Letní ovoce hodně nosíme do práce, rozdáváme po rodině apod.. Švestky, ryngle apod. co jsou navíc jdou do bečky. Něco z jablek prodám, většinu sníme přes zimu (ve sklepě vydrží když je dobrá sezóna do června), z padaných dělám mošt, který také většinou prodám. Co je navíc, zkvasí v bečce.
Co nám roste v sadech a na zahradách
- andre.marek
- Dal poděkování: 1320 poděkování
- Dostal poděkování: 1549 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Co nám roste v sadech a na zahradách
Letní ovoce hodně nosíme do práce, rozdáváme po rodině apod.. Švestky, ryngle apod. co jsou navíc jdou do bečky. Něco z jablek prodám, většinu sníme přes zimu (ve sklepě vydrží když je dobrá sezóna do června), z padaných dělám mošt, který také většinou prodám. Co je navíc, zkvasí v bečce.
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3382 poděkování
- Dostal poděkování: 6542 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
André, to žluté jsou kdoule?
Závidím Ti bez uzardění takový sad!
Já zrovna dnes obcházela sadík a zjistila na dvou stromech nějaké vady. Jednomu se loupe kůra a v jednom je úplná díra až dovnitř, hluboko, třeba 10 x 10 cm - netuším, ač strom vypadá statný, tak myslím, že půjde k zemi
Zajímavé. Některé stromy velmi prosperují, některé vůbec, některé nemají výnos a třeba zas naopak meruňka, kterou otloukl hned první rok srnec, roste překrásně a každý rok je obsypaná květy (než plody zmrznou).
Prostě si to tu žije vlastním životem a vůbec ne očekávatelně
Závidím Ti bez uzardění takový sad!
Já zrovna dnes obcházela sadík a zjistila na dvou stromech nějaké vady. Jednomu se loupe kůra a v jednom je úplná díra až dovnitř, hluboko, třeba 10 x 10 cm - netuším, ač strom vypadá statný, tak myslím, že půjde k zemi
Zajímavé. Některé stromy velmi prosperují, některé vůbec, některé nemají výnos a třeba zas naopak meruňka, kterou otloukl hned první rok srnec, roste překrásně a každý rok je obsypaná květy (než plody zmrznou).
Prostě si to tu žije vlastním životem a vůbec ne očekávatelně
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Ano, to žluté jsou kdoule. Letos je jich málo - zmrzly po odkvětu.
Také občas některý strom odejde, zrovna minulý týden jsem jeden mladý, nevím proč neujmutý, vyhazoval a nahrazoval novým. Sežraný od hryzce výjimečně nebyl.
Také občas některý strom odejde, zrovna minulý týden jsem jeden mladý, nevím proč neujmutý, vyhazoval a nahrazoval novým. Sežraný od hryzce výjimečně nebyl.
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6038 poděkování
- Dostal poděkování: 6747 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Ovoce se u nás letos vesměs velmi vydařilo, vyjma třešní. Merunky byly po několika letech, nádherné hrušky špinka, a naprosto obsypaná zimní hrušeň, a pak máme takový hrušnový zákrsek, také obsypaný. Hrušně u nás trpí rzivostí velmi málo. Jablek také dost. A moře švestek. Mám radost.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
Dena
- Dal poděkování: 1666 poděkování
- Dostal poděkování: 551 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Dal poděkování: 5557 poděkování
- Dostal poděkování: 4604 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Krásný.
Zamýšlela jsem se o víkendu nad tím, že naše stromy a keře jsou červené jen málokdy. Snad jen brslen, člověk spíš vidí škumpu, já mám dřišťál na zahradě. Zato když pak mezi těmi všemi zelenými, žlutými a oranžovými září červená, je to dvojnásobná nádhera.
Zamýšlela jsem se o víkendu nad tím, že naše stromy a keře jsou červené jen málokdy. Snad jen brslen, člověk spíš vidí škumpu, já mám dřišťál na zahradě. Zato když pak mezi těmi všemi zelenými, žlutými a oranžovými září červená, je to dvojnásobná nádhera.
