Stránka 6 z 19

Re: Brambory

Napsal: 27 říj 2020 18:04
od Profesor1
Jednou jsem pár zkusil, ale už od pohledu vypadají nejedlé a nechutné, tak zůstalo jen u pokusu. Ale to už je víc než deset let, tak dneska možná už bych si i pochutnal :vytlem:

Re: Brambory

Napsal: 27 říj 2020 18:14
od Hhippie
Tada: to vidím prvně! :blazen: My pěstujeme červené. Mám tu naší odrůdu daleko radši než žluté.. nejsou moučaté, ale naopak krásně jemné i za syrova i po uvaření. A drží mi dlouho “živé”, ačkoli nemáme kvalitní uskladnění.. :promin:
Tohle je fakt exotika. Kvůli čemu bys je doporučil vyzkoušet krom šokování návštev? :))

Re: Brambory

Napsal: 27 říj 2020 18:26
od Tada
Ja je i jedl a mě přijdou jako uplně normální (ale já to nepoznam ) naše rodina je také silně proti nim ,protivi se jim to už od pohledu. Ale potřeboval bych novou satbu tahle už je asi pěti let stará ,možná starší, ja je dostal od pani ktera je dostala. Tehdy to byly tři brambory a rozmnožil jsem to za 4 roky asi na dva velké kýble. Ale většina jsou vhodné tak na satbu.

Re: Brambory

Napsal: 27 říj 2020 18:37
od Tada
Hhippie píše: 27 říj 2020 18:14 Tada: to vidím prvně! :blazen: My pěstujeme červené. Mám tu naší odrůdu daleko radši než žluté.. nejsou moučaté, ale naopak krásně jemné i za syrova i po uvaření. A drží mi dlouho “živé”, ačkoli nemáme kvalitní uskladnění.. :promin:
Tohle je fakt exotika. Kvůli čemu bys je doporučil vyzkoušet krom šokování návštev? :))
Já k nim přišel úplně náhodou když jsem o nich tenkrát někde četl a o pár dní později jsem šel k jedné paní ve vesnici něco dělat (už nevím co) ona je dostala a tak nám je tam ukazovala a tak jsem řekl že bych se mě taky libili a tak mi je dala. Ani nevím co mě na nich tak přitahuje asi ta exotika.
Já je zatím jedl jen vařené ale chci zkusit i hranolky ale vždy když děláme hranolky tak na to zapomenu.
U nás je to naopak nikdo červené nechce proto je ani nepěstujeme prý žluté jsou lepší asi jak jaká odrůda.

Re: Brambory

Napsal: 27 říj 2020 18:43
od Hhippie
Tada: :)) no právě říkám, že nevím, co máme za odrůdu...
A jak je to s bramborami? My pořád točíme ty stejné. Co zbyde ve sklepě (broky), zas na jaře zasadíme... pravda, nemáme bramboroobry, ale jde to ještě loupat :))

Jak se dělaj domácí hranolky?

Re: Brambory

Napsal: 27 říj 2020 18:49
od Profesor1
Já je dostal od rodiny v JČ - Besednice.
Taky jsem byl nadšený z toho chemického vzhledu :vytlem: , ale neujaly se.
U nás jsou taky červené brány jako lepsi, hlavně na zemákový salát. Před Vánocema si na ně chodí sousedi, právě k vůli tomu salátu. Po uvaření se nerozpadají.

Re: Brambory

Napsal: 27 říj 2020 19:57
od jupik
kukacka píše: 27 říj 2020 18:45 :otraveny: jak se vezme do ruky oloupana brambora, jak se rozpuli, nakraji na platky a platky na hranolky. Jak se to pak usmazi nebo ufrituje. Rada na zaver, nedavat moc, dost to peni...
Dobry je hranolky nakrajet do vody a pred smazenim nandat do uterky, aby nebyly mokry a neprskalo to. Nasi ze mne silej, kdyz si delam domaci hranolky, kupujou je mrazeny, hehe

Re: Brambory

Napsal: 27 říj 2020 19:59
od Tada
Hhippie: přesně jak říká kukačka okrájet brambory, umít, buď nakrájet na velké kostky nebo nakrájet kráječem na hranolky
A ufitovat do zlatova.
Čím (starší) satba tím menší brambory. Takže je třeba jednou za čas koupit novou satbu přímo od nějakého šlechtile (pokud možno) .Letos ale máme dvě odrůdy brambor žlutých a tu jednu odrůdy jsme sázeli dvě satby (jednu mladší druhou starši) a ta starší je letos větší. nevim jak ke to možné ale je to tak. Co já vím tak se satba dělí na (elita rekord,elita A,elita,elita B,a elita C ) se již prodavá do škrobárny takto to funguje u škrobáků , u jedlých je to asi podobně. .
Ps:možná před elitou rekord ještě nějak elita je ale když si nakupujeme satbu škrobáků tak nakupujeme nanejvýš elitu record a pak ji ještě dva roky množíme a pak šup do škrobárny.

Profesor1: co já vím tak se rozpadají pouze škrobové brambory.

Re: Brambory

Napsal: 28 říj 2020 05:01
od čobanak
par kousku fijalovejch brambor pjestuje sestřeňice kvuli šťedrovečerňîmu bramborovímu salátu.občas jsou k viďeňí v supermarketu a jednou sem ňegde viďel i ukrutňe drahou sadbu

Re: Brambory

Napsal: 28 říj 2020 08:33
od Tada

Re: Brambory

Napsal: 28 říj 2020 11:25
od Hhippie
Tada: když tak na to koukám, tak my máme asi ty sadbove-brambory-rosara. Přesně jak píší: růžovočervená slupka, sytě žluté maso, podlouhlý tvar. Milujeme je! :souhlas:

Re: Brambory

Napsal: 28 říj 2020 11:34
od Tada
Hhippie: těch odrůd je několik a jsou často docela stejné takže jsou někdy od sebe k nerozeznání. Ale hlavně když vàm chutnají

Re: Brambory

Napsal: 28 říj 2020 17:11
od Javorka
Hranolky dělám převážně v rozpáleném oleji, v troubě na pečícím papíře. Myslím, že jsou zrovna tak dobré. Když se mi chce, tak je nejdřív krátce povařím ve vodě s trochou octa, scedím a šup do trouby. Někde jsem tenhle návod slyšela od kuchařů.

Re: Brambory

Napsal: 01 lis 2020 21:17
od Tada
Jak jsem slíbil tak se stalo jedli je i odpůrci fialových brambor

Re: Brambory

Napsal: 02 dub 2021 23:15
od Hhippie
Dnes jsem prvně v životě slyšela, že se brambory dají sázet jako půlky - prostě aby byl na každé půlce klíček a že normálně vzchází...
Znáte to? Děláte někdo takto? :nevim:

Re: Brambory

Napsal: 03 dub 2021 00:00
od Vedra
No jasně, mi letos drago dovezlo tak velkou sadbu že budu půlit asi všechny.

Re: Brambory

Napsal: 03 dub 2021 02:30
od Profesor1
Znám u vyprávění - Když se neurodilo, tak aby nebyl hlad a aby byla sadba, zemáky se "púlily" = menší část s očky se odřízla a řez se obalil v dřevěném popelu a nechal na sadbu.
Teta taky kupuje z draga a taky občas půlí.
Ten dřevěný popel používá. Popel řez vysuší a chrání proti hnilobě a plísním.

Re: Brambory

Napsal: 03 dub 2021 06:49
od Jan
No a ono se dá i jen odlamat klíčky a předpěstovat sazeničky

Re: Brambory

Napsal: 03 dub 2021 08:10
od pamijo
Pokud se sadí ručně pod motyku dají se půlky použít,v sazeči se rády zasekávájí za packy a pak nic nepadá. Letošní nákup sadby byl pěkný adrenalin :blazen: přes tři okresy a ani jednou nás nechytli :)) :))

Re: Brambory

Napsal: 03 dub 2021 08:13
od čobanak
Profesor1 píše: 03 dub 2021 02:30 Znám u vyprávění - Když se neurodilo, tak aby nebyl hlad a aby byla sadba, zemáky se "púlily" = menší část s očky se odřízla a řez se obalil v dřevěném popelu a nechal na sadbu.
Teta taky kupuje z draga a taky občas půlí.
Ten dřevěný popel používá. Popel řez vysuší a chrání proti hnilobě a plísním.
Táta to ďelal bili vjetší branbori