022 22:24
od PavelIV
Zní to dobře, jen místo kapra radši flàkotu a neumím lejt kysanou smetanu
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 16 zář 2022 22:32
od Hhippie
Nojóó, to jste mi nemohli napsat dřív, cóó?
Těch ryzců - když koukám na obrázky, tak nejspíš pravých - jsme dnes potkali velmi mnoho… měla bych jich tak košík… áááchjo…
Tak budu vědět pro příště, no
Mám tedy jahodový košík pevných babek. Na zítra mám rozmražený krásný placatý kousek hovězího zadního… otázka zní, jak byste k němu upravili ty houby…? Děkuji za nápady. Já moc houbová nejsem a starší dcera houby nesnáší. Ale mladší se po nich může utlouct a manžel je má taky rád… takže jedna ku třem holt starší prohrává… té budu muset umatlat něco jiného
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 16 zář 2022 22:51
od Kouťák
Hovězí zadní nakrájet na plátky,nudličky,nebo jak chceš.Osmažit v kastrolu dvě nakrájené cibule,přidat maso,větší kousky hub,na kostičky celer,alespoň půlku,na kolečka jednu kořenovou petržel,nadrcený česnek jednu celou hlavičku,pár kuliček pepře,1 bobkový list,osolit a zalejt 2dcl vroucí vody.Dát do trouby na 90 minut a dle potřeby podlévat.Dobrou chuť.
Re: Houby známé i neznámé
Napsal: 17 zář 2022 00:30
od čtenářka
Hub bylo, že se nedaly posbírat..
nikde jinde si nepřipadám jak když si v Zelenině vybírám..... prostě u každého pařezu jeden nebo i dva.