Nově vysazené ovocné stromy

Stromy a keře
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3509 poděkování
Dostal poděkování: 6623 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nově vysazené ovocné stromy

Nový příspěvek od Hhippie »

Nojo… ale Kouťák vlastně potvrzuje, že když se najde vhodný strom do toho kterého místa a zařídí se mu přírodní podmínky, tak že může prosperovat bez větších zásahů.
Já se - tedy asi mylně - domnívala, že staré odrůdy jabloní mi zajistí dlouhověké soběstačné stromy, které ponesou plody bez větších zásahů člověka.
Vidím, jak vypadají jablka v pangejtech. Jsem s tím v pohodě. Nepotřebuji půlkilová jablka. Naopak menší plody se lépe zpracovávají i jedí (nepotřebuji mít jablko, co ani nesním najednou)…
Ale informace byla taková, že se první roky pomůže vytvarovat koruna a pak už se strom nechá svém životu… tak vlastně nevím, co s tím :mrzimeto:
Co pěstitel, to jiné zkušenosti… :nevim:
:Hhippie: Bubáci forever!
andre.marek
Dal poděkování: 1374 poděkování
Dostal poděkování: 1586 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od andre.marek »

Pravda je jako vždy někde uprostřed. Samozřejmě stromy můžou prosperovat bez větší péče, není potřeba postřiky, hnojení apod.. Je ale třeba počítat s tím, že třeba nemusí podmínky úplně sednout, strom může méně růst, myslet na vliv škůdců apod..
Také choroby na plodech - třeba strupovitost jablek, se projeví ve větší míře, než u ošetřovaného sadu, zase ale třeba zcela bez postřiků. Plody můžou být menší, vydrží kratší dobu apod., nebo jich může být v jednom roce hodně drobných a v dalším roce pár kusů velkých. Někdo s tím počítá a nevadí mu to.
Já třeba chci plody pěkné, zdravé, ideálně bez strupovitosti, rozumné a pravidelné velikosti. Vím, že když se tomu přes rok pověnuji a nepřijdou nějaké hrůzy v počasí, budu mít čerstvé ovoce téměř celý rok. Jím několik jablek denně a k tomu celý podzim a zimu minimálně jednu hrušku (na podzim v hlavní sezóně spíše dvě až tři na úkor jablek :vytlem: ). Poslední hrušku jsem letos dojedl 21.2., ještě by vydržely v dobré kondici odhadem tak 3-4 týdny, ale prostě už nejsou. Bez postřiku u nás hrušky pěstovat prakticky nelze - rez hrušňová vždy zvítězí. Pokud bych nestříkal, bude pár pěkných plodů, zbytek bude drobný, suchý, bez chuti.
Zároveň pěknými plody zásobuji bližší rodinu a známé. Nějaká jablka na podzim i prodám.
Ovoce nemusím vůbec kupovat, vím jaké postřiky a kdy jsem použil, že jsem bezpečně dodržel ochranné lhůty apod..
Samozřejmě to zabere velké množství času, ale baví mne to a mám z toho radost. Včera večer, když jsme s manželkou odcházeli s úsměvem za sadu, říkali jsme, že to stojí za tu námahu (samozřejmě mi s prací v sadě pomáhá, sám bych to časově asi nezvládnul a také to ve dvou více baví).
Jsem přesně ten člověk, co potřebuje mít všechny druhy u sebe na zahradě (muchovník, angrešty, borůvky, fíky, víno, meruňky, nashi, ryngle, švestky, třešně, broskve, hrušky, jablka :blazen: ) jak píše Františka, daní za to je potřeba péče.
Ale to, že máme vlastní ovoce za to stojí.
čtenářka
Dal poděkování: 2103 poděkování
Dostal poděkování: 732 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od čtenářka »

Mohu se zeptat čím se stříká proti rzi hrušňové? Stříkám to prostředkem proti moniliové spále (signum), ale ráda bych to prostřídala.
Františka.
Dal poděkování: 5665 poděkování
Dostal poděkování: 4797 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Ono je to se vším stejně, jako píše andre.marek. I u nás mohou žít papoušci, ale jen ve skleníku nebo v bytě a potřebují speciální péči. Přitom jsou to ve své přirozenosti nenároční volně žijící ptáci, kteří se postarají sami o sebe. Pro rostliny to platí také.
Možná Hhippie časem najde odrůdy jabloní, které budu dobře růst i u nich.
Mně říkal pěstitel, od kterého jsme stromky vysokokmenů kupovali, že je máme nechat pár let tak a pak teprve trochu upravit. Držím se toho, protože mě to nebaví. Na svého muže se s tím neobracím, protože kdysi zastříhl ořešáku, který jsem nechávala vyrůst z ořechu, korunku ve výšce 1 m nad zemí, z čehož jsem tehdy měla šok, protože se ještě vůbec zastřihovat neměl. Už se nedalo nic dělat, zdánlivě jsem zůstala klidná, ale co kdyby měl poodobné nápady znovu :usmev: ?
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

čtenářka píše: 25 úno 2026 08:33 Mohu se zeptat čím se stříká proti rzi hrušňové? Stříkám to prostředkem proti moniliové spále (signum), ale ráda bych to prostřídala.
Prostředky stejné jako na strupovitost. Já používám Dithane (ale ten už myslím není v prodeji), pak myslím Discus a Syllit.
Chce to kombinovat kvůli vzniku rezistence (ideálně 2 postřiky v roce - před květem jeden a po odkvětu druhý)
Dena
Dal poděkování: 1784 poděkování
Dostal poděkování: 603 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Dena »

Andre to je fajn že pracujete na zahradě spolu s manželkou. Manžela zahradničení nebaví,je spíš technický typ. Ale vždycky mi pomohl, když jsem měla velkou sbírku fuchsií vyráběl police, pro citrusy zase dělal velké truhlíky, když jsem si vymyslela strom s epifyty do obýváku udělal krásný truhlík s vnitřní vanou z pozinkovaného plechu. Společně jsme vybrali silnou akátovou větev a upevnili do truhlíku.
Nejvíc práce jsme ale spolu udělali v našem malém lese jako čerství dúchodci, les a práci v něm jsme milovali. Manžel bohužel už nemůže (CHOPN, těžká obstrukce), ale byly to moc prima časy.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Dnes u nás bylo překrásně.
Vytáhlo mě to ve volné chvíli na zahradu a ostříhala jsem ten základ, na který stačím.
Nevím, v čem dělám chybu, ale prostě na stromky jsem marná :plac:
Rozumím poučkám typu “vlky pryč” a “vše, co roste dovnitř pryč”… ale když začnu odstraňovat větve, které by si navzájem konkurovaly, tak vzniká tvar stromu, jak jsem pokazila dlouhodobou péčí staré stromy, ke kterým jsem přišla (staré nízkokmeny bez terminálů)… nakonec mají tak dlouhé větve (kvůli mým neodborným zásahům), že se svěšují až děsně o zemi a je to celé na nic.
Do větších zásahů si netroufám, protože většina mých stromů roste úplně vertikálně, takže vytvářejí uzavřenou, takovou válcovitou, korunu, která se děsně zahušťuje. Takže bych musela řezat opravdu hodně a na to si netroufám.. takže zas pozvu kamarádku, co mi od začátku stříhá… nebo pořád doufám, že seženu nějakého sadaře, co to se mnou projde a já konečně pochopím ten princip.
Prptože když jsem s někým, kdo tam vedle mě stojí, tak mi to přijde samozřejmé, které odstranit a když jsem na to sama, tak jsem bezradná… a “bojím se, že to zas udělám blbě a zničím ty stromy” :zed:
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

Škoda že jsi tak z ruky :plac:
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

To mi povídej… :plac:
Jana P.
Dal poděkování: 6108 poděkování
Dostal poděkování: 6875 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Jana P. »

Veru, jsem na tom stejně. :vztek:
Četba, webináře, rady zkušených …..nic platno. I u vína je to peklo. A to jsem kadeřnice. :vytlem:
:bosorka: Janina
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
Františka.
Dal poděkování: 5665 poděkování
Dostal poděkování: 4797 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Mendelova univerzita pořádá kurzy s praktickou částí. Nedělá něco takového i Česká zemědělská univerzita v Praze?
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

Poradil bych základní rady pro řez, hlavně jabloní, hrušní - z mládí (prvních cca 6-8 let) stříhat raději o něco víc, než by se vám zdálo rozumné. Ze startu je menší chyba raději střihnout něco navíc, než nechat zbytečnou větev. Hlavně ve vyšších patrech.
Druhé a další patra zakládat až po 3 letech po základním. Jinak to už neubrzdite a budete mít kuruny stejně široké nahoře jako dole, nebo dokonce nahoře širší. Má to být naopak.
Zpočátku větve zkracovat. Po základním řezu, třeba po 5 letech už zakracovat jen pokud víte proč, jinak jen vyřezávat celé nevhodné větve.
V žádném případě nestříhat po 5. roce a více na 3, 5 apod. počet oček. Prostě buď celou větev, nebo nic.
A hlavně - podívat se na stromek, co udělal po střihu v minulém roce, jak reagoval a co vlastně po něm chci. Vědět proč chci stříhat.
Pokud si někoho poptáte na řez - podívejte se na jeho práci, domluvte se co chcete a co je hlavní - domluvit spolupráci na více let. Řez je otázka let, každý k němu přistupuje trochu jinak, má jiné vidění stromu. Když to bude dělat každý rok někdo jiný, nebude to fungovat ideálně.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Andre, to jsou moc rozumné rady. Moc díky! Jsou to cenné postřehy! :ruzicka:
Odpovědět