Nově vysazené ovocné stromy
- Kouťák
- Dal poděkování: 8663 poděkování
- Dostal poděkování: 4393 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nově vysazené ovocné stromy
Františko,jste v oblasti,kde by se mělo všemu co jste vyjmenovala dařit,ale:Broskvoně a mandloně v posledních letech trpí na mrazíky a pokud to bude pokračovat,tak ani v oblastech ,kde se nyní pěstujou se jim nebude dařit a stálé problémy s vykuřováním sadů bude trvat a možná se zhoršovat - nevím.Višně zatím snesou všechno a jsou dnes na trhu úžasné višně keřovité,takže se nemusí lést na strom při sklizni.Mám 4 a každý rok jsou obalené,i když je mám zatím asi 1,5 metru.Vinná réva je plevel a když jí chytne mrazík,tak sice nemá takovou úrodu,ale v pohodě obrazí.Chce to pouze vědět jakou odolnou odrůdu vybrat.Co vydrží naprosto dokonale,i když na tom není velká úroda je muchovník,nebo zimolez kamčatský.Možná někdo řekne,že nemám pravdu,ale příroda mi ukazuje,že se mění a za pár let kdo ví co budem pěstovat.
- andre.marek
- Dal poděkování: 1374 poděkování
- Dostal poděkování: 1586 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Já bych se nebál těch broskví, ty přece jen trochu mrazíku vydrží. Nesadil bych určitě mandloně a meruňky, ty mrznou pravidelně. Možná zkusit fíkovník - odrůda Peretta. Sice může zmrznout první úroda, ale u vás bez problémů dojde i ta druhá.
Možná by dozrál i Brown Turkey - asi dostupnější v obchodech.
Réva přesně jak píše Kouťák, ale ta chce opravdu pravidelný střih a trochu údržbu při růstu, jinak z toho bude jen buš a plody nic moc.
Možná by dozrál i Brown Turkey - asi dostupnější v obchodech.
Réva přesně jak píše Kouťák, ale ta chce opravdu pravidelný střih a trochu údržbu při růstu, jinak z toho bude jen buš a plody nic moc.
- arus
- Dal poděkování: 2135 poděkování
- Dostal poděkování: 1075 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
A to mně zajímá! Jakou péči potřebuje réva při růstu?
Prosím jednoduchý srozumitelný popis pro naprostého analfabeta (mě) bez zkušeností. Děkuji
Prosím jednoduchý srozumitelný popis pro naprostého analfabeta (mě) bez zkušeností. Děkuji
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6108 poděkování
- Dostal poděkování: 6875 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Péči o révu jsem dosud nepochopila, přes opravdu dlouhou řadu let, co jsem zahradnice.
Pečuji nahodile a chaoticky.
Dle mne potřebuje réva péči častou a a různorodou, když tam mají být zdravé a výborné hrozny.
Na révě od Zdenka,děkujeme z celého srdce, nám pravidelně hrozny dozrají, netrpí chorobami, to mne těší nejvíce. A manžel to nějak vždy zastřihne do tvaru kadibudky.
Dle mne potřebuje réva péči častou a a různorodou, když tam mají být zdravé a výborné hrozny.
Na révě od Zdenka,děkujeme z celého srdce, nám pravidelně hrozny dozrají, netrpí chorobami, to mne těší nejvíce. A manžel to nějak vždy zastřihne do tvaru kadibudky.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
Františka.
- Dal poděkování: 5665 poděkování
- Dostal poděkování: 4797 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Děkuju za reakce. Mrazíků u meruněk se moc nebojím, pozdní odrůdy u nás nemrznou.
