Stránka 6 z 10

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 08 zář 2022 22:39
od Profesor1
No konečně :hura:

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 09 zář 2022 10:03
od Františka.
I já jsem našla včera jen tak přo cestě na pastvu 4 modráky a nějaké babky a pak muž šel ještě jen tak na 5 minut ven a přinesl asi 10 klouzků. Tak byla večeře z lesních hub, které jsme vůbec v lese nenašli :usmev: .

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 09 zář 2022 16:08
od Kouťák
Info pro Čtenářku.Dnes po obědě jsem se zajel podívat na pískovnu v Majdaleně.Sice ještě nerostou naplno,ale houbařina nádherná.
IMG_2013.JPG
IMG_2016.JPG
IMG_2020.JPG
IMG_2024.JPG

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 09 zář 2022 18:47
od čtenářka
Nádhera.... Zmocňuje se mě panika...... :vytlem:

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 09 zář 2022 19:43
od Kouťák
Největší legrace byla po našem návratu domů,kdy se syn ptal ženy,zda máme ryzce.Žena se mu smála,aby si je šel najít sám.Vzal košíček a jel.Přijel,ryzce přivezl a tak jich byla ta největší pánev.Je to pochoutka.
IMG_2027.JPG

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 09 zář 2022 19:45
od mastnacek2
I u nas v lese pravaku, ze me to nebavi prebirat co odnyst domu, to jsem nezazil.

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 15 zář 2022 22:16
od čtenářka
Člověk míní, covid mění..... :blazen: chalupa se uvolnila a já zítra vyrážím... Sice jen na otočku, ale nevadí :vytlem: Doufám, že hub bude dost :andel:

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 15 zář 2022 22:43
od Hhippie
Čtenářko, užijte pořádnou houbařinu!
Sice si pořád říkám, kolik moc mám práce a že jít na houby, je veliké plýtvání času… ale tak moc mě to tam táhne, že asi neodolám :vytlem:

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 15 zář 2022 22:49
od Kouťák
Čtenářko, hub je tolik,že už na ně nechodím.Pokud jedeš na chalupu u Klikova,tak víš kde je pískovna Cep-1.Zastav se u železniční závory mezi Majdalenou a Suchdolem nad Lužnicí.Zde je závora na pískovnu Cep-1.Jdi za závoru,udělej deset kroků do prava a dej se hned pěšinkou mezi borovičky do leva.Vem si sebou velký košík na křemenáče,máselníky a ryzce.Byl jsem tam v pondělí a během hodiny jsme měli 5kg ryzců.Ostatních hub jsem si už nevšímali.
DSCN2494.JPG

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 16 zář 2022 16:14
od Hhippie
Tak jsem vám v duchu hubovala, jaképak že hub je mraky, že vás to nebaví sbírat, ani ty praváky! :cert:
My byly na kontrole se zlomeným prstem mladší a po cestě jsme přibrzdily u dubového háje. Hub je opravdu mraky. Ale z těch, co známe, tam byly jen babky a “kožíšky”. Obrovské množství, ale mnoho, i malých, už plesnivých..
Taky nějaké bedly. Ale typ, co neznám. Taky ryzce - ale ty taky neznám, tak nesbírám a holubinky… totéž. Takže nám toho na výběr moc nezbylo.
U nás se vlastně vždycky sbíralo jen to, co má “dole rourky”. Vše s vroubky je jedovaté :vtipalek: nemám se od koho učit a podle knížly nebo internetu mi to nepřijde bezpečné. Je mnoho i žampionů, i bedel, co jsou jedovaté… u holubinek mě odrazuje barva u všech… takže do dalších věcí se radši nepouštím.. :stydim:

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 16 zář 2022 18:06
od Kouťák
Verčo,bedla a ryzec jsou podle mě nejchutnější houby.Letos opravdu rostou houby všude a už jsem se zařekl,že na houby nejdu a opět jsem to porušil.Jel jsem dnes z Lomnice nad Lužinicí a zastavil jsem se na mém křemenáčovém místě.Opět košíček krásných křemenáčů a ještě osměrčata které jsem vyfotit musel.
IMG_2030.JPG

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 16 zář 2022 19:28
od PavelIV
Taky mám bedly radši než pýchavku.
Zdeňku, jak se pozná pravej ryzec? Mám nějak v paměti, že když se odlomí, teče z něj "mlíko ", je to správně?
Roste mi jich tu spousta, ale těch kravských, jaký jiný taky :))

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 16 zář 2022 20:08
od Kouťák
Pavle,ryzec pravý je pod kloboukem červený a když odřízneš nohu,tak je dutá a červená.Pokud z něj teče bílé mléko,tak je to ryzec peprný.Tím se sice otrávit nemůžeš,ale blbě by po něm bylo.V kuchařkách se jí po složitých úpravách.Ryzec kravský se jíst nedá a těch je všude moc jak píšeš.

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 16 zář 2022 20:30
od andre.marek
Ryzec je úplně nejlepší houba :souhlas:
Omáčka z ryzců nemá konkurenci. A také třeba jen opečené na pánvi s chlebem jsou úžasné. Mňam.
My se chytáme na chatu na hřiby až za měsíc, opět do kraje Profesorova, tak doufám, že nám něco nechá :vytlem:

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 16 zář 2022 21:50
od Františka.
Hhippie, holubinky nejsou jedovaté, jen nejsou některé dobré. Stačí ji uždíbnout a zjistíte, jestli je hořká nebo ne. Nebo spíš to chce si přečíst, které barvy jsou někdy hořké a někdy ne (třeba červená) a tu je potřeba ochutnat. Jinak nic nezkazíte.

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 16 zář 2022 21:52
od Kouťák
Andre,děláme to stejně.Jako kluk jsem si ryzce dával na pláty sporáku a jen osolil a to už jsem nejedl moc let.Budu muset zatopit ve sporáku na chalupě a zavzpomínat na mladá léta.Letos jsme ryzce převážně zavařovali do sladkokyselého nálevu a ty se dají použít na výborný recept,který jsem se naučil od sádecké na Rožmberku.
Osolené a opepřené porce kapra osmažíme po obou stranách na másle a vyjmeme.Do másla dáme nakrájenou cibuli,bobkový list,osmažíme,poklademe porcema kapra a dopečeme v troubě.Zalejeme kysanou smetanou a přidáme sterilizované sladkokyselé ryzce.Dopečeme asi 10 minut.
Tak jsem si to připoměl a budu muset jít na ryby. :vytlem:

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 16 zář 2022 22:24
od PavelIV
Zní to dobře, jen místo kapra radši flàkotu a neumím lejt kysanou smetanu :vytlem:

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 16 zář 2022 22:32
od Hhippie
Nojóó, to jste mi nemohli napsat dřív, cóó? :ajeje: Těch ryzců - když koukám na obrázky, tak nejspíš pravých - jsme dnes potkali velmi mnoho… měla bych jich tak košík… áááchjo… :blazen:
Tak budu vědět pro příště, no :nevim:

Mám tedy jahodový košík pevných babek. Na zítra mám rozmražený krásný placatý kousek hovězího zadního… otázka zní, jak byste k němu upravili ty houby…? Děkuji za nápady. Já moc houbová nejsem a starší dcera houby nesnáší. Ale mladší se po nich může utlouct a manžel je má taky rád… takže jedna ku třem holt starší prohrává… té budu muset umatlat něco jiného :jakoby:

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 16 zář 2022 22:51
od Kouťák
Hovězí zadní nakrájet na plátky,nudličky,nebo jak chceš.Osmažit v kastrolu dvě nakrájené cibule,přidat maso,větší kousky hub,na kostičky celer,alespoň půlku,na kolečka jednu kořenovou petržel,nadrcený česnek jednu celou hlavičku,pár kuliček pepře,1 bobkový list,osolit a zalejt 2dcl vroucí vody.Dát do trouby na 90 minut a dle potřeby podlévat.Dobrou chuť.

Re: Houby známé i neznámé

Napsal: 17 zář 2022 00:30
od čtenářka
Hub bylo, že se nedaly posbírat.. :blazen: nikde jinde si nepřipadám jak když si v Zelenině vybírám..... prostě u každého pařezu jeden nebo i dva.