Brambory
-
- Dal poděkování: 3956 poděkování
- Dostal poděkování: 3030 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Brambory
Píší tam o odrůdě Adra, že se hodí pro druhou sadbu v roce, ale nenašla jsem o ní nikde nic.
- Kouťák
- Dal poděkování: 6718 poděkování
- Dostal poděkování: 3511 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Pavle,brambory v trávě dělá hodně lidí,ale můj způsob sázení asi jen já.Tak pro zasmání. Vezmu vrták do země,kuchnu do trávy,zatočím párkrát asi do hloubky 20 cm,vytáhnu,vložím brambor,kopnu do vrátáku a ono vše spadne na brambor a jdu dál. 

-
- Kontaktovat uživatele:
Prostě Vy to máte už tak dokonalé, že jste si měl nechat patentovat. Pavel má pravdu. Takhle to nedělá asi nikdo. Sázet do trávy je lepší než do sena, protože to je suché a musí se prolít vodou. Navíc tráva už se pomalu rozkládá, kdežto senu to trvá dlouho.
Vyzkoušela jsem, že brambory, které přezimují v hlíně, vydrží, kdežto v seně zmrznou. Nevím proč.
Vyzkoušela jsem, že brambory, které přezimují v hlíně, vydrží, kdežto v seně zmrznou. Nevím proč.
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Tak letos z brambor mám radost.Zasázel jsem je i kolem stromků,kde už pár let mulčuji a rostou.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2354 poděkování
- Dostal poděkování: 4870 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Prosím, je nějaká přímá souvislost mezi:
A) odrůdou a množstvím mandelinek
B) umístěním rostlin a množstvím mandelinek
??????
Protože: na běžném záhonu mám brambory, přestože sbíráme mandelinky od začátku jejich výskytu, naprosto sežrané… a na travním záhoně mám (ale obě odrůdy..
) téměř netknuté…
Tak tomu moc nerozumím… má někdo vysvětlení, prosím?
(fotka je těch na travním záhoně)
A) odrůdou a množstvím mandelinek
B) umístěním rostlin a množstvím mandelinek
??????
Protože: na běžném záhonu mám brambory, přestože sbíráme mandelinky od začátku jejich výskytu, naprosto sežrané… a na travním záhoně mám (ale obě odrůdy..

Tak tomu moc nerozumím… má někdo vysvětlení, prosím?
(fotka je těch na travním záhoně)

-
- Dal poděkování: 219 poděkování
- Dostal poděkování: 896 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Mandelinka přezimuje v zemi. Zjara vyleze a dá se do plození nové generace. A až pak přelétává na vzdálenější místa. Proto se doporučuje nesázet brambory po bramborách, aby to neměly tak jednoduché s množením.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
To já nesázím. Ale je to v rámci jednoho políčka. Ale jinde. Ale je fakt, že třeba v rámci 15 metrů. A to je asi málo.
Takže dokud se mi podaří udržet čisté t travní záhony, tak je šance, že ani na budoucí rok by to tam nemuselo být napadené?
Add to napadené pole… je nějaký ekologický prostředek - krom ručního sbírání ovšem
- kterým by se daly mandelinky zabít? Je to dost otravné a časově náročné.. 
Slepice ani kachny mi broučky ani larvy nežerou.
Takže dokud se mi podaří udržet čisté t travní záhony, tak je šance, že ani na budoucí rok by to tam nemuselo být napadené?
Add to napadené pole… je nějaký ekologický prostředek - krom ručního sbírání ovšem

Slepice ani kachny mi broučky ani larvy nežerou.

-
- Kontaktovat uživatele:
Hhippie, je rozdíl mezi odrůdami, ale která je odolnější, to nevím. Ale že by třeba byla některá úplně odolná, to asi ne. Některé mají víc látek, které hmyz odpuzují. Proč jsou míň napadené v travním záhoně - napadá mě, že by to mohlo být právě tím, že je tam hodně ostatních rostlin, i když už se rozkládají, které pro mandelinky přitažlivé nejsou. To už je ale moje teorie, to o rozdílu mezi odrůdami jsem si nevymyslela.
Žádný postřik neznám, ale krůty nám mandelinky žraly.
Žádný postřik neznám, ale krůty nám mandelinky žraly.
-
- Dal poděkování: 4 poděkování
- Dostal poděkování: 50 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Brambory sázím v trávě na jednom místě již 3 rok,pouze navezu na podzim trávu.Mandelinku mám každý rok a sbíráme.Letos mám dvě odrůdy:Monika na půlce je netknutá a mandelinky na ní nejsou.Novou odrůdu Jindru,kterou jsem dal letos poprvé,tak tam je mandelinek hodně a tak jsem jí postříkal Spintorem.Kolem stromů mám Dominiku a tam také mandelinky nejsou.Tak podle mě, jim každá odrůda nechutná.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Tak to by bylo dobré. To by se člověk podle toho zařídil… já už si nepamatuji, co jsem letos sázela. Možná to tu někde najdu v historii.. každopádně je to ranná odrůda. Tak jsme přemýšleli, jestli už se dají brát, nebo jak člověk pozná, že už jsou zralé… já normální brambory vyrývám až začínají hnědnout… ale předpokládám, že jdou vyrývat i dřív. Jak to poznám?

-
- Dal poděkování: 219 poděkování
- Dostal poděkování: 896 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Překvapily mě brambory z travního záhonu.
Manžel před týdnem začal vytahovat brambory, na zkoušku. Je sucho, nezalévali jsme, tak je to mizérie, ale jsou pěkné, bez kazů.
Co mě ale velmi překvapilo: tato odrůda je raná, schválně jsem jí kupovala, aby se dala brzy sklidit, protože před podzimem už řádí hryzci a v té trávě to berou dřív než v hlíně… jsou to brambory klasické, žluté. Po tom týdnu v kyblíku ve špajzu (světlo, teplo) brambory úplně zezelenaly
Setkali jste se s tím? Co s tím - uchovávat v tmavém uzavřeném kýbli bez přístupu světla? Nikdy jsem to nezažila toto… proč se to stalo?
Manžel před týdnem začal vytahovat brambory, na zkoušku. Je sucho, nezalévali jsme, tak je to mizérie, ale jsou pěkné, bez kazů.
Co mě ale velmi překvapilo: tato odrůda je raná, schválně jsem jí kupovala, aby se dala brzy sklidit, protože před podzimem už řádí hryzci a v té trávě to berou dřív než v hlíně… jsou to brambory klasické, žluté. Po tom týdnu v kyblíku ve špajzu (světlo, teplo) brambory úplně zezelenaly

- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Aha, vidiš, nemám zkušenost… s tím chladem bude problém 
A takhle zelené se nedají jíst, ani vařit zvířatům, viď?

A takhle zelené se nedají jíst, ani vařit zvířatům, viď?

-
- Dal poděkování: 4826 poděkování
- Dostal poděkování: 5246 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Mno Veru, já bych je nejedla.
Vybrala jsem v německé kopě zhruba na čtyři obědy pro nás dva, ale to bylo ze zapomenutých brambor z lonska jen. A dala jsem je do sklepa. Snědený budou cobydup.
Brambory v lese maj čas.

Vybrala jsem v německé kopě zhruba na čtyři obědy pro nás dva, ale to bylo ze zapomenutých brambor z lonska jen. A dala jsem je do sklepa. Snědený budou cobydup.
Brambory v lese maj čas.

Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jsou jen takto nazelenalé,tak stačí pořádně oloupat škrabkou a když nejsou pod slupkou zelené,tak jim nic není a dají se konzumovat.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Tákže… naše milá Magda… velmi raná a chutná žlutá brambora…
Mno… k chuti mnoho říct nemůžu, ale ohledně prosperity v travním záhoně - zkoušeli jsme dávat jen pod vrstvu trávy a přohazovat v průběhu růstu nebo ještě zahrabávat pod trávou kousek do země.
Travní v pohodě, v zemi sežrané (nejspíš od slimáků) - mnohé úplně duté, děravé = kompost.
Letos bylo veliké sucho. Brambory jsou malinké, výnos minimální. Jestli se ztrojnásobilo množství vsazené do země, je to moc. Takže dost mizerné počty. Jestli sadba stála přes 200 Kč za 5 kg… pak cca 15 vyprodukovaných kil (a to ještě takové převážně broky) je dost mizérie. Muselo by se ale vyzkoušet, jestli byl problém v počasí, nebo jí nevyhovuje tento způsob pěstování…
Co mě ale naprosto nejvíc odrazuje, je to, že na světle strašně rychle zelenají. Takže brambory, co vyryji ze země, jsou do týdne už víceméně nepoživatelné při uložení do špajzu (okýnko při stropu).
Nezažila jsem žádnou odrůdu brambor, které by reagovaly po sklizni se světlem. A je to rozhodně hlavní důvod, proč tuto nepěstovat..
Mno… k chuti mnoho říct nemůžu, ale ohledně prosperity v travním záhoně - zkoušeli jsme dávat jen pod vrstvu trávy a přohazovat v průběhu růstu nebo ještě zahrabávat pod trávou kousek do země.
Travní v pohodě, v zemi sežrané (nejspíš od slimáků) - mnohé úplně duté, děravé = kompost.
Letos bylo veliké sucho. Brambory jsou malinké, výnos minimální. Jestli se ztrojnásobilo množství vsazené do země, je to moc. Takže dost mizerné počty. Jestli sadba stála přes 200 Kč za 5 kg… pak cca 15 vyprodukovaných kil (a to ještě takové převážně broky) je dost mizérie. Muselo by se ale vyzkoušet, jestli byl problém v počasí, nebo jí nevyhovuje tento způsob pěstování…

Co mě ale naprosto nejvíc odrazuje, je to, že na světle strašně rychle zelenají. Takže brambory, co vyryji ze země, jsou do týdne už víceméně nepoživatelné při uložení do špajzu (okýnko při stropu).
Nezažila jsem žádnou odrůdu brambor, které by reagovaly po sklizni se světlem. A je to rozhodně hlavní důvod, proč tuto nepěstovat..

- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Letos brambory neřeš,protože to je děs.U mě přežívá ta Monika,ale Jindra se do trávy nehodí.Je to všechno tím,že je sucho.Na konci bramborového políčka jsem nasel okurky nakladačky,které pravidelně zalévám a samozřejmně tím zaleju i 4 koncové keříčky brambor.Včera jsem vytrhl právě tam dvě natě brambor a ejhle plno krásných velkých brambor.Chce to vláhu, ale v suchu a suché trávě brambora neporoste.Musíme počkat na vlhčí rok.Zalévat je nehodlám.
-
- Kontaktovat uživatele:
Nemůžu posoudit, jestli Magda zelená víc než ostatní, ale na světle brambory přece zelenají. Nenechávám je nikdy bez zakrytí, stačí dát na ně několikavrstvový papírový pytel.