Broskvoně - moje představa jsou terasy z vápence. Není ten svah příkrý a nemuselo by to být složité tam postupně něco ne moc bytelného vytvořit. Mám dojem, možná mylný, že se u nás broskvoně pěstují jinde a jinak, než potřebují. Málokde mají dost vápna a všude se píše, že potřebují výživnou půdu. Tomu nevěřím, podle mě naopak, výživa je podpoří v růstu i plodnosti, ale jsou pak mnohem citlivější ke všemu. Kde se broskvoně původně pěstují, je kamení a půda chudá. Ale je to moje čirá teorie, možná nesmysl. V okolí je jedna broskvoň z pecky, která plodí malinké chutné plody a je naprosto odolná. Pak jeden zahrádkář má už léta jeden strom s obrovskými plody, který vypadá zdravě. Ostatní v okolí o ně opravdu po pár letech přicházejí. Zatím je tohle jen úvaha. Taky kdyby tam broskve nešly, dá se něco jiného.
Překvapil mě muchovník. Nikdy jsem ho nejedla, je dobrý?
A fíky - ty mě napadly, ale zamítla jsem je, že by u nás nevydržely. Aby něco plodilo jednou za několik let, to nemá cenu, ale že to má dvě úrody, jsem netušila.
Broskvoně - moje představa jsou terasy z vápence. Není ten svah příkrý a nemuselo by to být složité tam postupně něco ne moc bytelného vytvořit. Mám dojem, možná mylný, že se u nás broskvoně pěstují jinde a jinak, než potřebují. Málokde mají dost vápna a všude se píše, že potřebují výživnou půdu. Tomu nevěřím, podle mě naopak, výživa je podpoří v růstu i plodnosti, ale jsou pak mnohem citlivější ke všemu. Kde se broskvoně původně pěstují, je kamení a půda chudá. Ale je to moje čirá teorie, možná nesmysl. V okolí je jedna broskvoň z pecky, která plodí malinké chutné plody a je naprosto odolná. Pak jeden zahrádkář má už léta jeden strom s obrovskými plody, který vypadá zdravě. Ostatní v okolí o ně opravdu po pár letech přicházejí. Zatím je tohle jen úvaha. Taky kdyby tam broskve nešly, dá se něco jiného.
Překvapil mě muchovník. Nikdy jsem ho nejedla, je dobrý?
A fíky - ty mě napadly, ale zamítla jsem je, že by u nás nevydržely. Aby něco plodilo jednou za několik let, to nemá cenu, ale že to má dvě úrody, jsem netušila.
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Arus,nejsem vinař,ale učím se od souseda vinaře,který má tisíc hlav.Vždy,když nějak stříhá víno,tak já jdu stříhat také.Pro Tebe budu každý jeho úkon v průběhu roku fotit.Letos mu také hodně zmrzlo,ale říká,že to bude dobré.
Františko,na muchovníku jsem vyrostl jako kluk,protože roste u sousedů a má asi 7 metrů.Mě chutná,ale svůj ochutnám možná v letošním roce.Hezky kvetl,ale má teprve asi metr.
Františko,na muchovníku jsem vyrostl jako kluk,protože roste u sousedů a má asi 7 metrů.Mě chutná,ale svůj ochutnám možná v letošním roce.Hezky kvetl,ale má teprve asi metr.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Já se s tím, že existuje nějaké takové ovoce, setkala až skoro ve stáří. Nic takového u nás nikde nerostlo. Vyrostl jste na tom, ale je to dobré?
-
Jana P.
- Dal poděkování: 6108 poděkování
- Dostal poděkování: 6875 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
viewtopic.php?p=78828&hilit=Muchovn%C3%ADk#p78828
Psali jsme o něm v minulosti i zde u nás na malochovu viz vlákno výše.
Je to skvělý keř, nenáročný, plody lepší než kamčatka. Dá se z některých druhů i pěstovat báječný živý plot. Netrpí nemocí. Velmi chutný.
Psali jsme o něm v minulosti i zde u nás na malochovu viz vlákno výše.
Je to skvělý keř, nenáročný, plody lepší než kamčatka. Dá se z některých druhů i pěstovat báječný živý plot. Netrpí nemocí. Velmi chutný.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Už tam jsem se ptala, jakou má chuť. Možná se za rok za dva zeptám znovu
.
- Kouťák
- Kontaktovat uživatele:
Františko,píši,že mě chutná,jenže každý máme jinou chuť.Napsat,že chuť je něco mezi borůvkou a černým jeřábem,tak stejně nebudete vědět nic.Jediné řešení vidím,že až bude u sousedky ke sklizni,tak natrhám krabičku a pošlu jí na Vaší adresu. 
