Co nám roste v sadech a na zahradách

Stromy a keře
andre.marek
Dal poděkování: 1320 poděkování
Dostal poděkování: 1549 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Co nám roste v sadech a na zahradách

Nový příspěvek od andre.marek »

Popisoval jsem probírku plodů ve vlákně, kde to může zapadnout, přidám to ještě tady s malými úpravami textu, s malými dodatky:

Nechávávám maximálně 2 plody z jednoho květenství, většinou jen jeden, někde kde je více květenství a tím pádem i plodů vedle sebe vezmu všechny. Tak, ať je rozumný rozestup mezi plody - tak co 10-15 cm plod.
U broskví všechny dvojité pryč a pak také tak rozumně probrat, na těch cca 15 cm na plod.
Nechávám největší a nejhezčí plody, bez viditelných vad, deformace apod.. V červnu už je někdy poznat i červivé jablko.

Dělám to u všech stromů co stihnu a dosáhnu z malých schůdků. Žebřík kvůli tomu neberu. Zabere mi to skoro celý červen. Když mám volnou chvíli, jdu do sadu a stříhám.

V květnu začínám u asijských hrušní, tam totiž vím, že přirozený opad prakticky nemají. Stejně tak co nejdříve u jabloní, které mají tendenci ke střídavé plodnosti (např. Fuji), u odrůd, které přirozený propad nemají (Admirál), nebo u hodně mladých stromků. Tam se snažím redukovat už květy.
Jinak je jednodušší dělat probírku až po červnovém propadu, který v posledních letech, díky urychlení vegetace, bývá většinou už koncem května.
Netopýr
Dal poděkování: 93 poděkování
Dostal poděkování: 49 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Netopýr »

Obrázek WhatsApp, 2025-07-12 v 18.38.54_0a49174d.JPG
Velkopavlovická - stáří 49 let
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3382 poděkování
Dostal poděkování: 6542 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Vypadá, že má obrovské plody! :souhlas:
Akorát jen na sbírání po zemi..tohle už člověk nesčeše :usmev:
:Hhippie: Bubáci forever!
Jana P.
Dal poděkování: 6038 poděkování
Dostal poděkování: 6747 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Naše merunka se sklízí tak, že co spadne sebereme, protože je to akorát jedlé či marmeládovatelné. :usmev:
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
andre.marek
Dal poděkování: 1320 poděkování
Dostal poděkování: 1549 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Dozrávají asijské ryngle, ukrajinské ryngle, hrušky muškatelky, ranné broskve a první jablka.
Obrázek

A k tomu samozřejmě spousta drobného ovoce. :usmev:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Tedy! Letos to vážně na zahradách vypadá jako ráj na Zemi! :srdicko:
U nás na zahradě nemáme ovoce žádné (vše až na pár jablek opět zmrzlo), ale v okolí je hojnost úplně všeho. Takže i tak máme co sbírat. Mnoho lidí nabízí známým “pojďte si natrhat”…
Co mě opravdu překvapuje, že si nepamatuji, že by bylo takhle dlouhé “období třešní”.
Od konce května pořád nazrávají třešně. Kolem nás v údolí u Berounky jsou pořád k vidění stromy, kde teprve dozrávají :souhlas: to je úplně nevídané!
Taky jsou všude obsypané meruňky, broskvoně, fíky…! Prostě nádhera tohle vidět.
A jak říká André - i ty slivoně jsou obsypané! U nás sice vymrzly, ale věřím, že v okolí zvládnu nasbírat a uděláme dostatek pečeného čaje na zimu!
Tohle jsou přesně roky, které pak saturují nedostatek z let jako byl ten loňský! Takže dokud je co zavařovat, zavařuji! :vytlem:
Akorát už nemám ani jednu skleničku :otraveny:
přezdívka
Dal poděkování: 426 poděkování
Dostal poděkování: 1199 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Kdybyste byla blíž, tak vám nechám sklenic třeba 100. Kudy jedete domů z Českého ráje, že byste si třeba kousek zajela.
PavelIV
Dal poděkování: 6261 poděkování
Dostal poděkování: 3681 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od PavelIV »

Taky mám sklenin hromadu (nepotřebných)
:PavelIV:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Přezdívko, nemám plány úplně a moc ráda bych poznala nové malochovácké tváře, ale mám to zajížďku víc než 100 km na druhou stranu než domů. Tak to asi nezvládnu. Ale děkuji za nabídku. :ruzicka:

Nejvíc na východ budu v Jičíně. A to je ještě dost štreka (jestli mám správně poznamenanou přibližnou lokalitu, odkud pocházíte :stydim: ).
Ale kdyžtak prosím o kontakt do SZ. Děkuji.
přezdívka
Kontaktovat uživatele:

Do Jičína je to od nás 80 km. To je opravdu hodně.
jupik
Dal poděkování: 88 poděkování
Dostal poděkování: 823 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od jupik »

IMG_1026.jpeg
Od té doby co je venku pořád prší. Tak suším navozejku pod plachtou:(
Políčko 2x2,2m
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Jupík! Žijeeee! :srdicko:

Už sklízíš cibuli? Taky jsem přemýšlela, že už by mohla ze země… ale raděj bych počkala, až bude sušejc. Jednou jsme sklízeli takhle za mokra a uskladněná cibule velmi rychle hnila, přestože vypadala dobře uschlá…. :nevim:

Máte někdo podobnou zkušenost?

Poloranné brambory už budou muset taky ze země. Jestli bude celá sklizeň taková, jako těch pár, co jsme vybrali, budeme nadšení! Takhle velké brambory nepamatujeme!
Je to hlavně tím, že je manžel čas od času prolil velkou hadicí… prostě i ta brambora potřebuje k růstu vodu, no… :nevim:
jupik
Dal poděkování: 88 poděkování
Dostal poděkování: 823 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od jupik »

Jupík žije. U nás dost deštivo, buď by mi to shnilo v záhoně, nebo pak. Tak jsem ji zkusila vyndat a uvidíme
Profesor1
Dal poděkování: 4327 poděkování
Dostal poděkování: 4833 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Znovu se musím pochválit Aronii. Tohle je vzácný keř. Každý rok ovalený plody. Snad jen loni a jednou v minulostí omrzl na jaře, ale jinak vždy plný bobulí.
Škoda jen že ptáci polovinu plodů oberou a spíše shodí na zem
Přílohy
IMG_20250728_153350.jpg
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Dal poděkování: 5557 poděkování
Dostal poděkování: 4604 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Co s těmi zbylými děláte? Mám ráda sušené jeřabiny Moravského sladkoplodého, ale aronie mi v té úpravě nechutná, je mdlá.
přezdívka
Kontaktovat uživatele:

Dělala jsem kompot s hruškama. Rodina snědla hrušky a na mě zbyla aronie. Nic jsem proti tomu nenamítala, protože mě chutná. Taky jsem dělala šťávu za studena. Pomačkat zalít převařenou a zchladlou vodou s kyselinou citronovou. Druhý den zcedit a na kilo šťávy kilo cukru. Jednou jsem z toho dělala likér. Hotovou šťávu jsem vylepšila rumem. V poměru litr hotové šťávy a půl litru rumu. Poměr šťáva - rum je na vašem uvážení.
Profesor1
Dal poděkování: 4327 poděkování
Dostal poděkování: 4833 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Taky přimícháváme do různých kompotů, likér, s cukrem do mrazáku, marmeládu...... no a trhám a jím. Dříve jsem nechával přejít mrazem, ale teď dozrávají dříve a mrazy přichází později. A hlavně do mrazů by je sežrali ti ptáci.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Letos byl sice trochu náročný rok - dlouhé sucho, dlouho mrazivo, pak dlouho deštivo a chladno, což vystřídaly 2 týdny velkých veder a such… trápila nás silná populace hryzce letos (musíme na tom zapracovat přes zimu) a také plísně na okurkách a dýních (rajčata se naštěstí zatím drží!).
Nedařilo se letos moc rajčatům, které mizerně plodí a málo dozrávají a paprikám - tam vůbec nevím, co je za problém. Okurky brzy zplesnivěly, tak těch jsme moc neměli…
Ale máme krásnou sklizeň cibule (2 druhy), mrkve a dokonce petržele, kterou se mi podařilo vypěstovat snad prvně v životě! Sice to nejsou žádné ukázkové kořeny, ale do polévek a na zeleninovou směs do mrazáku na zimu naprosto postačí!
Taky plodí semtam cukety a máslové dýně jsou letos velkorysé.
Česnek byl vcelku mizerný, malý, ale na spotřebu a do zeleninových bedýnek je ho dostatek. Tam máme pořád zahrádkářské mezery, kdy sázet a jak pečovat…
Na jaře moc nerostly saláty a hrášek už asi sázet nebudu - ten prostě neumím. Prý samorostná rostlina… ale ne u nás. Navíc plodí v době, kdy zahradu nestíháme, takže odplodí než se nadějeme :blazen:

Takže za mě veliká spokojenost! Vždycky to vypadá dramaticky, že nebude lautr nic a nakonec se to vzchopí a užitek máme takový, jaký potřebujeme! :srdicko: Na zahradě nechá člověk mnoho času a energie… ale když pak sklízí, je to radost! :srdicko:
Přílohy
IMG_0014.jpeg
IMG_0117.jpeg
IMG_0455.jpeg
IMG_0519.jpeg
IMG_0520.jpeg
IMG_0563.jpeg
Jana P.
Dal poděkování: 6038 poděkování
Dostal poděkování: 6747 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Krásné Veru.
Zahradničím už bezmála padesát let, a nikdy se nestalo, že by nebylo lautr nic. Nikdy. Naopak všeho bylo vždy více, než jsme dokázali spotřebovat. A to v různých letech, suchých, mokrých, ledových,horkých, v letech kdy jsem měla na zahradu dost času i chuti i letech kdy jsem čas a ni chuť, popřípadě zdraví neměla. Například v roce 2015 kdy jsem měla karcinom, kdy jsem byla v červnu na operaci a srpen září chemoozař,pak slablá jak moucha, navíc bylo extrémní sucho. Tak i v tom roce se manžel živil celé léto ledovými saláty, rajčaty, drobným ovocem, tím co na zahradě vyrostlo, ač jí nikdo povětšinou nevěnoval žádnou pozornost.

Příroda je mocná a nedá sobě zahynout. V krajním případě se zbaví škůdce největšího.
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

andre.marek píše: 17 črc 2025 09:12 Dozrávají asijské ryngle, ukrajinské ryngle, hrušky muškatelky, ranné broskve a první jablka.
Obrázek

A k tomu samozřejmě spousta drobného ovoce. :usmev:
André, napadlo mě… co vy s tím vším děláte, když jste na to jen dva? :udiv:
Odpovědět