-
Dena
- Dal poděkování: 1666 poděkování
- Dostal poděkování: 551 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
U nás na zahradě roste několik červenolistých dřevin, kromě škumpy a dřišťálu ještě nádherný brslen křídlatý, ruj vlasatá, přísavník pětilistý i trojlaločný, dub červený. Mám ráda barevný podzim, škoda že po něm následuje zima.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Je to krása! Díky, Deno!
Já mám tyhle malé javory také moc ráda.
Darovala jsem jednou jeden mamince na zahrádku a … už je z něj obluda veliká, že ho musejí stříhat a pořád roste jak saxána
takový ten hodně do šířky, jak se používá na výsadby japonských zahrad k potůčkům… jsou to krásné scenérie 
Já mám tyhle malé javory také moc ráda.
Darovala jsem jednou jeden mamince na zahrádku a … už je z něj obluda veliká, že ho musejí stříhat a pořád roste jak saxána
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6038 poděkování
- Dostal poděkování: 6747 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Deno červené keře a stromy jsou mé nejoblíbenější. U nás se javorům moc nedaří, ale stále to zkouším. Máš to nádherné, 
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Krom jiných stromků mi neprosperuje převislá moruše.
Na svislých větvích skoro žádné přírůstky. Navíc jí každoročně tak 1/3 větve od spoda omrzne.
Zato vyhodila jeden klasický výhon a tomu se daří… tak úplně nevím, co s tím
A renklóda, co vůbec neplodí, má nějaký problém
Ale přidávám Kouťákovi pro radost vrbičku od něj. Už je pravidelným dodavatelem proutků na pomlázky!
Na svislých větvích skoro žádné přírůstky. Navíc jí každoročně tak 1/3 větve od spoda omrzne.
Zato vyhodila jeden klasický výhon a tomu se daří… tak úplně nevím, co s tím
A renklóda, co vůbec neplodí, má nějaký problém
Ale přidávám Kouťákovi pro radost vrbičku od něj. Už je pravidelným dodavatelem proutků na pomlázky!
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Ta větvička mi připadá jako napadená nějakým škůdcem - zkus se podívat tady:
https://zahrada.online/viewtopic.php?f= ... 6&start=10
Zkusil bych to nožem řezat do zdravého podél té "chodbičky", pokud je to opravdu napadené, tak celou větev uřezat.
Vidím tam i lišejník na větvích - on není sám o sobě škodlivý, ale ukazuje, že strom moc neroste. Chtělo by to podpořit v růstu - okopat, v sezóně pravidelně hnojit.
https://zahrada.online/viewtopic.php?f= ... 6&start=10
Zkusil bych to nožem řezat do zdravého podél té "chodbičky", pokud je to opravdu napadené, tak celou větev uřezat.
Vidím tam i lišejník na větvích - on není sám o sobě škodlivý, ale ukazuje, že strom moc neroste. Chtělo by to podpořit v růstu - okopat, v sezóně pravidelně hnojit.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Je to všechno děsně poddolované hryzci - stromy jsou ve vzduchoprázdnu pomalu 
A jde ta renklóda ořezat i teď? Nebo až na jaře…? Já se slivoněmi zkušenost nemám..
Děkuji.
A jde ta renklóda ořezat i teď? Nebo až na jaře…? Já se slivoněmi zkušenost nemám..
Děkuji.
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Jj, znám to. Proto radím okopávat - je to nejlepší prevence - a dostatek koček
Ale já musel postupně skoro vše popřesazovat, povyměňovat do pletiva.
Teď bych větve neřezal, jen bych zkusil tím nožem, jestli tam něco není. A na jaře pak případně celou tu větev pryč.
Ale já musel postupně skoro vše popřesazovat, povyměňovat do pletiva.
Teď bych větve neřezal, jen bych zkusil tím nožem, jestli tam něco není. A na jaře pak případně celou tu větev pryč.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele: