Jeřabiny a bez

Stromy a keře
Uživatelský avatar
Tedysek
Příspěvky: 666
Registrován: 10 říj 2018 10:12
Dal poděkování: 10 poděkování
Dostal poděkování: 30 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Jeřabiny a bez

Nový příspěvek od Tedysek »

Na místě u rybníka nám rostou jeřabiny a o kus dál i bez.
Sousedka, která tam se mnou chodí na maliny říkala, že je obojí k nerozeznání od nejedlých (jedovatých) odrůd. Víte o tom něco? Z jeřabin bych chtěla udělat marmeládu. :)
:tedysek: :tedysek: :tedysek:

přezdívka
Příspěvky: 671
Registrován: 22 lis 2018 11:53
Dal poděkování: 20 poděkování
Dostal poděkování: 161 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jeřabiny a bez

Nový příspěvek od přezdívka »

Jedlé a nejedlé jeřabiny se rozpoznávají podle pilového okraje na lístcích. Jeden je celopilový a druhý je pilový jen do poloviny. Který je který poradí strejda googl. z hlavy to nevím. Stačí, že si pamatuju alespoň tohle.

Janina
Příspěvky: 6235
Registrován: 09 říj 2018 21:32
Dal poděkování: 418 poděkování
Dostal poděkování: 216 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jeřabiny a bez

Nový příspěvek od Janina »

Jedovatý je bez chebdí https://cs.wikipedia.org/wiki/Bez_chebd%C3%AD
Celá rostlina obsahuje toxické látky. Pro člověka jsou nebezpečné hlavně plody, které může omylem sníst. Plody obsahují antokyan, organické kyseliny (kyselina jablečná, kyselina vinná, kyselina valerová, kyselina kumarová, kyselina ferulová), silice, třísloviny a hořčiny. Otravy způsobené jejich požitím se projevují zvracením, průjmy a závratěmi; zvláště nebezpečné jsou u dětí. Toxická aktivita se částečně ztrácí tepelným zpracováním.

Nebezpečí hrozí také pasoucím se býložravcům, z nichž někteří (například skot) mladé lodyhy rádi spásají. V nadzemních částech rostlina obsahuje lektiny (ebulin, nigrin), esteridoidní glykosidy (ebulosid, isoswerosid) a kyanogenní glykosidy (sambunigrin). v trávicím traktu zvířat nastává rozklad na kyanovodík. Po přijetí většího množství bezu chebdí se objevuje nauzea, ztráta pohybové stability, krvavé průjmy, dýchací obtíže, tetanické křeče, ochrnutí až úhyn zvířete.

Bez černý a chebdí já poznám od sebe na první pohled. Nyní má čevené plody, později se zbarví také do černa.

Uživatelský avatar
oreb1
Příspěvky: 4527
Registrován: 27 bře 2019 14:36
Dal poděkování: 257 poděkování
Dostal poděkování: 181 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jeřabiny a bez

Nový příspěvek od oreb1 »

Jeřabiny stačí ochutnat, i když s těmi listy má přezdívka pravdu. Vyloženě jedovaté nejsou žádné. Ale sbírat je dobré jeřabiny až po prvních mrazech, jinak jsou trpké oboje.
Bez chebdí a bez černý jsou tak rozdílné, že si je nemůže splést snad nikdo. Kozy chebdí ani neochutnají, jen si o něj drbou hlavy. Chebdí taky smrdí mnohem víc než černý, má jiné postavení květů, koukni se na obrázky, to nemůžeš splést.

Jana P.
Příspěvky: 1285
Registrován: 17 bře 2020 11:51
Dal poděkování: 882 poděkování
Dostal poděkování: 887 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Jeřabiny a bez

Nový příspěvek od Jana P. »

Někdy před pár lety jsme zasadili Jeřáb sladkoplodý. Letos měl už dosti třapců. Po nimravé práci, kterou jsem brala jako procvičování drobné motoriky prstů, jsem obrala přes dvě kila kuliček. Přidala kilo a půl cukru, deset hřebíčků, dvě deci vody, celou skořici. A pekla cca do hodiny. Na 180, pak na 150. Pak jsem přilila tři dvě deci rumu, rozmixovala, a zavařila. Je to dobré, sladkokyselé, jako šípky, jako brusinky. K masu, ke svíčkové, ale i na chleba s máslem, na lívanečky. Mňam. Doporučuji.
Přílohy
F14C17EB-CD93-4CD3-8B8D-387E579EF8A1.jpeg
08982691-8BDB-4209-BBD4-A4A24D2F1759.jpeg
C1EC631C-E363-4E0E-A84A-5CC9F4331F00.jpeg
8A53A35D-6E11-489F-A372-561D04CC2176.jpeg
:bosorka:

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host