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Děkuju, ale to nemusíte, já to risknu. Tenhle popis mě uspokojil. Vlastně jsem se nesetkala s černým ovocem, které by mi nechutnalo. Navíc, co chutná mně, nemusí chutnat tomu, kdo přijde po mně, až to začne plodit.
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Chuť u muchovníku je hodně závislá na odrůdě a hlavně na průběhu sezóny.
Většinou je moc dobrý, ale chce hodně vláhy, v suchých letech má tendenci zasychat, pak jsou plody nic moc. Navíc krátké sklizňové okno - tak maximálně týden, v suchu a teple to bude možná ještě horší.
Loni jsem na něm poprvé měl padlí, takže úplně bez chorob není.
Fíkovník je u nás prakticky zcela mrazuvzdorný (maximálně obroste z kořenů, ale na severní Moravě mi ještě nezmrznul), jen hrozí zmrznutí té první úrody (dozrává většinou koncem června, začátkem července a postupně), druhá úroda pak říjen listopad, loni jsme poslední jedli 10. prosince. Dozrávají postupně.
Na jižní Moravě bych ho pořídil minimálně několik keřů.
Snese sucho a asi i chudší půdu - na jihu rostou na skalách.
Broskvoně na vápenci spíše neporostou, je potřeba hledat podnož GF677 - ta snese vápnité půdy.
Většinou je moc dobrý, ale chce hodně vláhy, v suchých letech má tendenci zasychat, pak jsou plody nic moc. Navíc krátké sklizňové okno - tak maximálně týden, v suchu a teple to bude možná ještě horší.
Loni jsem na něm poprvé měl padlí, takže úplně bez chorob není.
Fíkovník je u nás prakticky zcela mrazuvzdorný (maximálně obroste z kořenů, ale na severní Moravě mi ještě nezmrznul), jen hrozí zmrznutí té první úrody (dozrává většinou koncem června, začátkem července a postupně), druhá úroda pak říjen listopad, loni jsme poslední jedli 10. prosince. Dozrávají postupně.
Na jižní Moravě bych ho pořídil minimálně několik keřů.
Snese sucho a asi i chudší půdu - na jihu rostou na skalách.
Broskvoně na vápenci spíše neporostou, je potřeba hledat podnož GF677 - ta snese vápnité půdy.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
S tím vápencem, že by ho nesnesly, to mě zaujalo. Někde se člověk dočte, že ho nemají rády, jinde, že ho potřebují hodně. Ale máte zkušenosti, tak se tím budu řídit.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Objednala jsem asi před měsícem tři odrůdy fíkovníku ze zahradnictví Spomyšl. Měla jsem s nimi dobrou zkušenost, i když jednorázovou. Podle rady andre.marka Perettu, dále Bornholm Twotimer.
Bornholm přišel úplně suchý, listy na něm šustily. Ostatní dva stromky byly v pěkném stavu. Bornholmm byl podezřele velký, asi o rok starší než druhé, ale ve stejném květináči. Zemina byla úplně suchá, buď ji zapomněli zalít nebo to na tak velký stromek nestačilo. Sice jsme sestřihli všechny výhony na polovinu a namočili před noc do vody, ale bylo to k ničemu. Dali jsme mu ještě trochu času ve stínu, ale neozval se ani pupen, zatímco zbývající už rostly. Jemně jsem si stěžovala u prodejce, spíš jako podotknutí, že stromek byl na svůj květináč moc velký, ani mě nenapadla reklamace. Hned zareagovali, poslala jsem fotky a oni uznali reklamaci a vrátili mi peníze.
Zatím je nechám v nádobě a na zimu uklidím do sklepa. Nebo jestli bych je v kbelíku měla nechat i další rok a na jaře ještě nesázet... Nevím, poraďte.
Bornholm přišel úplně suchý, listy na něm šustily. Ostatní dva stromky byly v pěkném stavu. Bornholmm byl podezřele velký, asi o rok starší než druhé, ale ve stejném květináči. Zemina byla úplně suchá, buď ji zapomněli zalít nebo to na tak velký stromek nestačilo. Sice jsme sestřihli všechny výhony na polovinu a namočili před noc do vody, ale bylo to k ničemu. Dali jsme mu ještě trochu času ve stínu, ale neozval se ani pupen, zatímco zbývající už rostly. Jemně jsem si stěžovala u prodejce, spíš jako podotknutí, že stromek byl na svůj květináč moc velký, ani mě nenapadla reklamace. Hned zareagovali, poslala jsem fotky a oni uznali reklamaci a vrátili mi peníze.
Zatím je nechám v nádobě a na zimu uklidím do sklepa. Nebo jestli bych je v kbelíku měla nechat i další rok a na jaře ještě nesázet... Nevím, poraďte.
- Hhippie
- Administrátor fóra
- Dal poděkování: 3509 poděkování
- Dostal poděkování: 6623 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je fajn, že to uznali.
Ale zas tak dlouho neputují, aby vyschly za dva dny, ne..?
Ale zas tak dlouho neputují, aby vyschly za dva dny, ne..?
- andre.marek
- Kontaktovat uživatele:
Františko, u Vás je dost teplo, zimy mírné, nebál bych se na jaře sázet do volné země. Já loni objednal jeden fíkovník na podzim a rovnou sázel a také přežil. Ale byla naštěstí dobrá zima.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Putovalo to 5 dní, ale vzhledem k tomu, že ty zbývající byly v dobrém stavu, chyba nejspíš byla někde jinde. Jedna rostlina byla úplně nedotčená, i v krabici rostla, druhé jen opadalo pár listů, možná ze tmy.
Všimla jsem si, že rostliny, které jsou vypěstované v ČR, mají vždycky nejlepší kondici. Většina jich je ale v zahradnictvích dovezená z Holandska. Tam je to vyloženě velkovýroba a ještě pak transport do ČR, pak do zahradnictví a k zákazníkovi, to je asi na takovou rostlinu pěstovanou jako na běžícím pásu moc.
Z těch tří byl ale z ČR jen Twotimer, zbytek Holandsko. Připadá mi to jako Čína v zahradnické oblasti. Taky Poláci se hodně snaží prodat své stromky a sazenice, což by nebylo nic špatného, ale vydávají je za české a to mi vadí.
Zahradnictví Spomyšl se ukázalo jako fér dodavatel, takže klidně si tam někdy zase něco objednám. A balení bylo vzorové.
Všimla jsem si, že rostliny, které jsou vypěstované v ČR, mají vždycky nejlepší kondici. Většina jich je ale v zahradnictvích dovezená z Holandska. Tam je to vyloženě velkovýroba a ještě pak transport do ČR, pak do zahradnictví a k zákazníkovi, to je asi na takovou rostlinu pěstovanou jako na běžícím pásu moc.
Z těch tří byl ale z ČR jen Twotimer, zbytek Holandsko. Připadá mi to jako Čína v zahradnické oblasti. Taky Poláci se hodně snaží prodat své stromky a sazenice, což by nebylo nic špatného, ale vydávají je za české a to mi vadí.
Zahradnictví Spomyšl se ukázalo jako fér dodavatel, takže klidně si tam někdy zase něco objednám. A balení bylo vzorové.
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele:
Dostala jsem stromky třešní. Vysokokmeny se zapěstovanou korunkou, pěkné, prostokořenné, ale nikdo nebude mít čas na sázení dřív než o víkendu. Kořeny už mají zastřižené. Bojím se o ně, do vody je dát nemůžeme, jsou obrovské a nikam se nevejdou. Nenapadá někoho, jak je uchovat týden?
Ještě vlastně jedna otázka: Větve zastřihnout na polovinu nebo o kolik?
Ještě vlastně jedna otázka: Větve zastřihnout na polovinu nebo o kolik?
- Augenblick
- Dal poděkování: 2584 poděkování
- Dostal poděkování: 2567 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
-
Františka.
- Kontaktovat uživatele: