Co nám roste v sadech a na zahradách
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2442 poděkování
- Dostal poděkování: 5027 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Co nám roste v sadech a na zahradách
Každý rok se mi vysemeňuje tento typ rostliny. Moc jsem si přála, vysadit si židovskou třešeň, jejíž plody nám moc chutnají, ale zjistila jsem, že má být jedovatá a že je víc druhů… tato není taková ta typická trvalka a její lampionky nebývají sytě oranžové, ale když jsou žluté, už zesíťovatí a umřou… plod je chutný, nakyslý, bez pachutě, ale sním max 3, kdyby měly být jedovaté… neznáte někdo tento typ a nevíte, jak to je s jedlostí plodů? Děkuji.

-
- Dal poděkování: 4113 poděkování
- Dostal poděkování: 3139 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ani jedna z mochyní není jedovatá, pokud je zralá. Židovskou třešeň mám moc ráda, je krásně hořká a jedla jsem jí běžně denně najednou několik desítek, stejně tak můj muž i malý vnuk. Taky kolega z práce. Ale jsou to lilkovité rostliny, nějaké množství alkaloidu nejspíš obsahují, ale to je v kdečem. Obsahují taky spoustu vitamínu C. Brambory, i nezelené, obsahují taky solanin, jako mochyně. Mluvit přímo o jedovatosti mi připadá přehnané.
Dcera má tuhle letní mochyni, chuť nevýrazná, ale dá se to jíst. I v její rodině to jedí všichni bez omezení. Ale mně to třeba nebudete věřit, mám ty podivné názory a dělám všechno jinak
.
Dcera má tuhle letní mochyni, chuť nevýrazná, ale dá se to jíst. I v její rodině to jedí všichni bez omezení. Ale mně to třeba nebudete věřit, mám ty podivné názory a dělám všechno jinak

- Bekkky
- Dal poděkování: 234 poděkování
- Dostal poděkování: 519 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Mě trochu připadá, že v poslední době se za jedovaté považuje skoro všechno, co se dříve normálně sbiralo a jedlo. Houby, bylinky, divoce rostoucí bobuloviny a asi i to co roste v zahradě. Určitě to bude částečně tím, že jsou lidé stále více alergičtí. Ale taky jsem přemýšlela o tom, že tím jak se hnojí dlouhodobě různými průmyslovými hnojivy, a celkově je v přírodě spousta chemikálií, mohlo by to měnit a zvyšovat obsah alergenů a jedovatých látek. Kromě toho spousta druhů z jednoho konce světa se pěstuje úplně jinde, v jiném klimatu a složení půdy. To by také mohlo mít vliv. No a nezanedbatelný vliv bude mít internet a potřeba vše na něm prezentovat. 
Nejhorší smrt je z vyděšení....

-
- Kontaktovat uživatele:
Možné to je, ale spíš to bude tím, že lidi ztratili kontakt se svou potravou i okolím a na co nemají potvrzení, to nejedí a bojí se toho. Místo aby to vyzkoušeli a podle výsledků se zařídili, přečtou si někde něco a tomu věří.
Člověk se jen tak otrávit nemůže, to není nijak jednoduché. Kolik lidí by se rádo otrávilo a nemají čím. Natož nějakými plody nebo bobulemi.
Člověk se jen tak otrávit nemůže, to není nijak jednoduché. Kolik lidí by se rádo otrávilo a nemají čím. Natož nějakými plody nebo bobulemi.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 2442 poděkování
- Dostal poděkování: 5027 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jak říkám - občas jsem si zobla, ale radši jich moc nejím.. 
Ale je to, jak píšete… Bekky, vidím to taky tak.

Ale je to, jak píšete… Bekky, vidím to taky tak.

-
- Kontaktovat uživatele:
To nebylo proti Vám, neznáte to, tak to nejíte. Já jsem tyhle jednoleté taky neznala, ale protože mám zkušenost s židovskou třešní, věděla jsem.
-
- Dal poděkování: 4940 poděkování
- Dostal poděkování: 5398 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak mne napadlo, jak vás tu čtu, zda se příroda nezačala bránit proti vrcholovému predátorovi, člověku. Navýšila v rostlinách množství jedů. Možná. 

Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
- Dal poděkování: 3740 poděkování
- Dostal poděkování: 3847 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Příroda určitě nééé.
To člověk sám sobě sám.
To člověk sám sobě sám.

„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
-
- Dal poděkování: 938 poděkování
- Dostal poděkování: 299 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kontaktovat uživatele:
Jen si tak chodit, kochat se, přivonívat….. to je krása!

- Kouťák
- Dal poděkování: 6923 poděkování
- Dostal poděkování: 3630 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Letos rostou nejlépe vrby.To bude zase práce to ořezat.Divoká zahrada začíná nějak moc divočet,ale možná tam i něco bude k snědku.Každý rok je jiný,broskve ani meruňky neochutnám,třešní bude pár,pokud je špačci nesežerou,švestky také nic moc,tak pouze ty jablka a víno.Já jsem vlastně spokojen se vším,protože i na pohled jsou stromky hezké.
-
- Dal poděkování: 573 poděkování
- Dostal poděkování: 897 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Dával jsem kdysi odkaz, jak mít z vrb zdroj dřeva a ještě prospět přírodě.
chovám asi 35 včelstev v systému langstroth 448x330 a 448x159 ,8 slepic isabrown
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
od jednodenních kuřátek, 6 křížených slepic, 5 hus , čubinka KAO. Dále mám 2 beránky z ostrova Oessant v černé až černohnědé barvě , 2 ovečky a 14 prasátek
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Jane,jsem z kraje rybníků a pařezování znám z mládí,ale já mám vrby jen na parádu kolem rybníka na zahradě.32 vrb kolem rybníka tvoří přírodní palisádu,ale musí se na jaře vždy ostříhat,což je dost pracné a košíky plést neumím.Tím jsi mi připoměl,že bych měl jít do lesa a porazit tam pár soušek,než je někdo ukradne. 

- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem se dnes prošel s foťákem po zahradě.Nejlépe roste kopr a koprovku já nemusím.
Okurky se začínají vzpamatovávat z toho hnusnýho jara,dokonce i meloun roste.Nesmím zapomenout,že i FÍK po uschnutí obrazil,tak možná u mě přežije.

- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Tak ještě přidám. Lichořeřišnice roste a tak se budu léčit,celer nezklamal,rybízu bude moc a i pár oříšků bude,pokud nepřiletí kamarád Ořešák.

-
- Kontaktovat uživatele:
Zdenku báječné. Pohádka.
Asi u tebe prší nebo co.

- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Jani,poprvé letos zalévám divokou zahradu a potom,že je bezůdržbová.
Musí být k tomu ale počasí.Těch pár kapek co spadlo za posledních 14 dnů,tak to než se dostalo k zemi,tak to vyschlo.Zalil jsem dnes poprvé i barambory,i když už si na jídlo berem,ale když jsem viděl při kopání jak je to suché,tak jsem pustil čerpadlo z rybníka a prolil jsem je.Je to vidět vedle brambor na trávě jak je spálená.Má prý pršet ve středu,ale kde.Dal jsem i klec na borůvky,protože zimolez jsem nestačil ochutnat.

-
- Kontaktovat uživatele:
Zalévám konvemi nasbíranou deštovkou, ale velmi šetřím. Co se dá dělat. Rybník k dispozici nemám.
Ano pršet by mělo ve středu, ale kterou?
Ano pršet by mělo ve středu, ale kterou?

-
- Kontaktovat uživatele:
Kouťáku, jak to děláte se svým travnatým záhonem? Je pokaždé jinde? Nebo pořád přidáváte? Třeba brambory asi nedáváte na stejné místo nebo ano?
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Františko,mám divokou zahradu a vedle záhon na brambory.Brambory mám už 3 rok na stejném místě.Po vykopání brambor začnu navážet trávu až do podzimu a na jaře opět nasázím brambory.Do divoké zahrady navážím trávu stále tam,kde něco sklidím.