Nově vysazené ovocné stromy

Stromy a keře
andre.marek
Dal poděkování: 1374 poděkování
Dostal poděkování: 1586 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Nově vysazené ovocné stromy

Nový příspěvek od andre.marek »

Já bych je položil a lehce přisypal vlhkou hlínou. Takto lze uchovat výjimečně v nutných případech i přes zimu.
Větve teď nechat, na jaře v době rašení výrazně zredukovat. Lze udělat takový provizorní střih teď pro snížení odparu přes zimu, třeba na polovinu, zatřít balzámem a na jaře řez dokončit. Ty řezy nyní se můžou hůře hojit, může vzniknout klejotok.
Františka.
Dal poděkování: 5665 poděkování
Dostal poděkování: 4797 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Františka. »

Taky dobré. Jenže to čtu až teď a už jsem je zabalila do volného mokrého hadru a překryla proti vyschnutí. Aha, vlastně peckoviny teď ne, to mě nenapadlo. Mají všechny pět proutků jako korunku ve výšce dva metry. Jsou moc pěkné. Tři odrůdy,dvě jsem si nestihla přečíst, jedna je Kaštánka, ta je výborná.
Takže na jaře nechám pět, ale zkrátím je na polovinu nebo nemusím vůbec krátit, když korunka už je a je to vysokokmen?
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

Já bych je zkrátil, podpoří to růst.
Hhippie
Administrátor fóra
Dal poděkování: 3509 poděkování
Dostal poděkování: 6623 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Hhippie »

Nejsou to už úplně nově vysazené stromy, ale prostě mi ty ovocné stromky dělají pořád starosti, že se jim nedaří z různých důvodů.. :plac:

1., 2. foto Díry v mladé jabloňce
3.,4. foto převislá moruše se prostě odmítá rozrůstat jako převislá a vytváří strom
5.,6. foto oloupaná kůra na ringli
7.,8. foto rozpraskaná višeň

:plac:

Máte k tomu prosím někdo něco, jak jim pomoci? :mrzimeto:
Přílohy
IMG_2435.jpeg
IMG_2437.jpeg
IMG_2439.jpeg
IMG_2440.jpeg
IMG_2441.jpeg
IMG_2442.jpeg
IMG_2443.jpeg
IMG_2444.jpeg
:Hhippie: Bubáci forever!
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

Jabloň bych asi neřešil, chce to trochu péče o strom ať pořádně roste a tohle by měl zahojit. Co ty větve pod tou ránou? Co to je zač? To vypadá jako už 2 leté výhony, ty už měly být dávno pryč - pošli foto celého stromu. Určitě přihnojit vše, i v sezóně na list.

Ty peckoviny s lišejníky také vypadají že moc nerostou - podpořit řezem, prosvětlit a přihnojit.

Moruše je roubovaná, celý ten nový výhon ti na 99% roste zpod roubu, bude to planá podnož - celý ten výhon u kmene čistě odříznout. Ale raději to ještě buď pořádně prohlídni, nebo vyfoť z jiného úhlu.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Nene, stromky stříháme každý rok. To jsou loňské přírůstky.
Ty jabloně docela jdou, ale ostatním stromům se nedaří.
Jediná ta ringle je pěkná, ale ta zas neplodí. A navíc se jí takhle začaly odlupovat ty větve v některých místech..
A meruňka docela roste.
Ale třešeň už budu sázet třetí - ta nejde vůbec.
Ta višeň na obrázku je už 7 let v zemi a přírůstky nemá skoro žádné.
A švestky a hrušky různé, co jsme zasadili, také buď umřely nebo jsou stále stejné.
Nejspíš je tak velký okus hlodavci, že prostě nemají z čeho růst.
Je fakt, že umělé hnojivo nepoužíváme. Jen dostaly kompost ke kmínkům… jinak trpí na hmyz a nerostou.. jen jabloně, co se sázely do pletivového balu, prospívají o kus lépe. Ale evidentně je taky něco napadá… fakt nevím, co s tím.. :mrzimeto:
Když se sucho, tak zaléváme z velké hadice a necháme promáčet, takže suchem by trpět až tak neměly… :nevim:
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

Můžeš poslat fotku celé té jabloně?
Vím že taky bojuješ s hryzci. Je nutné pletivo na kořeny a nedat jim klid - žádný mulč, žádná tráva kolem kmínků, pravidelné okopávání. Jiný recept jsem zatím nenašel.

Pokud nepoužíváte umělé hnojivo, je třeba dodat živiny jiným způsobem.
Každoročně (nebo minimálně co dva roky) na podzim kvalitní hnůj v celé rozloze koruny, ideálně lehce zarýt. Na jaře pak kompost a nějaký dusík - kvašené kuřince.
Bez živin ti to prostě neporoste.

Já spotřebuju v sadě každou sezónu 50kg hnojiva na jaře, přes sezónu pak ještě nějaké kilo dusíku (močovina, nebo ledek), k tomu hnojivo na list, na podzim 100kg vápence.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Posílám fotky.
První ta jabloň s dírama.
Druhá meruňky, kdy jsme se snažili zachovat rozestupy mezi stromy s předpokladem, že ta starší umře, protože byla asi z 2/3 obvodu kmínku odrbaná až na lýko od srnce. Přežila a ta menší je tam navíc a trpí. Asi je na čase jí vykopat :mrzimeto:
Další je višeň (rozpraskaná u terminálu plus lišejník)
Další je ringle (rozpraskaná kůra na některých větví)
Poslední fotky jsou té moruše. Ta planá větev je docela vysoko a neviděla jsem tam roub (to neznamená, že tam není).
Přílohy
IMG_2452.jpeg
IMG_2454.jpeg
IMG_2455.jpeg
IMG_2456.jpeg
0e12d3b2-2fcf-467f-981e-3a25e185c8e1.jpeg
9fb3344a-8052-4953-a7cc-ab0b58eb7dd8.jpeg
de0488d9-7273-4766-9c26-4dd8a0798e5e.jpeg
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

Tak přírůstky jsou docela slušné, to jsem čekal horší.
Jabloň pěkně odstrihej ty výmladky z kmene a ránu když se ti bude chtít, tak zatřít nějakým balzámem, ale možná ani není nutno.
Okopání a pohnojení samozřejmě ještě pomůže.
Višeň bych lehce prosvětlil, ale opravdu šetrně, ryngli určitě více prořezat v květu. Nezkracovat větve, řez tzv. na převod.
Moruše je určitě planá - celý ten výhon pryč.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Seš skvělej! Já moc děkuju!
Já zrovna “brečela” manželovi, že pro mě největší odborník na ovocné stromy musí být na druhé straně republiky.. :stydim:
Mě s prostřihem těch mladých stromků jezdí pomáhat kamarádka… ale nemyslím si, že o tom bůhvíco ví… ale ví víc, než já a má odvahu víc střihat… ono ty jabloně už stejně pomalu budeme muset nechat jejich osudu… jsou to vysokokmeny starých odrůd… ty si stejně potřebují růst podle svého :stydim: ale ten začátek, založení koruny a tak, to jsem prostě nechtěla podcenit, aby to nebylo křoví už od začátku :andel:
Kouťák
Dal poděkování: 8663 poděkování
Dostal poděkování: 4393 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Kouťák »

Hhippie,André poradil všechno.Stromový balzám používám stále a stačí nožem očistit a pořádně namazat.Ono se to do roka zavře.K tomu hnojení.Bez hnojení nelze.Když jsem měl holuby,tak hnůj od nich bylo to nejlepší co znám.Nyní každou zimu na sníh vyhážu kolem stromů nejméně 10 kg NPK.Nyní na jaře to ale nejde.To by jsi pouze podpořila trávu a plevele kolem a strom by z toho neměl vůbec nic.Třeba na broskve doporučují ke každému stromu 1 kg NPK.Udělal jsem to předloňskou zimu a nestačil jsem se divit jak broskev pookřála,ale byl zase mráz,tak nic.Příčina těch bolístek na kmenech není nic jiného než špatně použitá podnož.Šmejdi používají podnože,aby mladý stromek rychle vyrostl a byl co nejdříve prodejný.Co se stane další roky je nezajímá.Školí mě zahradník z Otína a už mám od něho 6 nových stromků a nestačím se divit jak krásně rostou.
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

To mě mrzí. Ale jako laik bych ti stejně nepoznala, tedy tomu nedokázala zabránit.
Je to z jediného certifikovaného sadu na staré odrůdy. Víc pro to neumím udělat, protože tomu nerozumím, než vybrat co nejkvalitnějšího pěstitele.. :nevim:
Ale díky za upřesnění.

Takže teď nehnojit a nechat celou sezonu zas živořit?

S tím okopáváním… já se právě snažím vyvarovat zásahům do půdy kolem stromu, abych neporušila mělčí kořenový systém.
Takže se nemusíme bát a hnůj můžeme klidně zarýt?
Mám různé druhy hnoje: čisté koňské bobky z léta, klasický hnůj i s příměsí slámy ze zimy (čerstvý) nebo směsný od slepic a morčat z celého roku.. a kompost samozřejmě.
Ale jak tomu nerozumím, co je kdy nejlepší, tak nedávám skoro nic :stydim:
přezdívka
Dal poděkování: 443 poděkování
Dostal poděkování: 1209 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od přezdívka »

Rozhodit kompost po obvodu koruny snad neublíží ani teď.
andre.marek
Kontaktovat uživatele:

Hnojit určitě letos - u NPK záleží na formě, Cererit je třeba hůře rozpustný, ale teď je na něj ten správný čas. Dusík se vstřebává rychle, je dobře rozpustný, lépe na jaře, neodplaví jej voda.
Já používám YaraMila complex - ten se rozpouští dobře, používám tak na začátku března. Pak ještě tu močovinu, nebo ledek - při začátku pučení. Obecně dusíkatá hnojiva do počátku června, pak už raději ne, kvůli vyzrávání pletiv.
Zralý kompost můžeš nyní, hnůj už se nerozloží, ten je lepší na ten podzim. Mělkého zarytí se bát nemusíš. Já v příkmenném pásu kultivuji strojně - rotavátorem za traktor a normálně to prokopu cca 5cm do hloubky.

Podnože pod těmi vysokokmeny budou určitě semenáče - to je pro růst nejlepší, ale péči potřebují také. I ta prořezávka je nutná, není to tak, že staré odrůdy nepotřebují řez, to je jen taková pověra. Je to jabloň jako každá jiná. Některé nemusí mít třeba takovou tendenci zdrobňovat plody při menší péči, ale zase můžeš tímto způsobit střídavou plodnost co 2 roky. V prvních letech každoročně, po vytvoření koruny spíše udržovací řez, třeba co 2-3 roky dle růstu.
Dena
Dal poděkování: 1784 poděkování
Dostal poděkování: 603 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Dena »

Moje zkušenost s ovocnými stromy. Po manželových rodičích zůstaly na zahradě dva vysokokmeny, jeden téměř stoletý odrůdy Panenské české a druhý nevím, jsou to moc dobrá jablka ranně podzimní. Potom jsme vysazovali my s manželem, jsou to nevím jestli čtvrtkmeny nebo polokmeny. Jestě letní Julii jsem sázela asi před patnácti lety. Hrušně a slivoně se u nás nedaří.Staré vysokokmeny plodí každoročně velké množství, Panenské jsou menší, druhé pěkná střední jablka. I ty téměř padesátileté plodí pěkně, ne každoročně všechny ale jablek máme na rozdávání.
Nikdy jsme jabloně nehnojili ani nezalévali, manžela zahrada nebaví a já na to nemám čas ani sílu. Rostou na jiźním svahu v nepříliš kvalitní písčitě půdě, 320mnm.Asi ty staré odrůdy byly odolnější, u starých podnože určitě semenáče, hluboko koření.Ty nižší stromy prořezávám každoročně, vysokokmeny loni prořezal syn a bylo to znát, jablka byla větší.
Před lety jsem vysadila odrůdu Topaz, podnož už jsem zapomněla a vydržela pár let a nikdy pořádně neplodila.
Nemám osobní zkušenost se zahradnictvím specializovaným na staré odrůdy jak píše Hhipie, ráda prohlížím jejich nabídku. Kamarádka si u nich objednala Matčino a když stromek zaplodil bylo to úplně jiné jablko.
Říká se že nejhloupější sedlák má největší brambory, u nás to funguje s jablky
Přílohy
odrůdu nevím
odrůdu nevím
Panenské české teď
Panenské české teď
Profesor1
Dal poděkování: 4384 poděkování
Dostal poděkování: 4963 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Profesor1 »

Hhippie píše: 23 úno 2026 11:21 ..........
S tím okopáváním… já se právě snažím vyvarovat zásahům do půdy kolem stromu, abych neporušila mělčí kořenový systém.
.............
Děláš chybu Jaromíre.........
Právě ty mělké kořeny by jsi měla odseknout při rytí, nebo okopávání. V létě horní vrstva hlíny vysychá a strom trpí suchem. Když se mu ty horní kořeny odsekávají, tak to nutí strom tlačit kořeny dolů, kde je větší vlhkost - vláha.
:profesor:
„Pro nerozvážné vedení padá lid, padne i chov, kdežto v množství rádců je záchrana, žije i malochov“ (Motivováno příslovím - ..,14)
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Pořád někdo někoho k něčemu nutí, už i ty stromy :vytlem: .
Hhippie
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

To je zajímavý náhled, to jsem nikdy neslyšela.
Kouťák
Dal poděkování: 8663 poděkování
Dostal poděkování: 4393 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nový příspěvek od Kouťák »

Františko,tak na tom je hodně pravdy.Zakoupíme šlechtěné ovocné stromky a nutíme je růst a plodit v našich podmínkách.Nerostou,neplodí,tak hnojíme,natíráme,stříkáme,ale ona je ta pravda někde jinde.Příroda mě naučila,že to není vůbec nutné.Dám příklad.Starý lom nedaleko mé chalupy.V kamení tam roste plno pláňat třešní a jejich kmeny jsou jak z alabastru,žádný kleitok,přírusty za rok víc jak metr.U mě 10 let starý stromek třešně Karina,nepřirůstá,spíše umírá.Zakoupil jsem před 4 roky další stromek také třešeň Karina a vykopal jsem,spíše vysekal ve skále nad chalupou jámu a zasadil.Tento stromek má přírůsty 1,5 metru ročně a už dávno přerostl tu mou ubohou třešničku v dolní části zahrady a krásně plodí.Daší příklad.Asi 2 km od jedné obce stával starý statek,který kdysi dávno vyhořel.Nedaleko zůstal sad jabloní,který pamatuji od mého mládí a statek už já nepamatuji.Jsou to snad stoleté jabloně a stále krásně plodí,i když se o ně nikdo nestará.K bývalým rujnám statku vede cesta a nějaké aktivisty napadlo,že tam kolem cesty nasázejí staré odrůdy jabloní.Stojí tam i cedule o jaké odrůdy se jedná.Jabloně jsou nyní asi 3-5 metrů velké, krásně rodí a stáří 7 let.Celkem po obou stranách cesty je nasázeno 60 jabloní.Nikdo se o ně nestará,neprořezává,nehnojí.Loni na podzim jsem tam zevedl manželku a ta se mi smála,abych svou zahradu zrušil,že takto si představuje ovocné stromky.
Františka.
Kontaktovat uživatele:

Mluvíte mi z duše. Mám třeba hloupý názor a ten je, že by se měl člověk rozhlédnout kolem, co tam roste samo od sebe. Kde snadno vzcházejí třeba švestky, tam se jim daří a leckdy je tam lepší pláně než jinde vysazený roubovaný strom. Mám dojem, že se ty stromy často trápí, protože dobrovolně by někde nikdy nerostly. Když on ale člověk chce všechno řídit a chce mít nejlépe všechny druhy ovoce právě na své zahradě.
Odpovědět