Pravda je jako vždy někde uprostřed. Samozřejmě stromy můžou prosperovat bez větší péče, není potřeba postřiky, hnojení apod.. Je ale třeba počítat s tím, že třeba nemusí podmínky úplně sednout, strom může méně růst, myslet na vliv škůdců apod..
Také choroby na plodech - třeba strupovitost jablek, se projeví ve větší míře, než u ošetřovaného sadu, zase ale třeba zcela bez postřiků. Plody můžou být menší, vydrží kratší dobu apod., nebo jich může být v jednom roce hodně drobných a v dalším roce pár kusů velkých. Někdo s tím počítá a nevadí mu to.
Já třeba chci plody pěkné, zdravé, ideálně bez strupovitosti, rozumné a pravidelné velikosti. Vím, že když se tomu přes rok pověnuji a nepřijdou nějaké hrůzy v počasí, budu mít čerstvé ovoce téměř celý rok. Jím několik jablek denně a k tomu celý podzim a zimu minimálně jednu hrušku (na podzim v hlavní sezóně spíše dvě až tři na úkor jablek

). Poslední hrušku jsem letos dojedl 21.2., ještě by vydržely v dobré kondici odhadem tak 3-4 týdny, ale prostě už nejsou. Bez postřiku u nás hrušky pěstovat prakticky nelze - rez hrušňová vždy zvítězí. Pokud bych nestříkal, bude pár pěkných plodů, zbytek bude drobný, suchý, bez chuti.
Zároveň pěknými plody zásobuji bližší rodinu a známé. Nějaká jablka na podzim i prodám.
Ovoce nemusím vůbec kupovat, vím jaké postřiky a kdy jsem použil, že jsem bezpečně dodržel ochranné lhůty apod..
Samozřejmě to zabere velké množství času, ale baví mne to a mám z toho radost. Včera večer, když jsme s manželkou odcházeli s úsměvem za sadu, říkali jsme, že to stojí za tu námahu (samozřejmě mi s prací v sadě pomáhá, sám bych to časově asi nezvládnul a také to ve dvou více baví).
Jsem přesně ten člověk, co potřebuje mít všechny druhy u sebe na zahradě (muchovník, angrešty, borůvky, fíky, víno, meruňky, nashi, ryngle, švestky, třešně, broskve, hrušky, jablka

) jak píše Františka, daní za to je potřeba péče.
Ale to, že máme vlastní ovoce za to stojí.